Laura’s gedichtenkeuze: Marc de Bel – Als je ’t maar weet

Door mijn studie literatuurwetenschap kom ik natuurlijk veel in aanraking met literatuur, maar ook met poëzie. Daarom laat ik jullie af en toe kennis maken met een gedicht dat ik mooi, ontroerend of bijzonder vind.

Als je ‘t maar weet

een rups heeft meer dan 2000 spieren,
thee van duizendblad is goed voor de nieren,
de Dode Zee is 7 keer zouter dan de oceaan,
de Apollo 12 landde op de maan,
de tonijn behoort tot de familie van de makrelen,
in Griekenland ontstonden de Olympische Spelen,
Boedapest ligt aan de Donau,
en ik, ik hou van jou.

onze hersenen bestaan voor 80 procent uit water,
een mannetjeskat is een kater,
in 1945 viel de eerste atoombom,
bananen zijn wel degelijk krom,
de Friezen noemen een meeuw een knau,
en ik, ik hou van jou.

er zijn 72 letters in het Cambodjaanse alfabet,
neanderthalers sliepen niet op een waterbed,
een troepiaal leeft op Curaçao,
en ik, ik hou van jou.

schildpadden hebben geen haar op hun tanden,
Leonardo da Vinci liep graag op zijn handen,
ijsberen hebben zelden last van de kou,
en ik, ik hou van jou.

en ik, ik hou van jou,
ik hou van jou.

©Marc de Bel

Ik vind het zelf best moeilijk om tegen iemand te zeggen dat ik van hem/haar houd. Bovendien is er maar een select gezelschap voor wie deze woorden bestemd zijn. Het gevoel dat achter deze zin zit, kan ik niet omschrijven. In geval van familie is het iets vanzelfsprekends en weet ik niet hoe het is om níet van ze te houden. In geval van anderen is het een gevoel dat groeit naarmate ik ze beter leer kennen.
Misschien vind jij het ook moeilijk om te zeggen dat je van iemand houdt. Een leuke manier om het toch te laten weten is door een leuke kaart te kopen en dit gedicht erop te schrijven. Dat zal zeker voor een glimlach zorgen!

 

13 Comments to “Laura’s gedichtenkeuze: Marc de Bel – Als je ’t maar weet”

 1. ‘Wat een mooi gedicht!

 2. Erg grappig gedichtje, vind hem alleen niet perse mooi, wel vermakelijk!

 3. onze hersenen bestaan voor 80 procent uit water,

  En we gebruiken ook nog maar eens 10% :-)

 4. Wat een lief gedichtje! Thanks for sharing! ;) Ik hou van jou zeg ik alleen tegen mijn vriendje, maar voordat ik dat deed is er ook wel een tijd overheen gegaan, net als jij vind ik dat ook best moeilijk!

 5. Wat een lief gedichtje! Vooral het ene laatste couplet is leuk.

 6. Leuk gedichtje! En wel herkenbaar wat je zegt over het zeggen van ‘ik hou van jou’. Ik vond het vroeger altijd zo irritant wanneer mensen het te snel zeiden. Maar ik ging er ook een beetje in mee, vaak omdat ik niet wist hoe ik anders moest reageren. Tegenwoordig zeg ik het echt alleen als ik het voel, maar zelfs dan is het nog moeilijk.Toch is het wel belangrijk om te zeggen zo nu en dan, en dan is zo’n gedicht natuurlijk perfect!

  Oh en bedankt trouwens voor je reactie op mijn blog! Ik zal kijken of ik wat meer over high art vs. low art kan schrijven :) In ieder geval heel leuk dat je meeleest en reageert, dat waardeer ik!

 7. Hè mooi gedicht. Is dit dezelfde Marc de Bel als van de Boeboeks? Dat was een strip die ik vroeger las. Mijn goede voornemen is om ook vaker ik hou van jou te zeggen. Dat vindt mijn Mrs. Ook wel leuk vinden

 8. Haha, ik zag dit gedicht hangen op school en ik google het en ik kwam gelijk op jouw blog uit :P

 9. Uit welke bundel van Marc de Bel komt dit gedicht?

Leave a Reply