Een kaartje uit Rotterdam (1963): lieve Oma en Opa

Ik was een beetje in dubio hoe ik deze erop moest zetten, aangezien de tekst er weer anders op staat, zeg maar, maar dit is het mooiste. Dus draai je hoofd maar om het te lezen of vertrouw er gewoon op dat ik het goed ontcijferd heb :P (en ja, inclusief spelfouten, dus ga me niet verbeteren, ik weet ook wel dat het fout is, maar dan is het niet meer de originele tekst). Je kunt trouwens op de foto’s klikken om het groter te maken. Oh en wat ik wel grappig vond, is dat bij het adres ‘Huize de Wezel’ staat.

Misschien, voor de mensen die mijn blog al tachtig jaar volgen, kunnen jullie je mijn Een kaartje uit Rotterdam-project nog wel herinneren. Zo niet, even een uitleg: ik heb tijdens de boekenmarkt in Dordrecht (Aanrader! Is er volgende zomer weer.) tien oude kaarten uit Rotterdam gekocht. Het idee was dat ik bij elk kaartje een verhaal zou schrijven. Juist, dat is dus hierbij mislukt.

1. Het is bij sommige kaarten echt heel erg moeilijk om te lezen wat er nou precies staat.
2. Geen inspiratie en geen tijd/zin.

Maar dat is natuurlijk wel zonde. Want ik weet dat sommige mensen het leuk vonden om te lezen/zien en bovendien zijn die kaartjes ook heel leuk. Dus daarom nu wat anders. Ik ga geen verhaal meer bij het kaartje schrijven, maar wel speculeren over wat er allemaal achter kan zitten samen met jullie. Dus hierbij ook een uitdaging voor jullie om erover na te denken!

Lieve Oma en Opa.

Fijn dat jullie nog een weekje blijven. De zon schijnt wel niet hier, maar het is tenminste droog en niet zo koud. Was het een Zaterdag een verrassing dat het stelletje kwam? Dat zal best wel. Hier gaat alles prima. Marijke is lief en ze loopt nu heel de kamer in de ronte, die boef. We gaan straks naar buiten wat boodschappen doen. Als u nog wat nodig heeft, schrijf je het dan nog? Bellen mag ook. Nog veel plezier en mooi weer. De groeten van Bert Ellij en en een kusje van Marijke.

Oké, de situatie zit dus zo: opa en oma blijven nog een weekje in Rotterdam. Hun kleinzoon schrijft naar hen en heeft een dochter, die net heeft leren lopen. Dan is er nog een stelletje. Wat wordt er bedoeld met stelletje? Een stelletje mensen (misschien wel de kleinzoon met zijn kind en nog meer mensen) of daadwerkelijk een stelletje, in de zin van een koppeltje/paartje/hoejehetookwilnoemen. En wat is daar zo verrassend aan? Wat doen oma en opa (Waarom schrijft hij ‘oma en opa’ en niet ‘opa en oma’, wat fijner in het oor ligt? Vindt hij oma liever?) eigenlijk in Rotterdam? En waarom zet hij op een kaartje dat ze het moeten laten weten als ze nog boodschappen nodig hebben, kan ze niet beter bellen? Hij gooit het kaartje niet meteen in de bus, want er zit een postzegel op.

Weten jullie het antwoord op mijn vragen? Of zit ik helemaal in de verkeerde richting en is er iets dramatisch aan de hand wat ik over het hoofd heb gezien? Ik ben benieuwd wat jullie denken!

33 Comments to “Een kaartje uit Rotterdam (1963): lieve Oma en Opa”

 1. Whaha dit klinkt als een detective, maar ik denk dat ze niet belt omdat ze geen telefoon heeft ofzo.

  Wat me opvalt is dat postzegels best goedkoop waren in die tijd, whaha.

 2. Heuuuj, weer eerste reactie :P En dit keer heb ik er niet voor zitten wachten :P

  Ik denk dat je wel in de goede richting zit, en wellicht is dit kaartje wel erg oud en was het bellen toen erg duur. Zelf ben ik nu koos inspiratieloos, kerst zit er weer op, de kerstradio gaat zo uit, en ik ga heerlijk me bed in.

  Leuke post! (: En ik kende het project niet, dus de uitleg was welkom.

 3. Oh wat leuk! Ik denk dat je wel op de goede weg zit, maar op een gegeven moment zeg je ‘ze schreef het kaartje’ maar dat is toch ‘hij schreef het kaartje’,want klein zoon had het geschreven, of ben ik nou in de war? Ik denk dat schrijven goedkoper was dan bellen en sowieso lag schrijven vroeger veel meer voor de hand dan bellen. Leuk project!

  • Oh ja sorry, ik zat mijn uitleg van het kaartje te schrijven, toen ik het ging ontcijferen, dus toen wist ik nog niet of het een kleinzoon of een kleindochter het was. Ik ga het even verbeteren, bedankt!

 4. yay! ik was bang dat je was gestopt met dit ‘project.’ ik was vorige week in een winkel: the junk company en ze hadden een kast vol met oude (en geschreven) kaarten en foto’s en toen moest ik aan jou denken

 5. Hm, door de eerste 2 zinnen dacht ik dat oma en opa ver weg wonen, misschien zelfs geemigreerd zijn en nu even in het land op bezoek zijn. Bij het stelletje stel ik me dan oude vrienden voor, die ze niet verwacht hadden ooit nog te zien. En de boodschappen zijn dan niet voor direct, maar voor over een week, om terug mee te nemen naar huis. Theoretisch gezien kan je dan boodschappenlijstjes per post uitwisselen :p

 6. ”schrijf je het dan nog? Bellen mag ook.” Ze mogen en kunnen dus ook bellen..Met dat stelletje denk ik dat het een groep mensen is ofzo die die opa en oma al een tijd niet hebben gezien.. Zoiets?

 7. Very obvious. Het stelletje was een stelletje dieven, die alle iPhones en Blackberry’s van opa, oma, kleinzoon/dochter en zijn/haar vrouw/man (wat mij betreft kan het net zo goed door die Ellij geschreven zijn?), en weet-ik-wie-nog-meer gejat hebben. Terug thuis moest kleinzoon/dochterlief dus brieven gaan schrijven in plaats van bellen, maar hij/zij was zo in de war (zonder spellingcontrole etcetera) dat hij/zij niet meer wist of het nou ‘opa en oma’ of ‘oma en opa’ was, en verkeerd gokte. En dat de brief pas een dag later aan zou komen had hij/zij natuurlijk ook niet door, zulke dingen vergeet je als je eenmaal zo’n iPhone gewend bent!

  Ohja. Gezien het adres denk ik dat ‘oma en opa’ juist nog een weekje in Herpen blijven, en kleinzoon/dochter terug is naar Rotterdam.

 8. Oh jee, je vragen komen te vroeg. Ik kan nog niet nadenken na zoveel kerstgedoe.
  Sorry;-)

 9. Het klinkt alsof ze dichtbij wonen, want ze moeten schrijven als ze nog wat nodig hebben. Maar dat klinkt nogal tegenstrijdig, want als ze dichtbij wonen waarom moet het kaartje dan nog op de post?

 10. Heel erg leuk dat dit project weer terug!

 11. Misschien wilde de kleinzoon boodschapjes voor ze doen? Verzorgde hij de planten en als ze nog wat nodig hadden voor thuis konden ze hem bellen? Dan hoefde ze er niet meer uit als ze weer thuis waren.

 12. Een rasechte dedective ben je!

  Wel een heel leuk kaartje trouwens!

  Grtjs

 13. En hoe een kaartje een hele wereld opent…
  Trouwens, ik zeg altijd ‘oma en opa’ :D

 14. Ik denkd at het stelletje het zusje van die kleinzoon met haar vriend waren die langskwamen. En natuurlijk kan ze beter bellen als ze nog wat nodig heeft. Dat van dat dochtertje enzo dat ben ik met je eens.

 15. Wat een leuk idee zeg, om zo dingen uit te gaan zoeken!

  Ikzelf denk dat de telefoon duur was in die tijd en dat het mischien lastig was met bellen en bereikbaar zijn.. Maar ik weet het natuurlijk niet zeker!

 16. Wat een rijke fantasie heb jij toch altijd ;)

 17. Tja dat kan echt 10000 kanten op natuurlijk; het stelletje zou denk ik over een groep mensen gaan maar naar de rest van je vragen kan ik alleen maar gissen…. Of een hele spannende blog schrijven ;)

 18. Wat een leuk idee zo met die kaarten! Je kan er zoveel bij verzinnen..

 19. Bedoelt hij met een stelletje, niet gewoon een peper & zout stelletje? Misschien was het wel een leuk cadeautje :)

  Oma en Opa (Ik zei trouwens ook altijd opa en oma, nu helaas alleen nog maar oma), zijn overduidelijk op vakantie. Waarom in rotterdam? Om de stad te bekijken! Deuh. Dat vinden oude mensen toch altijd zo leuk? En fijn dat ze nog een weekje blijven, want ze zitten helemaal aan de andere kant van rotterdam, en zonder auto is dat erg ver! Daarom ook dat hij schrijft. Bellen is veel te duur, maar oma en opa zijn op vakantie dus dat kunnen ze wel missen. En uiteraard gaat hij voor dat ze terug gaan naar waar ze ook vandaan komen, eerst nog even langs, en als ze het nodig hebben, brengt hij wat boodschapjes voor ze mee. Logisch toch?

 20. Ik vind het echt knap dat je dat handschrift hebt kunnen ontcijferen, want voor mij is het echt totaal onleesbaar (en ja, ook als ik mijn hoofd scheef hou haha)

 21. Had toen iedereen wel een telefoon? Ik weet dat mijn oma nooit naar ons wilde bellen omdat we buiten de regio woonden en dan was het duur ofzo? Wel heel leuk zo die kaarten, ik ben benieuwd of er iets van mijn familie tussen zit. Mijn familie komt uit Rotterdam en ze stuurden en schreven behoorlijk veel kaartjes naar elkaar. :)

Leave a Reply