Geld op het schoolplein

Bij een middelbare school horen rangen. Je hebt de supercoole zesdejaars, die echt wel heel erg oud en stoer zijn, maar ook een beetje nerdy. Je hebt de mensen die zich permanent in het rookgedeelte bevinden en met wie je echt écht geen ruzie wil. En natuurlijk de wuppen, het laagste der laagste.

Wuppen zijn de brugklassers. Ze zijn zo klein dat je ze haast niet kunt zien (mijn lengte dus), maar hun rugzak is tien keer zo groot en van het verkeerde merk. Angstig kijken ze om zich heen, behoed op de volgende aanval die weer zal eindigen met een huilbuil.

Op mijn school was het nog erger. De wuppen hadden een eigen ruimte in de aula, de wuppenkuil. Alleen losers gingen daar zitten. Als je stoer was, dan zat je erom heen of nog veel stoerder, buiten op het schoolplein, zelfs als het -10 was. Wuppen hadden broodtrommels mee en dat was echt not done. Soms waren er zelfs wuppen die durfden te praten, kom op zeg, alsof je iets zinnigs te zeggen hebt.

Wuppen plagen was dan ook een veelgespeeld spelletje. Eén van de manieren om dat te doen, was door vijf centjes op het schoolplein te leggen. Je zag de wuppen van hun kinderfietsje stijgen, bijna omvallen door die enorme tas en zich dan naar de deuren begeven. Ondertussen viel hun oog op iets glinsterend: ‘Hmm, geld,’ denkt de brugklasser. ‘Eindelijk iets positiefs in mijn leven.’ De wup bukt zich om het op te pakken en jawel, een lachsalvo gaat over het schoolplein heen. Wat een loser. Vijf cent oprapen. Dat kan écht niet. Armoedzaaier.

Gelukkig gaat ook dit langste jaar van je leven ooit voorbij. En dan gooi jij vijf centjes op de grond. Lachen man.

16 gedachtes over “Geld op het schoolplein”

 1. Haha, dat is op mijn school nooit geweest met die centjes op de grond gooien. Wel vroeger blijkbaar (voor mijn tijd) dat de wuppen naast hun eigen gigantische tassen de tassen van de ouderejaars moesten dragen. :P

 2. haha oh ja die 5 centjes…heel herkenbaar :) gelukkig had ik een oudere broer en zus die me tegen zulk soort dingen beschermde (me vooraf vertelde wat ik wel en niet moest doen)

 3. Toen ik in de brugklas zat had ik het idee dat je voor de ouderejaars of níet bestond, of alleen in negatieve zin. Terwijl ik echt heel lief was. Gelukkig deden mensen aardiger toen ik op den duur de Bruggercolumn in de schoolkrant schreef. Toen was ik ineens een vet coole brugger.

 4. Haha, dat deden ze bij ons niet, geld op de grond gooien. Wij kregen gewoon een schop tegen onze veel te grote tas aan zodat we bijna voorover vielen…

 5. Oh dan was het op jouw school wel heel erg zeg, haha! Het valt bij ons gelukkig mee, maar uiteraard hebben we het wel altijd over ‘bruggers’ en loopt er af en toe een tas voor je waar dan ook nog een kinder onder/achter blijkt te zitten. Onze klas had ook een tijdje de tic om heel hard ‘ahhhhhh’ te roepen als er onder de les een bruggertje of klein tweedeklassertje het lokaal binnenkwam om bijvoorbeeld iets aan onze docent te vragen ofzo, jammer genoeg gebeurt dat niet zo vaak want dat was wel echt leuk :P

 6. Tja, ik durf dus hardop te zeggen dat ik nooit heb gepest. Ik vond het belachelijk maken van een ander nooit grappig. Een beetje onpopulaire mening op de middelbare school.

 7. Huilbuil..?
  Krabben maar!
  Tot het traant…

  Huilbui…

  Van de fiets afstijgen…
  Wel heel deftig

  … Ik heb als smurf
  niet de klappen opgevangen
  glipte overal tussen de benen door
  Maak je maar nog kleiner dan je bent
  Toen ik geleerd had voor me op te komen
  jaren verder, klom ik zo het podium op
  Riep op tot protest!
  Bleef als eenling bij mijn mening
  Kreeg wel respect

 8. Wuppen… nog nooit van gehoord! Wij stonden in High School altijd buiten. Ook met kutweer, dan onder een afdakje. En met grote pauze gingen we meestal de stad in.

 9. Op de school waar ik zat waren volgens mij niet echt zulke rangorde. Er was maar één rangorde en dat was ik versus de rest. Ik was de ‘wup’ en de rest was ‘cool’. En dat heb ik geweten…

 10. dit hadden ze in het Noorden niet. Daar heb je rokers en niet rokers en die lachen elkaar uit. In ieder geval in mijn ’tijd’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.