Eindexamens: my worst case scenario

Nog een paar weken. Dan beginnen de eindexamens. Een jaar geleden was ik het, die niet kon wachten om van de middelbare school af te gaan en de ‘volwassen’ studentenwereld te veroveren. Maar eerst die examens maken. Ik stond er goed voor. Ik had redelijk (kan beter) geleerd. Toch was ik er een week voor de uitslag van overtuigd dat ik zou zakken: ‘Ja, want filosofie ging echt kut. En maatschappijwetenschappen heb ik echt verpest.’
Ik had het failure-moment al helemaal uitgedacht. Vijf minuten, voordat je niet meer gebeld kon worden. Tring tring.
‘Hoi Laura, het spijt me, maar… Je bent gezakt. Je hebt voor alle vakken een twee gehaald, behalve voor maatschappijwetenschappen. Daar had je een één voor.’
Huilend stort ik neer. Na een halfuur gegild en gejankt te hebben, sleep ik mezelf naar boven, naar de computer. Ik zal toch niet de enige zijn? Ik ga naar de website van mijn school toe.
‘Op één na, is iedereen van het vwo geslaagd!’
Het wordt zwart voor mijn ogen.

En dan komt de vernedering. Ik wil niet, maar mijn moeder dwingt me naar school te gaan. Op het schoolplein staat de klas. Een vriendin komt naar me toe.
‘Ik hoorde dat iemand alleen maar onvoldoendes had gehaald, hoe kun je nou zo dom zijn?’
Ze lacht.
Ik haal uit.

Een uur later zit ik bij mijn mentor.
‘Laura, op deze school slaan we geen mensen in elkaar. Omdat je gezakt bent, wilden we je hier 6vwo over laten doen. Maar dat zit er nu niet meer in. Je wordt op geen enkele middelbare school meer toegelaten. Je bent een crimineel. Je zal nooit je diploma halen.’
Met hangende schouders en een pijnlijke hand (iets te hard geslagen) loop ik het schoolplein af. De hele school volgt me en ze beginnen steeds harder te roepen: ‘Loser, loser, loser!’

Ik heb mijn vwodiploma gewoon gehaald en zelfs geen onvoldoende gehaald. Mijn worst case scenario is niet uitgekomen.
Maar ik vrees nu al voor mijn bachelor.

(Disclaimer: Mensen die zakken voor hun eindexamen zijn natuurlijk niet dom, dit is allemaal heel erg overdreven en niet serieus bedoeld.)

 

16 gedachtes over “Eindexamens: my worst case scenario”

 1. Die tijd komt er voor mij ook aan.
  Spannend. Ik sta er ook tamelijk goed voor.
  (Alle vakken afgerond 7 en 2 vakken afgerond 8. Kan wiskunde of economie in het slechtste geval nog laten vallen)

  Maar uhm, leuk geschreven. Heel leuk.

 2. Haha ja, dat was mijn worst case scenario ook. Echt zo stom achteraf, want ik had het gewoon gehaald met goede cijfers. Al die zenuwen voor niets!

 3. Haha, precies hoe ik me nu voel, haha. Maar zelfs als ik drieën haal slaag ik nog, dusseh .. Ik heb er eigenlijk best veel vertrouwen in. Het enige nare is dat die examens nog gemaakt moeten worden en voor sommige examens nog een goede maand gewacht moet worden voordat de uitslag bekend is.

  Tja, examens .. nu nog maar niet te veel woorden aan vuil maken.

  1. Haha, je hebt het verkeerd begrepen. Dit is wat ik in mijn ergste nachtmerrie dacht dat er zou gebeuren, maar ik ben gewoon geslaagd hoor ;)

 4. Voor mij is dit drama alweer 7 jaar geleden en blij dat ik ben! Helaas is dat worse case verhaal nooit verdwenen. In schuif het onder de titel faalangst en het steekt telkens weer de kop op. Vooral nu met de avondcursus die ik doe. Gelukkig is de angst nog geen werkelijkheid geworden :)

 5. Ik weet het nog goed. Eindexamens waar de meest stressvolle gebeurtenis van mijn leven. Gelukkig allemaal nergens voor nodig. Ik ben toen met vlag en wimpel geslaagd.

 6. Echt leuk geschreven! En inderdaad, dat zijn echt dingen waar je je helemaal voor gaat stressen en je jezelf de ergste dingen in je hoofd haalt!

 7. Haha herkenbaar! Ik stond er super goed voor en had mijn examens naar mijn idee goed gemaakt, maar zo een paar dagen voor de examens wordt het toch een beetje spannend… Gelukkig maar dat het allemaal meevalt uiteindelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.