Goed en slecht

Zwart – wit. Donker – licht. Hard – zacht. Ik noem maar een paar tegenstellingen. Goed – slecht is nog zo’n tegenstelling. Aan de ene kant heb je moeder Theresa, aan de andere kant Charles Manson. Waarom is moeder Theresa nooit een crimineel geworden, had ze dan niets slechts in zich?

Ik denk dat de mens zowel het goede als het slechte in zich heeft. Dat is sowieso al terug te zien in de karaktereigenschappen. Een persoon kan tegelijkertijd koppig en behulpzaam zijn. Iemand is goed in tekenen, maar slecht in wiskunde. Maar als iedereen zowel goed als slecht in zich heeft, waarom is Charles Manson dan geen heilige geworden?

De mens heeft zowel het goede als het slechte in zich. Of dat tot uiting komt, heeft te maken met verschillende externe factoren. Je kunt denken aan jeugd, opleiding, vriendengroep.

Moeder Theresa groeide op in een rooms-katholiek gezin en erfde van haar moeder een liefdadige instelling. Charles Manson werd door zijn moeder in een pleeggezin geplaatst en kwam daarna op straat terecht. In beiden bevond zich het goede en slechte. Twee mensen, twee verschillende levens.

12 gedachtes over “Goed en slecht”

 1. Hmm, je hebt gelijk. In ieder mens zit iets goeds en iets slechts. Tis maar net hoe en wat er uit komt. Hoe kom je op dit soort blogs? Mijne zijn altijd zo standaard “wat heb ik deze dag/week gedaan” en jij gaat echt diep..Hihi. Juist daarom vind ik het zo leuk te lezen ;)

 2. Eens eens, al geloof ik ook wel dat Charles Manson daadwerkelijk bepaalde eigenschappen miste of teveel bezat waardoor hij weer een antisociale persoonlijkheid ontwikkelde, die toch eerder naar het slechte neigt dan het goede…
  Maar leuk :)

 3. Ja Laura, misschien is het niet alleen de context, maar toch wel iets van wat je wilt. Denk maar aan Harry Potter (en dat plaatje van Bogdan) Hij KOOS ervoor (om ‘goed’ te zijn). En dat heeft echt niet te maken met zijn jeugd, ik zou namelijk niet heel erg lief worden van Oom Herman Tante Petunia en Dirk. Jij wel? Goed en Slecht bestaat niet, alleen een grijze massa waarbij we zelf de lijn trekken tussen ‘goed’ en ‘kwaad’, zwart en wit, licht en duisternis. Moeder Theresa rocks by the way. :P

 4. Michael Jackson was bad volgens zichzelf, maar niet volgens zijn fans.. En hij had een handje aan kindertjes.. ofniet?
  Godmiljaar, je hebt me weer aan het denken jij! Goed stukje!

 5. ja dat is ook zo met muziek. je vind het slecht of goed. maar wat de een slecht vind kan de ander goed vinden. In het geval van de voorbeelden in jouw stukje is er geen twijfel. Hoewel er slechte geesten zijn die juist Manson een held vinden en Theresa verafschuwen. Maar zonder tegenstellingen was er ook geen discussie te voeren. We kunnen dus niet zonder tegenstellingen. En niet alles ligt aan de opvoeding… sommige mensen zijn nu eenmaal knettergek.

 6. Goede blog!
  Een mens word niet slecht geboren, een mens word slecht door zijn leven.
  Je blog intereseert me omdat ik dit een geweldig boeiend onderwerp vind. Je zegt dat ieder mens slecht in zich heeft en daar ben ik het 100% met je mee eens. Alleen komt het bij de een nooit naar boven, bij de ander wel. Soms alleen maar door zware tegenslagen waar iemand mee te maken heeft gehad. Er hoeft maar 1 druppel te veel te zijn en het goede maakt plaats voor het kwade.
  Vanaf het moment dat ik het boek 19 minuten, van Jodi Picoult heb gelezen, een verhaal dat gaat over een schoolshooting in Amerika (een beetje zoals Columbine) kan ik het niet helpen om aan de daders te denken die zo’n ramp veroorzaken.
  Het is vaak een wanhoopsdaad en er gaat vaak zoveel leed aan vooraf.
  Tuurlijk zitten er ook gekken bij hoor bij dit soort dingen. Maar het zijn vaak mensen die redelijk normaal waren, tot die ene druppel.

  Pff, sorry. Lange comment. Maar moest het eventjes kwijt :)

 7. Ik denk dat het indelen van daden, acties en gedachten in de categorieën goed-slecht typisch menselijk is. Daarbij is het cultuurlijk bepaald, in het ene land gelden andere normen dan in een ander land. Ik weet daarom niet of je wel kunt zeggen of een mens slecht of goed geboren wordt, aangezien de normen die verbonden zijn aan goed of slecht aangeleerd zijn.
  Al is het natuurlijk altijd leuk om over na te denken op een regenachtige dag :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.