En toen was mijn stage bij het Letterkundig Museum afgelopen

20130314_123953
Dit is hoe je je collega’s blij maakt.

Na een paar hele leuke maanden is mijn stage bij het Letterkundig Museum afgelopen. Meerdere keren heb ik de vraag gehad wat ik daar nou gedaan heb en daar ga ik nu antwoord op geven!

Samen met mijn stagebegeleider en een collega werkte ik aan de tentoonstelling over schrijver Jan Siebelink (bekend van Knielen op een bed violen). Daar hoorde ook een audiotour en een wandelapp die zich in Den Haag afspeelt bij.
Ik deed verschillende dingen, waaronder content zoeken voor de wandelapp (foto’s zoeken en de daarbij behorende rechten, citaten selecteren etc.), helpen met de Knielen-vitrine en gesprekken met Jan Siebelink uittypen. We zijn namelijk meerdere keren naar hem toe geweest om verhalen van hem te horen die we konden gebruiken voor de audiotour en de wandelapp.

Op mijn eerste dag, een donderdag, moest ik citaten uit Siebelinks boeken overtypen.
‘Daar ben je waarschijnlijk maandag mee klaar.’ zei mijn stagebegeleider.
Diezelfde dag was het af. Sindsdien stond ik bekend als Laura de razende typiste en kreeg ik dagelijks de vraag of ik wat kon typen en of het echt waar was dat ik sneller typte dan het licht (het antwoord is: ja).

colofonmuseum
Uiteraard staan er nog meer namen bij, maar die heb ik uit privacyredenen even eraf geknipt.

Eén van de hoogtepunten was toch ook wel (lekker egocentrisch) dat mijn naam (Als eerste! Nee joh, dat heeft er niets mee te maken dat mijn achternaam met een B begint) op het colofon bij de tentoonstelling is verschenen. Sowieso is het gewoon om de expositie waar je steeds mee bezig bent opeens helemaal opgebouwd te zien.

Niet alleen het werk en het museum bleken leuk te zijn, maar ook de collega’s. Er was er zelfs één die ook een (hele leuke!) blog heeft. Op mijn laatste dag heb ik haar en een paar anderen me laten beloven dat ze ‘So long, farewell’ van the Sound of Music voor me zouden zingen, maar dat hebben ze niet gedaan. Flauw he?

Ondanks dat heb ik toch een hele leuke stage gehad. Ik heb veel geleerd, niet alleen over hoe het is om (bij een museum) te werken, maar ook meer over wat ik wil. Ik vind het heel jammer dat het weer voorbij is, maar ik ben blij dat ik het sowieso heb mogen meemaken. Ik denk dat ik er echt geluk mee heb gehad, ook met mijn stagebegeleider en collega’s.

ikbekijkhiereenvitrineleukhe
Naar één van de vitrines kijken tijdens de (hele leuke!) opening.

De tentoonstelling is t/m 25 augustus te zien in het Letterkundig Museum in Den Haag (naast het Centraal Station). Ik kan jullie echt aanraden om er naar toe te gaan, want het is (zeg ik uiterst onbevoordeeld) een mooie tentoonstelling! Maak ook zeker gebruik van de audiotour, want daarin vertelt Jan Siebelink zelf meer over de exponaten. De wandelapp wordt gepresenteerd tijdens het museumweekend (7 april), waar ik ook bij ben. Ik zal er ter zijner tijd wat meer over vertellen. Zondag 24 maart komt Jan Siebelink in het kader van de Boekenweek naar het museum om meer te vertellen over zichzelf en, je raadt het al, daar ben ik ook bij. Dus mocht je interesse hebben, komen, komen, komen!

En wat ik nu ga doen? Ik heb nog twee vakken en oh ja, ik moest geloof ik ook nog een scriptie schrijven…

43 gedachtes over “En toen was mijn stage bij het Letterkundig Museum afgelopen”

 1. Zijn laaatste boek
  -eigenlijk zijn eerste-
  heb ik gereserveerd bij bibliotheek
  Vind niet alle boeken en delen van verhalen
  even sterk, maar dat berust op smaak.
  Niet dat ik schrijver ben, maar wel belezen…

  Een boekje als “confettie op zolder” en Grunberg als geheel
  als voorbeelden, vind ik ook niets.

  Heb je nog iets persoonlijks gedaan binnennde expo..?
  Een scoop of een extraatje, of een persoonlijke wending?
  Benmecht benieuwd hoor.

 2. Wat leuk om te lezen dat je het tijdens je stage zo naar je zin hebt gehad! (Ik had al zo’n vermoeden ;-)) Heel veel succes met je vakken en het s-woord :)

 3. Wat lijkt me dat een supergave stage! Ik was laatst nog in Den Haag en toen zag ik ook iets over Siebelink in het museum, wat leuk dat je die hebt opgezet!

 4. Ja hallooooo, begin ik helemaal met goede voornemens van gezonder eten deze week, begin jij weer over koekjes.

  Ennehmm nou ja sip dus dat je stage is afgelopen en Groeten uit Den Haag

 5. Wauw, jij hebt goed je best gedaan! :D Wat een supertof project, en stiekem wel nice dat je bovenaan staat natuurlijk! Succes met je scriptie…

 6. Dat leest als een enorme leuke leerzame stage. Dat is altijd fijn… Al die leuke extraatjes die er nog bijkomen en die na je stage vallen zijn ook leuk.

  DIe laatste foto heeft wat lugubers. Het kan komen doordat ik mijn lenzen nog niet zo lang in heb, maar even zag ik het beeld van Laura die haar nek op de treinrails legt.

  Ik weet het,… Ik ben niet normaal.

 7. hoe leuk als je je werk kan bewonderen en dat je dat deelt me anderen

  ps doe je een keertje een outfit of the day met die jurk? fashionistalaura jeweettoch

  1. Hoe weet jij dat het een jurkje is?! Maar het is een jurkje inderdaad. Dat is een geniaal idee, ik zal het een keer doen.

 8. Lijkt me geweldig, zo’n stage en dat zxeg ik niet alleen omdat ik een fan ben van Jan Siebelink. Toch benijd ik je dat je aanwezig kon zijn met gesprekken met de schrijver.
  Ik vond het een mooei, overzichtelijke tentoonstelling, niet teveel informatie en ook niet te weinig.
  Mag ik vragen in welke richting (vak, beroep) je studeert?

  1. Ik studeer Literatuurwetenschap, dat is mijn hoofdstudie en als minor doe ik Journalistiek en Nieuwe Media (daarvoor deed ik deze stage). Ik ben blij dat je de tentoonstelling mooi vond!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.