Wat ik nodig heb om de winter te overleven

Ik bibber me rot met 15 graden, 20 graden is nog net te doen voor mij. Bij elke temperatuur die onder de 10 graden komt, kan ik me echter niet meer bewegen, omdat ik al doodgevroren ben. Mijn ouders wisten dit niet van tevoren, anders hadden ze op mijn geboortecertificaat wel Koukleum als tweede naam aangegeven.

Nu is er een klein probleempje. Elk jaar gebeurt het weer. Eerst is het nog herfst en dat is al erg genoeg, maar dat kan ik nog net aan. Ik ben moeilijk te verstaan door het geklapper van mijn tanden, maar vijf minuten op de trein wachten overleef ik wel.

Maar nee, dan de winter. Die heeft niets. Geen mooie bladeren, geen warm zonnetje, geen bloesem. Ja, sneeuw. Dat is dan één minuut mooi, voordat de auto’s er modder van maken en wanneer je een sneeuwbal in je nek krijgt, weet je ook plotseling niet meer wat er nou zo leuk aan was. Elke keer rond oktober/november weet ik het dan ook zeker: aankomende winter overleef ik niet.

Ik ben 21 en ik leef nog, dus blijkbaar is het voorafgaande jaren toch gelukt (maar het was op het randje hoor!). Dat komt alleen maar omdat ik een aantal hulpmiddelen had en zelfs met deze hulp is het nog tricky. Ik zal een overzicht geven:

– De kachel.
Hij verwarmt zowel mijn lichaam als mijn hart. We zijn onafscheidelijk.

– Warme chocolademelk met slagroom.
Het enige leuke aan de winter is dat ik dit mag drinken. Maar let wel: mét slagroom. Anders kun je het net zo goed niet drinken.

– Minnie Mouse-handschoenen.
Om te voorkomen dat mijn vingers eraf vallen tijdens het fietsen (zou toch jammer zijn), draag ik deze geniale handschoenen.

– Rode winterjas mét capuchon.
Ik wild een blauwe trenchcoat met een capuchon. Die, lieve mensen, zijn niet te vinden. Gelukkig wel een rode. Heeft voor een nieuwe bijnaam gezorgd (Roodkapje). Voor de capuchon ben ik eeuwig dankbaar, want Roodkapje houdt niet van natte haren door de regen.

– Goede films en boeken.
Naar buiten gaan kan niet, want dan ga je dood. Wat moet je dan doen? Films kijken en boeken lezen natuurlijk. Mét warme chocolademelk met slagroom.

– Sjaal.
Mijn delicate nek kan niet zonder. En het is al helemaal fijn als je verkouden bent (nóg een nadeel van de winter!).

– Kerst.
‘Wat moeten we doen om de winter toch nog een beetje leuk te maken voor de mensen?’ ‘Ik weet het, een feestdag!’ Kerst betekent vrij zijn (ik zeg expres niet kerstvakantie, want ik heb voor mijn studie alsnog altijd deadlines, dus dat kan je geen vakantie noemen), gezelligheid, familie, de kerstboom vol met de lelijkste basisschoolprutsels gemaakt door mij en mijn broer/broertje, lekker eten, chocola (heeeeeeeeeeeeeeeeel veel chocola), films die je al tachtigduizend keer hebt gezien (Home Alone, the Sound of Music enzo) en oh ja, cadeautjes (laten we het maar niet hebben over de stress die het zoeken van cadeautjes voor anderen oplevert). Twee dagen ontspannen, fijn!

– Chocoladekruidnoten.
Om een extra vetlaagje te creëren. En omdat ze lekker zijn. Ik geniet er nog maar van, voordat ze in januari weggaan. In maart komen ze namelijk pas weer in de schappen te liggen.

– Een vriendje.
Toegegeven: ik heb ook winters zonder een vriendje overleefd. Maar ze zijn toch wel heel erg fijn. Ze kunnen de winter zelfs romantisch maken en ze houden je warm. En je kunt hen persoonlijk aansprakelijk houden voor als je de winter niet overleeft. Alleen heb je er zelf dan niet meer zoveel aan.

Dat moet goed komen, zou je zeggen. Maar ik beloof niets. Mocht het verkeerd aflopen: jullie weten wie jullie de schuld moeten geven!

41 gedachtes over “Wat ik nodig heb om de winter te overleven”

 1. Ik deed vandaag mijn trui uit terwijl iedereen om mij heen juist zijn jas aandeed. Ik werd voor gek verklaard. ;) Desondanks zijn bovenstaande dingen héél fijn!! (alleen de Minnie Mouse-handschoenen en het vriendje ontbreken)

 2. Ja, ik ben het helemaal eens met je, wat betreft alles in dit blogje, mede rode winterjasser! Vergeet bij de films Love Actually niet, trouwens.

 3. Ah nog iemand met het broer(tje)-dilemma :P
  Heb je straks net én 21 december én de winter overleefd, leg je het loodje in februari omdat de chocoladekruidnoten op zijn, och och, arme jij, je hebt het zo zwaar!

    1. Heb daar een keer een blogje over geschreven trouwens, geloof ik, of het er in ieder geval in vermeld dat hij altijd mijn broerTJE blijft.

 4. Minni Mouse handschoenen ruil ik om voor zwarte handschoenen en een uiltjesmuts, een kachel voor een verwarming en dan voeg ik nog graag mijn verjaardag toe. verder CHECK. winter kom er maar in!

 5. Wat een geniale handschoenen! Ik ben vooral erg blij met onze gaskachel in de woonkamer die lijkt op een openhaard, inclusief vuur (dat is wel echt, het is alleen op gas). Naast dat hij supersfeervol is, is hij ook nog eens heel snel lekker warm. Lekker met de voetjes ervoor…. HMM!

 6. Het lezen van boeken is ook prettig in de winter. Ieder jaar pak ik weer De Avonden van Gerard Reve uit de kast. Ik houd wel van de winter, van skiën en schaatsen. Vorig jaar heb ik nog maar liefst 25 kilometer op het Veluwemeer geschaatst, tussen de bevroren rietkragen in de zon. Het was een prachtige ervaring.

 7. Ik vind die kou juist heerlijk! Ik kan niet goed functioneren met warm weer, daar wordt ik zo loom en lui van ;) Er gaat niks boven fietsen door de vrieskou en dan zo’n waterig zonnetje op je gezicht :)

 8. Van sleeen, schaatsen of een sneeuwballengevecht kun je het overigens wel erg warm krijgen ;) Maar ook ik ben geen voorstander van de winter. Zodra ik van buiten naar binnen ga ren ik of naar de verwarming of naar de hete douche, haha.

 9. Helemaal mee eens. Dat vriendje zorgt er trouwens ook voor dat je het warm hebt ik bed. Fijn, zo’n kachelfunctie op je vriendje ;)

  Ps: jouw handschoenen zijn echt het einde :D

 10. Ik zou echt willen dat ik me gedurende de koudste maanden thuis kon opsluiten om een winterslaapje te doen. Met alle kruidnootjes die ik naar binnen werk lijkt het wel alsof ik me daarop aan het voorbereiden ben.

 11. Hahahaha!! Jaaa, ik ben ook niet zo’n wintermeisje. Het meeste van jouw lijstje heb ik dus ook echt nodig om deze winter weer door te komen. Vooral een goede winterjas, mijn jas is zoooo dun, brrrr.

 12. Oh, dan moet je vooral in NOVEMBER als studiereis naar Berlijn gaan… een rondleiding van drie uur voor de muur buiten in de kou, waarbij je alleen maar stilstaand in het donker staat te bibberen (ik bedoel, je ziet toch niets in het donker, dus waarom gaan we niet gewoon naar binnen?) Wat was ik blij toen ik vanochtend naar college fietste: wat warm is het hier in Nederland! ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.