En toen was mijn stage bij het Letterkundig Museum afgelopen

20130314_123953
Dit is hoe je je collega’s blij maakt.

Na een paar hele leuke maanden is mijn stage bij het Letterkundig Museum afgelopen. Meerdere keren heb ik de vraag gehad wat ik daar nou gedaan heb en daar ga ik nu antwoord op geven!

Samen met mijn stagebegeleider en een collega werkte ik aan de tentoonstelling over schrijver Jan Siebelink (bekend van Knielen op een bed violen). Daar hoorde ook een audiotour en een wandelapp die zich in Den Haag afspeelt bij.
Ik deed verschillende dingen, waaronder content zoeken voor de wandelapp (foto’s zoeken en de daarbij behorende rechten, citaten selecteren etc.), helpen met de Knielen-vitrine en gesprekken met Jan Siebelink uittypen. We zijn namelijk meerdere keren naar hem toe geweest om verhalen van hem te horen die we konden gebruiken voor de audiotour en de wandelapp.

Op mijn eerste dag, een donderdag, moest ik citaten uit Siebelinks boeken overtypen.
‘Daar ben je waarschijnlijk maandag mee klaar.’ zei mijn stagebegeleider.
Diezelfde dag was het af. Sindsdien stond ik bekend als Laura de razende typiste en kreeg ik dagelijks de vraag of ik wat kon typen en of het echt waar was dat ik sneller typte dan het licht (het antwoord is: ja).

colofonmuseum
Uiteraard staan er nog meer namen bij, maar die heb ik uit privacyredenen even eraf geknipt.

Eén van de hoogtepunten was toch ook wel (lekker egocentrisch) dat mijn naam (Als eerste! Nee joh, dat heeft er niets mee te maken dat mijn achternaam met een B begint) op het colofon bij de tentoonstelling is verschenen. Sowieso is het gewoon om de expositie waar je steeds mee bezig bent opeens helemaal opgebouwd te zien.

Niet alleen het werk en het museum bleken leuk te zijn, maar ook de collega’s. Er was er zelfs één die ook een (hele leuke!) blog heeft. Op mijn laatste dag heb ik haar en een paar anderen me laten beloven dat ze ‘So long, farewell’ van the Sound of Music voor me zouden zingen, maar dat hebben ze niet gedaan. Flauw he?

Ondanks dat heb ik toch een hele leuke stage gehad. Ik heb veel geleerd, niet alleen over hoe het is om (bij een museum) te werken, maar ook meer over wat ik wil. Ik vind het heel jammer dat het weer voorbij is, maar ik ben blij dat ik het sowieso heb mogen meemaken. Ik denk dat ik er echt geluk mee heb gehad, ook met mijn stagebegeleider en collega’s.

ikbekijkhiereenvitrineleukhe
Naar één van de vitrines kijken tijdens de (hele leuke!) opening.

De tentoonstelling is t/m 25 augustus te zien in het Letterkundig Museum in Den Haag (naast het Centraal Station). Ik kan jullie echt aanraden om er naar toe te gaan, want het is (zeg ik uiterst onbevoordeeld) een mooie tentoonstelling! Maak ook zeker gebruik van de audiotour, want daarin vertelt Jan Siebelink zelf meer over de exponaten. De wandelapp wordt gepresenteerd tijdens het museumweekend (7 april), waar ik ook bij ben. Ik zal er ter zijner tijd wat meer over vertellen. Zondag 24 maart komt Jan Siebelink in het kader van de Boekenweek naar het museum om meer te vertellen over zichzelf en, je raadt het al, daar ben ik ook bij. Dus mocht je interesse hebben, komen, komen, komen!

En wat ik nu ga doen? Ik heb nog twee vakken en oh ja, ik moest geloof ik ook nog een scriptie schrijven…

43 Responses to “En toen was mijn stage bij het Letterkundig Museum afgelopen”

 1. Klinkt als een hele toffe stage! En eh…ik zal je NOOIT iets vragen over je scriptie ;-)

 2. Zijn laaatste boek
  -eigenlijk zijn eerste-
  heb ik gereserveerd bij bibliotheek
  Vind niet alle boeken en delen van verhalen
  even sterk, maar dat berust op smaak.
  Niet dat ik schrijver ben, maar wel belezen…

  Een boekje als “confettie op zolder” en Grunberg als geheel
  als voorbeelden, vind ik ook niets.

  Heb je nog iets persoonlijks gedaan binnennde expo..?
  Een scoop of een extraatje, of een persoonlijke wending?
  Benmecht benieuwd hoor.

 3. Dat klinkt als een erg leuke stage! Ook al zo’n snelle typiste! :) Dat zeggen ze ook altijd van mij, haha!

 4. Fijn dat je het zo leuk hebt gehad! En volop stoer dat je naam als eerste in het colofon staat.

 5. Wat leuk om te lezen dat je het tijdens je stage zo naar je zin hebt gehad! (Ik had al zo’n vermoeden ;-)) Heel veel succes met je vakken en het s-woord :)

 6. Wat lijkt me dat een supergave stage! Ik was laatst nog in Den Haag en toen zag ik ook iets over Siebelink in het museum, wat leuk dat je die hebt opgezet!

 7. Is de stage nu alweer voorbij, wat jammer het lijkt me erg leuk om daar te werken.
  Succes met je scriptie!

 8. Het klinkt inderdaad als een erg leuke en leerzame stage. Jammer dat het erop zit en succes met je scriptie!

 9. Ja hallooooo, begin ik helemaal met goede voornemens van gezonder eten deze week, begin jij weer over koekjes.

  Ennehmm nou ja sip dus dat je stage is afgelopen en Groeten uit Den Haag

 10. Dat klinkt echt zo leuk! En wat een gave dingen mocht je doen zeg! Heel veel plezier nog bij de leuke evenementen die komen gaan.

 11. Zo hee, die stage is dan ook snel gegaan! Klinkt leuk en leerzaam. :D

 12. Klinkt alsof je een hele leuke stageperiode gehad hebt :)

 13. Klinkt heel tof! Jammer dat het afgelopen is

 14. Wauw, jij hebt goed je best gedaan! :D Wat een supertof project, en stiekem wel nice dat je bovenaan staat natuurlijk! Succes met je scriptie…

 15. fijn dat het zo goed is gegaan! Nog veel succes met je scriptie!

 16. Wat een ontzettend gave stage! Lijkt me heel tof om mee te maken :-)

  Don’t worry over die scriptie, dat gaat helemaal goed komen ;-)

 17. Dan ga ik één van de dagen naar het museum als jij er ook bent :)

 18. Leuk dat het je zo goed beviel! En nu weer aan de bak inderdaad… Haha, veel plezier!

 19. Fijn dat je stage zo goed is bevallen!

 20. Lijkt me een supergave stage geweest. Gij ongelooflijke bofbips.

 21. Wat een domper om van een leuke stage naar je scriptie te gaan. Scripties zijn stom.

 22. Jammer van de stage, maar nog veel succes met het afronden!

 23. Wat een geslaagde stage, leuk om te lezen wat je allemaal hebt gedaan.
  Succes met de verdere acitiviteiten en voor met je scriptie!

 24. Ik ben van plan om naar de tentoonstelling te gaan!

 25. Dat klinkt als een goede stage! Succes met je scriptie. :)

 26. Wauw. Stiekem ben ik best jaloers. Ik wil ook zo’n geweldige stage, ha ha.

 27. Het licht kan inderdaad niet typen!

  Jammer dat het zo’n korte stage was… Ik dacht dat mijn bachelorstage kort was.

 28. Dat leest als een enorme leuke leerzame stage. Dat is altijd fijn… Al die leuke extraatjes die er nog bijkomen en die na je stage vallen zijn ook leuk.

  DIe laatste foto heeft wat lugubers. Het kan komen doordat ik mijn lenzen nog niet zo lang in heb, maar even zag ik het beeld van Laura die haar nek op de treinrails legt.

  Ik weet het,… Ik ben niet normaal.

 29. Altijd jammer als leuke dingen eindigen.

 30. Het is precies of jij in slaap gaat vallen op de bovenstaande foto.

 31. hoe leuk als je je werk kan bewonderen en dat je dat deelt me anderen

  ps doe je een keertje een outfit of the day met die jurk? fashionistalaura jeweettoch

  • Hoe weet jij dat het een jurkje is?! Maar het is een jurkje inderdaad. Dat is een geniaal idee, ik zal het een keer doen.

 32. Lijkt me geweldig, zo’n stage en dat zxeg ik niet alleen omdat ik een fan ben van Jan Siebelink. Toch benijd ik je dat je aanwezig kon zijn met gesprekken met de schrijver.
  Ik vond het een mooei, overzichtelijke tentoonstelling, niet teveel informatie en ook niet te weinig.
  Mag ik vragen in welke richting (vak, beroep) je studeert?

 33. Trackbacks

Leave a Reply