‘It’s robbery!’

Dit is een deel van mijn ov-chipkaart en er staat een geheel zwarte koe op (zeldzaam in Nederland) in een geheel geel landschap (tevens zeldzaam in Nederland).

Ik zat in de bus. Ik zit wel vaker in de bus. Het ritje begint me nu al behoorlijk te vervelen (nog een paar weken en dan is het gelukkig vakantie), maar dat is eigenlijk niet het punt.

Goed, ik zat dus in de bus. Busritjes zijn saai, dus was ik muziek aan het luisteren. Helaas heb ik daardoor een gesprek gemist: er kwamen namelijk twee oudere dames de bus in. Maar in plaats van meteen in te checken (duur: één seconde) gingen ze met de buschauffeur praten (duur: vijf minuten).
Mijn gedachte: schiet toch eens op.
Het gesprek tussen de vrouwen en de buschauffeur heb ik dus niet gehoord, maar toen ze gingen zitten, hoorde ik ze praten. In het Engels. Het ging ongeveer zo:
‘This is robbery!’
‘They changed the rules, I didn’t know that.
‘What a ridiculous country.’
‘It’s robbery!’

Mochten jullie geïnteresseerd zijn: de ene vrouw kon niets anders zeggen dan: ‘It’s robbery!’ Misschien is haar Engelse vocabulaire nog niet zo goed ontwikkeld, maar dat durf ik niet met zekerheid te zeggen.

Wat voor enorm groot drama was er nou aan de hand? Ik zal het u vertellen. Kijk, ik woon in een heel lieflijk dorp, gekozen door TMF als het leukste dorp van Nederland (jawel) (no, I don’t agree). Als wij eilanders naar de Grote Stad (Rotterdam) willen, kunnen we met de bus alleen maar naar Zuidplein. Dus ja, dat doe je dan.
Dit is een ritje van slechts vijftien minuten.
Hoeveel mag dat kosten? Zes euro. Retour, dat wel. En dat vonden de vrouwen be-lach-e-lijk. Zes euro voor een ritje naar Southplein? Robbery!

Ik deed mijn oordopjes weer in en luisterde naar muziek, totdat we bij Zuidplein aankwamen.

Toen ik mijn oordopjes uit deed, bleek dat ze het er nog steeds over hadden: ‘It’s crazy!’
Het antwoord?

‘It’s robbery!’

Hebben jullie nog rare gesprekken opgevangen in de bus de laatste tijd?

38 gedachtes over “‘It’s robbery!’”

 1. Een hele tijd geleden in de bus, zat er een jongen achter me in paniek te bellen met een van z’n ‘matties’ dat zijn vriendin opgenomen was in het ziekenhuis en zwanger bleek te zijn. Heel verhaal over hoe hij zijn aankomende studie economie moest stoppen en fulltime bij de McDonalds zou moeten gaan werken en geen carrière meer kon maken omdat pampers en shit !@#$%(iklaathetwoordachterwege)duur zijn en dit en dat. Ik vond het redelijk appetijtelijk om naar te luisteren. En op een bepaald moment zei hij iets van: “ja, en mijn oma dan gozer, die wordt nu op haar 50ste overgrootoma.” (Dus het zat wel in de familie zeg maar ;-) )

 2. Ik kom wel altijd zwartrijders tegen in de trein, weet niet of ik ze op zoek ofzo. Meestal wordt er wel 1 per dag uit de trein geflikkerd, meestal zijn ze ook van buitenlandse afkomst.

 3. Nee, ik ben denk ik altijd het interessante gesprek. Ik krijg het op de een of andere manier voor elkaar dat mensen altijd wel tegen me aan beginnen te lullen. Alleen maar leuk, zo hoor je ook nog eens wat.

 4. Het zijn in de bus inderdaad vaak de wat oudere dames. Ik heb laatst nog een discussie opgevangen dat ze niet voorin uit mochten stappen en dat voor hun natuurlijk geen uitzondering gemaakt kon worden (denk er een beetje bekakt toontje bij). Toch bleven ze vooraan rondhangen in plaats van ergens achter in de bus te gaan zitten…
  Laatst ook een keer een gesprek tussen 2 gasten opgevangen, dat de een zo blij was dat de andere instapte, er zat namelijk nog een meisje dat hij kende in de bus en anders moest hij de hele rit doen alsof hij naar haar luisterde, haha :p

 5. Ik kom eigenlijk nooit meer in de bus of trein sinds ik een eigen auto heb gekocht, maar dit soort gesprekjes mis ik wel (ik geef de oma’s overigens wel gelijk dat het OV hier behoorlijk prijzig is). Maar goed, dat is meteen zo ongeveer het enige dat ik mis aan het OV. De vertragingen, de bus/trein op een paar seconde missen, de troep, de stelletjes die elkaar aan het aflebberen zijn en de levensgevaarlijke rijstijlen van chauffeurs mis ik totaal niet…

 6. Ik moet zeggen dat ik het wel met die dames eens ben.. Het is ook robbery! Net zoals dat ik het belachelijk vind dat een tramkaartje in Amsterdam 2,60 kost, al ga je 2 haltes! (Ga dan lopen, zou je denken, maar je krijgt mijn punt.)Ik vind het ook robbery dat ik voor een ritje van centraal naar sloterdijk net zoveel betaal als van centraal naar lelylaan, terwijl laatstgenoemde een station verder is.. Stomme ov-chipkaart, want met een treinkaartje werkt het zo niet… Maar dat is een heel andere discussie :P
  Leuke gesprekken in de bus ben ik vaak zelf, vermoed ik.. Ik kan niet zo goed zachtjes praten als ik er niet op let, dus bespreek ik nog wel eens iets op te luide toon. Afluisteren doe ik vaak, maar weet nu even geen leuk voorbeeldje..

 7. Wat? ZES EURO? It’s robbery!

  Ik vang nooit leuke gesprekken op in het openbaar vervoer. Op de een of andere manier presteer ik het om altijd bij saaie mensen in de buurt te gaan zitten.

 8. Ik ben het wel een beetje met ze eens, 6 euro voor zo’n klein ritje?
  Spannende gesprekken heb ik de laatste tijd niet opvangen, ik zat laatst wel tegenover twee jongens die een gesprek hadden over World of warcraft (of iets dergelijks).. klonk ook vrij apart.

 9. Ik ben degene met het interessante gesprek samen met een vriendin: ‘Taylor Lautner is beter’ ‘Nee, Robert PAttinson’ ‘Maar Taylor heeft een Harley’ ‘Val je op leer ofzo?’

  Allemaal heel interessant (:

 10. Dat gezeur over hoe duur een kaartje nu is dat herken ik wel.
  Echt iedere keer is er wel iemand die daarover begint
  of ze zijn helemaal verontwaardigd dat je geen strippenkaart meer mag gebruiken. Als ze nou allemaal gewoon even een ov-kaart kopen is het hele drama zo opgelost.

 11. Hahah prachtig is dat. Ik heb wel heel wat drama’s rond de ov chipkaart in de trein meegemaakt. Een vrouw die bij Syntus had ingecheckt ipv bij NS. En dan zegt zo’n conducteur ‘dat kost u dan een tientje instaptarief van Syntus en een bon mevrouwtje’. Ik denk dat als ze de woorden geweten had, waarschijnlijk de hele reis ‘it’s robbery!’ had geroepen. En gelijk had ze :p

 12. Ik moet toch eens wat vaker de trein of bus pakken. In de auto hoor ik nooit wat!
  Overigens hoorde ik wel dat een collega van me voor het eerst sinds 10 jaar weer met de trein ging. Ze heeft daar hele gesprekken zitten voeren met iemand die ook nooit in het OV zit in de stiltecoupé, daar had ze nog nooit van gehoord.

 13. Wat jammer dat ik gesprekjes als deze moet missen nu ik met de fiets naar school ga… :) Ik werd vroeger altijd aangesproken door oude dametjes. Blijkbaar heb ik een soort uitstraling over mij ‘hey, ik wil héééél graag met jullie praten!’. En dus neem ik nu de fiets!

 14. Nee, ik zit vaak in de bus met eenlingen, dus mensen die alleen reizen en een boek lezen of de krant (metro/spits) en anders luisteren ze muziek. Ok, ik ben zelf ook zo een eenling dus ik vang niet veel op van die gesprekken. Maar ik heb ook een ov-chipkaart, maar de koe nog niet opgemerkt. haha.

 15. Haha, heerlijk gesprekken op bus/trein/tram! Doet me er aan denken dat ik nog een keer moet bloggen over het avontuur op de tram met de 6 Nederlandse jongens in Antwerpen!

 16. Ik hou echt van het OV vanwege alle gesprekken :D Laatste tijd niet iets heel boeiends opgevangen, wel eens een heel boeiend gesprek tussen 2 zwervers in de metro in rotterdam (die ene oude man met lange baard en allemaal buttons op zn jas, die altijd bij Beurs staat en een langere man, wat jonger, staat volgens mij bij stadhuis :P). Over dat ze hun drank gingen delen enzo en dat ze zuinig moesten zijn met hun geld en het was echt heel…kweetniet…had neit verwacht dat ze zo dingen gingen delen met elkaar. Het was daarentegen wel ZOO hard dat de hele metro mee kon genieten….en de boer die de oudste vent liet vlak voordat ie uitstapte….tja…die proefde ik zeg maar gewoon (en dat was HEEL VIES).

  1. Ik ken die zwervers helemaal niet! Wel de zwerver die de straatkant verkoopt bij station Blaak :)

   (dat laatste is echt zo enorm vies, baaaaaaaaah)

 17. Whahahaha briljant, ik zeg eerlijk dat is werkelijk het enige wat ik soms nog mis van het OV, die lijpe mensen die je her en der tegenkomt :) Maar eerlijk is eerlijk voor geen goud geef ik mijn auto en motor op als algemeen vervoersmiddel.

 18. Ik ga zelf eigenlijk nooit met de bus, omdat ik al in een stad woon en er dus geen behoefte aan heb, omdat ik kan fietsen. Wel is het leuk om in de trein gesprekken af te luisteren. Een keer zat er een stel naast me te praten in het plat Drents (ja, dat is nogal moeilijk te verstaan, maar wel grappig) en tegenover mij zat een kakker, die de hele tijd aan zijn sieraden zat en in zijn telefoon bleef roepen. Elke keer: “Paul, Pau-aul?!” Volgens mij kreeg hij geen contact, want hij heeft dit gedurende de rit minstens 7 keer gedaan. Maar ja, ik had in ieder geval wat vermaak ;) ♥

 19. In de trein wel… een Italiaanse man bleef maar vragen hoe laat we in Amsterdam aan zouden komen, terwijl de vrouw tegenover me steeds bleef vertellen hoe laat het nu was, omdat ze hem niet begreep. En ik lachte er stiekem om…

 20. Haha, ik vind dat altijd prachtig, zulke gesprekken!
  Ik zit alleen vrijwel nooit in de bus, dus geen rare gesprekken gehoord.
  Wel heb ik de afgelopen 2 dagen zo’n 3 uur in de trein gezeten, maar tevergeefs. Geen intressante gesprekken om af te luisteren (iets wat ik heel graag doe =D)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.