Myrthe van der Meer – UP (+ winactie voor de materialistische boekenjunkies onder jullie)

20150306_161451 (1)

Heftig.
Dat is wat ik zou zeggen als iemand me vroeg om UP van Myrthe van der Meer te beschrijven in één woord.

Het is geen boek wat je in een dag leest, lekker liggend op het strand. Eerder een boek dat je oppakt en weer weglegt, omdat het verdrietig maakt. Toch lees je uiteindelijk verder, want het houdt je vast en laat je niet meer los.

Het is het vervolg op PAAZ, dat gaat over dezelfde Emma die opgenomen wordt op de psychiatrische afdeling van het ziekenhuis. In UP gebeurt dat voor de tweede keer en krijgt ze naast het etiketje Asper ook de diagnose manisch-depressief te horen.

Ik vind het heel goed dat er zoveel aandacht wordt besteed aan dit boek. Er heerst nog steeds een enorm stigma op psychische ziekten. Denk aan mensen die tegen iemand die depressief zeggen: ‘Je moet gewoon naar het positieve kijken.’
Waarom accepteren we het wel als iemand een gebroken been heeft, maar ben je gek of een aansteller als je een psychische stoornis hebt? Misschien, omdat we er niet genoeg kennis van hebben. Gelukkig zijn er boeken.

Dus ik zou zeggen: lees het. Je hoeft niet eens aan te komen met smoesjes als ‘Geen geld.’, want je kunt namelijk een UP-goodiebag winnen! Op de foto zie je waar dat allemaal uit bestaat (exclusief enorm grote boekenkast vol boeken, die ik eigenhandig met collega’s erin heb gezet, want The House of Books, de uitgeverij van Myrthe van der Meer, is namelijk onderdeel van mijn oude stage).

Wat je ervoor moet doen? Gewoon reageren, het liefst iets origineels (Geen ‘Leuk geschreven!’ of ‘Ik volg jou, volg je mij ook?’ dus). En voor de mensen die enkel meedoen voor het winnen of om de boeken later weer door te verkopen: alleen mensen die al vaker gereageerd hebben of van wie ik weet dat ze mijn blog lezen mogen meedoen.

22 maart mail ik de winnaar!

(Voordat jullie denken dat ik een shady bitch ben: ik heb een boek opgestuurd gekregen als recensie-exemplaar)

51 gedachtes over “Myrthe van der Meer – UP (+ winactie voor de materialistische boekenjunkies onder jullie)”

 1. Oké, not gonna lie, ik heb nog nooit de moeite genomen om een kekke reactie op je even zo kekke blogposts (ik ben vast aan het slijmen, zie je) te plaatsen. MAAR, maar: ik lees al best wel lang best wel trouw. En hoe creepy het klinkt, ik weet inmiddels genoeg irrelevante feitjes over je – bijvoorbeeld je moeilijk te missen chocoladepepernotenobsessie (of was het nou kruidnoten? kut). Bovendien ist het de blog met de meeste zelfspot en inhoud van heel beautyfoodfitblogland, heel fijn. Heb ik inmiddels al bewezen dat ik een trouw lezer ben??
  Ik verder niet zo heel veel origineels te zeggen over het boek, behalve dat ik na PAAZ benieuwd ben hoe het verhaal zich verder gaat ontwikkelen, want een vervolg had ik eigenlijk niet verwacht. Maar zoals ze wel eens zeggen: onverwacht maar zeker niet ongewenst. Dus ja, dit was het wel zo’n beetje. Doei hè. (sorry voor de hysterische reactie, ik sta er zelf ook van te kijken.) Nu voel ik me schuldig dat ik niet vaker de moeite neem om een reactie achter te laten dus wellicht is hier een mooie, nieuwe traditie ontstaan. Hartverwarmend, toch?

 2. Jammer, ik mag niet meedoen, heb nog nooit gepost hier.
  Ook jammer van dit stukje tekst: “Je hoeft niet eens aan te komen met smoesjes als ‘Geen geld.’, want je kunt namelijk een UP-goodiebag winnen! ”
  Nee dat winnen kan dus niet want dat staat weer onder dat stukje tekst: “En voor de mensen die enkel meedoen voor het winnen of om de boeken later weer door te verkopen: alleen mensen die al vaker gereageerd hebben of van wie ik weet dat ze mijn blog lezen mogen meedoen.”
  Ik had anders graag mee gedaan, en ja om te winnen, en nee niet om ze door te verkopen, ik verkoop mijn boeken niet.
  Veel succes voor diegene die wel een kansje maakt!

  1. Ik heb een paar keer meegemaakt dat er mensen meededen die ik vervolgens ook op winacties van andere blogs zag reageren en dan ook ALLEEN MAAR op die winacties. Ik wil niet het risico nemen dat een prijs naar zo’n iemand gaat, maar naar iemand die het echt waardeert. Ik houd geen winactie om meer volgers te krijgen, maar voor mijn lezers.

 3. Oei, ik weet niet of ik eerder gereageerd heb; ik ben nogal een lurker, zoals dat dan heet. Ik kan je wel beloven dat ik de boeken echt zelf zou houden, want ze lijken me veel te interessant. :) PAAZ staat al zo lang op m’n verlanglijstje en over Up lees ik zo veel goeds, ben dus naar beide erg benieuwd.

  Zonder in al te veel detail te treden: ik had gister met een vriendin een interessant gesprek over een vriendin van haar met psychische problemen. Zij zou dat graag op haar werk en aan haar omgeving vertellen maar twijfelt nog. Mijn vriendin is bang voor het etiket dat haar vriendin dan (misschien) opgeplakt krijgt en de eventuele gevolgen. Ik snap haar bezwaar maar denk dat openheid juist kan helpen om psychische stoornissen uit de taboesfeer te halen. Neemt niet weg dat het nogal een besluit is! Uiteraard moet de vriendin in kwestie doen waar zij zich goed bij voelt en ik hoop dat ze eruit komt. :)

  Oh en nog een tip voor mensen die geïnteresseerd zijn in dit onderwerp: momenteel is er een programma op tv (makkelijk terug te kijken via uitzendinggemist) waarin Anita Witzier twee klinieken bezoekt en een tijd meeloopt. Ze praat zowel met de (heel gevarieerde) cliënten als de medewerkers. Het programma geeft echt een inkijkje in een omgeving die voor de meeste mensen onbekend is. Anita wordt opgenomen, heet het.

 4. Ik ben erg benieuwd, temeer omdat ik de afgelopen maanden heb gedate met een man met dezelfde ‘labeltjes’. Dat is nu over, maar ik heb me zó vaak afgevraagd wat er nu precies in zijn hoofd omging. Misschien dat de boeken van Myrthe dat wat kunnen verduidelijken, het is sowieso fascinerende materie.

 5. Ik ben heel benieuwd naar dit boek, ik vind de voorkant alleen al gaaf. Ik wil dus wel meedoen :) Wat je zegt over psychische ziekten klopt wel denk ik. Ik heb er in mijn omgeving wel mee te maken. Mijn vriend is bijvoorbeeld depressief. Dat is heel zwaar om mee samen te leven, maar ik ben allang blij dat ik wat voor hem kan betekenen. Hij zegt zelf in elk geval dat mijn vrolijkheid hem helpt :)

 6. Een hele goede vriendin van mij is ook depressief geweest en de kans dat het zo nu en dan terugkomt is best wel groot. Het is zonde dat er zo’n taboe op heerst en dat mensen zo makkelijk ‘in een hokje’ worden geplaatst, echt zonde! Het zijn ook maar mensen :) Het lijkt me een heel interessant boek, niet zozeer ‘leuk’ maar boeiend en waarschijnlijk ook wel leerzaam. Daarom doe ik mee.

  Enne, leuk geschreven, haaa ;)

 7. Toen ik in een psychiatrisch ziekenhuis werkte had ik er bijna een dagtaak aan om mensen uit te leggen dat ze niet gek waren, maar ziek. Met mensen bedoel ik de patiënten, die zichzelf graag bestempelde of gek (of dat juist ontkende: IK BEN NIET GEK!!, waarop ik steevast antwoordde: nee, maar je bent wel ziek…). Het is goed dat het nu meer onder de aandacht komt!

  Ik ben heel erg benieuwd naar de boeken. En als ik ze niet win ga ik ze toch maar zelf kopen…

 8. Ik ben nog niet zo heel lang lid van bloglovin’ en ben op bloglovin rond gaan kijken omdat ik het leuk vind om boekrecensies te lezen en ideeën op te doen voor boeken die ik graag wil lezen. Zo kwam ik ook op jouw site. Waar ik met veel belangstelling enkele van je artikelen gelezen heb. Je zegt dat je alleen mee mag doen als je eerder gereageerd hebt. Ik vind dit niet helemaal reëel, je moet toch ergens beginnen. Kan ineens wel allerlei reacties onder andere artikelen zetten maar zo ben ik niet. Vaak volsta ik alleen met op “vind ik leuk” klikken om mijn blijk van waardering te geven. En ja je hebt gelijk als je zegt dat is lekker makkelijk. Oke ik zal vanaf nu proberen mijn leven daarin te beteren. Toch hoop ik dat je mij een eerlijke kans geeft om mee te doen.
  Beide boeken PAAZ en Up spreken mij enorm aan omdat ik zelf heel veel heb mee gemaakt en ook stage heb gelopen in de psychiatrie. Heel boeiend om met mensen om te gaan en zo een hoop van ze te leren. Dat is voor mij de reden dat ik graag deze boeken zou lezen.
  Verder wens ik je nog heel veel succes met je blog en zal ik zeker vaker langs komen en vaker een reactie achterlaten ;-)
  Groetjes Ans

  1. Het is niet alleen voor mensen die reageren, maar ook mensen van wie ik weet dat ze mijn blog lezen (bijvoorbeeld via Twitter of BlogLovin’), dus maak je geen zorgen :) Maar ik doe dit, omdat ik geen winactie wil voor extra volgers, maar eerder om de lezers die ik al heb te bedanken.

 9. Oei, ik reageer niet zo vaak… bij niemand. Maarrrr je staat wel al maanden in mijn Blogroll en ik bezoek je blog zeker drie keer in de week om te kijken of er al wat nieuws op staat (No pressure).
  Maar goed, waarom ik het boek zou willen winnen: Ik studeer zelf Psychologie en ben dus sowieso erg geïnteresseerd in het boek. Verder ken ik mijn omgeving genoeg mensen die inderdaad een verkeerd beeld hebben van psychische aandoeningen. Na het boek eerst zelf gelezen te hebben zou ik het daarom ook graag uitlenen (niet doorverkopen), aan die mensen zodat hun beeld na het lezen mogelijk wat beter zou kloppen.
  Er heerst momenteel nog zo’n enorm stigma op psychische aandoeningen en het wordt tijd dat daar eens een einde aan gemaakt wordt. Zoals je het zelf ook al zo mooi zei, een gebroken been wordt wel geaccepteerd als ‘vervelend’/’naar’/etc. maar bij een depressie ben je een lamlendige aansteller…

 10. Ik heb PAAZ afgelopen kerstvakantie gelezen, inderdaad niet zo’n handig moment, want het is niet een lekker-weg-lezen boek. Hoewel hij wel fijn geschreven is, je wilt blijven lezen, dus hij leest wel lekker op een gekke manier. Nu ben ik natuurlijk wel benieuwd hoe het verder gaat.
  Maar mag ik wel meedoen? Ik volg je blog al wel een tijdje, maar heb ik wel eens durven reageren op je fabulous posts, misschien een heel enkel keertje, telt dat ook? Ben wel een trouwe lezer…

 11. Ah, ik heb PAAZ al lange tijd in de boekhandel zien liggen, maar nog niet gelezen. Zag elders ook al een reminder van PAAZ in combinatie met een review over Up en nu ook hier, dus ik ben toch wel erg nieuwsgierig geworden! Ik ben het helemaal met je eens wat je stelt over psychologische ziekten. Ik heb het helaas zelf aan den lijve ondervonden (ernstig overwerkt) en mijn vader eveneens (burn out en angststoornis). Heel fijn dat er qua literatuur en ook in het nieuws steeds meer aandacht voor is, want hoe moeilijk is het om iedere keer weer te moeten uitleggen wat er precies met je aan de hand is. Om moe van te worden. Een gebroken been of arm is duidelijker …

 12. Ik heb het boek net toevallig in de handen gehad op de boekenwinkel op het station maar niet gekocht omdat ik een trein moest halen. Het lijkt me ontzettend heftig en boeiend boek, juist omdat het zulke heftige onderwerpen in een soort verhaalvorm heeft geplaatst. Een hele goede vriendin van mij kreeg de diagnose borderline een jaar geleden en hoewel het beter met haar gaat de laatste tijd en ik begrijp dat ze echt ergens last van heeft, vind ik het soms best lastig om altijd maar begrip op te brengen. Ik probeer meer over psychische ziektes te lezen om mij in te kunnen leven in haar situatie en haar beter te kunnen helpen. De boeken Up en Paaz lijken me daarbij ook heel interessant. Wat je zegt, het is goed dat er aandacht aan wordt besteed. Dus daarom wil ik wel mee doen aan deze winactie (:

  Ps. Wat een ontzettend gave stage-plek had je!

 13. Ja kies mij nou maar gewoon want ik heb all this time and so little to do. En als je ‘m persoonlijk komt brengen krijg je er chocoladetaart bij ok

 14. Ah ik mag vast wel meedoen omdat we zelfs een keer verdwaald zijn (mmmbl. Sorry. Ik zeg niks).
  Maar goed. Ik heb het boek ‘Paaz’ van de bieb liggen om te lezen en ik ben wel benieuwd. Zeker ook omdat in mijn toekomstige (hopelijk) beroep wat meer kennis van hoe mensen zelf problematiek ervaren van belang is. Mét een hoop inlevingsvermogen :).

 15. Helaas, ik mag van mezelf geen boeken meer aanschaffen of anderzijds verwerven. Ook heb ik het eerste deel niet gelezen. Misschien, als ik door mijn enorme stapel boeken-die-ik-nog-moet-lezen heen ben zal ik er eens over denken om PAAZ (en, als dat goed uitpakt UP) een kans te geven!

  Je merkt het al, dit is geen slijmverhaal, noch heb ik (nu) behoefte aan dat boek! Wel vind ik je blog vrij awesome en moet ik er vaak om lachen! In andere woorden, ga zo door! :)

 16. Tijdens de boekenweek waren dit twee (ik heb PAAZ ook nog niet gelezen) van de ongeveer 100 boeken die ik wilde hebben, maar ja, alles kopen was helaas geen optie. Dus winnen zou ik heeel fijn vinden.

  Ik snap je voorwaarden trouwens heel goed, ik was bij mijn winactie laatst ook echt verbaasd door de hoeveelheid mensen waarvan ik de naam/het e-mailadres nog nooit had gezien. O, en dan van die Twitter-accounts voor 20 winactie-tweets per week. Dooooei.

 17. Ik heb PAAZ ook gelezen, en ik vond het eerlijk gezegd niet zo geweldig boek.
  Ik ben zelf heel erg bekend met psychiatrische instellingen en stoornissen, maar ik vond het in dit boek niet zo goed op zijn plek komen.
  Ik miste iets, ik miste het echte gevoel die depressieve mensen hebben.
  Maar dat was denk ik meer door de vertelstijl van de auteur.
  Dat vond ik jammer, want ik vind het wel een heel boeiend onderwerp.

  Ik ben ook van mening dat het wel goed is dat er over wordt geschreven, en er aandacht aan besteed wordt, want inderdaad: vaak denken mensen er te makkelijk over. Maar andere kant is dat ook niet gek, omdat het wel een losstaand probleem is en je dat niet 123 kan begrijpen.

 18. Ik heb je blog nog maar net ontdekt, en ben ook niet zo’n boekenlezer, dus daar kan je iemand anders veel blijer mee maken.
  Maar ik las in één van de reacties dat jouw blog de meeste zelfspot bevat, en da’s helemaal mijn soort humor. Ik kom dus terug, nu al zin in! ;-)

 19. Oh, dat van dat gebroken been herken ik zo. Mijn ex-man is erg overspannen geweest en zat als jonge vent dus maandenlang ziek thuis. Veel onbegrip kreeg hij te verduren. Hij zei vaak ‘had ik maar een gebroken been’. Uiteindelijk ben ik bij hem weggegaan al heeft het veel tijd gekost voordat het besluit definitief was. Een gehandicapte laat je tenslotte ook niet zo maar in de steek dacht ik toen (dik 20 jaar geleden al weer).

  Dus ja, ik ben erg benieuwd naar de boeken en doe graag mee.

 20. Wat ben je toch lief voor je lezers Laura!
  Deze boeken staan al een tijdje op mijn lijstje. Sowieso vind ik het erg interessant en daarnaast ken ik een aantal mensen die opgenomen zijn geweest. Ik denk dat ik hen door deze boeken beter zal kunnen begrijpen! Dus ik ga ze hoe dan ook een keer lezen. :) Het programma van Anita Witzier is ook echt een aanrader als je dit soort onderwerpen interessant vindt!
  Normaal gesproken doe ik niet zo snel mee aan winacties, maar deze vind ik wel erg leuk! Hoewel ik het je andere lezers ook van harte gun!

 21. Ik heb dus laatst een database moeten maken van boeken voor een opdracht van school. Tijdens het maken ervan zag ik allemaal leuke boeken die ik nog moest lezen en Paaz stond daar ook bij (jaja, ik loop weer een deel achter), dus ik zou het heel tof vinden om deze te winnen en lekker te kunnen lezen in de vele uurtjes trein!
  Leuke actie, Laura!

  1. Ik ben een beetje een lurker, maar inmiddels al wel een hele lange tijd een lurker. (Hoewel ik me ook wel eens afvraag of de comments die ik schrijf door de spam komen vanwege mijn naam – creatieve ouders, oké?- ).

 22. Ojee, ik wist nog niet eens dat er een vervolgdeel was! PAAZ staat al te lang op mijn to-read-lijstje. Ik word er door mensen op mijn opleiding (SPH) mee dood gegooid haha. Ben er heel benieuwd naar!

 23. Oh, paaz staat al zo lang op mijn to read lijst! Ik heb verder niks aan interessante dingen toe te voegen als vriendinnen of familie met psychische problemen ofzo, en zelf heb ik er ook geen, maar ik vind het wel enorm interessant, dus ik doe graag mee.

 24. Goed dat dit soort boeken er zijn.
  Eerste boek ken ik al en
  tweede boek wil ik zeker ook gaan lezen.

  Ook ik heb depressie doorgemaakt.
  Schreef een gedicht:

  In de donkere periode
  Kreeg ik een kaars aangereikt
  Deze kon ik vinden
  Door de schaduw
  die het wierp…

 25. Leuke blogtour! Weer een nieuwe blog ontdekt! Ik kende je blog nog niet en volgde je dus ook nog niet (nu wel op Bloglovin’). Zelf reageer ik vrij weinig op blogs maar lezen doe ik ze des te meer. En boeken (mocht ik ze winnen) belanden bij mij eerst op mijn te lezen stapel (en worden dan ook gelezen) voordat ze in de kast belanden of een nieuw thuis vinden zodat iemand anders er ook van kan genieten. Ik ben het eens met je voorwaarden en ik hoop dat diegene die wint zal genieten van de boeken!
  Graag zou ik meer van Myrthe van der Meer willen lezen! Door KALF heb ik kennis gemaakt met haar schrijfstijl en ook het onderwerp van het boek (de boeken PAAZ en UP) spreekt mij aan en daarom zou ik ze graag lezen.

 26. Wow, wat een reacties! Je mag mij uitsluiten van de winactie, want ik lees liever een e-book. Al de gekapte bomen in de kast is niet meer van deze tijd. Ik heb PAAZ gelezen en dat boek greep me aan. Inmiddels kijk ik op televisie ook naar ‘Anita wordt opgenomen’ die ook het stigma rond psychische ziekte probeert aan te pakken. Erg interessant.

 27. het boek interresserd me en zal me ook verdrietig maken. wij hebben het namelijk met onze zoon meegemaakt en hij heeft uiteindelijk in de psychiatrie een einde aan zijn leven gemaakt

 28. Ik heb zowel Paaz als Up al eens in m’n handen gehad omdat ze me wel heel interessant lijken, maar van kopen is het nog nooit gekomen (studentenbudgetdingetjes en een boekenwishlist die ellenlang is enzo). Maar of ik ze nou win of niet, ik denk dat er uiteindelijk toch wel een punt komt waarop deze boeken in mijn bezit komen en ik ze ga lezen. Heb er namelijk ook al veel goeds over gehoord.

 29. Via via ben ik hier terecht gekomen. Ik heb eerlijk gezegd nooit eerder je blog gelezen of gereageerd. Nu ben ik wel een enorme boeken fan. Jammer dat ik geen foto kan posten van mijn boekenkast, want die lijkt behoorlijk als op de foto hierboven, alleen staan de boeken Paaz en Up er niet in. Misschien moet ik even mijn favo boekenlijstje opnoemen:
  – Komt een vrouw bij de dokter
  – De Tweede dochter
  – Onder de oppervlakte
  – Haar naam was Sarah
  – Voor ik ga slapen
  – Trofee
  – Alice het wolvenmeisje
  – Misha
  Zo kan ik nog wel even doorgaan, ik ben gewoon gek op lezen en ben echt heel benieuwd naar deze 2 boeken om meer te begrijpen en te weten te komen over psychische ziektes.

 30. ooo dat boeit me echt want ik heb zelf psychische klachten en 2 kinderen met autisme dus goed dat er over geschreven word

 31. Aaaah ja zo goed deze boeken. Een goede vriend van me is depressief geweest inclusief moodswings en de hele mikmak en dat was niet makkelijk. Voor zijn omgeving. Want die snapte er geen bal van. Ik soms ook niet hoor, maar lullig zeggen ‘denk aan iets positiefs’ deed ik ook niet. Van dichtbij meegemaakt dus, lang proces geweest, maar nu gaat het gelukkig weer goed met hem.

  Anyway, ik wil dat boek wel winnen. En no way dat ik hem door verkoop want ik hou van boeken. Eigenlijk spaar ik ze dus zegmaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.