Doe nou even piano!

(piano betekent zacht, vandaar de titel, een uitspraak die mijn broertje wel eens doet)

Vroeger had ik pianoles. Misschien denk je: ze droomde er vast al vanaf haar tweede van om bekend concertpianiste te worden en daarom is ze erop gegaan. Niets is echter minder waar.

De vader en broers van mijn beste vriendin konden allemaal pianospelen en daarom ging zij op pianoles. Maar ja, alleen is zo alleen he. Dus vroeg ze of ik ook wilde en ik wilde wel!

Als je pianoles hebt, heb je ook een piano nodig (Jawel! Nou ja, een keyboard kan ook, maar een piano is cooler natuurlijk). Dus drie keer raden wat voor instrument ik in huis heb (‘Een gitaar.’ ‘Nou, die ook ja.’)

Goed, ik was nog maar een klein meisje toen ik pianoles had. Elke maandagavond ging ik er naar toe met mijn beste vriendin. In hetzelfde gebouw zat de bibliotheek en na afloop kon ik dan weer boeken lenen (dat noemen wij twee vliegen in één klap). Maar er komt natuurlijk iets kijken bij pianoles: oefenen.

Dat was niet bepaald mijn sterkste punt. Ik oefende wel, ja. Op zondag. En op maandagmiddag (in de avond had ik pianoles). Wat een discipline.

Zo zijn er nog meer dingen over pianoles te noemen: dat de pianojuf mij altijd Lau noemde of dat ik examen a en b heb gedaan (jawel). Dat ik examen b echter maar nét heb gehaald (ik wilde van piano af, maar nog wel het examen doen) en geen drol van de theorieles snapte, die ik had samen met allemaal oudere kindertjes die ik niet kende (eng!) en dat ik zeker was dat ik het niet zou halen (ik heb het wel gehaald, maar vraag niet hoe). Of dat we wel eens een voorspeelavond hadden met kerstliedjes (baaaaaaaaaaaaaaah). Of dat ik een poging heb gedaan gitaar te leren spelen, maar dat ik te kleine handjes heb (misschien had ik beter een ukelele kunnen nemen).

Ja, ja, dat zou ik allemaal kunnen vertellen, maar dat doe ik lekker niet.

Bespeel jij een instrument?

56 gedachtes over “Doe nou even piano!”

 1. Je telt zang mee als instrument? Nou dan bespeel ik mijn stem. ;)
  Verder hoop ik ooit gitaar te kunnen spelen, maar dat is een wens waarvan we ernaar zullen gissen of die uit zal komen.

 2. Ik heb twee jaar geleden gitaar leren spelen via YouTube en doe het nog steeds! Ik zou heel graag keyboard willen leren, maar het komt er maar niet van een keyboard aan te schaffen… Ik heb om een of andere reden altijd ontzettend veel respect voor mensen die piano kunnen spelen. Zelf ben ik nooit verder geraakt dan Broeder Jacob. :)

 3. Ik heb op kryboard les gezeten en ik was ook zo gemotiveerd om te ‘oefenen’ xP
  Ik deed een koptelefoon op en drukte willekeurige toetsen in zodat het leek alsof ik aan het oefenen was =D
  Ze waren echter er achter gekomen toen ik heen en weer zwiepte over alle toetsen en met me armen alle toetsen tegelijk probeerde in te drukken op mijn keyboard xP

  Maar nu doe ik het sinds kort weer vrijwillig en probeer ik gitaar te leren spelen xP

  En jij?

 4. Viool! Sinds m’n 6de. Maar dat valt er niet aan af te horen. Ik vind het heel leuk en zo, maar oefenen… daar ben ik zeg maar de laatste 3 jaar mee begonnen. Daarvoor was het bij mij ook de dag zelf oefenen, of zelfs dat niet. (en mijn lerares zei niet eens altijd dat ik toch beter moest oefenen, soms zei ze zelfs dat het goed ging terwijl ik niet geoefend had… tja). En wij hebben ook een piano en ik kan een stukje fur elise en lord of the rings jippie! en we hebben ook gitaren, (maar daar kan ik niks mee) en een harp (van mijn moeder. daar kan ik ook niet zoveel mee maar is wel cool). 1x op summercamp in UK geweest met m’n viool, maar al die mensen wilde proffesional worden, en konden het veeeeeeeeeel beter dan ik (heel teleurstellend als iemand van 7 het beter kan als jij, 16 (dus al tien jaar op les)) maar dat was toch wel leuk.

 5. Ik heb “mijn diploma dwarsfluit” gehaald. (Bij ons is het zo dat je dat je dat na 9 jaar muziekles krijgt – het is een diploma van gedeeltelijk kunstonderwijs). Het is nu twee en een half jaar geleden dat ik afgestudeerd ben daarin, en ik geloof dat de dwarsfluit in die periode nog ’n keer of 5 uit haar kist gekropen is en dat is het dan ook… Eigenlijk was ik het echt beu na een jaar of 6, maar ik wou die muzieklessen toch afmaken… Dwarsfluit was trouwens niet geheel mijn ding (tenzij ik Disneyliedjes mocht spelen – die véél te gemakkelijk zijn).
  Nu ben ik begonnen aan pianoles en zit ik in mijn derde jaar. ‘k Speel piano in elk geval al een heel stuk liever dan dwarsfluit, hoewel ik ook niet echt gemotiveerd ben om te oefenen. Maar aangezien ik nu muziekschool voor volwassenen volg, maakt dat niet zoveel uit…
  Hierna staan trouwens nog cello (dat absoluut!) en hobo (eventueel) op het programma. Over een jaar of 24 ben ik dan van alle muzieklessen af ;-)

 6. Ik speel piano. ‘k Heb er vroeger, lang geleden, lessen voor gevolgd in de plaatselijke academie. Dat heeft niet lang geduurd, onder meer vanwege de oefendruk op je schouders (ik beken: ik oefende ook niet veel! wij moesten trouwens opschrijven hoeveel we geoefend hadden per dag, ik schreef soms 45 minuten als het er maar 5 waren :D), de openbare examens en de klassieke partituren. Toch ben ik heel blij dat ik daar de basis geleerd heb. Nu ben ik bezig met modernere nummers aan mezelf te leren (lees: Wim Mertens, Coldplay, Adele) en dat lukt! Het gaat traag maar gestaag vooruit. Dat wil niet zeggen dat de oude liedjes hier nooit meer gespeeld worden, Für Elise en de Turkse Mars (gedeeltelijk) zitten nu eenmaal in de vingers. Verder speel ik af en toe djembe en zeer zelden mondharmonica. Oh, en mijn zus heeft sinds kort een ukulele gekregen! Ik vrees echter dat ik daar niet veel moois zal uit krijgen ;)

 7. Ik ben ook heel slecht in oefenen, ik wil dingen gewoon kunnen. Daarom moest ik opgegeven moment stoppen met cello les, mijn progressie stagneerde een beetje… Gitaar ging al wat beter, ook omdat ik toen in een leuk vriendenbandje speelde. Mijn gitaar heb ik ook nog wel, maar mijn goede voornemen er ook weer iets mee te doen gaat naar 2012 verschuiven :p

 8. Ik speel piano! Dit jaar ben ik na 9 (!) jaar gestopt met lessen. Ik oefende niet meer, niet omdat ik de partituren stom vond of omdat de pianolerares een kreng was (integendeel), maar omdat ik dacht dat ik het toch nooit zou kunnen leren (zeer weinig zelfvertrouwen). En tja, dan is de motivatie om te oefenen een beetje weg.

  Klassiek speel ik dus niet meer, maar wat ik wel erg leuk vind is een liedje opzoeken, die heel vaak luisteren en dan zo de baslijn/akkoorden eruit halen zodat ik het op de piano mee kan spelen. Dat kan ik dan weer wel.

 9. Toen ik een jaar of 18 was heb ik een tijdje keyboardlessen gehad. Ik zat urenlang te oefenen en te improviseren. Echt notenlezen kon ik niet, ik speel op gehoor. Een paar jaar was het mijn lust en mijn leven. Nu ligt het keyboard alweer jarenlang achter de knieschotten op zolder.

 10. Ik speelde vroeger viool, maar ik oefende elke week een kwartier voordat ik les had dus erg succesvol was het niet. Maar ik heb ook m’n A en B diploma! Inmiddels doe ik zang en keyboard/piano samen, dus mezelf begeleiden terwijl ik zing :)
  En ik leer mezelf nu gitaarspelen met behulp van youtube en oude gitaarboeken, haha.

 11. Ik speel keyboard, maar meer als een piano (snap je?). Verder probeer ik gitaar te spelen, maar ik kom er maar niet toe om te oefenen, misschien ooit. Nooit verkeerd om te dromen ;)

 12. Leuk geschreven!

  Ik heb vier jaar lang op keyboardles gezeten, waar ik uiteindelijk ook mee ben gestopt omdat ik een hekel had aan dat ge-oefen. Eigenlijk kun je dan ook gelijk pianospelen, en verder heb ik een ukelele (terwijl iedereen altijd tegen mij zegt dat ik pianovingers heb, en dus waarschijnlijk beter gitaar had kunnen spelen (a)) en op de ukelele heb ik mezelf via internet wat akkoorden aangeleerd.

 13. Ja speel piano :) nu ik geen les meer heb heb ik alleen te weinig discipline om nieuwe dingen te leren. Maar toen ik les had oefende ik wel iedere dag, omdat ik het gewoon tof vond :D (en ik ging van les af omdat het met studie niet zo uit kwam, niet omdat ik het stom vond :()

 14. Heel erg leuk geschreven weer!

  Ik heb nooit op muziekles gezeten. Ik had wel ooit een blokfluit en keyboard en daar kon ik wel wat simpele dingetjes mee. Mijn vader is heel muzikaal, dus die schreef dan de noten voor me op (ja, gewoon uit zijn hoofd). Ik kon wel noten lezen dus :)
  En, ik heb nog wel eens geprobeerd trompet te spelen. Maar daar vond ik niks aan. Geen muzikale carrière voor mij dus :)

 15. Ja ik speel gitaar,vier jaar les gehad. Totdat mijn leraar geen boeken meer voor me had! T is heerlijk om te spelen, maar speel veels te weinig. Het is ook fijn om samen te spelen! Nog fijne kerstdagen gewensd. Je bent echt literair! Heb je schrijversinspiratie? Zou fijn zijn. groetjes, Coby

  1. Leuk dat je reageert, Coby! En ook leuk dat je gitaar kan spelen, dat wist ik niet. Ga je een keer voor me spelen? Jij ook fijne kerstdagen! En dankje, ik zou later wel boeken willen schrijven ja :)

 16. Ik kan 3 noten keyboard en daar houd het ook mee op. Al heb ik toch een beetje spijt dat ik dit jaar niet voor muziek heb gekozen, want dan zou ik tenminste nog leren om piano te spelen ;)

 17. Nee helemaal niet. Ik sla compleet de plank ( lees noot) mis met de noten.
  Toevallig op kerstavond was ik bij mijn broer en zijn kinderen spelen wel op de piano.
  Echt leuk om te zien!

 18. Een ukelele, waarom niet? Het is nooit te laat! :D

  Toen ik je titel las dacht ik dat het zou gaan over ouders die gaan zeuren dat je een stukje piano moet gaan spelen als er bezoek is ofzo. Een van mijn grootste ergernissen.

  Maargoed. Ik speel dus piano! En altsax, en ik probeer ook de discipline te hebben mezelf mondharmonica bij te brengen, maar dat valt niet mee als je eigenlijk toch al te weinig tijd hebt om fatsoenlijk voor je saxofoonles te oefenen. Ohja, zingen doe ik ook :)

  1. Ja, daar heb je wel gelijk in! (nu nog geld hebben om er één te kopen :P)

   Oh nee, dat doen mijn ouders gelukkig niet. Verschrikkelijk zeg.

 19. Ik heb vroeger op keyboardles gezeten, maar omdat het te ver weg was ben ik er af gegaan. Heel jammer, ik vond het geweldig! Ik heb mezelf een tijdje geleden geleerd (met behulp van YouTube filmpjes) om de intro van Under the bridge van de Red Hot Chili Peppers aan te leren, en ik vind het al heel wat dat ik dat kan!
  Ik heb wel besloten dat ik de basics weer wil leren, dus akkoorden enzo. Want ik heb thuis een keyboard, maar na urenlang kinderliedjes en de vlooienmars te spelen wil je ook eens wat anders.

 20. Ik speel piano. Ik krijg les van YouTube, jaja. Ik zoek op tutorials en dan wordt het heel makkelijk uitgelegd. Zo kan ik Comptune d’autre ete (ofzoiets) van Amélie op de piano, gewoon door YouTube. Ik zing overigens ook, eigenlijk ook wel een instrument.

 21. Ik speel hobo, viool en een beetje saxofoon. In huis bij mijn gastgezin staat ook een piano, daar pingel ik ook wel eens op. Hier in Zweden heb ik ook muziek als hoofdvak gekozen, echt super leuk.
  Dat met dat oefenen herken ik, ik deed het ook altijd op de dag zelf, maar nu ik zelf kies welke muziek ik speel is het veel leuker!
  Liefs, Swaen

 22. Ik begon zo’n twaalf jaar geleden met blokfluit spelen (eerst sopraan, later alt) en begon zo’n negen jaar terug met trompetlessen. Ik wilde eigenlijk piccolodwarsfluit spelen, maar dat kon toen niet omdat er geen plaats was voor mij. Omdat ik mijn blokfluit hekelde, wilde ik toch een ander instrument. Impulsief dat ik was, koos ik voor een trompet en daar heb ik tot op de dag van vandaag geen spijt van. Ik heb drie diploma’s gehaald en heb een hele tijd bij de fanfare gezeten. Ik was dat zat en speel nu op mijn eigen instrument nog voor mezelf. Ik had eerst een huurinstrument en kocht toen ik mijn lidmaatschap beëindigde een eigen instrument. Ik zou dolgraag piano en gitaar willen leren spelen. Of saxofoon.

 23. inmiddels bespeel ik geen instrument meer,
  dit heb ik wel gedaan zo ongeveer 8 jaar lang, (trompet)

  Ik herken je verhaal dan ook wel een beetje haha :P

  Mooi geschreven!

 24. Ik heb een keyboard, waar ik mezelf zo nu en dan op probeer te leren spelen.
  Gitaar heb ik ook willen leren, maar dat lukte niet, ik werd boos, en gaf ’t ding terug aan mn moeder xD
  Wel heb ik al 13 jaar een accordeon staan, waar ik zelden op speel. Die heb ik gekregen van mn vader toen mn ouders gingen scheiden (Mijn moeder speelt accordeon en dus MOEST ik er ook een xD), dus die gaat ook niet weg.
  Ik kan wel bugel spelen (soort trompet, heb ik les in gehad) en blokfluit. Ik ben wel van plan meer te gaan oefenen met ’t keyboard, en eigenlijk wil ik ook een dwarsfluit.
  Heb ooit eens een workshop gehad met drummen, en die vent zei dat ik gevoel had voor muziek, dus wie weet word ik ooit nog wel ergens bekend mee, haha!

 25. Haha, leuk stukje! Ik bespeel, helaas, geen instrument. Maar ik droom(de) er altijd van, van jongs af aan, om een elektrische gitaar te bespelen, rocken op het podium!

 26. Ik speel keyboard/piano, beetje bass, kan wat drumbeginselen en heb ook wel wat gezongen (op meer publieke plaatsen dan, niet alleen onder de douche :P)

 27. Ik heb ongeveer 7 á 8 jaar klarinet gespeeld. Maar ik had ook absoluut geen discipline. Ik oefende bijna nooit. Op een gegeven moment ben ik ermee gestopt omdat ik het niet meer leuk vond.

 28. Ik droom al jaren van het leren echt gitaar te spelen. Ik zing ontzettend graag en het gaat me goed af, zal helemaal geweldig zijn als ik mezelf zou kunnen begeleiden op gitaar…

 29. 12,5 jaar klarinet en dat blijf ik doen zolang ik kan, net als mijn familie ;) Ik heb geen les meer, want ik oefende te weinig aan het laatst. Nu zou ik wel weer op les kunnen gaan, want ik speel weer veel meer. Maar ik heb alle diploma’s al, dus dat is een beetje zonde van het geld. Ik wil heeel graag piano spelen, maar mijn handen zijn te klein. Toch ga ik het vast een keer proberen. Sinds een paar maanden heb ik de esklarinet weer gepakt, dat wil ik beter beheersen. Als dat gelukt is wil ik fagot of hoorn gaan spelen. Ik vermaak me wel!

 30. Ik speel(de) piano. Mijn grote broer had dat namelijk gekozen, dus de piano was al in huis en zodoende ben ik zeeer gestimuleerd om dat ook te gaan doen. Nu speelt mijn broer echt goed en kom ik niet bij dat niveau… frustrerend hoor!

  1. Hoi Isa, ik kan niet op jouw blog reageren. Ik heb geen WordPress en ik wil niet met mijn Twitter reageren. Dit is niet vervelend bedoeld, maar je maakt het zo lastig voor mensen om op je blog te reageren en dat is jammer, want ik zou graag willen reageren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.