Je eigen stem horen

Bron

Voor het niet meer zo ultrageheime project hoorde ik mijn eigen stem nogal vaak bij het terugluisteren van het interview. Dit, mensen, is verschrikkelijk. Ik weet dat andere mensen het ook hebben, maar ik kan me toch echt niet voorstellen dat ze het net zo erg hebben als ik: mijn stem is verschrikkelijk.
Ik vraag me serieus af hoe mensen langer dan een minuut naar me kunnen luisteren. Het moet een hel zijn om een presentatie van mij te horen. Ik vind het heel erg dat ik de mensheid dit aan doe, maar helaas kan ik ook niet de hele tijd mijn mond dicht houden. Dus sorry voor de mensen die naar me moeten luisteren, het spijt me, echt waar.

Het schijnt overigens over te gaan als je jezelf heel vaak hoort. Het zal wel héél lang duren, voordat ik dat punt bereik.

Heb jij er ook een hekel aan om je eigen stem te horen?

41 Comments to “Je eigen stem horen”

 1. Proficiat, je bent heel normaal!Het bandje van mijn voicemail inspreken en het beluisteren om te weten of de opname wel goed is vind ik al erg;)

 2. Ja, dit herken ik helemaal! Ik vind m’n eigen stem zeer onaangenaam om naar te luisteren, en ik heb me dan ook wel eens afgevraagd waarom niemand dat ooit tegen me heeft gezegd! Maar veel mensen vinden hun eigen stem raar en dat doet me hopen dat het met die van mij wel meevalt – al kan ik me dat eigenlijk niet voorstellen…

 3. hier nog eentje, als ik videodagboeken van tripjes terugkijk denk ik ‘ neeeeeeeeh’ of bij shootings hoor ik mezelf een vraag stellen of aanwijzing geven ‘ eeeeeeeeeeeeeeeh’

 4. jaaa eigen stem is zooooo irritant! We gingen na een toneelvoorstelling vaak de video terug kijken onder het mom van: leuk! ik kon echt niet naar mezelf kijken en luisteren…deed dan mn oren dicht enzo

 5. WHAHA ja mijn stem is irritant XD. Ik denk echt dat iedereen dat denkt :P.

 6. Ja wij moeten dit nu dus doen voor huiswerk. Jezelf opnemen en tips geven. Mijn stem is zo verschrikkelijk… en daar gaan dus klassen elke dag naar moeten luisteren…

 7. Haha, voor ik de opleiding startte die ik nu doe, heb ik eerst een jaartje Journalistiek gedaan maar dat was zeg maar ‘onder mijn niveau’ – ik verveelde me dood. En daar moesten wij ook regelmatig opnames maken. Oh dear Lord, wat was dat. Dus high five!

 8. Volgens mij wen je er aan, ik had er vroeger ook last van. Tegenwoordig klinkt het al minder erg!

 9. Het blijft vreemd mezelf te horen maar ik vind mijn stem prima. :) Gelukkig maar, want ik ben heel erg op geluid gericht. Ik ben slechtziend en kan totaal niet visualiseren, mijn gehoor is mijn belangrijkste zintuig. Ik kan hele verhalen vertellen over mensen met een mooie stem of mensen met een irritante stem (of taalgebruik! ugh), misschien maar eens over bloggen ;)

 10. Dit heb ik je nooit verteld, Laura, maar als jij tegen me praat, heb ik eigenlijk al oordopjes in. Ik knik en lach gewoon heel vaak.

 11. haha vreselijk vind ik dat !

 12. Ik vin dat ik klink als een bekakte zesjarige. Verschrikkelijk, maar het is inderdaad een geruststellend idee dat iedereen dat van zichzelf vindt ;).
  Alhoewel ik wel eens te horen heb gekregen dat ik moet proberen wat lager te praten, dus waarschijnlijk klink ik echt heel jong :p.

 13. Laura, ik ben nu echt benieuwd hoe je opname klinkt. Ik heb niet echt een hekel aan het horen van mijn eigen stem. Niet dat ik er dol op ben. Zeker als ik stemopnamen terugluister (voor bijvoorbeeld een podcast die ik op onregelmatige basis maak) hoor ik waar ik minder goed klink, of wat beter kan. Krijg van vrienden ook terugkoppeling naar hoe ik mijn stem anders zou kunnen gebruiken, maar ook complimenten.

  Als je wilt wennen aan je stem is er naar durven luisteren een goed begin. Iedereen heeft zijn eigen, unieke geluid. Daarop moet je durven bouwen, wil je er wat mee doen.

 14. Een volmondige JA! Wat een leuk en origineel onderwerp om een blog aan te wijden! (: Binnenkort zal ik die verschrikkelijke stem van jou eens even beoordelen ;) En jij krijgt uiteraard ook mijn hinnikende heksengeluid voor de kiezen… Be prepared!

 15. Steeds minder
  Omdat ik merk
  Dat de luisteraars
  Geboeid
  Mijn verhaal aanhoren
  Op mijn werk
  En zelfs op de radio!

  (af en toe bij casa Luna te horen geweest)

 16. Ik heb dat ook hoor, vooral als ik bij filmpjes iets in moet spreken, het klinkt net elke keer alsof ik met mijn neus dicht praat :’)

 17. Ik heb dat ook echt heel erg!

 18. Ik vind mijn eigen stem juist beter dan die ikzelf hoor. Veel zwaarder, vind ik wel goed!

 19. Ik heb ook een hekel om mijn stem te horen. Dan denk ik: ben ik dat? Zoals ik mijn stem hoor is heel anders. Eigenlijk best wel gek.

 20. Ik zou niet zeggen dat ik mijn stem VERSCHRIKKELIJK vind, ik vind het eerder apart om te horen. Is dat mijn stem? Ik kan er mee leven hoor (en ik hoop dat de rest van de mensheid er ook mee kan leven ;))

 21. Raar he, iedereen vind zijn eigen stem lelijk of irritant maar in het dagelijks leven erger ik mij aan NIEMAND zijn of haar stem!

 22. Haha, ik wilde ook een post schrijven over zoiets. Als ik mezelf hoor denk ik altijd, hoe kunnen mensen mij verstaan?? Dan begrijp ik ineens wat ze bedoelen met dat ik “boers praat.”

 23. Ja, ik vind het ook niet echt leuk om mijn stem terug te horen.

 24. Laura, ik ken je stem en wees gerust: hij is niet irritant. Daarbij heb je de ‘brrrrr-ervaring’ alleen als je een opname terughoort, niet bij ‘gewoon’ gebruik.
  Maar mochten alle argumenten niet helpen of je toch een beter stemgeluid willen voortbrengen dan zijn er zat opties: spraakles voor gevorderden m.n. gericht op spreken in het openbaar en bewust van hoog-laag, hard-zacht, snel-langzaam, pauzes etc. gebruik maken, helpt. Stem-acteurs bestaan niet voor niets!
  Wat overigens wel helpt als ’trucje’ is iemand bijv. tien opnamen van stemmen door elkaar laten afspelen, waarbij je dus weet dat jouw stem ertussen zit, maar niet welke in het rijte het is. Dan is het ineens een stuk lastiger je eigen stem eruit te pikken. Waarmee het idee ‘wat een irritant geluid heb ik toch…’ meteen de prullenbak in kan.
  Tot slot: als je écht een stem hebt die een ieder door merg en been snijdt, waarbij het glazuur van de tegels springt en waardoor toehoorders spontaan met hun handen op de oren onder tafel kruipen, dan had vast iemand je wel een keer subtiel geadviseerd eens wat rustiger o.i.d. te praten. Zo lang dat je niet drie keer per dag overkomt… No worries!

  A.

 25. Ik heb al jaren mijn stem niet meer gehoord, ik zou het echt eens moeten opnemen. Ik weet nog wel van vroeger, dat je MSN-gesprekken ging voeren met de microfoon (dat deed ik tenminste :P), dan vond ik mijn stem altijd vreselijk

 26. Oooh wat herkenbaar! Ik moet mezelf bijvoorbeeld met zangles terugluisteren. En dan denk ik echt: DAMN! Wat heb ik een zeikstem!

  Toch vind mijn zangdocente het mooi… Strange :P

 27. Jaaaaaa, verschrikkelijk!

 28. Ik moest jaren geleden toen ik tijdens mijn vakantie een baantje op een kantoor had, het antwoordapparaat inspreken. Nog steeds wordt het zelfde bandje gebruikt. Verschrikkelijk vond ik dat.

 29. Ik heb een enorme piepstem haha en ook nog eens met een accent dus ja ik vind mijn stem ook vreselijk :)

 30. Ja, ik vind het wel vervelend! ‘Echt’ zal ik mijn stem wel nooit horen, want die digitale opnames verdraaien je stem, zeggen ze.

 31. Het blijft een beetje raar, omdat het toch anders klinkt. Maar ik ben er wel aan gewend. Teveel video opnames van voor de klas terug moeten kijken XD

 32. Oei.. ik eigenljik ook soms wel ^^.
  x

 33. Ik klink als een arrogant, kinderlijk geval. Verschrikkelijk. Maar is niet zo dat mensen jouw stem ook weer anders horen dat dat jij hem hoort of zoiets ingewikkelds?

 34. Haha ja ik vind mijn eigen stem ook echt verschrikkelijk om te horen!

 35. Haha, mijn stem is ook vreselijk als ik het terugluister!

 36. De eerste keer dat ik mezelf terugluisterde (met zingen trouwens) werd ik echt GEK! Ik vond het zo afschuwelijk! Ik heb het echt 300.000.000 keer terug moeten luisteren om er een beetje aan te wennen. Je bent niet de enige!

Leave a Reply