Jawel, het is weer vakantie

De herexamens zijn inmiddels nagekeken en ook de basisschoolkindertjes zijn al (of bijna) vrij. Jawel, mensen, het is vakantietijd.
In eerste instantie denk je dan natuurlijk aan een immense vrijheid (geen huiswerk, uitslapen!) of aan het lekkere weer, dat er echter nooit lijkt te zijn in Nederland (we vinden het altijd te warm of te koud). Maar nee, daar denk ik nu niet aan. Ik ga het hebben over vakantiebestemmingen.

Vroeger. Die goede oude tijd. Je beste vriendinnetje belt aan.
‘Kun je spelen?’
‘Nee.’ zeg je teleurgesteld, want je wilde je nieuwe springtouw uitproberen. ‘We gaan zo weg. Op vakantie.’
‘Waar ga je naar toe dan?’
‘Naar de Vuluwu ofzo.’
Je moeders stem klinkt vanuit de keuken: ‘De Veluwe!’
Je beste vriendinnetje wenst je vervolgens veel plezier en dat was dat.

Moet je tegenwoordig eens proberen: ‘Ik ga naar de Veluwe.’
Mensen trekken een vies gezicht of kijken verbaasd.
‘De Veluwe? Maar je bedoelt… gewoon in Nederland? Met een tentje?’
Je probeert nog enthousiast te vertellen over het mooie landschap en de leuke winkeltjes, maar je gesprekspartner kan zich er niets bij voorstellen. Je hoort het hem/haar bijna denken: dan kun je net zo goed niet op vakantie gaan.

Nee, tegenwoordig is het zelfs niet genoeg als je naar Frankrijk of Italië gaat. Hoe exotischer, hoe beter. Vertel jij aan je collega dat je naar Paaseiland vliegt, dan zegt hij dat hij naar Atlantis gaat. En als we dan weer thuis zijn (wanneer blijkt dat die exotische locatie toch minder leuk was dan gedacht), houden we het nog even in stand door de foto’s rond te laten gaan: ‘Kijk, dit ben ik op een hagelwit strand.’ ‘Kijk, dit ben ik met Obama, hij was onze buurman.’

Laten we er alsjeblieft mee stoppen. Wat maakt het nou uit of je naar Limburg of naar Verweggistan gaat? Wees blij dat je überhaupt op vakantie kunt gaan en geniet ervan!

Disclaimer: uiteraard is dit allemaal weer overdreven en met een knipoog geschreven. En Atlantis bestaat niet, evenmin als Verweggistan. Dus als je tickets daarvoor wil, moet je niet bij mij zijn.

36 gedachtes over “Jawel, het is weer vakantie”

 1. Helaas lieve laura, ik moet nog steeds heel hard buffelen om mijn diploma te halen!! nog even weekje sprinten, en dan heb ik pas rust… en een diploma!!! :-D

  Dit jaar is de bestemming overigens (net als 2 jaar geleden) Luxemburg!
  aanrader voor mensen die uhh…ha google dat maar! is in ieder geval erg leuk!

 2. Nou, ik ga lekker naar Vlieland. Lekker puh, mensen die met caravan en al naar Thailand trekken voor een weekje kamperen in de jungle.
  Met mijn ouders heb ik jarenlang in Nederland gekampeerd, het buitenland (voornamelijk Ardèche) won het uiteindelijk puur vanwege het weer. Ik vind vakantie heerlijk, waar ik ook naartoe ga, al zeg ik heus geen nee tegen Thailand!

 3. Inderdaad, men moet blij zijn als ze al op vakantie kunnen!
  Wij hebben daar helaas geen geld voor, er was een leuk plan om last minute met het beste vriendinnetje nog ergens een vakantiehuisje mee te pakken, maar nu de rat een peperdure operatie heeft gehad (waarvan ik allang blij ben dat we dat konden betalen, en dat is nog lang niet zo duur als vakantie) is dat ook niet bepaald zeker..
  Maar genieten? Dat doe ik zowieso! Thuis of ergens anders, i don’t care (:

 4. Ik moet toch zeggen dat de leukste vakanties die ik heb gehad, zich gewoon afspeelde in Nederland hoor.
  Plus het is een giga voordeel dat je gewoon weet wat je eet, in het buitenland is het altijd maar zoeken naar iets wat je lekker vind. Nop. Nederland of Belgie is fine for me!

  En ik ga gewoon niet op vakantie. Afgezien van 2,5 dagen nijmegen. Maar dat is niet echt vakantie, meer weekendje weg :)

 5. Er is helemaal niks met nederland hoor! Zelf ga ik dan wel naar het buitenland (okey Londen dat is niet zo heel ver weg) maar in Nederland op vakantie gaan is ook leuk! Bedoel we hebben genoeg leuke plaatsjes en ik zou best wel weer eens een keertje naar Arcen willen! (limburg)

 6. Ze zijn gewoon jaloers dat jij kan genieten van de Veluwe, terwijl zij 10x zoveel moeten uitgeven om het gevoel te hebben dat ze op vakantie zijn!

 7. O ja, heel herkenbaar. Zie het bij mijn pianoleerlingen. Kinderen van zeven die met mama naar Afrika gaan, met papa naar China en met oma naar India. In één vakantie…. en het dan eigenlijk jammer vinden dat ze niet met mij samen hun vrolijke quatre-mains over poesjes en kabouters kunnen spelen. Tsja.

  Ga jij kamperen deze zomer? FIJNE VAKANTIE!!!! xMM

  1. Nee, ik ga niet kamperen. Ik ga naar Engeland (een paar steden bezoeken en dan in B&B’s) en een week naar Frankrijk in een huisje. Ben zelf geen kampeertype, maar als andere mensen het doen, moeten ze dat vooral doen :)

   Jij ook fijne vakantie!

 8. Hihi, wij gingen altijd naar friesland, ook enorm leuk! Deze vakantie ga ik wel iets meer weg, maar ik blijf wel lekker in Europa, heerlijk!
  Fijne vakantie lieve Laura!

 9. Vakantie is altijd heerlijk. Waar je ook bent je moet er zelf voor zorgen dat het een succes wordt. Dat kan zelfs in je eigen achtertuintje.

 10. Wederom erg leuk geschreven, Laura (: Tegenwoordig noem ik mijn vakantie “reizen”, en dat is ook iets heel anders dan “vakantie”. Ik ben een globetrotter, niets is mij ver genoeg. Maar dat betekent niet dat er dichterbij geen mooie plekjes te vinden zijn! Ook die wil ik bezoeken (:

 11. Oh zo herkenbaar. Ik ga elke zomer naar Vlieland en elke keer word ik gek aan gekeken. ‘Is dat niet hartstikke saai, zo’n klein eiland?’ of ‘In Nederland, dan ben je toch niet meer op vakantie’. Maar mij maakt het niet uit. Ik vind het heerlijk om naar Vlieland te gaan, je hoeft niet ver te gaan om het leuk te hebben!

 12. Voor mij nog twee weekjes voor de vakantie officieel begint. Ik ga deze vakantie alleen naar Vlieland met mijn vriendinnen. Ik ben nog nooit Europa uit geweest en we hebben vroeger heel vaak gekampeerd. Het maakt mij niet zo veel uit waar ik heen ga, zolang ik maar het gevoel heb dat ik er even lekker tussenuit ben.

 13. Jammer dat er zo afgunstig op elkaar gereageert wordt.
  Wij gaan nu naar Frankrijk, gelukig volgend jaar weeer naar italië. Daar is het toch wat gemoedelijker en de koffie op het teras een stk betaalbaarder.

  Heb een stukje over de groep op mijn blog gezet Laura

  Waar ga je dit jaar heen?
  ______

  U KUNT DEZE KOFFER
  MAAR BETER LATEN STAAN.
  VEEL, VAN WAT ER IN ZIT,
  HEEFT U AL.
  EN AL HET ANDERE
  WILDE U,
  NA ONTDEKKING,
  BESLIST NIET HEBBEN.
  U WILT KWIJT
  DAT WAT U NU BEZIT.
  NIEUWSGIERIGHEID, SPIJT
  EN EEN BLIK GEBAKKEN PEREN.

  1. Ik ga zelf twee weken naar Engeland en een week naar Frankrijk. Allebei heel leuk vind ik! En ik zal even op je blog kijken :)

 14. Anja heeft op twee middelbare scholen gezeten. Eerste t/m derde in t dorp en vierde en vijfde op een middelbare in Dordrecht. Ik heb alle vijf de jaren in Dordrecht op school gezeten. Dus ik kom gewoon uit Dordt :P

 15. Pfff vakantie is voor mij nog 3 toetsen verder! Waarvan ikans is dat ik nog 2 moet herkansen! Dus dan nog 5,, pff! heb het eigenlijk wel gehad haha!:)
  Maarja is voor een goed doel toch? Halen die propedeuse!

  Zelf ga ik helemaal niet op vakantie heeeel saai!

 16. De leukste vakantie die ik heb gehad, was met een vriendin in een appartementje in Breskens. Dat dorp was ’s avonds uitgestorven, we hebben een keer een hele avond door het dorp gelopen op zoek naar iets te snacken want we hadden ergens zin in. Onmogelijke opgave ;) Toch hebben we de week van ons leven gehad met z’n twee.
  Het is dus maar net wat je er zelf van maakt.

  Herken me wel in je blog. Mijn ouders gaan al tien jaar lang naar een camping in Duitsland en meestal ik ga ik uit geldgebrek gewoon mee. Toch ‘schaam’ ik me meestal om dat te zeggen. Deels om het gedeelte ‘met mijn ouders mee’, deels om het gedeelte ‘een camping in Duitsland’. Meestal leg ik dan maar de nadruk op dat ik verder geen geld heb als arm studentje. Terwijl ik helemaal niet met tegenzin naar de camping ga.

 17. vakantie is gewoon waar je kan genieten … ik ga straks voor 6 maanden naar Australie – waar ik heel veel zin in heb!!!!

  Fijne vakantie allemaal

 18. Dat doen mensen nou eenmaal. Moet je nagaan hoe ik aangekeken wordt als ik zeg dat ik naar Ameland wil, naar Zeeland ga en ook nog naar het buitenland.. naar Winterberg ;). Laat die mensen maar.. dat zijn dezelfde mensen die het plezier op je vakantie aflezen aan hoe bruin je hoofd is geworden.

 19. Je hebt helemaal gelijk. :)
  Wij genieten al jaren van onze vakanties om de hoek. En daar draait het toch om, om je vermaken? Tijd samen doorbrengen, met je partner of gezin. Maar helaas zijn er een hoop die status denken te kunnen ontleden aan de plaatsen waar ze heen gaan.
  Mijn nichten ook, en ik heb het altijd met ze te doen want ze moeten er het hele jaar er over hebben. Fijn leven heb je dan… ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.