De betekenis van een terugkomende vlinder

Laatst was er een vierde bruinrode vlinder in mijn kamer. Op Twitter plaatste ik dat ik nu niet meer in toeval geloofde. En het zette me aan het denken.

Toen ik er namelijk eerder iets over zei, zei Renze dat er voor de tijd van het jaar verrassend veel vlinders waren en dat het daardoor kwam. Laura reageerde op mijn huisvlinderblog dat ze dacht dat vlinders symbool stonden voor overledenen, die nog even gedag komen zeggen.

Ik was een boek (En uit de bergen kwam een echo van Khaled Hosseini) aan het lezen en er overkwam me iets: ik moest huilen bij dat boek. Hoe emotioneel een boek ook is, ik huil er zelden bij (in tegenstelling tot films…), dus dat was al bijzonder. Maar op datzelfde moment hoorde ik een raar geluid. Een soort zacht, tikkend geluid. Ik ging kijken waar het vandaan kwam en het was dus die vierde bruinrode vlinder die steeds tegen het balkondeur botste, omdat hij naar buiten wilde. Ik deed de deur open, maar hij bleef op het randje zitten.
‘Ga maar, vlindertje, ga maar.’ zei ik, maar hij bleef nog een aantal seconden om vervolgens weg te vliegen.

Ik weet niet wat het betekent, maar voor mij betekent het iets. De één zegt dat het een overleden naaste is die nog een teken wil geven, de ander dat het gewoon een vlinderplaag is. Maar het maakt eigenlijk niet uit wat anderen zeggen. Het gaat om de betekenis die ik er zelf aan geef. Misschien sta ik op het punt om iets in mijn leven te veranderen (wat niet helemaal zo is, maar het is dan ook een voorbeeld) en geven de vlinders me net het laatste zetje, genoeg moed om het te doen.

Dus we moeten er mensen ook niet om veroordelen dat ze in – wellicht – willekeurige dingen betekenis zien of vinden. Want als het betekent dat zij daarmee een goede stap nemen, dan heeft het alleen maar voordeel.

Ondertussen ga ik bedenken waar die vlinders voor mij symbool voor staan.

16 gedachtes over “De betekenis van een terugkomende vlinder”

 1. Ik ken wel het vlindereffect. Dat de trillingen van de vleugels van een vlinder aan de ene kant van de wereld een orkaan aan de andere kant zouden kunnen veroorzaken.

 2. Ik las eens ‘Vlinders’ van Simone van der Vlugt (destijds wel mooi, maar nu iets te oud voor), daarin staan witte vlinders ook voor een overledene. Ik vind dat een mooie gedachte. Sowieso hebben vlinders wel iets speciaals, vind ik. Ze ogen zo fragiel, ze zijn zo apart mooi & ze ontstaan uit een rupsje..

 3. Volgens mijn moeder staat een vlinder voor het leven. Je wordt geboren (de rups), je ontwikkeld jezelf (in de cocon), en uiteindelijk ben je wie je bent (de vlinder dus).

 4. Bij ons in de tuin zit altijd één roodborstje. Wat op zich al raar is, want normaal leven ze dacht ik in broedparen. Volgens mijn moeder zit hij/zij er sinds mijn oma 6 jaar geleden overleed.

 5. Ik weet zeker dat als mij zoiets zou gebeuren dat ik dan ook niet meer zou geloven dat het toeval was.
  En uit de bergen kwam een echo wil ik echt nog heel graag lezen. :)

 6. Ik weet inmiddels
  dat je in ieder geval
  een kleurrijk, beweeglijk
  mensje bent
  Herken je in die vlinder
  het beestje spiegelt zich
  in de dauwdroppels
  In het voorbijgaan
  is jouw beeld
  er in terechtgekomen
  Het is waarschijnlijk
  nog aanwezig!

 7. Het maakt inderdaad niet uit wat het nou echt is, als het op jou een positieve invloed heeft dan is dat goed, vind ik altijd maar. Sommige mensen springen er heel nuchter mee om maar anderen halen er wel iets uit, al is het maar ‘gewoon’ een vlinder. En het ligt ook aan je bui, als ik net zou hebben gehuild bij een boek (wat ik ook niet vaak doe overigens, so that has to be a good book!) dan zou ik alles ook veel diepzinniger uitzien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.