Wat is jouw beste raad?

Laatst had ik een gesprek met iemand waarin we het hadden over wat voor raad we aan anderen zouden meegeven. Ik zal jullie vandaag die van mij meegeven, van wijze oma Laura (niet lachen nu), waar ik veel van heb geleerd.

Vroeger was ik een verlegen meisje dat heel veel dingen eng vond. Vooral nieuwe mensen ontmoeten was het engste dat ik me kon voorstellen. Stel dat ze niet aardig zijn? Dat ik niet uit mijn woorden kom? Dat er ongemakkelijke stiltes vallen? Maar ik had ook een wens. Ik ben altijd nieuwsgierig geweest en ik houd van schrijven. Als je dat combineert, krijg je interviewen. Dat was dan ook graag wat ik wilde doen.

De eerste die ik interviewde voor mijn blog, was Wijnand. De zenuwen zaten in mijn keel toen ik in de trein zat, maar ik deed het wel. Het was hartstikke leuk. Wijnand bleek een aardige man te zijn met wie ik goed kon praten. En ook de interviews erna gingen goed. Op een gegeven moment merkte ik zelfs dat ik niet meer zenuwachtig was om nieuwe mensen te ontmoeten, het werd juist leuk.

Nu vond ik het dus niet meer eng om nieuwe mensen te ontmoeten, maar hoe zit het dan met presentaties, praten voor een grote groep mensen? Je hebt mensen die leven voor de aandacht, maar ik vond het eng als mensen keken (straks vinden ze me stom, wat moet ik met mijn handen doen, wat als ik de draad kwijt raak?). Dus ging ik op toneel. Bij toneel leer je improviseren (oh god, dingen doen die je niet hebt voorbereid en dat voor een groep mensen!) en voor een grote groep mensen staan. Tijdens de voorstellingen moest ik bovendien ook nog een enorme bitch spelen die een monoloog had. Een monoloog waarbij ik het publiek moest aankijken! Maar het ging goed en eigenlijk was het ook niet zo eng.

Dus wat is mijn beste raad, gebaseerd op mijn ervaringen? Doe de dingen die je eng vindt. Natuurlijk niet alles, je hoeft van mij niet in de achtbaan te gaan. Maar doe wel die dingen die je vooruit kunnen helpen. Als ik dit allemaal niet had gedaan, dan zouden zoveel dingen me niet zijn overkomen. Dan had ik mijn vriendje niet leren kennen, dan had ik al die andere leuke en interessante mensen niet ontmoet, dan was mijn leven al veel beperkter geweest. En een bijkomend voordeel is ook: ik kan trots op mezelf zijn.

Wat is jouw beste raad? (voor de bloggers: dit is geen tag, maar je zou er natuurlijk ook over kunnen bloggen)

20 gedachtes over “Wat is jouw beste raad?”

  1. Mooi! Herkenbaar ook :) Ik durfde ook niet te presenteren. Daarom gaf ik me op om als studentvoorlichter voor mijn opleiding en voor het ‘studeren aan het hbo’ te vertellen op middelbare scholen. Soms zaten er wel meer dan 100 mensen in de zaal! Ooh god wat was ik zenuwachtig! Maar inderdaad, wanneer je het vaker doet, gaat het steeds beter en vond ik het inderdaad zelfs leuk. Natuurlijk ben ik nog steeds zenuwachtig als ik het nu weer zou moeten doen maar dan weet je in ieder geval hoe blij je bent na afloop :)

  2. Het is misschien niet echt een goede raad, maar wanneer ik zenuwachtig ben, dan zeg ik altijd tegen mezelf: de tijd gaat altijd vooruit (this too shall pass). Het helpt voor mij heel erg om het in perspectief te plaatsen. “Ik moet nu een les van 50 minuten geven, daar ben ik heel zenuwachtig voor, maar wat is nu eigenlijk 50 minuten? Voor je het weet is het voorbij.”

  3. Een hele goede raad! Mijn beste raad is om dingen te doen die je zelf wilt. Ik deed altijd alles om anderen om me heen gelukkig te maken. Ondanks dat ik dan zelf ongelukkig werd. Niet goed. Dus altijd eerst aan jezelf denken.

  4. Maar toch is het ook wel de moeite waard om de achtbaan een keer te proberen, want als het niet leuk is is het maar één minuut en als het wel leuk blijkt te zijn kun je nog heeeeel vaak! (En het ís leuk ^^)

  5. Wat een mooi stuk, misschien ga ik hier ook nog wel over bloggen binnenkort.
    Ik herken wat je schrijft, ik vind veel dingen eng, vooral als ik in mijn eentje iets moet doen met mensen die ik nog niet ken, al helemaal als het mensen zijn die ouder zijn dan ik of zo. Uiteindelijk lukt het altijd en vind ik het achteraf superleuk, maar vantevoren wil ik het liefst in een hoekje onder de dekens kruipen. In mijn hoofd heb ik dan altijd deze quote uit de film We Bought A Zoo: “You know, sometimes all you need is twenty seconds of insane courage. Just literally twenty seconds of just embarrassing bravery. And I promise you, something great will come of it.” Ik ken hem niet uit mijn hoofd maar het idee van 20 seconden doorzetten en dan komt het goed vind ik heel fijn, ik moet gewoon gáán en in die trein stappen en erheen lopen en vanaf dat moment lukt het vanzelf. Voor grote dingen die ik niet durf denk ik altijd ‘if your dreams don’t scare you, they’re not big enough’. Het klinkt allemaal heel cheesy, maar uiteindelijk heb ik alleen een klein beetje moed nodig om op iemand af te stappen/iets te gaan doen en vallen de zenuwen daarna vanzelf van me af.

  6. Hmm.. lastig om mijn beste raad in een paar zinnen te vatten. Ik denk dat je op jezelf richten heel belangrijk is en nou bedoel ik dat niet op een egoïstische manier. Ik heb gemerkt dat mijn gedachten voor 98% op de een of andere manier over anderen gaan (en wat zij mogelijk van mij vinden). Maar je hebt nauwelijks invloed op de ander en wel op jezelf en de keuzes die je maakt. Dus mijn advies zou zijn om daarmee aan de slag te gaan en op jezelf te vertrouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.