Sjaarzen en feuten

Bron

Ik kreeg het verzoek om een stukje te schrijven voor aankomende sjaarzen en feuten (studentenjargon voor eerstejaars) en dat doe ik dan natuurlijk ook!

Het is een heerlijk gevoel: van de middelbare school af zijn. De hele zomervakantie loop je met een grijns op je gezicht rond, want nu gaat de tijd van het drinken, vrienden voor het leven en oh ja, studeren, komen! Maar naarmate de vakantie verder vordert en het eerste college eraan komt, begin je zenuwachtiger te worden. Gedachtes als ‘Wat als ik geen nieuwe vrienden maak en iedereen me stom vindt?’ en ‘Wat als de studie heel stom blijkt te zijn?’ krijgen dan de overhand.
Ik zal proberen een aantal wijze (ik ben immers al heel oud en ook heel wijs, net zoals Dumbledore *kuch*) adviezen te geven en hopelijk worden de zenuwen hierdoor wat minder.

1. Wees niet bang.
Iedereen zit in hetzelfde schuitje. Waarschijnlijk ga je studeren in een andere stad met mensen die je niet kent. Guess what: die mensen kennen waarschijnlijk ook niemand. Ze hebben allemaal dezelfde angsten, zijn ook zenuwachtig. Vrienden maken gaat dan heel makkelijk. Over twee maanden denk je: waar heb ik me druk om gemaakt?

2. De eerste keuze is niet altijd de beste.
Ja, het kan gebeuren dat de studie toch niet bij je past. Is dat een ramp? Nee. Ik vind dat je tegenwoordig veel te vroeg moet kiezen (in de vierde een profiel kiezen wat bepaalt wat je de rest van je leven gaat doen, oké, misschien overdreven, maar toch). En van tevoren weet je nooit helemaal hoe een studie is. Ik weet niet precies hoe het werkt, maar volgens mij kan je voor januari of februari nog switchen (zonder te hoeven betalen). No stress dus en je bent geen loser als je stopt met je studie.

3. Studeren, zwaar of niet?

Dit verschilt heel erg per studie. Maar waar het eigenlijk om gaat: vind je het leuk? Zo ja, dan vind je het ook niet vervelend om te moeten studeren. Natuurlijk is niet alles even leuk, maar ja, that’s life. En nee, ik vind tentamens ook geen pretje (twee weken jezelf opsluiten in je huis of in de UB (Universiteitsbibliotheek)), maar het hoort erbij (soggen is je beste vriend)!

4. De leukste tijd.

Sommigen zeggen dat de middelbare school de leukste tijd van je leven is, anderen zeggen dat het je studententijd is. Ik ben het met de tweede groep eens ;)

Dus maak je geen zorgen, het komt echt goed! Voor je het weet, ben je tweedejaars!

16 gedachtes over “Sjaarzen en feuten”

  1. Helemaal mee eens, zei het “oude” afgestudeerde meisje. Maar; iemand is eerst feut (nog geen lid, dus) en daarna sjaars (onderaan de voedselketen van een vereniging), dus da’ hoort eigenlijk andersom (zei het veels te corporale meisje).

  2. Ach zoete nostalgie! Ik wil best wel weer even student. O ja. En weer eerstejaars ook. Maar die examenperiode in juni! Waarom is het dan in godsnaam altijd mooi weer. En jaloers op de tuinman; Op de postbode. Op de mannen van de vuilniskar. Alles beter dan daar weken op je kot opgesloten zitten blokken. Neen, naar die weken heb ik geen heimwee meer! ;-)

  3. Bij deze een bericht uit de vorige eeuw (en nee dat is schrijftrucje, maar gewoon waar). Sinds ik Leiden verlaten heb is aan de studies en studeren van alles veranderd, maar feuten en sjaarzen herken je op een kilometer afstand, zelfs als je al tien jaar je alma mater achter je hebt gelaten. Sommige zaken blijven gelukkig hetzelfde en ik weet waar ik het over heb als uit de Zeeuwse klei getrokken polderjochie die zelfs nooit een docent voor zijn neus had die over het studentenleven vertelde (één uitgezonderd, nml. een docente Engels die toen al ‘op leeftijd’ leek, maar tot mijn schrik destijds ongeveer net zou oud was en net zo lang voor de klas stond als ik nu).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.