Laura’s liederenanalyse: zeg me wat je wil dan

httpv://www.youtube.com/watch?v=RTebWVwcWxY

Die Guus. Van student tot studentikoze zanger. Het ‘volkslied’ van Brabant geschreven. Een Engelse versie door the Baseballs van ‘Het is een nacht’. En dan nu ook nog een duet (kan je het wel een duet noemen als de één een semi-rapper is?) met Gers Pardoel. Ja ja.

Kijk, stiekem vind ik, net zoals de rest van Nederland, die liedjes van Gers Pardoel wel leuk. Terwijl ze, eerlijk gezegd, niet heel diepgaand zijn. Bovendien heeft Gers Pardoel een apart accent (of is het zijn manier van articulatie, maar dan een raar soort articulatie?). Maar nou ja, zijn liedjes zijn wel lief eigenlijk. En dat is wat de wereld nodig heeft: lieve mannen.

Dus. Hier mijn analyse van twee liedjes van Gers (Wat is Gers eigenlijk voor naam? Doet me denken aan gerstkorrel. Arme jongen.) Enjoy.

Guus Meeuwis & Gers Pardoel – Nergens zonder jou (delen van het liedje, anders wordt het zo lang)

Word wakker rond een uur of zes
Kijk om me heen en lig alleen op bed
Ik mis je liefde en warmte
En mis je beide armen

Dat is wel erg vroeg, Gers. Ik ben blij dat je niet alleen maar één arm mist van je liefje, maar ook de ander. Maar: mis je de rest van het lichaam niet? Vind je alleen haar armen mooi? (Gelukkig zeg je later: ‘ik vind je adembenemend van top tot teen.’ Gelukkig maar. Je had haar bijna een minderwaardigheidscomplex aangepraat.)

Het wordt weer zomer in de zomer
Is de lucht voor altijd blauw
Ik ben nergens zonder jou

Heb jij deze tekst geschreven, Guus? Want nou ja, tja. Het wordt weer zomer in de zomer. Ja DUH, zou ik willen zeggen. Maar ik weet je tegenwoord al: het is de afgelopen zomer maar weer duidelijk gebleken dat het niet altijd zomer in de zomer is. Dat klopt. Maar waarom ben je er nu dan zo zeker van dat het volgende zomer wel weer zomer wordt? Ik bedoel, Gerrit Hiemstra kan nog geen week vooruit voorspellen, laat staan drie seizoenen!
Oh en ‘ik ben nergens zonder jou’ klinkt wel erg dramatisch hoor. Ik dacht dat meisjes klef waren. Jullie zijn zeker ook ntb? (niet te breken)

Ik blijf je altijd trouw, want door jou wordt de lucht weer blauw
Ja door jou wordt de lucht weer blauw, en ik ben nergens zonder jou
Ik blijf je altijd trouw, want door jou wordt de lucht weer blauw
Ja door jou wordt de lucht weer blauw, en ik ben nergens zonder jou
Nee nergens zonder jou

Oké, je blijft haar niet altijd trouw, omdat je zo van haar houdt en blablabla, maar omdat door haar de lucht weer blauw wordt? Sorry hoor Gers, maar dit is Harry Potter niet! Niemand kan de lucht blauw maken, dus jouw meisje ook niet! En het is niet zo dat het echt waar wordt als je het maar vaak genoeg herhaalt. I’m sorry.

Maar meneer heeft natuurlijk nog een hit, zijn eerste, namelijk: ik neem je mee.

Gers Pardoel – Ik neem je mee

Zeg je wat je wil dan
Staren word ik stil van
Zeg me wat je wil dan
Staren word ik stil van

Ehm ja, waar heb je het eigenlijk over, Gers? Moet ik vertellen hoe ik mijn koffie drink (niet), wat ik voor kerstcadeaus wil of waar je me naar toe moet nemen? En staren word ik stil van? Ehm. Wat heeft dit met wat ik wil te maken? En waarom word je dan stil van staren? Heb je dat alleen bij mij of bij iedereen die naar je kijkt in de bus? Misschien moet je er een keer mee naar de dokter gaan.

Ik neem je mee, neem je mee op reis
Neem je mee, naar Rome of Parijs
Ik lijk misschien wel cool tot dat je weet wat ik nu voel
Jij klinkt als muziek dus laat je zien wat ik bedoel

Nou, ik ga eigenlijk liever naar Londen, vind je dat ook goed? En wat voel je dan precies? Ik weet alleen dat je van staren stil wordt, maar voor de rest leg je het niet heel erg goed uit. En volgens mij klopt de zin ‘jij klinkt als muziek dus laat je zien wat ik bedoel’ niet helemaal. Hoort daar niet het woordje ‘ik’ tussen ‘dus’ en ‘laat’? En wanneer ga je dat dan laten zien? Sorry, maar ik vind je erg onduidelijk!

Nee, lieve Gers, ik loop maar met je te dollen. Voor een rapper ben je best duidelijk (in vergelijking met de Jeugd van Tegenwoordig), of mag ik je geen rapper noemen? In ieder geval: ik vind je liedjes leuk en lief. En dat mag iedereen weten.

39 gedachtes over “Laura’s liederenanalyse: zeg me wat je wil dan”

 1. Niemand kan de lucht blauw maken, dus jouw meisje ook niet! En het is niet zo dat het echt waar wordt als je het maar vaak genoeg herhaalt. I’m sorry.
  Heb je dat alleen bij mij of bij iedereen die naar je kijkt in de bus? Misschien moet je er een keer mee naar de dokter gaan.

  LOL!

  Van die gerstekorrel had ik nog niet eerder gehoord. Maar je schrijft heel wat spitsvondiger dan Gers & Guus. Bied je aan als tekstschrijver!
  (heb naar je Winnie the pooh missie gelinkt in mijn laatste post, Hope you don’t mind)

 2. Zijn accent klinkt alsof hij hier uit de buurt komt. Ah beetje research, geboren in Nijmegen en opgegroeid in Kaatsheuvel. Ja dan klinkt dat accent erg logisch.

  Oh en hij heet eigenlijk Gerwin lees ik in zijn biografie.

 3. Als het vrouwtje zegt wat ze wil, dan moet Gers haar natuurlijk aankijken, maar als hij te lang naar haar kijkt (staart) dan is ze zo oogverblindend mooi dattie er stil van wordt :)

 4. Joepie! Ik vind ‘Ik neem je mee’ stiekem ook wel een leuk liedje. Vooral de clip vind ik leuk, de tekst is, zoals je al aangeeft, redelijk nietszeggend. Maar de clip zorgt voor meer duidelijkheid wat hij bedoelt. Ik vind het zo’n schattig liedje :)

 5. Dit soort ongein vreet ik ook altijd met vriendinnen uit. Beetje liedjes analyseren en ermee kutten. Altiijd leuk!

  Moest eerst even wennen, maar ik vind het duonummer van Gers en Guus wel een leuke.

 6. De teksten zijn inderdaad niet bepaald diepzinnig te noemen, maar toch zijn het vrolijke liedjes die je makkelijk mee aan het zingen bent (doordat ze niet diepzinnig zijn waarschijnlijk..).

 7. Ik vind Gers Pardoel verschrikkelijk en Guus vind ik zo mogelijk nog erger dus deze samenwerking vind ik niet zo’n puik plan.
  Maar goed, de tekst is daarentegen wel echt literair verantwoord enzo.

 8. Haha, leuk geschreven. Ik wist helemaal niet van die gers af, alleen dat liedje van ik neem je mee heb ik vorige week per toeval voorbij horen komen op tv op een feestje.
  Wat kan jij toch heerlijjk kritisch kijken op songteksten, hihi.

 9. Ik heb werkelijk geen idee wie Gers Pardoel is?
  ( zal de leeftijd wel zijn)
  Onze papegaai max is gek van Meeuwis, daarom staat er wel eens een cd op van hem.
  ;-)

 10. Ik vind het leuk geschreven, want inderdaad zijn liedjes slaan (bijna) nergens op!. :)
  Wel fijne beat en lekker ‘gezongen’. Moet hij dus lekker blijven doen!

 11. ik vind Gers echt geweldig!!!
  ik vind zijn liedjes echt superleuk, trouwens hij heeft ook een CD!!
  ik vind alles wat van hem is leuk :P
  hij is zoo schattig en lief, ik vind hem echt een schatjee
  ik hou echt van ‘m xxxxxx GersLover ♥♥♥

 12. de meeste van jullie (niet beledigend bedoeld) luisteren niet goed of zijn zeer zeker 10 jaar als je zegt dat deze tekst nergens op slaat. Dit is het meest diepgaande nummer in dit genre in nederland.

  1. Dat ben ik niet met je eens. Dan vind ik ‘het land van’ van Lange Frans en Baas B diepgaander (niet dat dat nou zo heel diepgaand is, maar wel diepgaander. Waarom vind je het dan het meest diepgaande nummer in dit genre in Nederland?

   1. dit gaat over echte liefde in plaats van dat van nu.
    In plaats van uit te gaan spaart de ik-persoon in dit nummer al zijn geld alleen maar voor een betere toekomst.
    Staren word ik stil van slaat terug op een couplet waarin hij zegt dat hij naar haar altijd al kon blijven staren en dat hij al 10 jaar alleen maar stil heeft zitten staren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.