Laura beroept zich: Patricia de copywriter

Laura beroept zich is een serie waarin ik een aantal mensen interview (in real life dus, niet via de mail ofzo) over hun beroep. Dit gaat van machinist tot leraar geschiedenis. Deze keer: Patricia de copywriter!

***

Via een vriendin kwam ik in contact met Patricia, die een copywriter is. Interessant om te interviewen, was mijn eerste gedachte, maar: wat is een copywriter eigenlijk?

Kopie-schrijver

De copywriter schrijft op een commerciële manier, altijd binnen de reclamewereld. Je bent bezig met verschillende manier van schrijven, van advertenties (voor allerlei soorten media, zoals radio, televisie of internet) tot hele campagnes. Naast copywriter is Patricia ook een accountant executive, wat inhoudt dat zij de contacten met klanten verzorgd. En: ze schrijft elk kwartaal in haar eentje het Overschie Magazine vol (respect voor dat!).

Journalistiek

Patricia heeft HBO Journalistiek gedaan en wil(de) graag bij een tijdschrift werken, maar dat is tegenwoordig niet zo makkelijk. Er studeren jaarlijks veel journalisten af en het is moeilijk om een baan in de journalistiek te krijgen. Vandaar dat ze haar zoekveld heeft uitgebreid en zo is ze bij GB10 gekomen, een bedrijf dat veel werkt voor grote merken zoals Heinz.
Ze mocht de dag van haar sollicitatiegesprek meteen aan het werk en ze heeft het daar nog steeds naar haar zin. Wat ze vooral fijn vindt, is dat het werk niet saai is. Er zijn verschillende projecten tegelijk aan de gang. Maar daar zit ook weer een nadeel aan: het is moeilijker om je te concentreren.

De oude kerk in Overschie

Interviews en sfeerverslagen vindt Patricia het leukst. Het bijzonderste wat ze heeft meegemaakt, is dat ze met een oud-museumvoorzitter de oude kerk in Overschie ging bezoeken. Ze gingen via de wenteltrappen helemaal omhoog en stonden daar onder de klok met een mooi uitzicht op Overschie. Een heel verschil met een normale werkdag waarbij ze meestal achter de computer zit te tikken.

‘Wat vind jij nou van de islamisering?’

Veel mensen weten niet zo goed wat een copywriter is (net zoals ik voorheen). Dat krijgt Patricia dan ook vaak te horen. Een andere reactie die ze vaak krijgt, als ze vertelt dat ze journalistiek heeft gestudeerd, is dat mensen met haar in discussie willen gaan over het nieuws. Maar wat veel mensen niet beseffen, is dat er verschillende soorten journalisten zijn en dat niet elke journalist zin heeft in een discussie.

Tips

Een tip van Patricia is: blijf kritisch. Daarnaast een tip waar ze zelf veel aan gehad heeft: probeer altijd een stap voor te zijn. Zorg ervoor dat je (bijvoorbeeld in een interview) al weet wat de ander gaat zeggen. Zo ben je altijd een paar stappen voor op iemand.

Ik vond het (weer) een interessant interview. Copywriter is een veelzijdig beroep en een goede (tweede?) keuze voor mensen die Journalistiek hebben gestudeerd.

***

Dit is (waarschijnlijk) het laatste interview van Laura beroept zich. Als ik een mailtje krijg van iemand die mee wil werken of als ik iemand ontmoet met een enorm interessant beroep, dan zou er zomaar nog een interview bij kunnen komen, maar ik ga er in ieder geval niet meer naar op zoek. Waarom niet? Omdat ik bezig ben met een nieuw interview-project, die nog tien keer leuker wordt dan deze! Wanneer deze op mijn blog komt, weet ik nog niet. Ik moet eerst nog mensen zoeken (heb er nu twee), de interviews doen en uitschrijven en ik wil wel een voorraadje hebben, zodat er niet heel veel tijd tussen zit. Wat het thema van dit project is, ga ik niet vertellen, maar oh, wat is het leuk!

30 Comments to “Laura beroept zich: Patricia de copywriter”

 1. Lijkt me lastig om een fulltime baan te vinden in het journalistieke wereldje, ongeacht de richting.

 2. Lijkt me een leuk beroep! Heb zin in de nieuwe serie!

 3. Leuk interview en je hebt me erg nieuwsgierig gemaakt naar de volgende serie!

 4. Wat een leuk interview! Ik kon me eerst ook maar weinig leuks van copywriter vinden, maar nu ik het zo lees denk ik: Oh das eigenlijk best leuk! Iets wat ik mezelf ook wel zou zien doen zeg maar! :)

  Ben erg benieuwd naar je nieuwe interview-project. Succes daarme!

 5. Leuk beroep! Alleen dat schrijven onder (tijds)druk lijkt me niet evident. Benieuwd naar dat nieuwe project van je!

 6. Interessant beroep! Lijkt me best wel vet! Ben erg benieuwd naar je nieuwe projectje.

 7. Het klinkt als interessant werk! En ik ben benieuwd naar je volgende project :)

 8. Dat lijkt me wel echt een leuk beroep!

 9. Dat klinkt inderdaad wel uitdagend, dat je in veel verschillende stijlen moet kunnen schrijven! Lijkt me heel lastig.

 10. Ooh leuk, dit is een beroep wat mij ook nog wel aanspreekt. Erg interessant dus! Ik ben erg benieuwd naar je nieuwe serie!

 11. Klinkt als een interessant beroep :)

 12. Ben benieuwd naar je nieuwe project. Ik dacht eerst dat copywriter bijna hetzelfde was als tekstschrijver, maar als je alleen maar voor reclame’s schrijft vind ik het minder leuk om te doen, dan zou ik liever tekstschrijver worden.

 13. Leuk interview!
  Ik ben benieuwd naar je nieuwe project :)

 14. Laura,

  Ik begin opnieuw.
  Nu dus op blogspot.
  Weer een uitlaatklep
  Tekst genoeg!
  De geschiedenis
  Haal ik ook wel
  Weer eens terug

 15. ik wist ook niet wat het precies was , tot ik mad men begon te kijken. bring on the new project

 16. Leuk interview weer! Ben benieuwd naar je nieuwe project :D

 17. Kende het nog niet, maar lijkt me een leuk beroep.

 18. Jij kan mensen nieuwsgierig maken, zeg! Ik kijk uit naar de nieuwe serie ;)

 19. Leuk beroep zeg !! Leuk interview ook leuk om te lezen

 20. Voor mijn opleiding doe ik ook aan copywriting. Vind het eigenlijk best leuk om te doen, altijd een uitdaging om je feiten in de tekst kloppend te krijgen.

 21. vond het een erg leuk project ben benieuwd naar het volgende ;)

 22. Is Patricia nog vrijgezel en zo ja, kun je mij haar gsm/email adres eens door sturen. Ik ken nog een leuke en toffe kerel die het wel ziet zitten om met haar te copywriten. :-)

 23. Ik ken het vak copywriting wel en heb een keer gesolliciteerd voor een stageplek als copywriter, maar ik had het gevoel dat het niet helemaal bij me paste. Ik moet wat meer in beweging blijven. Met mijn studie zou ik er wel voor kunnen gaan en het heeft zijn leuke kanten! :)

  Succes met je nieuwe interview project en ik ben heel benieuwd.

 24. Het is wel heel irritant. :(

Leave a Reply