Documentaire: Over de streep

Misschien hebben jullie deze documentaire vorig jaar al gezien, maar als dat niet zo is: het is een aanrader.
In deze documentaire wordt er gefilmd op een middelbare school. Een aantal klassen van die school komt bijeen in de gymzaal, waar de leerlingen de Challenge Day-methode ondergaan (wat nog niet eerder gebeurd is in Nederland).
De Challenge Day-methode zorgt door middel van spelletjes en gesprekken dat mensen dichter tot elkaar komen. Er wordt over gevoelens gepraat die normaal gesproken niet aan de orde komen.

Wat ik een mooi stukje vond uit de documentaire is een pester die beseft hoeveel pijn hij zijn slachtoffers aan heeft gedaan. Hij biedt openlijk zijn excuses aan, die ook geaccepteerd worden.
Zo zijn er nog meer mooie verhalen en stukjes in de documentaire. Ik vind het heel inspirerend, eigenlijk zou zoiets op alle scholen moeten komen. Eén dag in het jaar even geen boeken en huiswerk, maar naar de mensen om je heen kijken, écht kijken. Ga hem zien en laat je inspireren.

Je kunt de documentaire hier bekijken.

 

18 Comments to “Documentaire: Over de streep”

 1. Ik heb hem een tijd terug gezien. Vond het erg mooi, maar ook heel droevig, zo veel kinderen die te maken hebben met geweld, ouders/broers/zussen die aan de drugs of alcohol zijn… Wat ik me nog heel specifiek kan herinneren is een meisje dat vertelde dat haar stiefmoeder haar zusje had gewurgd.. echt, jeetje.

 2. Ik heb hem wel een keer gezien, hij is inderdaad best wel droevig

 3. Wow bedankt dat je me hier aan herinnerd, zo’n mooie docu!

 4. Wij hebben hem gezien tijdens Aardrijkskunde. Ik vind het heel indrukwekkend, maar ik denk niet dat ik dat ook zou kunnen met mijn klasgenoten. Zij hoeven niet alles van me te weten, ook niet omdat ik begrip wil, of wat dan ook. Over een paar maanden zie ik de meesten toch niet meer. Bovendien heb ik met de meeste klasgenoten helemaal niets en zij niets met mij. Dat zou kunnen veranderen door zoiets, maar daar heb ik helemaal geen behoefte aan. Ik heb het ontzettend leuk met mijn vriendenkring zoals die nu is.

 5. Ik wil ook ZO graag zoiets op mijn school doen, we hebben een paar van die ontiegelijk rotkinderen die iedereen altijd treitert en pest, zodat ze zichzelf stoer vinden. Goed dat je dit deelt!

 6. Bij mij op school hebben ze zoiets gedaan, alleen dan wat klungeliger. We zaten in een klaslokaal naar de documentaire te kijken en vervolgens gingen alle leraren aandringen dat we moesten gaan huilen. Uiteindelijk hebben ze het voor elkaar gekregen. De halve school was aan het huilen en toen vertrokken alle leraren naar de leraren kamer want hun koffie was op..

 7. Het klinkt mooi, maar ik denk niet echt dat dat zoiets op veel scholen zou werken, jammer genoeg

 8. Mooie documentaire! Zoiets zouden ze moeten doen in Nederland!

 9. Inderdaad, een prachtige en confronterende documentaire. Verbazingwekkend om vast te stellen dat er twee wildvreemde Amerikanen nodig zijn om 75 middelbare school studenten een dagje tot zichzelf te laten komen…

 10. Poging 2 met mijn reactie, vanochtend crashte mijn comp namelijk :p

  Ik heb er wel eens iets over gezien bij Oprah Winfrey, zelfde concept. Vindt het een mooie gedachte, maar wel erg Amerikaans; ik vertel je mijn achtergrond en daar is het begrip. Erg kort door de bocht uiteraard, maar ik denk dat er meer nodig is dan een dag met openbaringen….ga de docu zeker wel eens kijken :)

 11. Klinkt wel mooi. Maar onthouden en op mijn te kijken lijstje zetten dan.

 12. Ik had hem idd al eens gezien. Geweldige methode. In mijn ogen DE manier tegen pesten.

 13. Ik ga deze docu zeker kijken. Ik laat je nog horen wat ik er van vond maar het klink als een aanrader!

 14. Als ik tijd heb zal ‘k m bekijken. Het komt me wel bekend voor die serie.

 15. Ik heb het voor elkaar gekregen.
  Morgen kijken we hem bij maatschappijleer

  :-)

  • Haha geweldig, goed zo! Dan doen jullie tenminste nog iets nuttigs bij maatschappijwetenschappen (denk dat je dat bedoelt?) ;) Wij gingen altijd naar Finding Nemo kijken, ook leuk, maar daar leer je weer minder van.

Leave a Reply