De strijd van de bloggers

Jij hebt er last van en ik ook. En we zijn niet de enigen. Nee, de hele bloggerwereld heeft er helaas wel eens mee te maken: inspiratieloosheid. Je ziet het streepje in Word flikkeren en het blad blijft maar leeg. Hier een aantal manieren om inspiratie te krijgen (al is het soms echt onmogelijk):

1. Ik heb een Moleskine-boekje gekocht en daardoor behoor ik nu officieel tot de hippe Moleskine-mensen. Ik kies elke week als ik in de trein zit één dag uit waarop ik tijdens de treinreis niet ga lezen (wat ik normaal doe, ik moet veel lezen voor mijn studie), maar een stuk of vijf onderwerpen voor mijn blog op moet schrijven in mijn boekje. Wonderbaarlijk genoeg is het me tot nu toe altijd gelukt.

2. Neem even rust. Ik krijg meestal inspiratie tijdens het afwassen, of vlak voordat ik in slaap val (wel opschrijven, anders vergeet ik het!). Dat komt, omdat ik meestal met meerdere dingen tegelijk bezig ben en de tijd niet neem om rustig na te denken. Dus ga op bed liggen en laat de inspiratie maar komen.

3. Maak op een moment dat je wel inspiratie hebt een lijst met onderwerpen. Die kun je dan gebruiken voor latere inspiratieloze momenten.

4. Inspiratie zit overal. De opmerkingen van je nichtje, het nieuws, films, muziek, noem maar op. Overal zit een verhaal in.

5. Of het makkelijkste: vraag aan iemand anders of hij/zij een gastblog wil schrijven! ;)

Gelukkig gaat ook de periode van inspiratieloosheid voorbij. Geef niet op, maar ga samen met mij de strijd aan tegen dit kwaad! ;)

33 gedachtes over “De strijd van de bloggers”

 1. Het leven is zwaar.

  Misschien is forceren geen goed plan.
  Je kan ook bedenken: ik schrijf enkel als ik iets weet om over te schrijven!

  Of je moet PER SE elke dag willen posten. (of meerdere malen)

  1. Ja, dat wil ik dus PER SE. Haha. Natuurlijk kan het dan niet altijd even goed zijn, maar ik wil mezelf discipline aanleren door zo veel mogelijk te schrijven en inspiratie dus ook ‘forceren’.
   Maar ja, iedereen moet doen wat hij/zij zelf wil natuurlijk:)

 2. Ik heb laatst ook ’s avonds een lijstje geschreven met dingen voor op mijn blog. Maar meestal denk ik de volgende dag: wat een saaie dingen.
  Misschien moet ik ze toch maar eens gaan uitvoeren.

 3. Het komt bij mij in vlagen. Zo kan ik tig blogjes achter elkaar schrijven en dus lekker inplannen… en zo komt er niks uit (zoals nu).
  Ik hoop dus maar dat dat moment heel snel weg gaat, want ik moet blogjes op het web smijten!

 4. Wat ik ook vind helpen is dingen ondernemen. Ga door je stad fietsen, mensen kijken, praten met wildvreemden. :D Als je een studenten-OV hebt ga dan rondreizen en stap in een wildvreemde stad uit.

 5. Ik blog natuurlijk nog maar heel kort (al schrijf ik wel al ja-ren gewoon over mijn dagelijks leven op een andere plek), maar heb de afgelopen week ideeën in overvloed gehad. Misschien is het beginners”geluk”, of enthousiasme, maar ik denk vooral dat geforceerd “IK MOET STUKJES SCHRIJVEN” zijn vruchten niet bepaald afwerpt. Ik heb je blog pas een paar dagen geleden ontdekt, maar ik moet zeggen dat ik zo ongeveer alles wat ik heb gelezen erg leuk vind :).
  Deze tips ook! Ik ben benieuwd naar alle inspiratie die je erdoor krijgt. En hé, denk je niet dat het leuk zou zijn om je lezers je “opdrachten” te geven waarover je moet schrijven? Of in elk geval ideeën? Vooral als je redelijk wat lezers hebt lijkt dit me nog niet zo’n slecht idee :)

   1. Ik vind het wel een leuk idee, bedoel je dan tags ofzo? Want ik wil binnenkort een tag erop zetten (hij is niet heel origineel, maar wel leuk, denk ik) die iedereen ook kan overnemen, dus dan hebben mensen ook weer iets om over te schrijven :)

    Nou, ik blog zelf nu drie maanden (daarvoor heb ik een vier jaar een blog gehad, maar daar zit weer een aantal jaar tussen) en tot nu toe heb ik elke dag een stukje geplaatst (ik schrijf wel vooruit hoor). Forceren is misschien niet het juiste woord, maar ik wil mezelf de discipline opnemen om zoveel mogelijk te schrijven, zodat ik veel oefen en dus beter word.

    En bedankt voor de complimenten :)

    1. Oh ik begrijp het helemaal, dat veel willen schrijven :). Ik had hiervoor ook even een “fotoblog”, omdat ik graag mijn foto’s ergens wil kunnen delen, maar nu móet ik vanaf mezelf vooral ook veel schrijven, omdat dat ooit het enige was wat ik allllltijd heeel graaag deed (even overdreven ;)) en ik het de laatste jaren een beetje heb verziekt. Heel jammer, vind ik nu achteraf. Dus ik snap het heel goed :)

     Wat ik bedoelde is niet echt een tag (al is dat ook leuk), maar meer een post van “He goh, wat zouden jullie nou eens op mijn blog willen zien?” waarop wij dan dingen kunnen zeggen als De drie leukste films die je de afgelopen tijd hebt gezien, Een dag uit je leven over 5 jaar, etc. Gewoon om jou inspiratie te geven. Ik denk dat een boel mensen die je blog graag lezen daar ook graag bij helpen :)

 6. Ga gewoon even in de trein (of enige andere vorm van openbaar vervoer) zitten, op weg naar een willekeurige bestemming, en luister dan vooral goed naar de gesprekken om je heen. Ik garandeer je, dat de inspiratie je als het ware aan komt vliegen.

  Zo heb ik ooit een heel gesprek meegeluisterd, waarin een jongen gewoon keihard gedumpt werd. In de trein. Nu moet ik zeggen dat ik zijn excuses en smoesjes op de helft van het gesprek al zat was, maar onder het mom van “inspiratie vinden” heb ik mij er toch dapper doorheen geslagen. En zo hebben we weer het onderwerp “alles in de trein bespreken (het liefst heel schaamteloos)” aan het lijstje kunnen toevoegen. Heerlijk toch!

  En die monsterlijke scholiertjes, waar ik nu natuurlijk ver boven sta als studente zijnde, zijn ook ware bronnen om uit te putten. Gewoon omdat ze soms zo lekker dom zijn. Al is het soms wel heel erg moeilijk om niet in lachen uit te barsten.

  Dus leef je uit, luister lekker mee en laat maar komen die inspiratie. Veel plezier!

 7. Even rust nemen is een hele goede. Een van mijn favoriete plekken om te denken is, ja echt, de wc. Vaak als ik een half ideetje in mijn hoofd heb, ga ik gewoon even naar de wc en meestal kom ik dan wel op betere ideeën.
  Iets anders wat werkt voor mij is, wandelen. En dan het liefste even zonder mp3-speler, zodat je echt alleen maar met je eigen gedachten loopt. Wat dat betreft zal de Vierdaagse volgende maand me nog wel eens veel blogs en ideeën kunnen opleveren.

 8. Ik sla ook meestal veel blogjes als concept op. Soms heb ik zoveel inspiratie, en andere dagen niet. Hoef ik ze alleen nog wat aan te passen en te publiceren :)

 9. Ik doe hetzelfde als Saskia, haha. Ik krijg ook vaak inspiratie door het lezen van andere blogs. Maar vaak komt het gewoon uit het niets.

 10. De tips die je geeft zijn goed: ik gebruik ze ook allemaal, behalve de laatste ;) Toch kan je soms niet om inspiratieloosheid heen… Maar meestal duurt zo’n writer’s block niet al te lang. Gelukkig!

  Veel liefs!

 11. ik heb hier zo vaak last van en dan heb ik inspiratie vergeet ik het weer op te schrijven :) Gelukkig lukt het me toch om elke dag weer een stukje te schrijven :)

 12. Inspiratie komt niet vanzelf, daar moet je moeite voor doen, maar zodra je die inspiratie hebt gaat het schrijven vrij makkelijk (tenminste, bij mij) en dan is het ook niet meer geforceerd schrijven, denk ik ;)

 13. Ik ken het ook, inspiratieloos zijn is de grootste vijand van de blogger :(
  Maar tot nu toe gaat het bij mij wel redelijk met de inspiratieloosheid :)

 14. Heel herkenbaar!
  Ik zit nu ook even in een dip en zit ook op het punt alles te wissen, klaar met bloggen en geen leven meer op het internet hebben (nast twitter en facebook natuurlijk lol :P)

   1. haha nee ik doe het ook niet hoor, maar gisteren zat ik heel erg in de fase, ahg ik zie wel wat der van komt.. En anders heb ik nog altijd mijn andere blog die over boeken hihi. Dus helemaal van de blog wereld zou ik dan ook niet verdwijnen xD

 15. Oooh oke, dan heb ik je verkeerd begrepen. Ik vind het op zich wel een leuk idee, maar ik denk dat ik dat dan als laatste redmiddel zou gebruiken als ik echt al een tijdje geen inspiratie heb. Ja, goed idee :)

 16. Leuk geschreven! Zoals altijd!:)

  inspiratieloos.. jaa ik ken het.. Of dat ik gewoon zo druk ben dat k de tijd niet kan nemen om echt te schrijven altijd vervelend

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.