Gooi het maar in de prullenbak

‘Als je een schuldgevoel hebt, dan moet je een briefje pakken en daar “schuldgevoel” op schrijven. Dan koop je een prullenbak bij de Hema en gooi je het briefje erin. Weg schuldgevoel!’
Dat zei mijn docent theateranalyse een keer tijdens college. Nee, ik weet ook niet meer wat de relevantie ervan was. Waar het om gaat, is dat er zoiets bestaat als een schuldgevoel. Maar waarom? Wat voor doel heeft het of heeft het überhaupt geen zin om je schuldig te voelen?

Als je een schuldgevoel hebt, dan ben je ergens schuldig aan, toch? Zo logisch is het echter niet. De vraag is: wie bepaalt of iemand schuldig is? Ben jij dat zelf of degene die je denkt onrecht aan te hebben gedaan? En wat is de grens, wanneer zou je je wel schuldig moeten voelen en wanneer niet?
Soms voelen mensen zich schuldig zonder dat daar een goede reden voor is of zonder dat iemand ze iets verwijt. Een voorbeeld: Ouders kunnen zich schuldig voelen dat ze te weinig tijd aan hun kinderen besteden, terwijl die kinderen daar misschien niet eens mee zitten. Vaak zijn de mensen die zich de hele tijd schuldig voelen, erg onzeker over zichzelf. Ze houden zich te veel bezig met wat andere mensen van hen denken en voelen zich schuldig zonder reden.

Ik denk zelf dat het schuldgevoel een teken is van zelfinzicht en de wil om jezelf te verbeteren. Je ziet in dat je iets verkeerds hebt gedaan en wilt dat ook goed maken (excuses aanbieden). Als je bovendien aan de ander kenbaar maakt dat je een schuldgevoel hebt, dan zal die ander ook eerder geneigd zijn je excuses te accepteren.

Schuldgevoel is niet per definitie slecht. Het is een teken van altruïsme, maar soms slaan mensen er te ver in door. In dat geval zou ik doen wat mijn docent al zei: weg ermee!

19 gedachtes over “Gooi het maar in de prullenbak”

 1. Ben het weer met je eens :) alleen het stukje over altruisme kan ik niet helemaal plaatsen…voor zover ik weet is een altruistisch persoon iemand die zonder enige vorm van zelfverrijking iets voor een ander doet. Het stukje schuldgevoel kan ik er dan niet helemaal aanbreien :)

 2. @Polkadotflying: Ja, altruïsme meer in de zin van: denken aan een ander. Dus als je iets verkeerds hebt gedaan, dat je dan beseft dat je de ander hebt gekwetst en je excuses aanbiedt.

 3. Dat van dat briefje is echt bullshit, dat helpt niet door een briefje weg te gooien. Als men zich echt schuldig voelt gaat dat niet zomaar weg.
  Je moet er gewoon zelf wat aandoen waardoor het weggaat.

 4. Maar Marc, ga jij er nu vanuit dat het niet werkt of werkt het echt niet. Juist door het letterlijk weg te gooien kun je het waarschijnlijk ook veel beter loslaten. En Laura, heerlijk geschreven weer, ik wacht op meer, hihi!

 5. @Yumke
  Ik denk gewoon dat het niet werkt, maar ik vertel het daar weer op mijn eigen manier ;) Bullshit is misschien overdreven. Heb gewoon het gevoel dat wanneer men echte diepe schuldgevoelens heeft, het niet kan oplossen door een blaadje weg te gooien. Dat vind ik een beetje onzinnig. Is een mening en geen feit ;)

 6. Goed verwoord! Ik haat schuldgevoel, vind het wel mooi hoe je docent het zegt.
  En dankjewel voor je berichtje en lieve tweet! Dat maakt mij weer helemaal blij! ;)

 7. Schuld gevoelens zet ik niet op papier. Maar heb wel eens een brief naar mijn pa geschreven, daarin alles gezet hoe ik me voelde en vervolgens dat ding buiten in de hens gestoken. Voor mij heeft het vooral te maken met los laten. Het klinkt heel stom. Maar voor mij werkt het.

  Maar, moet wel zeggen. Dat komt ook omdat het dan verbrand is en weg is. In de prullenbak doen heeft weinig nut, want vervolgens weet je voor dagen dat het briefje daar ligt en denk je er nog meer aan. Niet de manier.

 8. Hey,
  wat een leuke site heb je, ik ben het helemaal met je eens, schuldgevoel hoeft niet altijd slecht te zijn ;),

  Xoxo, leoniae
  p.s: Bedankt voor je reactie op mijn blog leoniae.

 9. Was het maar zo makkelijk om je schuldgevoel in de prullenmand te gooien! Maar het is net wat je zegt, een schuldgevoel hoeft niet per se negatief te zijn. Dat onderscheidt ons van de dieren en bevestigt dat je een (goed) mens bent.
  Blijft natuurlijk de vraag wanneer je schuldgevoel onterecht is/de overhand neemt en je dus in de spreekwoordelijke prullenmand mag groeien? Moeilijk meetbaar!

 10. Het is een interessante theorie, om je schuldgevoelens op papier te schrijven en weg te gooien. Maar ik geloof niet dat je zo het schuldgevoel kwijt raakt. Sowieso blijf je er toch aan denken.. Heel goed geschreven, dat wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.