Past, present, future

Denk je weleens terug aan het verleden? Natuurlijk doe je dat. Waarschijnlijk elke dag wel een paar keer.
Je ziet een oud klasgenootje op straat en opeens zit je weer op de basisschool en ben je tien jaar oud. Of je hebt iemand al heel lang niet meer gesproken en je denkt met weemoed terug aan de leuke tijd die jullie hadden. Het is allemaal al voorbij.

Het is raar. Je hebt al zoveel achter de rug en de meeste dingen ben je al vergeten. Of kun jij je eerste stapjes nog herinneren? Wat als je alles wéér moest doen, wat zou je veranderen? Het verleden is al voorbij. Maar in de toekomst gaan er nog veel meer dingen gebeuren. En dat is ook raar, want je weet niet wát er gaat gebeuren.

Stel je voor, je bent met iemand aan het praten. Je vraagt iets aan diegene. Op dat moment weet je nog niet wat de ander gaat zeggen. Dan geeft de ander antwoord en dan behoort het tot het verleden. In tien seconden is de toekomst verleden geworden.
Je weet niet wat er komen gaat, maar daardoor leven we verder. We willen weten wat er gaat gebeuren.

En het verleden heeft jou gemaakt tot wie je bent. Ook de gebeurtenissen die jij je niet meer kan herinneren. Hoe zou je geweest zijn als je die ene vriend niet had ontmoet? En wat was er gebeurd als je ouders toch hadden besloten om te verhuizen?

Raar iets is het, het verleden. Gelukkig weet Robert Goddard (een schrijver, nee, ik ken hem ook niet) het wel goed te verwoorden: ‘Het verleden is een kamer waarvan je pas beseft dat je eruit bent, als je de deur achter je dicht hoort slaan.’

23 gedachtes over “Past, present, future”

 1. Dat is mooi geformuleerd door de beste man! Ik hou eens in de zoveel tijd een walk down memorylane. Foto’s van oude vriendinnen, muziek uit vervlogen tijden, verhalen die langvergeten zijn.. heerlijk is dat. Bladerend door oude rapporten, opstellen of werkstukken herinner ik me altijd hoe ik me voelde toen ik eraan werkte. Soms wil ik terug naar die tijd, dingen waren zoveel makkelijker, leuker en ongedwongener (is dat een woord?). Maar aan de andere kant; mijn leven van nu is ook heerlijk en zou niet zo zijn als hij nu is als ik niet daar geweest was waar ik geleerd heb, geleden heb en genoten heb. (Ik voel zelf ook een blogje opkomen, haha.. Mag ik je citaat overnemen?)

 2. Ik ben nu langzaam maar zeker eindelijk het verleden aan het los laten. Ik hield me namelijk veel te veel vast aan de ellendige tijd omdat ik bang was naar de toekomst te kijken :)
  Dus nee, ik wil niet terug naar vroeger en ik kijk niet met weemoed terug. Want mijn verleden bestond uit pijn, heel veel pijn en daar ben ik eindelijk een beetje vanaf.
  Het klinkt heel negatief, I know :) En ik weet dat er heel veel mensen zijn die met plezier terug kijken op vroeger. Ik ben er niet zo een van.

  Die quote is trouwens wel heel mooi!

 3. Mooi citaat is dat! Dit zijn van die dingen waarover ik heel lang kan liggen nadenken, waarover ik me heel erg kan verwonderen. Stom eigenlijk!

 4. Ik denk nog vaak aan het verleden, maar dat komt ook omdat ik een fijne jeugd hebt gehad ! Soms mis ik best wel die tijd, maar goed we houden het oog op de toekomst :-)

 5. Ik wil eigenlijk helemaal niets veranderen aan mijn verleden. Tuurlijk heb ik dingen die ik liever niet had meegemaakt, maar door deze (pijnlijke) ervaringen ben ik geworden hoe ik vandaag de dag ben, en daar ben ik blij mee.

 6. Het verleden heeft jou gemaakt tot wat je bent, en dat betekent dat je nu de basis legt voor je toekomst.
  Er is niet mis met af en toe terugkijken naar het verleden, maar ik ben er zelf veel te lang in blijven hangen. Nee, ik richt me toch liever op de toekomst.

 7. Ja, ik ben een zeer nostalgisch type, dus ik denk heel vaak terig aan het verleden, Gelukkig wel met veel plezier en ee goed gevoel, en ik leef minstens zo graag in het nu en de toekomst!

 8. Je kan echt zo mooi schrijven. als ik op je blog kom lees ik het helemaal! echt heel mooi. en je hebt gelijk. het is echt heel erg raaar. want als ik dit ga versturen is dat de toekomst. maar wanneer ik het heb verstuurd is het het verleden. best raar.

 9. Dat is een prachtig citaat! Dat is ook waarom schrijven zo leuk is. Op het moment dat ik de submit comment knop indruk, is alles wat ik hier heb opgeschreven verleden, of in ieder geval gebeurd in het verleden, en toch blijft het bestaan, en kun je het teruglezen =)

 10. mooie zin die laatste … het verleden maakt je en ik vind dat je er met trots naar mag terugkijken maar niet in blijven hangen. van ‘had ik maar … ‘

 11. ik ben nu the book of tomorrow aan het lezen en daar weet de hoofdpersoon wat er morgen gaat gebeuren en dat kan ze veranderen … of niet …

 12. Grappig om te zien dat iedereen door zo’n citaat heel filosofisch gaat denken.. ik moest door je post denken aan The Time Travelers Wife, omdat ze daar telkens heen en weer reizen tussen heden, verleden en toekomst!

 13. Mooi geschreven!
  Soms vind ik het wel erg jammer dat je sommige dingen gewoon vergeet, zoals een vakantie die ik heb gehad naar Lanzerote.. Of gewoon andere dingen..Helaas gebeurd dat..

 14. Heel mooi stukje! Ik denk wel vaker na over dit soort dingen. Heel interessant, maar soms ook vervelend omdat ik me dan vaak dingen ga afvragen zoals inderdaad ‘wat nou als…’, en dan vooral in de trant van: ‘had het beter kunnen zijn als..?’

  Wat je zegt in je derde alinea vind ik echt heel interessant, daar heb nooit zo bij stilgestaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.