Alleen voor gevorderden: de eendjes voeren

IMG-20140312-WA0003

Mijn opa en oma woonden praktisch naast de peuterspeelzaal waar mijn broertje (en daarvoor ook mijn broer en ik) op zat. Voordat mijn opa en ik hem echter ophaalden, gingen we eerst naar de sloot om de eendjes te voeren. Als zesjarige zijn er weinig dingen leuker te bedenken dan dat.

Als tweeëntwintigjarige trouwens ook. Als ik bij oud brood moet kiezen tussen een tosti of de eendjes, dan gaan de eendjes voor. De eenden in Oegstgeest zijn inmiddels moddervet geworden en zinken naar de bodem als ze een poging tot zwemmen vernemen. Niet doorvertellen, maar dat is dus mijn schuld.

Nu moet je niet denken dat de eendjes voeren iets is wat iedereen kan. Het vereist techniek. Het is net als voetbal. Je hebt mensen die een beetje tegen de bal aan trappen en je hebt Cruijff. Zo heb je ook mensen die gewoon lukraak her en der een stukje brood gooien en je hebt mij.

Allereerst is het belangrijk dat je bij een bruggetje gaat staan. Het is half niet zo leuk als de eendjes in het gras liggen te luieren, ze moeten er wel wat werk voor verrichten. Je gooit één stukje in het water en opeens komen eenden van alle mogelijke hoeken vandaan. Dat is nou mooi. Nu moet je dus niet als een gek dat zakje met brood leeggooien. Je gooit stukje voor stukje en je gooit het doelgericht. Je moet je richten op één bepaalde eend, het liefst de achtergestelde. Waag het niet om te geven aan de pestkoppen, want die zijn stom. Je hebt altijd de slimme eend, die bijvoorbeeld aan de zijkant gaat staan op het gras. Slimheid moet je belonen. Ik verwacht niet dat je mijn niveau zult bereiken, maar je kan het op zijn minst proberen.

Er komt altijd het moment dat het brood op is. Dat is een treurig moment. Wanneer dat gebeurt, moet je naar huis gaan en jezelf brood voeren. Het liefst een tosti. Dan wel ja. Dan wel.

7 Comments to “Alleen voor gevorderden: de eendjes voeren”

 1. Hahaha, jij tovert toch altijd een glimlach op mijn gezicht. Zo heb ik er nooit over na gedacht. Jammer voor je dat het geen olympische sport is :)

 2. Je schrijft zo leuk! Heb je ook al eens meegemaakt (wat ik dus wél eens heb meegemaakt en daarom ben ik denk ik ook geen gevorderde) dat de eenden toen het brood opwas in een stoet het water uitkwamen en in een grote groep al snaterend achter je aanliepen? :P

 3. Dat is zo zielig, dat laatste stukje brood. Dan blijven de eendjes ze zo aankijken van komt er nog meer. ;p

 4. Vroeger woonde ik vlakbij een vijver en ging ik regelmatig eendjes voeren. Tegenwoordig moet ik er tien minuten voor fietsen. Maar als ik dit lees, is dit het meer dan waard ;)

 5. Herkenbaar! Ik ging vroeger ook altijd de eenden voeren bij mijn opa & oma! :D

 6. Wow, jij bent echt een kenner…

 7. Als je eentjes voert
  wordt het toch niet meer
  Met eendjes waggelt het anders
  Ei, ei, krak, piep, twee kuikens

Leave a Reply