Niveau

Ik vind mezelf niet bijster slim, niet meer dan gemiddeld. Maar wacht, wat is gemiddeld dan? Als ik erover na ga denken, kom ik vrijwel alleen in aanraking met hogeropgeleiden. Mijn familie, mijn vrienden, er zit geen laagopgeleide tussen. Niet zo gek dus dat ik mezelf niet slim vind, terwijl ik dat (en dit klinkt arrogant, maar zo bedoel ik het niet) eigenlijk wel ben.

Het merendeel van de Nederlands heeft VMBO gedaan en ik doe de universiteit. Maar omdat ik vrijwel alleen met HBO’ers en mensen van de universiteit omga, ben ik dat niveau ook als normaal gaan zien.

En dat is eigenlijk niet goed, want zo zit ik in mijn eigen wereldje en wordt begrip voor ‘de ander’ lastig. En omgekeerd geldt dat natuurlijk ook: jouw vrienden zijn waarschijnlijk ook van jouw niveau (want je kent ze van de middelbare school bijvoorbeeld). In welk opzicht heeft dat invloed op jouw manier van denken en hoe je tegen de wereld aankijkt?

Iets om over na te denken.

23 gedachtes over “Niveau”

 1. Mijn omgeving is grotendeels niet hogeropgeleid. Bijna al mijn vrienden hebben mbo gedaan, de HBO’ers kan ik op één hand tellen. Ik ben bij mijn vrienden (naast die ik op de uni heb leren kennen) de enige die op de universiteit zit. Ook mijn familie heeft niet meer dan een mbo diploma. Toch voel ik regelmatig dom, ook tussen de lageropgeleiden…ik krijg ook regelmatig de vraag of ik het niet erg vind dat ik straks hogeropgeleid ben dan mijn vriend. Nou nee, want liefde draait niet om papiertjes ;)

 2. Mijn vrienden hebben allemaal verschillende opleidingen. Van lager tot hoger. Het lijkt dan net alsof ik het niet met je eens ben, maar het is toch wel belangrijk dat je een bepaalde manier van denken met iemand gemeen hebt. Het maakt me niet zoveel uit of iemand gestudeerd heeft of niet. Misschien zul je later in je leven meer mensen tegenkomen die geen HBO of universitaire studie gedaan hebben, maar met wie je wel veel gemeen hebt. Een interessant onderwerp om over na te denken en te bloggen…

  1. Ja, dat is waar. Ik denk dat het ook zou schelen als ik bijvoorbeeld mensen leerde kennen via een sportvereniging, maar bij veel van de dingen die ik doe, zitten ook studenten, dus daardoor houdt het zich ook in stand zeg maar.

 3. Is voor mij heel herkenbaar.Vergeet altijd dat HBO/HAVO niet het gemiddelde is van Nederland…en dat ik er met univseriteit toch wel een stuk boven het gemiddelde zit..

 4. Zelf ben ik nu bezig met een studie op HBO, maar ik heb jarenlang alleen de MBO gehad. In mijn kringen bevind zich welgeteld één iemand met een universitaire opleiding, maar ook dat wil niet zeggen dat je “slimmer’ bent. Iemand op VMBO niveau kan namelijk heel veel kennis hebben opgedaan doordat hij/zij veel leest of ervaring heeft opgedaan in het leven. Een diploma hebben zegt eigenlijk niet zo heel veel. Behalve dan dat het een vereiste is bij bepaalde banen.

  1. Waar het mij om gaat, is dat veel mensen (zoals ik) omringd zijn door mensen van hun eigen niveau. Dat wil niet zeggen dat iemand met een VMBO-diploma niet slim is. Misschien is slim een te beladen woord en had ik het beter bij hoogopgeleid kunnen houden.

 5. MBO-HBO niveau is toch wel het meest voorkomende niveau hier maar via mijn werk kom ik ook regelmatig met lager geschoolde in aanraking. Dat was wel eens wennen maar dat stadium heb ik achter mij gelaten..

 6. Ik denk dat het niet uitmaakt welk woord je gebruikt, hoogopgeleid zegt in principe ook weinig (diploma of opleiding is ook niet alles). Ik denk dat het met meer dingen te maken heeft dan alleen niveau of opleiding; leeftijd, interesses, regio, gezinssituatie, aantal huisdieren, IQ, kleur ogen, muzieksmaak, EQ, ratio van aantal zakken chocolade kruidnoten op het aantal feestdagen in december…

  Ik kan makkelijk meepraten met mensen die een alfa-studie doen, maar MBO Wiskunde vind ik al lastig te volgen. En van voetbal weet ik ook niks (buitenspel, hè?). Je eigen referentiekader heeft altijd invloed op je manier van denken en beeld van de wereld. Zolang je open blijft staan voor nieuwe invloeden, is daar niks mis mee. Denk ik. :)

 7. Ik ken iets meer hogeropgeleiden dan lageropgeleiden. En toch vind ik de mensen met een hogere opleiding soms minder slim dan de mensen met een lagere opleiding. Ik denk dat er een verschil is tussen goed kunnen leren en ‘slim zijn’. Ookal gaat het meestal wel samen. Maar slim zijn is voor mij op een bepaalde manier kunnen denken en op een bepaalde manier verbanden kunnen leggen. Goed kunnen leren eerder dat je dingen die je geleerd worden goed kunt onthouden en reproduceren. Als je beiden kunt denk ik dat je het ‘verst’ kunt komen, maar het hoeft in mijn ogen dus niet altijd samen te gaan.

 8. Bij mij is het vrij verschillend. Van de middelbare school hebben veel vrienden MBO gedaan. Ik heb zelf HBO gedaan en begin in september aan de Universiteit. Daarnaast doen 2 van mijn broers HBO en ééntje studeert Geneeskunde aan de Uni in Rotterdam. Dus ik zit een beetje in een mengelmoes :) Verder merk ik ook weinig verschil in de omgang of zo. Misschien qua interesses een beetje -maar verder nauwelijks.

 9. Ik vind door de overheid gemaakte ‘niveaus’ echt grote onzin. Je wordt beoordeeld op wat je niet kunt, feitelijk. Ik ken genoeg vwo’ers die gewoon ‘hun hebben’ zeggen, en ik ken genoeg vmbo’ers die wel beter weten. Er hangt eigenlijk gewoon een oordeel aan. Het heeft niets te maken met slim zijn of niet slim zijn, het heeft alles te maken met je manier waarop je dingen leert en waarop je denkt. Ik zelf ga na de zomer naar het HBO, mijn vriend heeft net zijn MBO afgesloten, en hij is werkelijk een van de meest wijze mensen die ik ken. En ik ken mensen op de uni die echt geen weet van dingen hebben… Het zegt zo weinig, echt waar.

 10. Zoek de fout: Het merendeel van de Nederlands heeft VMBO gedaan en ik doe de universiteit. ;-)

  Enne, heel gevarieerd hier. Vooral ook omdat onze vriendengroep deels nog uit de lagere school vrienden bestaat. Daarbij, ik ken universitair opgeleide mensen met het eq van een kei. Dus, wat zegt het helemaal?

  1. Toen ik even snel door het stukje heen scande viel mij dit gelijk op inderdaad, how ironic can it be…

   Je hebt een groot verschil tussen IQ en EQ. Er zijn een hoop personen, wat ik toentertijd zag op mijn middelbare school, die voor alle, in mijn ogen, gekke vakken negens en tienen haalden. Ik deed zelf VMBO. En met die gekke vakken bedoel ik bijvoorbeeld Latijn. Latijn is naar mijn idee “leuk” als je geneeskunde gaat studeren, maar het Latijn wat ik van vrienden meekreeg was wel van filosofische aard.

   Ondertussen kon je bij die vrienden niet je gevoelens kwijt. Die liepen daar voor weg. Die jongeren (ben inmiddels toch wel wat jaren ouder) zouden eigenlijk baat hebben bij lessen in de sociale omgang omdat die jongeren daar toch vaak moeite mee hebben. Zij weten niet hoe zij moeten reageren in een bepaalde situatie aar verdriet of onmacht in voorkomt.

   Daardoor vind ik jongeren die misschien dan wel hoog opgeleid mogen zijn niet altijd even slim als jongen die “laag opgeleid” zijn.

   Word het laag en hoog opgeleid verschil trouwens gemaakt in inkomsten of schoolgeld? Waar zit dit verschil nu in? De laag, of geen, opgeleiden weigerden een maand lang de treinen van de NS schoon te maken. Zo blijkt maar weer dat laag En hoogopgeleiden zeker nodig zijn in deze maatschappij.

 11. Ja mooi, zeker iets om over na te denken. Dat doe ik ook wel eens. Nou vind ik de begrippen mbo/hbo/wo opzich niet zoveel zeggend maar ik merk in mijn vriendinnengroepje (vanaf klas 1) wel “niveau verschil”. Klinkt stom misschien en absoluut niet nederig of lullig bedoeld, maar nouja, de een is wel zichtbaar “slimmer” dan de ander… Niet erg, soms wel eens, tja hoe zeg je dat, weetniet. Met de een ben je sneller uit gepraat ofzo, die denkt veel “simpeler”.
  nouja blabla. Maar wel interessant :-)

 12. Grappig! Had ik het net nog over met blogmaatje Jacoline. Ik ben het wel met je eens wat het omgaan met mensen betreft. Ik ga vooral om met mensen van HBO niveau, maar ik doe zelf MBO. (Tot ik volgend jaar afstudeer. Dan wil ik ook HBO gaan doen.) Best wel grappig, want denk ik: “O, dat wil ik ook.” Maar ik voelde me op de middelbare school dus juist niét dom (vmbo, duh).

  Echter had ik juist last van mensen die mij aangaapten om één of ander woord dat ik zei, omdat ze het weer ‘ns niet begrepen. Tegenwoordig is dat minder, maar af en toe heb ik er nog last van. Wat ik dit jaar (en vorig jaar, toen ik ook al MBO deed) vooral merk(te), is dat we heel andere interesses hebben. Ik weet veel meer af van bijvoorbeeld taal en mijn klasgenoten weten weer veel meer af van… andere dingen? Hmm, ik weet niet. In elk geval zou ik niet per se zeggen dat ik slimmer ben dan de meeste van mijn klasgenoten, maar ik weet wel dat er een aantal havisten zijn waarmee ik meer mee level dan met mensen die vmbo hebben gedaan. En de mensen die lager een vmbo-niveau hebben gedaan dan ik in de meeste jaren dat ik op school zat, tsja. Dat verschil merk ik nog meer.

 13. Het is heel wisselend bij mij. Mijn vriendinnen doen HBO of universiteit, maar in mijn familie is bijna niemand hoger opgeleid dan MBO, behalve mijn zus en schoonzus.
  Toch ken ik ook veel mensen die ‘makkelijk’ HBO of hoger hadden kunnen doen, maar gewoon niet willen of niet wisten wat ze wilden worden.

 14. Mijn leefwereld is qua opleidingsniveau heel divers. In mijn familie is er ‘van alles wat’. En ik heb zelf op verschillende niveaus opleidingen gedaan, maar daar werd ik dan ook toe gedwongen door mijn ziekte. Bij mijn muziekvereniging vind je ook alles terug. Ik ben er blij mee. :)

 15. Ik denk dat het een beetje door je leeftijd komt, waar ontmoet je mensen als je studeert…juist. Ik ben 35 en heb 2 kinderen, dan leer je andere ouders kennen door je kinderen hun contacten, dan speelt opleiding geen rol, je mag iemand of niet. Ik deed HBO maar doe er nu niks mee, mijn vriend is autodidact en is met wat hij zichzelf heeft aangeleerd een eigen bedrijf gestart. Ik vind opleidingsniveau niet zoveel zeggen over intelligentie, voor de HBO opleiding die ik deed hoefde je echt niet bijster slim te zijn, je moest vooral gewoon veel verslagen kunnen schrijven.. Dus ik snap het wel maar zou het zelf jammer vinden als het bij mij ook zo was, ik ben juist blij dat ik echt veel mensen met allerlei verschillende achtergronden ken en dat opleiding en werk er gewoon niet (meer?) zo te doen in dat contact.

 16. Persoonlijk denk en vind ik dat ‘niveau’ zeker niet alles met scholing te maken heeft. Ik ken mensen die hoog opgeleid zijn maar nog niet bijster intelligent zijn (of zo overkomen) en zelf heb ik alleen MBO gehad maar ik ben intelligenter en beter met veel dingen dan veel mensen in mijn omgeving die wel HBO en dergelijke hebben gedaan. Het is denk ik maar net wat je eruit haalt, hoe je het gebruikt en of je weet op welke punten jij erg sterk (slim) bent en welke niet.

 17. Daar heb je een punt. Ik herinner me nog dat als ik op het werk aan mensen vraag wat voor school ze hebben gedaan, ik vaak vraag ‘havo of vwo?’, terwijl anderen juist vragen ‘basis of kader?’. Grappig hoe dat soort dingen van invloed zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.