Laura beroept zich: Laura de fotografeFoto: Laura Zwaneveld

Laura beroept zich is een serie waarin ik een aantal mensen interview (in real life dus, niet via de mail ofzo) over hun beroep. Dit gaat van machinist tot leraar geschiedenis. Deze keer: Laura de fotografe!

***
Het begon al goed: ik kon de studio van Laura (die zit in Schiedam) niet vinden. Maar uiteindelijk is het me toch gelukt en toen stond Laura al in de deuropening. Ik merkte meteen al dat Laura een hele gezellige vrouw is en we hebben dus flink lang gekletst, voordat we overgingen op het interview. Het interview zelf was uiteindelijk korter dan de gesprekken daarvoor en erna, zoveel hebben we gepraat haha.

Het begin

Laura is eigenlijk opgeleid als jeugdwelzijnswerker en heeft na het behalen van haar diploma meerdere baantjes gehad. Maar ze merkte dat ze daar niet gelukkig van werd en heeft toen loopbaanadvies gevolgd. Daar kwam uit dat ze meer met haar creativiteit moest doen. Ze werd toegelaten op de kunstacademie Willem de Kooning in Rotterdam, waar ze ook basisfotografieles kreeg. Het moment dat ze in de donkere kamer zag dat er opeens beeld verscheen op een wit velletje vond ze magisch. Daar wilde ze meer mee doen en zo is ze gaan fotograferen. Ze heeft daarna nog op de kunstacademie in Den Haag gezeten (niet afgemaakt), terwijl ze in deeltijd bleef werken. Maar in oktober 2005 kwam de omslag: dit wilde ze niet meer. Dus nam ze de grote stap om een eenmansbedrijf te beginnen: Laura Zwaneveld Fotografie. Een bedrijf dat op de dag van vandaag bestaat.

De eerste opdracht

Laura’s eerste opdracht was vrijwilligerswerk voor de stichting Ieder Alles, die voor een nieuwe campagne graag posters en dergelijke wilde om zich bekend te maken aan Nederland. Deze stichting pleit voor inclusie voor mensen met een beperking of een handicap (dat die mensen dus een volwaardige plek in de maatschappij krijgen). Hiervoor moest Laura zes jonge mensen fotograferen die in minder of meerdere mate een beperking hadden. Ze vond het spannend, omdat ze niet wist of het ging werken. Maar het bleek heel goed te gaan. Ze had een klik met de mensen en uiteindelijk zijn er mooie foto’s uit gekomen.

De voor- en nadelen

De voordelen vindt Laura dat ze de vrijheid heeft en verantwoordelijk is voor haar eigen succes. Ze kan zelf bepalen of ze ‘ja’ of ‘nee’ tegen iets zegt en het allerbelangrijkste: ze wordt heel blij van haar werk.
Een nadeel is dat ze nooit zeker is van haar inkomen. Bovendien zit Nederland overvol met fotografen. De vraag naar kwalitatief goed beeld is minder geworden, er wordt meer waarde gehecht aan goedkoop, snel beeld. En dat doet af en toe wel pijn.

De leukste opdracht tot nu toe

Het LOC (Landelijk Orgaan Cliëntenraden) wilde nieuw beeldmateriaal voor verslagen en voor de website. Laura werd daarvoor ingehuurd. De bedoeling was dat ze mensen, die op de één of andere manier hulp nodig hebben, volgde in een reportage hun dagelijks leven, waarin de zorg niet centraal stond. Laura kwam daar elke keer met veel energie vandaan, omdat de mensen die ze fotografeerde zulke mooie en krachtige mensen waren (een deel van de reportage kun je hier zien).

De vooroordelen

‘Kun je daar van leven?’ is wat mensen het vaakst tegen Laura zeggen. Het antwoord? ‘Ja natuurlijk, ik leef toch nog!’ Maar ook zijn er mensen die denken dat het allemaal makkelijk is en dat iedereen wel fotograaf kan worden (niet dus).
Wat Laura ook opvalt, is dat mensen met een camera snel een status krijgen, dat het ervoor zorgt dat ze interessanter is voor mensen. Maar voor haar zelf maakt het niet uit wat voor beroep iemand heeft.

Tips voor amateurs

Als belangrijkste tip geeft Laura dat je vooral vanuit je plezier moet fotograferen. Als je er meer van wil weten, kun je cursussen volgen (die Laura trouwens ook geeft, kijk maar op haar website) of kun je veel informatie op het internet vinden.
En wees je ervan bewust dat alles wat je op internet zet, gebruikt kan worden. Ik vroeg ook nog aan Laura of het helpt als je bijvoorbeeld jouw naam op je foto’s zet, maar ze zegt dat een beetje Photoshopper dat binnen drie minuten weg heeft. Denk hier dus aan, voordat je je foto’s op internet zet!

Ik heb veel geleerd van Laura over het fotograaf-zijn. Ik had er zelf eigenlijk niet over nagedacht dat het een lastige branche is qua geld verdienen. Maar waar het Laura om gaat, is dat ze er blij van wordt en dat is duidelijk te zien als ze erover praat! Als je meer wil weten over Laura en haar fotografie, kijk dan op haar website.

Helaas is Laura een aantal weken na het interview voorlopig gestopt. Financieel lukte het niet meer. Ze gaat zich nu herbezinnen welke kant zij met fotografie op wil en zoekt daarnaast een baan voor iets meer financiële zekerheid.

26 gedachtes over “Laura beroept zich: Laura de fotografe”

  1. Leuk om te lezen! Ja het is moeilijk om van te leven als je geen commerciële projecten wil doen (die zijn vaak erg saai en strict, weinig ruimte voor creativiteit). De link naar haar foto’s doet het alleen niet? Ik ben wel benieuwd, de onderwerpen van haar reportages spreken me wel aan. Hopelijk kan ze een manier vinden om verder te gaan die haar zowel voldoening als wat meer financiële zekerheid geeft…

  2. Fotografie is een prachtig beroep. Helaas is het inderdaad moeilijk om er van te kunnen leven, hier in mijn familie zijn er al een aantal gevallen met grote schulden en erger. Mooi beroep, maar zo ontzettend onzeker helaas.

  3. Ik vind dit echt een hele leuke rubriek op je website, echt heel leuk om te lezen ook. ’t Is echter wel jammer voor haar dat ze door financiële omstandigheden moest stoppen.

    1. Dankjewel :D Ja, gelukkig is ze niet helemaal gestopt. Ze blijft het er nog naast doen, maar niet meer fulltime dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.