De brugwup

Je ziet het al op de spandoeken boven de wegen: binnenkort beginnen de scholen weer! Lucky bastards zoals ik hebben nog een aantal weken vakantie, maar zo niet de middelbare scholieren. En zoals elk jaar zijn ze er nu ook weer: de brugwuppen.

Trillend op hun beentjes staan ze in de hal van hun nieuwe school, die zoveel groter lijkt dan de oude, vertrouwde basisschool. Hun aanblik lokt reacties uit als: ‘Waar gaat die tas met dat jongetje naar toe?’ en: ‘Ze worden elk jaar kleiner!’ In hun rugzak, volgestouwd met al hun boeken, bevindt zich een broodtrommeltje, met liefde klaargemaakt door hun moeder. Met pijn in mijn hart kijk ik naar ze. Ach gossie (ik zou zo graag in hun wangetjes willen knijpen), wat zijn ze nog onschuldig. Nog zo naïef over de harde wereld van de middelbare school.

Zo zijn we allemaal geweest. Ik weet nog wel dat ik heel erg mijn best deed om mijn moeder over te halen een Eastpak voor me te kopen (gelukt!) en geen Kipling (want dat is niet cool). Ik weet nog dat alle meisjes in de klas na één week mijn naam al kenden en ik die van hen niet. Dat ik bang was dat ik geen vrienden zou maken (is toch gelukt, check). En dan die leraren, het leken allemaal wel duivels die rechtstreeks uit de hel kwamen!

Maar het gaat over. Op een gegeven moment kom je erachter dat je toch echt wel het sociale vermogen hebt om vrienden te maken. En die leraren? Die blijken ook gewoon mensen te zijn (ja, echt waar!).

Dus als jullie één dezer dagen zo’n brugwup zien, doe dan een beetje lief tegen hem of haar. Geef ze een snoepje, aai ze over hun bolletje en vertel ze dat het allemaal goed komt.
En zeg er dan maar niet bij dat het eerste jaar het ergst is.

32 gedachtes over “De brugwup”

 1. Leuk geschreven ;) De eerste klas was inderdaad mijn verschrikkelijkste jaar, hoewel de vierde en de vijfde ook geen pretje waren. Niet coole eastpacks bestaan trouwens ook, ik had zo’n hele grootte. En de kleur was ergens tussen donkergrijs/groen/blauwachtig. “Ik weet nog dat alle meisjes in de klas na één week mijn naam al kenden en ik die van hen niet.” Dat probleem heb ik dus ook altijd.

 2. Als een stelletje jongvolwassenen (in hun ogen: dertigers) op hun af komt rennen om ze te knuffelen en een snoepje te geven en ze gerust te stellen…
  worden ze volgens mij alleen maar banger

 3. Haha brugwup? Ik heb dat woord nog nooit gehoord! lol, maar ik neem aan dat het kindjes zijn die net naar de middelbare school gaan? Ja, arme kindjes. Ik weet nog dat ze best vaak een grote mond hadden, maar dat daar gauw iets aan gedaan werd door de oudere studenten lol Ik vond ze altijd zo schattig. Ze leken altijd zoo jong, terwijl ik maar 1 of 2 jaar ouder was ofzo haha

 4. Dat vooral van ‘ze worden elk jaar kleiner’ valt me heel erg op. En ook veel jonger, ik zou de meeste in groep 7 schatten in plaats van de brugklas. Maar ja, ik zal ze toch minder zien dit jaar omdat ik nu aan de andere kant van de school zit :P

 5. Mijn neefje en nichtje zijn dit jaar brugpiepers. Volgens mij zijn ze ook allebei wel een beetje nerveus.
  Je kon ze in het begin trouwens ook altijd nog herkennen aan het feit dat hun moeders invloed hadden op de kledingkeuze. Dat veranderde altijd in het eerste half jaar.

 6. doe altijd lief tegen brugwuppies haha! merkte vaak dat ze wel bang voor me waren 2 jaar terug toen ik nog op de middelbaar zat :-) maar ik volgend jaar ben ik zelf weer brugwup i guess? haha

 7. Ha bij ons was kipling wel oké, iedereen had er een. Brabant liep zeker achter of zo… En tja, brugger zijn is niet fijn, (jee! het rijmt!) en mijn klas was echt mega kut, maar daarna ging alles beter.

 8. Ik zal straks als grote, boze 6VWO’er eens lief naar ze lachen. En ze helpen als ze de Kipling midden in de gang met ze op de loop gaat.
  En wilde jij dan geen Kipling? Ik was er van overtuigd dat dat een must have was joh!

  1. Ehm nee, terwijl een Kipling eigenlijk wel kwalitatief beter is, geloof ik. Bij ons was de Eastpak hip en daarbij vrees ik dat als ik een Kipling had, ik er echt in gepast had, zo mini was ik haha.

 9. Bij ons op school viel het gelukkig wel mee.
  En jaaaa, de eastpak was helemaal hot! Nog steeds trouwens hoorde ik van mijn neefje die nu naar de brugklas gaat.

 10. Aiai, stiekem ben ik zelf een brugwup. Maar dan wel een van twintig op het HBO, das al veel minder erg haha! En ik zal mijn kipling maar thuis laten voor uw en onze veiligheid (wat een huge ass ding is dat..)

 11. Haha, wat een typisch stukje! Ik ga nu naar de vierde, en nu ik er zo bij stil sta voel ik me ineens heel groot! Ik heb trouwens nooit een rugzak nodig gehad op mijn school omdat wij ook veel op de laptop werken, handig! :)

 12. Ik weet nog dat mijn tijd als eerstejaars megahard meeviel, ik een leuke klas had, en mijn leerkrachten oké waren…
  Maar voor bij wie dat niet is, succes!

 13. Jammer dat je tegenwoordig
  In de stroom van mode
  Lekker uniform moet meedoen
  Ik deed dat vroeger niet
  Bleef mezelf en ook nu
  Denk ik zelf
  En draag ik mijn eigen bagage
  Lekker eigenwijs
  het kost een tijd
  Respect komt later
  Dat hoor je ze fluisteren

 14. Ik vond het vooral heel spannend om mijn boeken en het rooster te halen. De ontmoeting met de klas.

  Ik had altijd merkloze tassen. Benotti ofzo (nee echt geen brunotti), shit van de markt en merkloze stomme schriften en niet-lekker-schrijvende-pennen.

  Maar indd.. Vroeger vond je de peuze het leukste van school en nu kijk je er op terug van “ik had meer moeten genieten”. Had ik maar dit en dat. Had ik die maar niet gepest. Had ik maar andere kleren aangetrokken.

  Ik was mega verlegen als brugklasser. Pas 4 jaar later begon ik voor mezelf op te komen. Ik heb een behoorlijke inhaalslag gemaakt ;)

  Leuk stukje!

  Liefs en groetjes, Kimm

 15. Oeh, ik weet het ook nog zo goed.. Voelde me zo stoer toen ik eindelijk naar de middelbare school mocht.. Met mijn knalgeelgroene rugtas ging ik mijn boeken halen. Vervolgens fietste ik zo vol trots naar huis dat ik gebroken aankwam en trillend op mijn benen bijna flauw viel. De boeken waren te zwaar, ik was te gespannen en had te hard gefietst, maar ik had ze! Het kaften vond ik tof, de boeken doorkijken vond ik tof, de eerste schooldag vond ik tof, helaas werd het snel gewoon.. Toch jammer dat die tijd voorbij is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.