De seksuele frustratie van Plato

(Dit is ook voor het vak waarin we stukjes over filosofie moeten schrijven voor een niet filosofisch onderlegd publiek. Let me know what you think, pleasie.)

De seksuele frustratie van Plato

88ffc22369021f96c41f24bb6015047f9493abaee1f4e63ca7d07131b767f2c8

Bron: http://www.quickmeme.com/Plato—da-fuck

“Zijn zij een stelletje?”
“Nee, volgens haar is er sprake van platonische liefde.”
Ongemerkt gebruiken we het begrip ‘platonische liefde’ vaak (of nog vaker: de friendzone, waarin meestal de man meer wil, maar de vrouw hem degradeert tot vriend) maar wat heeft dat eigenlijk met de filosoof Plato uit de Klassieke Oudheid te maken? Hield hij soms niet van seks? Of was hij gewoon seksueel gefrustreerd?

Dat is onwaarschijnlijk (de oude Grieken seksten er heel wat op af) en Plato gaf dan ook een andere uitleg aan de naar hem vernoemde benaming. Waar wij onder platonische liefde een relatie of vriendschap zonder seks verstaan, is het voor Plato de hoogste vorm van liefde. Dit is geen liefde tussen man en vrouw, maar tussen gelijken. De vrouw was handig voor de voortplanting, maar was wel ondergeschikt aan de hogere sekse in het Athene van die tijd. Nee, dit ging om de liefde tussen man en man.

Toch is de definitie zoals wij die vandaag gebruiken niet uit het niets gegrepen. Het ging volgens Plato namelijk niet om de seksuele, lichamelijke liefde, maar de geestelijke. Hier houdt het niet op, want dit is slechts een opstapje naar de liefde voor hogere zaken als schoonheid en kennis. Makkelijk is die weg echter niet, hij is alleen voorbehouden aan heel harde werkers: filosofen. Drie keer raden wat Plato is.

13 Comments to “De seksuele frustratie van Plato”

 1. Wat leuk, toegankelijk en grappig geschreven! Ik ben niet zo filosofisch onderlegd en het kon me zeer bekoren :)

 2. Ik vind het ontzettend leuk geschreven. Volgens mij hartstikke geschikt voor een niet-filosofisch onderlegd publiek. Ik ben een beetje filosofisch onderlegd en ik vind het tof :)

 3. Vind het vooral bizar knap hoe je die info in zo’n beknopt stukje kan proppen, haha. Nice! Termen als platonisch en ook ordinair zijn redelijk verwarrend vind ik omdat ze door de loop van de tijd (of in een andere taal) een heel andere betekenis hebben (gekregen).

 4. Als niet filosofisch onderlegd publiek (ik had een 4 voor filosofie op de BDAT) vind ik het een perfect stukje.

 5. Nooit geweten dat het zo in elkaar zat.

 6. Wow, ik heb nooit de link gelegd tussen Plato & een platonische relatie. Wat een openbaring! En die uitleg erbij is ook handig. Dus goed stuk dus!

 7. Een vogel? Een vliegtuig? Een beetje raar?

 8. Erg leuk en goed geschreven. Dat wordt vast en zeker een tien!

 9. Leuk geschreven, goed te begrijpen en ook nog interessant, top!

 10. Hahahahaha dat plaatje.

  Verder vind ik het leuk geschreven :)

 11. …it is helpful to distinguish between:
  “amour platonique” (the concept of non-sexual love)
  and “amour platonicien” (love according to Plato). :-)

  nice post..

 12. Lekker stukje! Beknopt maar toch vol informatie.

Leave a Reply