Turn it on

Misschien dat ik daarom geen turnheldin ben geworden?

Bij turnen moet ik altijd aan Russische meisjes denken die op hun achtste al op de helft van hun carrière zijn. Daarbij vergeet ik dat ik deze sport zelf ook heb beoefend op een blauwe maandag.

Ik weet niet hoe lang het was, maar het zal zeker geen half jaar of langer zijn geweest. Ik kan me nog herinneren dat ik een proefles deed (gewoon meedoen met de anderen). Zij, die al bij de turnclub zaten, hadden een paarszwarte pakje aan. Ik een t-shirt van de smurfen (later ingeruild voor een roze turnpakje met Minnie Mouse erop, ja ja, ik was een trendsetter). Zij konden alles: de split, de spagaat, hun benen in de nek (‘Laura, gaat dit niet over kindertjes van zeven ofzo?’ ‘Ik. O. Ver. Drijf.’) en ik? Ik kon niet eens de achteruitkoprol.

Samen met mijn beste vriendin ging ik erop, geen idee waarom. Het ging, nou ja, redelijk. Ik geloof dat we zelfs een keer aan een ‘wedstrijd’ hebben meegedaan.

Maar toen kwam die dag, de dag dat mijn beste vriendin uit de ringen viel. Niet eens zo hard, maar toch was het gedaan met de pret: ze stopte met turnen.

Hoewel ik een veelbelovende turntoekomst voor me had (ze noemen me ook wel eens Laura het slangenmens), deed ik toch wat een goede vriendin betaamde: ik ging ook van turnen af.

Daarna namen we pianoles. Gelukkig ging dat wat beter.

Tags:

49 Comments to “Turn it on”

 1. En ballet geen optie? Da’s wat minder extreem dan turnen! (Mooie quote trouwens. En mooi van de piano!)

 2. Ik zat ook op turnen :) Ik werd achtereenvolgend, in de recreatieklasse weliswaar, 5e, 4e, 3e en 2e bij de clubkampioenschappen. Hm, misschien had ik een jaartje langer door moeten gaan… ;)

 3. Ik kan me helemaal vinden in de uitspraak van Meade ….

 4. Bij turnen moet ik altijd denken aan, Nadia Comaneci … een Roemeense turnster die als eerste 10-en behaalde.

  (http://nl.wikipedia.org/wiki/Nadia_Comaneci)

 5. Ik ken mensen die vroeger (heul lang geleden) op turnen zaten, maar verder zie ik ’t alleen nog op de Olympische Spelen

 6. Hihi grappig! :)

 7. Ik ben vier jaar lid geweest van gymvereniging Olympia, omdat alle meisjes uit mijn klas daar lid van waren. De regel was: na zwemles op gymles. Ik ben bij alle wedstrijden vierde geworden, maar dat zegt niets want ze deden alleen aan eerste, tweede, derde plaats.

  Het zijn verspilde jaren geweest.

 8. Turnen, ik vond het geweldig! En de split, spagaat en benen in mijn nek lukken nog steeds. Wel met iets meer moeite trouwens..

 9. Ik heb vroeger alleen aan gymen gedaan… geen turnen of andere dingen die in dat straatje passen. Ik was meer van de andere sporten.

 10. Mijn ouders zijn zo geniaal slim geweest om mij nooit op te geven voor de acitiveiten die zich in een gymzaal afspeelde. Gym, Turnen, Ballet. Mijn ouders (nja, moeder denk ik meer) wist heel goed wat wel en niet goed was voor haar dochter.
  Ik deed aan Atletiek. Zo leuk!

 11. Ik heb altijd willen turnen, maar was dan weer bang dat ik veel te stijf was. Toen ben ik maar gaan paardrijden… Dat duurde ook niet erg lang.

 12. Het turnen ging wel. Maar de jaarlijkse optocht van de diverse sportclubs waar ook de turnclub aan mee deed heeft mij de das omgedaan. Ik was nog niet zo lang lid van de club (ik zat nog in mijn proeftijd) en had nog niet de beschikking over het volledige clubtenue, dwz een witte plooirok en een witte trui met blauw embleem , te dragen over het blauwe gympakje.

  Het geleende gympakje paste net, evenals de witte trui met blauw embleem. De geleende rok was te groot en werd door mijn tante met veiligheidsspelden vastgemaakt aan mijn gympakje, want ja, tijdens de toch moesten er wat armbewegingen gemaakt worden; de optie: met een hand de rok omhoog houden was geen optie.. Stevig vastgespeld ging ik van huis weg. Natuurlijk moest ik, voor de tocht begon, nog even plassen. Trui uit, gympakje en rok uit, plasje gedaan, alles weer omhoog gesjord en ik kon mee gaan wandelen.. Ergens zal er een speldje of 2, 3 misschien wel alle 4 losgeraakt zijn. Al snel kon ik niet meer meedoen met het armenballet maar liep ik met een sacherijnig gezicht mijn rok vast te houden. Ik heb de toch der tochten uitgelopen maar dat was het einde van mijn turn carrière.

 13. Tot mijn 20e heb ik op turnen gezeten een lange tijd dus en ik begon het steeds leuker te vinden. ik heb een tijd gehad dat ik niet wou omdat ik gevallen was maar dat is goed gekomen mijn favoriet de balk en bij turnen moet ik denken aan Svetlana Khorkina renske endel en verona van de leur

 14. Daarom ben ik dus bij voorbaat pianoles gaan nemen. Omdat turnen gedoemd was om te mislukken. Ik was (en ben) zo stijf als een stuk papier maché.

  Hoewel uit de ringen vallen mij wellicht niet zou zijn overkomen, aangezien dat het enige was waar ik écht goed in was bij gymles. Zo lang mogelijk in de ringen blijven hangen. (Had ik dat niet al eens verteld?)

 15. geen poging tot turned gedaan en anders had ik alle botten gebroken

 16. Jeugdsentiment! Ik had ook een roze pakje met minnie mouse! Die foto van mezelf is echt goud waard ^^

 17. oeioeioei daar komen de herinneringen weer omhoog… Lang verhaal, maar dan met de balletacademie in Amsterdam, groots, verbonden met het Nationale Ballet, daar had ik nu gezeten als ik geen zwakke knieën had gehad, als ik ze niet tot twee keer toe had verrekt bij turnen. Nou ja, lang verhaal.. Ik was wel goed in turnen, toen ik er net een paar maanden op zat was er een competitie, en ik werd 4e :D Toen had ik nog een t-shirt dat ik heel sexy in mijn veel te strakke kniebroek stopte. Da’s lang geleden :P

 18. Haha ik heb ook op veel sporten gezeten! Ballet, streetdance, stijldansen… kickboxen (ja, dat ook) en dan deed ik nog toneel, en tekenles, maar dat vond ik leuk! ^^

  Ik heb by the way nu een blog die ik niet echt bekend maak, maar voor een paar mensen, wat ik bij lillyherlife altijd had, dat vond ik chil! :)Maar blijf natuurlijk wel reageren bij jou!

 19. Turnen, niks voor mij. Op school moesten we laatst de vouwhang zwaaiend in de ringen doen. Ik durfde het niet, je valt eruit en je breekt je nek zo wat.

 20. Ik heb zes jaar op turnen gezeten – maar wel recreatief turnen, geen zotte kunstjes. ‘k Geloof dat handstand-doorrollen en rad op een balk de moeilijkste zaken waren die we geleerd hadden :p Ik was er niet echt slécht in, maar zeggen dat ik goed kon turnen is ook een beetje overdreven.

 21. Mooie quote! Ik heb nooit geturnd, alleen op de basisschool weleens lesjes die wat met turnen te maken hadden. Heb er ook nooit de ambitie voor gehad haha, behalve paardrijden heb ik echt niets met sport.

 22. Lijkt me niet echt alsof je het ooit leuk hebt gevonden dan. Een goede vriendin had best begrepen als je dan door wou gaan ;) Enfin, wel lief van je!

 23. Ik had ook een roze gympakje met minnie mouse erop! Maar dan voor de gymlessen op school. Ik deed als klein meisje geen sporten.

 24. Turnen op de middelbare school vond ik altijd zo vreselijk! Ik ben ontzettend niet-lenig, en simpele dingen als over een kast springen en de radslag waren al niet om aan te zien als ik het deed. Nee, turnen is niets voor mij!

 25. Ik heb jaaaaaarenlang geturnt hahaha, ben zelfs nog eens 5e van friesland geweest, maar daar hield het ook wel mee op :’)

 26. WHAHA klinkt errruuuug bekend :P. Ik heb ook een keer een proefles gedaan. Ik had gelukkig wel meteen door dat het niks voor mij was :P.

 27. Ik zat ooit een blauwe maandag op gym. Ik kan de vooruitkoprol niet eens. Gelukkig vond het ook niet zo leuk, dat scheelt weer.

 28. Ik zat ook op turnen! Op gegeven moment sprong ik niet goed in de trampoline, maar op het harde deel, waardoor ik keihard mijn enkele blesseerde. Toen ben ik per direct gestopt, haha! (Vond het sowieso al niet zo leuk meer omdat we een nieuwe, niet leuke, juf hadden.)

 29. Ik heb ook ooit eens op turnen gezeten. Ik kan niet eens een handstand.

 30. Ik ben nooit echt gedreven met sport geweest. Dat vind ik nu echt heel erg jammer. Vooral ook omdat mijn ouders me hier niet echt voor motiveerden. Ik deed de sporten een blauwe maandag en daarna wilde ik iets anders. En nu? Nu moet ik mezelf nog steeds regelmatig naar de sportschool sleuren. Ik merk dat die quote heel erg waar is. Je denkpatroon maakt of breekt je!

 31. Ik vond het altijd wel leuk! Maar ik moest kiezen tussen ballet en turnen, toen werd het toch de eerste.

 32. Ik heb als klein meisje op ballet gezeten. En ik vond het al heel snel niet leuk meer toen ik een keer op mn plaat ging :( Ik ben er snel vanaf gegaan hihih :D

 33. Ik heb vroeger ook op turnen en mij ging het wat beter af dan jou, zover ik kan lezen. Ik werd zelfs gevraagd voor een wedstrijdgroep, maar dat extreme trainen was me een beetje teveel van het goede. In mijn groep viel ook eens een meisje uit de ringen, maar zij had echt van alles gebroken.. brr.

 34. Respect voor mensen die turnen! Ik kan er echt NIETS van, zelfs geen handstand… *erg*

 35. Ik heb ook op turnen gezeten, maar helaas ben ik een houten klaas…
  Liefs, Swaen

 36. Grappig om te lezen :) Ik heb zelf 10 jaar geturnd en ben uiteindelijk gestopt omdat ik me er verveelde. Ergens heb ik er best spijt van, want ik was nog pakweg een maand of twee verwijderd van rondat-flikflak verbinden! En ik was ook een van die slangenkinderen, mij mocht je in alle mogelijke bochten wringen, ik liet geen kreet. Behalve die ene keer toen ik opsprong in Grand Carré (een split maar met een been voor en een achter in plaats van langszij) zonder opwarming en m’n lies verrekte.
  Maar ik heb het altijd graag gedaan verder!

 37. Jij had dus niet van die ouders die vonden dat je een sport en een muziekinstrument moest doen (ook wel een luxe natuurlijk dat je ouders dat kunnen betalen, maar daar dacht ik toen niet over na, natuurlijk…) Ik heb lang geturnd en piano gespeeld, maar dat ging niet altijd met plezier kan ik je vertellen, maar dat snapte je al… Die piano heb ik nog steeds, maar ik speel zelden. Soms vragen mensen of dat niet jammer is, dat ik geen spijt heb dat ik het niet bijhoud. Ik denk dat als je iets te lang met tegenzin hebt gedaan het simpelweg nooit meer goedkomt…

  • Oh, nou dat weet ik eigenlijk niet, maar ik ben daarna op stijldansen (telt dat als sporten?) gegaan, dus ik had het wel tegelijkertijd :)

 38. Heb vroeger als kind ook nog geturnd, maar niet erg lang,weet niet waarom, maar heb de rest van mijn leven niks opgehad met toestellen als de bok of de evenwichtsbalk…

 39. Goh dat heb ik ook nog gedaan, 2 jaar ofzo. Ik was heel dramatisch slecht.

 40. Turnen! Mijn grote liefde die ik heb laten gaan omdat ik er om gepest werd. Eeuwig zonde… Volgens mij kon ik best een spagaat toen ik 7 was hoor, dus wat mij betreft had het kunnen kloppen. :)

Leave a Reply