‘Heb je een man?’

Laatst was ik aan het fietsen in Leiden. Naast mij kwam een oude man fietsen: ‘Mag ik je wat vragen?’
Ik ben de gemeenste niet (oké soms wel), dus zei ik: ‘Ja hoor.’
‘Heb je een man?’
Verbijsterd keek ik de man aan, riep op een hoog toontje ‘Ja, die heb ik.’ en fietste zo snel mogelijk weg. De oude man gooide me nog een ‘Sorry hoor!’ achterna, maar ik keek niet meer achterom.

Dit is slechts één van vele incidenten. Trek maar eens een kort rokje aan als vrouw. Nee, niet omdat je een hoer bent of omdat je verkracht wil worden, maar omdat het leuk staat. Of ga hardlopen in je korte broekje. Tel de opmerkingen maar. Nu heb ik nog geluk dat ik geen topmodel ben of borsten van hier tot Tokio heb, moet je dan eens kijken wat je allemaal oproept. En niet eens expres.

Mannen beseffen dit niet. Mannen zijn degene die kijken, vrouwen worden bekeken. Als je een blanke, westerse man bent (liefst nog jong ook), heb je het geweldig. Discrimineren is misschien iets wat je doet, maar wat je zelden overkomt (corrigeer me als ik het fout heb). Beter dan jou zijn kun je niet.

Er zijn ook van die mannen die denken dat het wel meevalt met hoe vrouwen worden behandeld. We zijn toch gelijk? Ze mogen toch stemmen en werken? Dan rol ik met mijn ogen naar die gekke man. Kijk in de reclames (de reclames van de Hunkemoller lijken zich meer op mannen dan op vrouwen te richten, terwijl die eersten het vaak niet kopen), kijk in je boeken, kijk om je heen. Haal die schellen van je ogen.

Het is een lastig gegeven. Want er moet verschil zijn. Er moet een hiërarchie zijn, anders raken we het overzicht kwijt. Ook biologisch gezien zit het ons niet mee: de man doet vijf minuten zijn werk en de vrouw is vervolgens negen maanden zwanger en moet baren. Huilen als man? Watje, wordt er dan geroepen.

De oplossing weet ik dus niet zo goed. Maar wat ik wel weet, is dat ik er soms gek van word.

33 gedachtes over “‘Heb je een man?’”

 1. Ik heb dus nooooooooooooit dat mensen rare opmerkingen naar me maken he? Tijdens hardlopen niet en anders ook niet. Of ik heb het niet door met mijn ipod.

  Ik krijg alleen wel eens leuke opmerkingen. Maar jij maakt rare dingen mee hoor

 2. Als jij random aan 100 vrouwen vraagt of ze feministisch zijn, zouden denk ik nog niet eens 10 ervan ‘ja’ zeggen. Omdat het zo slecht bekend staat, maar iedere vrouw (of ieder mens eigenlijk) zou een feminist moeten zijn.

  Ik ben pas net thuis van een borrel. Ik had net mijn laatste bus gemist en moest lopen. Niet heel erg, maar toch is er in dat half uurtje zo vaak iets naar me geroepen, en zijn er zelfs mannen op me afgestapt of een tijdje achter me gaan lopen. Als je dat als vrouw bij een man zou doen, zou die echt verontwaardigd zijn, maar ik moet het maar slikken. Belachelijk.

 3. Zoiets heb ik ook nog nooit meegemaakt maar goed ik ben dan ook nog een stukje jonger. Ik denk dat je wel een punt hebt, vrouwen worden nog steeds iets anders behandeld (jammer dat je geen TAGs doet, die maand van de jonge vrouw TAG had je zeker leuk gevonden!) en niemand weet precies waarom, maar zolang ik er geen last van heb lig ik er ook weer niet echt wakker van.

 4. Natuurlijk zijn alle mannen zo (oh nee, toch niet, om maar met mijzelf te beginnen: ik maak nooit zo’n opmerking naar een vrouw toe, sowieso niet naar vrouwen die ik niet ken).
  Net zoals dat geen enkele vrouw hun uiterlijk gebruikt voor gewin tijdens uitgaan, op school, bij een sollicitatie, … (wacht even… dit is natuurlijk wel zo).
  Net zoals dat het alleen de schuld is van mannen hoe de reclames van Hunkemoller eruitzien (ik weet voor 99% zeker dat op hun marketing afdeling meer vrouwen dan mannen werken, dus het zijn toch echt de vrouwen die verantwoordelijk zijn voor die reclames…).
  Net zoals dat het altijd aan de mannen ligt als ze op een verkeerde manier initiatief nemen (maar tóch nemen vrouwen nog steeds over het algemeen véél minder initiatief, waar ik niet mee wil zeggen dat de manier waarop ze initiatief nemen goed is).

  Ik hoop dat dit genoeg is om mijn punt duidelijk te maken: als mannen verkeerd zijn, zijn vrouwen dat net zo goed.

  1. Jammer dat je mijn blog niet goed hebt gelezen. Ik zeg niet dat alle mannen zo zijn of dat het de schuld is van de mannen. Ik heb al eerder in een blog gezegd dat dit van zowel de mannen als de vrouwen komt. Wat niet zo raar is, want we leven in een patriarchale samenleving en je wordt met dat idee geïndoctrineerd. Maar wat ik wel kan doen, is mensen ervan bewust maken dat het zo is. En dan vooral mannen, want die zullen het minder snel beseffen, omdat zij de positie van de vrouwen niet goed begrijpen.

   Misschien moet je er wat meer over lezen. Ik kan je sowieso de documentaire ‘Sletvrees’ aanraden.

   1. Je blog komt wel over alsof alle mannen zo zijn. En zeker als je zegt dat je vooral de mannen er bewust van moet maken, alsof de vrouwen wel alles heel goed begrijpen, alsof de vrouwen wel precies de positie van mannen begrijpen.

    Die heb ik al gekeken.

    1. Oh nee, daar zou ook meer aandacht voor moeten zijn hoor! Ik las laatst bijvoorbeeld iets over dat mannen hun verdriet niet mogen uiten in deze maatschappij door middel van huilen. De enige emotie die ze daarvoor hebben, is woede. Dat heeft natuurlijk ook te maken met hoe de positie ‘man’ ingedeeld wordt en is ook niet per se goed. Dus voor beide kanten moet er meer begrip en aandacht komen.

 5. Goede blog! Ik kan hier ook echt heel veel over nadenken, maar dat is eigenlijk vooral pas sinds ik ex-lesbo ben en weer met een man ben. Man man man, wat een verschillen! En dan komt daar nog bovenop dat ik colleges heb gehad over othering, en dat de wereld nou eenmaal bestaat uit machtsrelaties en dat de man altijd boven de vrouw zal blijven staan en dat zoiets als gelijkheid niet bestaat. Hetzelfde als blank boven zwart, groot boven klein, geciviliseerd tegenover ongeciviliseerd en ga zo maar door (even heel kort door de bocht gezegd zo). Ik denk dat we er als vrouwen maar vrede mee moeten sluiten en dat we het hier inderdaad al heel goed hebben. En die ‘angst’ voor te sexy gevonden worden hangt ook wel een beetje samen met de mate van hoe ordinair je rokje nou eigenlijk is en wat je gaat doen, het is nogal een verschil of je op stap gaat en wilt scoren of dat je naar kantoor gaat. Heb je Sletvrees al gezien toevallig? Geeft hierover ook veel stof tot nadenken..

  1. ..maar dat laatste punt wat je noemt, vind ik nu juist het lastige. Wat want ‘nog erger’ is dan een sletterige vrouw, is een onvrouwelijke vrouw. Mensen hebben altijd wel wat op je aan te merken (niet alleen mannen op vrouwen maar ook vrouwen op vrouwen). Als ze willen natuurlijk. Ik moet zeggen dat ik zelf iedereen heel erg aardig vind de laatste tijd.

   1. Maar dat kun je ook omdraaien. Aan een onmannelijke man is ook niks. Zo’n man die altijd ja en amen zegt. Vrouwen zijn inderdaad heel gemeen naar elkaar, daar hebben mannen niet zo’n last van, want die zien vrouwen als 1)potentiële partner 2) iemand om de lakens mee te delen. Daar is niets negatiefs aan, maar waar ligt nou de grens tussen die twee? Goed, lastige discussie ;). Ik denk niet dat mannen zoveel kritiek op vrouwen hebben, eerder vrouwen zelf. Dat wil niet zeggen dat het gerechtvaardigd is om te zeggen dat je erom vraagt verkracht te worden als je een kort rokje draagt, maar dat kan net zo kort door de bocht gezegd worden als ‘homo’s zijjn vies’ en ‘marokkanen willen geen nederlands leren’. Neem het met een korreltje zout, voel jezelf gewoon sexy en wees niet te streng naar anderen.

    1. Klopt, een man is aantrekkelijk als hij ‘een echte man’ is, die barbecuet en boeren laat en een baard heeft. Ook al gaan wij vrouwen om al die dingen dan weer zeiken, het is beter dan een lulletje rozenwater.

     Maar dat is dus een beetje wat ik bedoel: vrouwen vinden we aantrekkelijk als ze zich vrouwelijk kleden en gedragen en bij mannen als ze zich als mannen gedragen. En daarmee blijf je altijd verschillen houden en is gelijkheid niet haalbaar.

     Maar volgens mij streeft ook niemand daarnaar en dat is ook wat jij al zei in je eerste comment. En ik moet eerlijk zeggen dat ik me niet kan herinneren dat ik ooit nadelen heb ondervonden van vrouw-zijn. Wel dat je anders behandeld wordt dan mannen, maar niet per se slechter. Gewoon anders.

     1. Ik denk inderdaad ook niet dat je gelijkheid kunt bereiken, maar ik denk dat het wel goed is om je bewust te zijn van die machtsrelaties. Bewustzijn is al een stap vooruit.

      En Debby, ik heb die documentaire inderdaad gezien, heel interessant!

 6. Ik kan me hier ook heel kwaad om maken. Ik was een keer uit en ik voelde me niet zo lekker dus ging ik in mijn eentje eerder naar huis. Ik was een beetje huilerig en werd bij de uitgang aangesproken door een gast. “Mag ik je wat vragen?” Hij vroeg het op een heel erg zakelijke toon dus dacht ik, vooruit, even snel. Kon ie geen Engels (het was in Spanje), dus zei ik nou vraag het dan maar aan iemand anders want ik voel me niet lekker en wil echt naar huis. Toen zei hij dat hij iemand ging zoeken om te vertalen, maar daar had ik geen zin in, ik wilde gewoon naar huis. Ik liep weg maar toen pakte hij me bij mijn arm om me tegen te houden. Ik vroeg wat er dan in godsnaam was, was het antwoord “ik vind je echt heel lekker”

  ???????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Oh, had dat meteen gezegd. Nee, dan blijf ik wel even staan, kunnen we onderhandelen over de bruidsschat.

  Volgens mij heb ik dit verhaal overigens al heel vaak verteld maar ik ben nog nooit ergens zo verontwaardigd over geweest :’) Ik dacht ook altijd dat ik feminisme maar aanstellerij vond, maar dat wordt steeds minder. Dit soort jongens en mannen zijn zich waarschijnlijk ook van geen kwaad bewust, dat vind ik nog wel het ergste, alsof het zo hoort.

 7. Feminisme heeft naar mijn idee een slecht imago, omdat het vaak weer naar teveel ‘macht ‘voor de vrouw neigt. Ik vind dat het gewoon gelijk moet zijn.
  Om eerlijk te zijn heb ik verder niet veel last van vervelende opmerkingen. Zou dat dan komen doordat ik in zo’n christelijk dorp woon?

 8. Ik geef je gelijk met je bllog. Als vrouw heb je nog steeds niet dezelfde positie als mannen en er zijn tamelijk wat mannen die naar de dominantie boven de vrouw neigen, net als dat je als vrouw vaak een soort van vleeskeuring krijgt. Net had ik ook nog terwijl ik vijf minuten stapte dat twee mannen de hele tijd keken en omdraaiden enzovoorts, ik doe het ook niet met hen en vind het niet leuk. Ook al is het op veel plaatsen in de wereld slechter, ik denk dat het nog gelijker mag in Nederland. Niemand (vrouw noch man, blank noch zwart, enz) hoort te accepteren dat ‘ie in een mindere positie wordt geplaatst in een maatschappij.

 9. Dat is echt een beetje creepy.. Maar ik weet wat je bedoelt. Zelfs in de supermarkt waar ik werk maken mannen dit soort opmerkingen, helemaal niet nodig, dus stop er gewoon mee!

 10. Ik snap sowieso niets van dat hele naroepen/nafluiten. De mannen en jongens die dat doen hebben volgens mij oprecht niet het idee dat dat verkeerd is en vinden het heel gewoon, gek is dat. Laatst liep ik in een tussenuur in mijn eentje door school om even naar mijn kluisje te gaan en toen werd ik nageroepen door jongetjes uit de onderbouw van een jaar of 13/14 ‘ey meisje je maakt me heet ey meisje ey wat is je nummer!’, zo jong begint dat soms kennelijk al. Toen ik voor een debatwedstrijd in panty en strakke zwarte rok naar school fietste, kreeg ik ook doodleuk ‘slet’ naar mijn hoofd. Pardon? Ik maak het best regelmatig mee, terwijl ik me echt totaal niet bloot kleed en ook verre van een topmodel ben.
  Dat kan je natuurlijk niet het complete mannelijke geslacht aanrekenen en met de bouwvakkers bij onze Albert Heijn die gewoon goedemorgen zeggen heb ik verder ook geen problemen, maar seksueel getinte opmerkingen of beledigende opmerkingen kunnen gewoon niet, klaar. Dat mag sommige mannen best eens worden bijgebracht.

 11. Zeer herkenbaar en erg irritant. Ik heb er een keer wat van gezegd tegen de schilder die destijds maandenlang aan ons appartementencomplex werkte. Of hij er niet eens mee op kon houden e-le-ke dag wat te roepen. Het werd dus alleen maar erger. Totdat ik met mijn vriend in de stad liep en hem tegenkwam met zijn kleine kinderen en ik hard tegen mij vriend zei dat dat nou die vent was die steeds wat riep. Hij wist niet hoe snel hij zich uit de voeten moest maken.

 12. Ik liep ooit met een vriendin in de stad, en toen wist een oude man aan mijn vriendin te vertellen dat mijn borsten nep waren… Knap dat ie dat wist joh, ik was er zelf niet van op de hoogte…

 13. Tja, om eerlijk te zijn heb ik het ‘probleem’ van nafluiten etc. nog nooit ervaren zover ik me kan herinneren. Lamme praatjes heb ik wel eens gehad, en ja, ik ben ook voor weet ik veel wat al uitgemaakt in mijn leven, maar eerlijk is eerlijk, rechtstreeks naar me toe waren dat meestal mannen, achter m’n rug om meestal vrouwen….

  Ongelijkheid tussen mannen en vrouwen is er, en wordt door ons allemaal ook in stand gehouden. Want een man mag dus geen ‘eitje’ zijn, en een vrouw moet vrouwelijk zijn… Zolang we (onbewust) dat soort dingen geloven zal er idd weinig verandering in komen. Zolang we jongens geen roze schoenen aantrekken terwijl hij ze wel heel graag wil maar wij er bang voor zijn wat de reacties van de buitenwereld zijn, zolang we meisjes die perse geen rokjes aan willen toch proberen over te halen er wel een aan te trekken, zolang vrouwen moeite blijven houden met dingen rechtstreeks bespreken ipv eerst via allerlei omwegen en mannen frustratie via geweld eruit gooien… etc etc.
  Natuurlijk zijn niet alle mannen of vrouwen zo, en dat geeft dan toch weer hoop voor ‘ooit’ ;)

 14. Zolang het nog bij kijken blijft. Ik heb de laatste tijd een paar keer gehad dat een wildvreemde jongen/man me op straat in mn kont kneep, gewoon overdag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.