Brieven aan Doornroosje

brievenaandoornroosje

Voor mijn verjaardag kreeg ik van mijn lieve studievriendinnetjes het boek ‘Brieven aan Doornroosje’ van Toon Tellegen. Toon Tellegen vind ik geweldig en sprookjes zijn ook leuk, dus dat was een goede match!

Het boek bestaat, je raadt het misschien al, uit brieven aan Doornroosje, geschreven door de prins die haar wil kussen. Doornroosje is namelijk al honderd jaar in slaap (ze had zich geprikt aan een vergiftigd spinnenwiel, het domme kind) en alleen een kus kan haar doen ontwaken. Elke dag schrijft de prins haar. Hij schetst hoe het kussen en de reis zal verlopen, hij is dan weer vrolijk dan weer verdrietig en denkt vooral erg hard na. Soms is het grappig, soms juist hartverscheurend.

Dan nu de vraag: is het een aanrader? Ik heb dit boek aardig snel gelezen (binnen een week) en dat kan ik je niet aanraden. De context van de prins is beperkt, want het gaat natuurlijk steeds over dat kussen en of dat wel zal lukken en hoe Doornroosje zal reageren (maar dan wel op verschillende manieren beschreven natuurlijk). Op een gegeven moment heb je dat wel gehad als je het zo snel leest.
Maaaar het is wel een aanrader om lekker rustig aan te lezen. Af en toe een brief. Mensen die de stijl van Toon Tellegen kennen, zullen niet teleurgesteld zijn.

En dan als laatste een paar citaten ter illustratie:

“Kijk toch uit,’ mompelt mijn moeder. ‘Kijk vooral toch altijd overal verschrikkelijk goed uit. En als je heel goed hebt uitgekeken, kijk dán vooral uit!”

***

‘En nu lijkt wel eindeloos te duren. Klein ondeelbaar nu.
Het is nu. Het is altijd maar nu.

***

‘Ik begon te hollen. De weg was soms zo steil dat ik bijna niet stil kon blijven staan. Mijn geluk gloeide in mijn hele lichaam en lag bovendien ook nog eens als een baal meel op mijn schouders. Al hollend werd die baal geluk steeds zwaarder, mijn gelukkige knieën knikten, de weg ging plotseling weer omhoog. Ik, gelukzalige, kon niet meer.
‘Aan geluk bezweken’, een kruis langs de weg.’

***

19 gedachtes over “Brieven aan Doornroosje”

  1. Lijkt me idd een boek om rustig te lezen… goede uitdaging voor de eerste van de maand, haha, langer dan een maand over een boek doen (of laten we rustig beginnen, twee weken) :)

  2. Ik hou van de stijl van Toon Tellegen, maar het zijn inderdaad geen “leesboeken” – net zoals die dierenverhaaltjes: dat boek kun je niet in één keer lezen. ‘k Heb jammer genoeg alleen dat ene boek – ‘k vind het soms zonde om de boekjes van Toon Tellegen te kopen omdat ze zoveel dunner zijn dan andere boeken voor dezelfde prijs ;-)

  3. Ah ik houd van dat boek! Ik voelde me een beetje schuldig toen ik het saai begon te vinden na er drie dagen uit gelezen te hebben… Er staan zoveel prachtige zinnen in, maar het is zoals jij zegt meer een boek om af en toe een stuk uit te lezen.

  4. Ik weet het zo nog niet of ik hem ga lezen (300 pagina’s, pffff, ik lees graag, maar dan moet het wel ergens heen gaan ;-)) maar aan de andere kant moet het gezegd worden. Die Toon Tellegen vindt wel altijd een mooie benadering voor alles!

  5. Klinkt als een boek dat je gewoon even leent van familie of zo. Ik vind Toon Tellegen een held, zeker zijn dierenverhalen -maar dit trekt me toch niet zo!

  6. Wauw – jouw versie heeft echt een heel erg mooie voorkant! Ik vind het een geweldig boek en dan ook echt, maar ik ben het wel met je eens: het is niet echt een boek om achter elkaar uit te lezen. Meer om af en toe even open te slaan ofzo.

  7. Dit is dan weer niet echt iets voor mij haha, ik vind het wel intrigerend dat er verder wordt ingehaakt op de verhaallijnen van de klassieke sprookjes maar ik hou het zlf liever bij de oorspronkelijke versies. Als je boeken als deze graag leest, moet je misschien ook Zwart als Inkt van Wim Hofman eens proberen, dat gaat heel diep in op het sprookje van Sneeuwwitje – maar dan gruwelijker. Ik had er een hekel aan haha, maar misschien vind jij het wat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.