Literatuurwetenschap

Zoals jullie misschien al weten (of niet natuurlijk), studeer ik Literatuurwetenschap in Leiden (vanaf september gaat het Film- en Literatuurwetenschap heten, maar ik hoor nog bij de oude garde zeg maar).

Als ik vertel dat ik deze studie doe, dan krijg ik altijd dezelfde vraag. Deze vraag krijgen bijna alle studenten, namelijk: ‘Wat kan je ermee?’ of anders gesteld: ‘Wat wil je ermee worden?’
Op de universiteit en bij sommige hbo-studies gaat het er namelijk niet om dat je er een beroep mee kunt leren, maar om academische vaardigheden. Zo ook bij mij. Nu schijnt bij Literatuurwetenschap de meerderheid de uitgeverij in te gaan, maar no way dat ik dat wil. Nee, het liefst zou ik journaliste willen worden.

Ik ben heel erg blij met mijn studie, omdat het veel van mijn interesses in zich heeft: literatuur (goh), maar ook geschiedenis en filosofie. Ja, ik moet veel lezen (één, soms twee boeken per week, heel veel artikelen), maar dat is natuurlijk geen straf ;). Bovendien heb je er ook wat aan als je zelf schrijft: je leert hoe bepaalde dingen in elkaar zitten, zoals de vrije indirecte rede of focalisatie (zoek dat maar op bij meneer Google).

Dus ja, het is een goede keuze geweest! En nu ben ik benieuwd naar jullie. Welke studie of beroep doe jij? En waarom?

Ik ben erg benieuwd!

41 Comments to “Literatuurwetenschap”

 1. Ik vind het erg leuk om te lezen waarover je studie over gaat. Zelf ga ik Biomedische Wiskunde studeren aan de VU in Amsterdam.

  Het is meer wiskunde dan biomedisch, maar ik zou in principe ook wiskundelerares kunnen worden met dat diploma. Niet dat ik dat wil, ik hou niet van lesgeven. ;-)

 2. Ik begin over 3 weken met de studie (MBO) activiteitenbegeleiding natuur en welzijn, waarna ik het liefst op een zorgboerderij zou gaan wrken als begeleidster. Ik vind dat een erg leuk beroep, daar ben ika chtergekomen op een stage vorig jaar.

 3. Ik studeer geschiedenis.De afgelopen twee jaar aan de uni, maar vanaf aankomend jaar aan het hbo, dan is het dus een lerarenopleiding. Nu was het onderwijs altijd al mijn doel, maar ondanks dat denken veel mensen dat universiteit geschiedenis een veredelde lerarenopleiding is. Onzin, want met geschiedenis kun je zoveel meer worden. Natuurlijk kun je in een stoffig archief gaan werken, maar je kunt er veel andere dingen mee zoals de politiek in (Rutte, Verhagen) of het bedrijfsleven. Ook onze prins studeerde geschiedenis…

 4. Ik studeer al 5 jaar Geneeskunde, en ben nu dus co-assistent. En dat is niet omdat het mijn passie van kleins af aan is (zoals bij veel andere dokter(in wording) dat wel zo is. Nee: ik wou graag iets sociaals (met mensen, medisch) doen, en geen geneeskunde, 6 jaar duurde me veel te lang en dan was je nog niks. Maar bij bijv. fysiotherapie en andere HBO studies had ik het idee (na de open dag) dat het geen uitdaging zou gaan zijn, dat ik niet meer echt na hoefde te denken. En er zijn buiten geneeskunde weinig WO studies die met mensen zijn, en waar mn profiel ook nog beetje op aansluit. Dus toch maar daar gekeken, en stiekem vond ik het gewoon heel leuk! En dat vind ik nog steeds…alleen de werktijden soms ;)

 5. Ik werk als junior secretaresse. Dus nee, geen HBO en hoger voor mij (Heb niet eens mbo afgemaakt).
  Waarom ik dit doe? Soort van toevallig ingerold. Bedrijf waar ik via het uitzendbureau werkte had op dat moment een sollicitatieronde lopen voor junior secretaresse. Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en gevraagd of ik ook mee mocht doen en toen werd ik aangenomen :)

 6. Ik heb Taal- en Cultuurstudies gestudeerd en mijn bul gehaald aan de UU. Nu dan een master journalistiek. Journalistiek is ook mijn toekomstbeeld, maar 5 jaar geleden toch gekozen voor een bredere letterenstudie. Maar nu dan toch journalistiek, zelfde effect met een kleine omweg.

 7. Oh ik ben mevrouw ik vind alles leuk, ik heb een diploma als Onderwijsassistente en Activiteitbegeleider, maar studeer nu Communicatie. Hier wil ik graag Persvoorlichter worden of in de PR gaan werken!

 8. Tja, ik zit (bijna) in 6 VWO. Wat ik daarna wil doen, geen idee. Ik vind het zo moeilijk :(

 9. Klinkt leuk! Zelf studeer ik niet vanwege mijn ziekte, maar ik hoop wel ooit een HBO diploma te halen. Dat kan misschien via afstandsonderwijs. Eerst cursussen doen (Inleiding psychologie & onderwijskunde, pedagogisch psychologisch assistent I en II) en dan doorstromen naar de HBO bachelor Toegepaste Psychologie, waar je 6 jaar over mag doen… Maar het wordt lastig. Heel veel lezen zou ik niet kunnen, ik ben slechtziend en mijn ogen worden daardoor snel moe. Ik zou het leuk vinden als je wat meer vertelt over je studie, dan kan ik me toch nog een beetje student voelen ;)

 10. Hihi, leiden is vlakbij waar ik wooon!
  Ik zit nog op school en doe vmbo-t.

 11. Ik ga naar 3 vwo dus het duurt nog wel even voordat ik dat precies moet beslissen ;)
  Maar ik wil graag schrijfster worden :)

 12. Je doet een interessante studie! Zelf ga ik nu naar 4VWO en daarna weet ik nog niet precies wat ik wil doen…

 13. Ik herken mezelf helemaal in jouw blog. Als je geen Geneeskunde of Psychologie studeert dan komt al snel de vraag “wat kun je er mee worden dan?”

  Volgende maand studeer ik Romaanse Talen en Culturen. “Leuk ja! Maarreh … wat kun je er eigenlijk mee worden?” is een veel voorkomend antwoord, vaak ook nadat mensen vragen wat in vredesnaam Romaanse Talen zijn. Toen ik mij had ingeschreven vroeg zelfs mijn bloedeigen vader wat ik met Latijn en Grieks wilde doen.

  Ik wilde altijd journalistiek studeren, maar het HBO is niks voor mij en wil toch wel graag naar de uni. Dus ik ga voor de master, maar voorafgaand heb ik natuurlijk wel mijn bachelor nodig. Daarom heb ik besloten dat ik ga doen wat ik leuk vind en dat zijn talen. Frans en Spaans waren naast mijn leukste vakken ook mijn beste vakken op de middelbare school. En wie weet komt er tijdens mijn studie iets anders op mijn pad wat ik binnen dit vakgebied ook heel leuk vind. Onderwijs, politiek, journalistiek, bedrijfsleven, toerisme … Stiekem wil ik nog steeds het liefst buitenlands correspondent worden, dus eerst heel goed Spaans leren en daarna lekker een paar jaartjes werken in Spanje of Zuid-Amerika en de wereld zien.

  Ik vol mijn hart, in plaats van dat ik met de massa mee ga en de studie kies met in de ogen van velen het grootste beroepsperspectief. En ik ben er heel gelukkig mee. :)

 14. Geen idee hoe het kan, maar ook ik krijg die vraag vaak. Misschien wel omdat ik ook de geweldige studie literatuurwetenschappen doe!!

 15. Het lijkt me echt een hele leuke studie die je doet :)
  Ik heb SPH gedaan (HBO) en ben nu ambtenaar voor de bijzondere doelgroepen in Rotterdam…klinkt niet zo leuk, is het wel!

 16. Ik ga komend jaar beginnen met MBO Marketing, niveau 4. Daarmee kan ik dus in een bedrijf werken en voor hun een reclameplan opstellen. Daarnaast moet ik de concurrentie scherp in de gaten houden en goed kunnen verkopen. Volgend jaar wil ik HBO Commerciele economie gaan doen en dan wordt ik hopelijk nog beter in de functie waarvoor ik nu ga leren!

 17. Ik vind literatuurwetenschappen klinken als een leuke studie!

  Zelf heb ik Biomedische wetenschappen gestudeerd aan de VU. Tijdens mijn stage in het 3e jaar kwam ik erachter dat het onderzoek niet echt mijn ding is. Ik werk liever wat praktischer en met mensen samen. Daarom ben ik toen HBO-verpleegkunde gaan doen. Helaas kwam ik er na een jaar achter dat dat niet te doen was met mijn ‘beperking’. Het afgelopen jaar heb ik me volledig gestort op mijn revalidatie en dus helemaal niks gedaan. Nu wil ik eigenlijk in september wel weer beginnen met een opleiding, ik ben er alleen nog niet helemaal uit wat [tips zijn welkom :P ] en ben vooral bezig geweest met het inwinnen van informatie omdat ik er nu zeker van wil zijn dat ik de opleiding fysiek aan kan.

  Oeps, heel verhaal geworden, sorry!

 18. Ik ga aankomend jaar naar 6 VWO, maar daarna wil ik graag naar de HLO en dan in de biologie/medische kant.

 19. Klinkt wel heel leuk, literatuurwetenschap. Is nooit bij mij opgekomen maar denk het dat misschien ook wel wat voor mij was geweest :P

  Zelf doe ik journalistiek en voor degene die dat ook wel willen of als master doen, waarschijnlijk heb je op die manier nog meer baan-kansen dan ik straks met een echte studie journalistiek. Er is namelijk veel vraag naar specialisten die kunnen schrijven, dan iemand die kan schrijven maar verder niet specifiek ergens iets van weet.

  Althans, dat werd ons bij de opleiding verteld.

 20. Wauw, je studie klinkt echt mooi en leuk! Ik wil ook iets van journalistiek gaan doen, maar ik weet het nog niet. Ik vind het zo lastig, ik heb gelukkig nog 2 jaar. :-)
  Maar toch, jouw studie. Zoveel lezen, dat lijkt me echt leuk :-) Ik hou van lezen!! Dus inderdaad geen straf.

  Ik doe MBO onderwijsassistent, helaas. Ik wil heel graag naar het HBO! Lekker veel lezen, leren en tentamens maken. Ik heb HAVO gedaan en deze opleiding is dus voor mij redelijk makkelijk en ik hoef ook niet veel uit te voeren.. Ik leer nooit voor toetsen en als ik iets groots heb snap ik het toch al meteen.. Lezen hoeft al helemaal niet veel. Het is meer praktisch terwijl ik theorie erg leuk vind. Jammer voor mij dus haha. Kan niet wachten tot HBO!!

 21. Ik heb sociale dienstverlening MBO gedaan. Helaas geen werk in gevonden. Door omstandigheden in de schoonmaak en catering gezeten, maar was eigenlijk al arbeidsongeschikt. Nu vrijwiliger op een revalidatiecentrum. Verder schrijf en dicht ik en heb ik een blog. Ook lees ik enorm graag.

  Laura, wat lees jij? Hou je ook van poëzie?
  Je krijgt op jouw opleiding waarschijnlijk veel historie, Hoe vind je dat om te lezen. Wat leer je er verder. IK vind schrijvers van tegenwoordig overgewaardeerd. Er zijn maar weinig goede schrijvers en ook velen stuiteren na succes omlaag. Toch ontvanngen ze nog steeds prijzen.
  Ook de vrouwelijke literatuur wordt nu een hype. Ik vind het erg weinig voorstellen. Sorry.
  Jij schrijft op deze blog in ieder geval leuke, waardevolle stukjes.
  Wat voor journaliste zou je wilen zijn? Toch geen jager op nieuws? Ik hou van hen die achtergronden uitdiepen en kritisch schrijven.
  Wat te denken van Günter Walraf.

  Succes!

  In de schaduw
  Van een letter
  Schuilt zich
  Een verhaal

  • Het meest houd ik van realisme. Ik houd ook van poëzie (krijgen we ook, maar wel minder), maar wel in mindere mate. Misschien omdat ik er ook nog niet zoveel van gelezen heb.

   Ik krijg inzichten in verschillende genres, zo was dat het eerste jaar realisme en symbolisme (realisme is literatuur, symbolisme meer poëzie). Het realisme is één van mijn favoriete stromingen.
   Ik vind de literatuur van tegenwoordig niet slechter dan vroeger (misschien is het zo dat die van vroeger, dat alleen de goede literatuur achterblijft en dat het daarom lijkt alsof het toen beter was), maar het is wel goed zoeken. Met populaire schrijvers als Kluun heb ik niets en dat vind ik ook geen literatuur.

   Ik zou liever de diepte in willen gaan en vooral interviewen lijkt me interessant om te doen.

   En dankjewel voor je compliment en ik vind je gedichtje erg mooi :)

 22. Het klinkt heel interessant! Ik heb 4 jaar geleden ook overwogen om iets met journalistiek te gaan doen, maar toch heb ik gekozen voor iets anders: een studie grafische vormgeving. Daar ben ik nu klaar mee, ik met afgestudeerd met een illustratief project en straks na de vakantie begin in aan een nieuwe studie: Stories & design, dus compleet op illustratie gericht! Ik vind het leuk om creatief bezig te zijn, of dat nou iets met schrijven is, met interieur of met illustratie… I love it all!

 23. Ik zit zelf nog in 4havo (blijven zitten dit jaar..), maar ik ben er blij mee, want ik heb nu nog 2 jaar om te beslissen. Maar het liefst ga ik een Theater/Toneel opleiding doen, maar daar zijn de kansen heel klein om aangenomen te worden, dus misschien wil ik wel een dansopleiding doen =) Ik heb nog 2 jaar om erover na te denken, haha =)

 24. Ik heb zelf net mijn eerste jaar Technische Bestuurskunde aan de TU Delft afgerond. Ik heb gekozen voor die studie omdat ik graag iets technisch wilde doen (vanwege de baanzekerheid, de uitdaging en ik vind het altijd interessant om te weten hoe dingen in elkaar steken) en ik heb altijd wiskunde en economie/management erg interessant gevonden. Met mijn studie kan ik later veel kanten op, de meeste komen terecht in consultancy of bij de overheid maar ik wil denk ik iets doen in de richting van logistiek of infrastructuur :)

 25. Zit nog op vwo en helaas weet ik nog steeds niet wat ik wil… Dit jaar maar goed rondkijken, want volgend jaar is het al zover!

 26. Ik studeer ook ’n soort literatuurwetenschappen, maar dan de Belgische variant. Het heet taal- en letterkunde en het komt er op neer dat ik twee specifieke talen studeer (in mijn geval Latijn en Frans) en dat ik daarnaast veel algemene vakken heb (kunstgeschiedenis, filosofie, algemene literatuurwetenschap…) en ’n reeks keuzevakken (dat wordt dit jaar waarschijnlijk receptiegeschiedenis en mythologie – jeeej!)
  Ik wil na mijn studies een lerarenopleiding volgen om dan les te gaan geven in het hoger middelbaar. Misschien is het een beetje zonde omdat je evengoed gewoon hogeschool kunt volgen als je wil lesgeven, maar ik wou liever universiteit doen omdat de klemtoon dan op literatuur ligt – persoonlijke interesse.
  Bovendien is er nog kans dat ik later van gedacht verander en dan kan ik nog allerlei andere dingen doen met dat diploma :-)

  ohja, vrije indirecte rede en focalisatie zijn tof :p

 27. Ik heb Nederlands recht gedaan en gewerkt bij de juridische afdeling van een grote gemeente. Sinds 2 jaar ben ik het drukke leventje ontvlucht om mama te zijn en stukjes te schrijven voor regionale bladen. Verder maak ik muurschilderingen, meestal voor babykamertjes maar een tijdje geleden heb ik een restaurant beschilderd.

 28. jouw opleiding is te hoog gegrepen voor mij haha… maar ik ga dus na de zomer kinderopvang doen ben erg benieuwd hoe me gaat bevallen

 29. Film- en literatuurwetenschap staat hoog op mijn lijstje, ik weet alleen niet voor welke van de twee ik zou kiezen na het eerste jaar. Laura, weet jij of een soort combinatie mogelijk is? Het lijkt mij een heel leuke studie, ik ben namelijk gek op fictie in welke vorm dan ook.

 30. Ik ben maatschappelijk assistente. Ik heb dus sociaal werk gestudeerd, maar daarvoor heb ik journalistiek gestudeerd. Ook mijn grote droom is nog steeds om voltijds te schrijven, al loopt er zoveel meer talent dan mij rond. Veel succes met je studies!!!

 31. klinkt best interessant :)

  ik doe media en entertainment omdat … het zo is gelopen. het is een hele brede studie en uiteindelijk wil ik het met muziek en filmen combineren.

 32. Die vraag krijg ik ook altijd :P

 33. Ik doe nu het VWO, en ben van plan om over 2 jaar, als ik mijn diploma heb, op de uni Rechten te gaan studeren ^^.

 34. Ik doe nu Latijn, maar volgend jaar begin in Latijn-Grieks en ‘later’ ga ik Wiskunde-Wetenschappen doen. En later zou ik het liefst zangeres worden (ik weet het… zo niet logisch) maar anders neem ik genoegen met ingenieur ^^.
  x

Leave a Reply