Gymnasium

Ergens (ik weet eigenlijk niet waar) ligt een gymnasiumdiploma. Ja, die is van mij. Natuurlijk met gemiddeld een acht (*AHUMGRAPJEKUCH*). Nu kreeg ik als gymnasium-scholier te maken met verschillende dingen.

Het begon al in de eerste, toen ik in de zogeheten vwo+klas zat (soort van voorloper voor gymnasium, dat begon pas in de tweede). Voor elke toets moesten wij natuurlijk hoger hebben dan havo/vwo, want: ‘Jullie zijn wel vwo+!’. Dit heb ik die vijf jaar daarna steeds weer gehoord, maar dan met: ‘Maar jullie zijn wel gymnasium/vwo hoor!’.
Ja inderdaad en dan is het wel heel raar dat we niet altijd tienen haalden.

Laat staan als je vertelt dat je gymnasium doet. De eerste reactie is: ‘Goh, wat knap zeg. Lijkt me echt moeilijk!’
‘Ach.’ antwoord je dan bescheiden.
‘Maar wat heb je daar eigenlijk aan? Aan Grieks en Latijns?’
Oei. Twee fouten.
1. Het is Latijn. Lieve mensen, het is altijd Latijn. Nooit, echt gewoon NOOIT Latijns (wat betreft het zelfstandig naamwoord). Onthoud dat alsjeblieft.
2. Ja, I know. Het zijn dode talen. Maar toch heb je er veel aan. Sowieso is het goed voor je Nederlands (ik heb daar dingen geleerd die ik bij Nederlands nooit heb gehad), het is goed voor je inzicht én je kan opscheppen. Weet je wel, door dingen te zeggen als: ‘Wist jij eigenlijk dat Mesopotamië van de Griekse woorden Μησος (tussen/midden) en ποταμος (rivier) afkomt en dat het dus tussen de rivieren betekent?’

Ach ja, het zware leven van een gymnasiast. Eeuwig vertalen, rijtjes en vertalingen uit je hoofd leren, gek werd ik er soms van.
Maar ja, ik heb nu dus wel een gymnasiumdiploma. Ergens.

38 gedachtes over “Gymnasium”

 1. Haha, ja daar doe je het toch voor! Volgens mij zie je Grieks en LatijN wel veel terug ik de hedendaagse taal, als je de oorsprong en betekenis van woorden weet kun je ze ook makkelijker onthouden. Dat is wel een toegevoegde waarde.

 2. Hihi, ik ben ook een gymnasiast en dit is zo herkenbaar. Jij hebt toch ook alleen Grieks gedaan In de bovenbouw? x

  1. Ja klopt, er was bij ons maar één iemand die Grieks én Latijn deed in de bovenbouw, pfff, dan zou ik gek worden. Maar ik vond Grieks leuker dan Latijn en daarom heb ik het gekozen :)

 3. ik weet niet hoor, maar ik heb (tot nu toe) nog nooit spijt gehad van het feit dat ik “gewoon” atheneum heb gedaan. alhoewel, toen ik afgelopen jaar opeens oudijslands kreeg (zegmaar dé vikingtaal / voorloper van alle scandinavische talen, die ook stikt van de naamvallen en schijnbaar heel veel dezelfde constructies heeft als het latijn…) baalde ik wel een beetje. maar ach, liever 1 semester rotrijtjes stampen, dan 6 jaar en 1 semester ;) denk ik.

 4. Kom ik aan met mijn VMBO diploma.
  Gelukkig dan wel weer VMBO kader… But still.
  Niet dat ik VWO en hoger zou willen hoor en respect voor iedereen die het doet of heeft gedaan. Maar het is altijd zo’n fijn contrast met als mensen zeggen “Ja! Ik heb vwo gedaan.”
  Shit, kom ik weer aan met VMBO en omdat vmbo bekend staat als overlastjongeren, kijken mensen niet altijd heel vrolijk erbij.
  Maar goed ;)

 5. Ik vind de twee talen echt handig bij andere talen of zo, om iets beter te begrijpen misschien, maar ik vind het gewoon een super saai vak, zoals je zei: woordjes leren, teksten vertalen…
  x

 6. Ik begrijp nog steeds niets van het Nederlands schoolsysteem met al die richtingen, maar ‘k geloof dat ik ongeveer hetzelfde gedaan heb, alleen had ik de laatste twee jaren geen Grieks meer. ‘k Vind Latijn leren sowieso nuttig omdat al die kennis toch ergens moet bewaard worden… Ook fijn om wat woordjes te herkennen als je in Rome op reis gaat :-)
  (en oh ja, ik behoor tot het handvol zotten dat Latijn dan ook nog eens doorstudeert aan de universiteit :p )

 7. Ik heb er zeker geen spijt van dat ik Gymnasium heb gedaan. Je herkent het Latijn [& Grieks ook wel maar daar heb ik zelf minder mee gedaan] in zoveel talen terug. En ik heb ook gemerkt dat het leren van anatomie tijdens mijn studie toch een stuk makkelijker ging :)

 8. Het blijft wel knap, ook al zwerft dat diploma nu ergens rond. En je hebt vast wel wat aan Grieks en Latijn, anders zouden ze het niet meer geven. Toch?

 9. Woohoo, same here! Heb in zowel Grieks als Latijn examen gedaan, dus ik ben officieel briljant (niet dat je dat niet al wist, maar toch). Heb nog steeds profijt van allebei de talen (dat is meer dan ik van wiskunde kan zeggen), vooral bij het leren van andere talen. Plus de klassieke mythen zijn echt superleuk om te lezen!

  Btw, wel cool dat je gymnasium hebt gedaan, maar ergens is het toch jammer dat ze je niet goed hebben leren tellen op jouw school… Ik heb altijd geleerd dat na 1 meestal 2 kwam :p

 10. Mijn moeder heeft in een donkergrijs verleden ook het Gymnasium gedaan. Nog steeds, en ze is de vijftig toch al een tijdje gepasseerd, is ze bezig met het uitleggen van woorden. Leuk want zo hoor nog eens wat maar soms ook dodelijk vermoeiend.

 11. Hahaha oh dat doet me denken aan mijn tante, zo’n opschepper-tante, die super trots aan het vertellen was dat haar dochter een 10 had voor Latijns. xD
  Dus ik heel droog ‘het is Latijn hoor’. Hihi xD

  Mijn vader heeft ook Gym gedaan maar die was dramatisch in talen. Toch vind ik het altijd interessant als hij vertelt over de herkomst van woorden en hun betekenis. :)

 12. Haha wat grappig! Ik mocht in de brugklas kiezen tussen Atheneum en Gymnasium, heb toen gekozen Atheneum, omdat ik dacht dat je Latijn en Grieks alleen nodig had als je arts wilde worden en dat wilde ik niet! Misschien had ik het toch moeten doen, met mijn liefde voor taal. Maar ach, te laat!

 13. Dat eerste stukje is wel herkenbaar! Ik doe (deed, ingewikkeld verhaal) TTO, en wij werden beschouwd als de elite, jaja. En we hebben later van andere klassen gehoord dat er zelfs leraren waren die zeiden, ‘de tto’ers dat zijn nog eens goede leerlingen blablabla’ waardoor de ‘gewone’ VWO’ers een hekel aan ons kregen. Dankjewel leraren!

  Gymnasium had me ook wel leuk geleken, maar ik dacht dat ik meer zou hebben aan Engels omdat je dat meer gebruikt.

 14. Dank je voor deze post. Ik dacht altijd dat ik raar was omdat ik ook Grieks en Latijn heb gestudeerd in het middelbaar onderwijs. Ik vond het gewoonweg leuk (Grieks leuker dan Latijn) en ik heb zoveel geleerd, dat kan ik gewoon niet opsommen. Ik heb er ook helemaal geen spijt van. Spijtig dat sommige mensen deze talen niet als volwaardig beschouwen…

 15. Leuke post, erg herkenbaar. Het is wel een beetje cru dat je schrijft ‘..dat we geen tienen haalde(+n)’ en daarna dat je er veel aan had bij Nederlands, uhh ;)… Fouten zijn menselijk en gelukkig zijn gymnasiasten ook gewoon mensen, al schijnen anderen daar weleens over te twijfelen

  1. Bedoel je niet hypocriet in plaats van cru? En inderdaad, ik schrijf zeven stukjes per week, dus er kunnen fouten in zitten waar ik over heen lees.

 16. Ik doe nu “gewoon” atheneum zoals het hier wordt genoemd :P. Ik zie het punt van talen leren op zich niet dus laat staan dode talen (A) (ja dat zeg ik als enorm bèta hoofd :P). Met Engels red je het zowat overal :D.

 17. Ik doe Atheneum omdat ze op de school waar ik heen wilde geen Gymnasium hebben, maar ik denk dat ik het wel leuk gevonden zou hebben. Nu vind ik talen ook heel leuk en kies dan ook Frans én Duits. Daarnaast doe ik in de vijfde voor Engels het CAE diploma en voor Frans het DELF diploma.
  Nu mis ik het niet oid. Ik ken ook mensen die begonnen zijn op het Gym maar omdat ze niet goed waren in talen moesten afzakken naar het Atheneum en daarom naar een andere school moesten. Minder.

 18. ik vind het knap… ik heb altijd moeite gehad met leren… en vooral talen… ik had al onwijs veel moeite met Engels en Duits… dus laten we het vooral niet hebben over Latijn en Grieks ahah

 19. Dat van Mesopotamië wist ik, heb ik hard genoeg op moeten leren voor oudheid (wat ik na 4x nog niet haalde, maar daardoor weet ik dat soort stomme feitjes wel).
  Bij ons was geen gymnasium, maar ik denk ook niet dat het wat voor mij was geweest. Alhoewel sommige mensen op de uni er baat bij hebben, er is namelijk een minor bij ons die grieks en latijn er in heeft zitten. Mensen die dat op de middelbare school hebben gehad halen die vakken met gemak.

 20. He-le-maal mee eens. Vooral met dat ‘Jullie zijn gymnasium, er wordt beter van jullie verwacht.’
  Het is heel irritant. Vooral omdat er in mijn jaar maar één gymnasiumklas is dus wij zijn de enige die dat allemaal te horen krijgen :(

 21. Leuk om te lezen dat nog iemand vindt dat deze talen wel nog een nut hebben! Zelf heb ik enkel Latijn gedaan maar ik merk dat het me heel wat heeft geholpen bij Nederlands en het leren van vreemde talen! Hup hup voor de klassieke talen :D

 22. Herkenbaar, maar dan met TTO. Alle reguliere VWO’ers kregen een hekel aan ons omdat alle leraren ze inprinten dat TTO’ers de ‘elite’ waren. Letterlijk gezegd door bepaalde docenten. Toen TTO en regulier VWO in klas vier door elkaar werd gegooid was de sfeer eerst ook totáál niet gezellig, maar gelukkig hebben hebben we nu ingezien dat we nog niet zoveel van elkaar verschillen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.