Gierig nieuws

Nieuwsgierig. Nieuws-gierig. Raar woord eigenlijk. Zoals de Van Dale-definitie hierboven al vertelt, is het nieuwsgierig aagje (te) verlangend om te weten. Eigenlijk raar dat het nieuws-gierig is, want als ik het woord zo zou zien, zonder te weten wat het écht zou beteken, zou ik dit als definitie geven: mensen die gierig zijn met nieuws haha.

Maar goed, nieuwsgierig dus. Ik ben het, heel erg. Vertel mij maar niet waar je dagboek is en zeg ook niet ‘Ik heb een geheim en ik ga het aan niemand vertellen.’, want dan word ik gek. Ik vind persoonlijke blogs leuk om te lezen, ook al ken ik die mensen helemaal niet.

En tegenwoordig is het zo makkelijk voor ons, de nieuwsgierigen. Goh, hoe is het eigenlijk met dat oude klasgenootje… Wacht, ik kijk wel op Facebook! Hoe zat het eigenlijk met die boeken van Laura Ingalls Wilder? Even op Wikipedia zoeken hoor.

Sommige mensen zeggen dat het een slechte eigenschap is. Je moet je niet met anderen bemoeien, heb je aan jezelf niet genoeg? Maar ik ben het er niet mee eens. Als je van schrijven houdt, dan is deze eigenschap toch maar verdomd handig. Ik ga niet discreet een krantje lezen in de trein als ik een interessant gesprek hoor. Nee, dan doe ik mijn oordopjes in met de muziek uit (geef toe dat jij dat ook wel eens doet!). En jawel: daar komen wel eens blogjes uit. En in de journalistiek kom je ook niet ver zonder enige nieuwsgierigheid.

Dus nee, ik zeg: lange leve de nieuwsgierigheid! En jij, vind jij het een goede of een slechte eigenschap?

45 gedachtes over “Gierig nieuws”

 1. Nieuwsgierig is poistief als je veel wilt weten, maar alles weten gaat te ver. Zeker als het ten koste gaat van anderen of het indruist tegen menselijkheid. Blijf integer en behandel anderen met respect. Laat het geen slachtoffers opleveren.
  Aat iedereen in de waarde, zodat ook jij je gezicht gerust nog eens kunt laten zien,

 2. Ik hou ook van nieuwsgierigheid! Ik ben te nieuwsgierig.. Een van de redenen (niet eens de belangrijkste overigens, haha) dat ik geen huishoudster zou willen, is omdat ik haar (ik ga er voor het gemak maar even vanuit dat het een vrouw zou zijn) niet zou vertrouwen. Zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gasten, zeggen ze wel eens, maar ik zou het risico niet durven lopen dat iemand gaat lopen snuffelen in mijn kasten en dan weet ik veel wat vind (dit zal overigens best wel meevallen, maar al zou het om mijn bankafschriften gaan oid, dat gaat niemand iets aan, tenzij ik het zou willen vertellen..). Ik ben zelf ook altijd zo nieuwsgierig dat ik een laatje zou openen, door foto’s zou bladeren of stiekem in een enveloppe zou gluren. Ik hou van het leven wat mensen verborgen willen houden, dus ik herken het volledig.
  En trouwens, van die mensen die hun hele levensverhaal in de bus aan een ander vertellen doen dat niet omdat ze zich er zo voor schamen.. Dan ben je namelijk wel wat discreter, dus hoef je niet discreet af te luisteren van mij, hoor, haha!

 3. Natuurlijk is de juiste mate van nieuwsgierigheid een goede eigenschap! Maar ja, die juiste mate he…
  Die oordopjes in en de muziek uit deed ik in het verleden trouwens ook wel eens om een andere reden; als ik in de sportschool even geen zin had in aanspraak…

 4. Haha, ik ben ook veel te nieuwsgierig en zie dit soms wel als een slechte eigenschap. Dan hoor ik bijvoorbeeld vrienden praten en vraag ik waar het over gaat terwijl het dan een heel persoonlijk gesprek is. Ze kijken me dan aan van eeh, gaat je niks aan. En dan weet ik zelf ook wel dat ik niet alles hoef te weten, maar ik wil het wel graag! Dus ik denk dat nieuwgierigheid z’n goede en slechte kanten heeft. Want zonder nieuwsgierigheid zou je naar mijn idee ook geen interesses hebben en dat is saai.

 5. Een hele goede eigenschap natuurlijk! Want ik bezit hem ook… heel erg.. Heb er vroeger vaak zat voor op mn kop gekregen, “Niet zo nieuwsgierig jij!”, hihi.

 6. WO-ers zijn per definitie nieuwsgierig toch? :) (ik lees altijd m’n boek in de trein…zonder ok maar 1 bladzij te lezen want gesprekken zijn veeeel boeiender ;)

 7. Ik heb nieuwsgierig zijn bij mijn goede eigenschappen staan op mijn CV. :D Ik vind het een ultiem onderdeel van mijn (toekomstige) beroep. Want hoe kun je nou maatschappelijk werker zijn als je niet een beetje nieuwsgierig bent naar het leven van andere mensen. Dan zou je nooit kunnen doorvragen en veel te snel tevreden zijn met het antwoord.

  Bij het opdelen van het woord klopt het wel trouwens. Je bent gierig naar nieuws, dan niet in de uitleg van gierig dat je het niet wilt uitdelen, maar wel dat je het nieuws wilt hebben hebben hebben, zoals mensen ook met geld kunnen zijn. Zonder reden willen gierige mensen meer en meer geld hebben en nieuwsgierige mensen willen meer en meer informatie. :D

 8. Ik ben het ook! Maar wel alleen naar dingen/mensen die mij boeien ;) Ik ben niet zo iemand die constant uit het raam de straat in de gaten houdt ofzo. Op zich vind ik nieuwsgierigheid een goede eigenschap, maar er zijn natuurlijk wel (privacy) grenzen.

 9. Ik ben wel nieuwsgierig en ik vind het ook leuk om dat nieuws vervolgens te delen (ik probeer dat overigens zonder te roddelen :-). Als ik een interessant gesprek opvang moet ik wel moeite doen me er niet mee te bemoeien …

 10. Ik ben ook nieuwsgierig. Het is een goede eigenschap maar je kunt het ook negatief bekijken. Je kunt namelijk ook doorslaan in je nieuwsgierigheid.Teveel willen weten etc.

  Ik zou ook nooit een huishoudster willen, ook om de reden die EsZ heeft gepost. Niet dat ik iets te verbergen heb, maar gewoon het idee dat er iemand in je spullen snuffelt want je kunt me niet zeggen dat niemand nieuwsgierig is hahaha

 11. Je kan natuurlijk op een hele vervelende manier nieuwsgierig zijn, door je met andermans zaken te bemoeien, maar dat maakt nieuwsgierigheid niet meteen slecht. Ik zie het vooral als het tonen van interesse in iets of iemand. Het is alleen de vraag hoeveel interesse je toont. Te veel is misschien niet goed/fijn, maar dat is met bijna alles. Te lief/aardig voor mensen zijn, kan bijvoorbeeld ook negatief uitpakken.

 12. Nieuwsgierigheid is voor mij absoluut een positieve eigenschap! Zolang je het natuurlijk niet té ver drijft. Als je plots bij vreemdelingen aanschuift omdat je hen een sappig verhaal hoort vertellen, dan is dat er wel over.
  Maar bedenk even; zonder nieuwsgierigheid is er geen ontwikkeling! Had Thomas Edison niet nieuwsgierig geweest, hadden we nu nog geen licht. Had Isaac Newton zich niet verdiept over de wetten van de zwaartekracht, dan hadden we nu nog geen fysica (alhoewel sommigen dat misschien als positief zouden aanschouwen :) ) Dus: nieuwsgierigheid is top!

 13. Voor een journalist is het zeker een goede eigenschap en aangezien ik dat (of schrijfster of columnist) wil worden, vind ik het zeker een goede eigenschap! Ik ben ook echt té nieuwsgierig ♥

 14. Je hebt “leuk, je bent nieuwsgierig!”-nieuwsgierigheid en je hebt “pff, je krijgt het niet te weten, stop eens met nieuwsgierig zijn”-nieuwsgierigheid. In die eerste categorie is het een goede eigenschap, in die tweede niet. Ik val in de eerste (vertel ik mijzelf altijd :P).

 15. Wat de meesten hier zeggen: het hangt ervan af in welke mate. Mensen die niet weten wanneer te stoppen of je alleen kennen als er nieuws te rapen valt: thanks but no thanks!

 16. Ja ik ben ook nieuwsgierig. En ik vind het een positieve eigenschap zolang het niet te ver gaat.
  Overigens ben ik het met ioon eens dat het woord wel klopt ;)

 17. Ik ben van nature heel erg nieuwsgierig, ik wil altijd alles weten en overal van op de hoogte zijn :) Soms nogal vermoeiend, maar ik vind het op zich niet echt een slechte eigenschap ofzo. Je kunt natuurlijk ook te nieuwsgierig zijn, maar dat valt bij mij wel mee, denk ik haha!

 18. Ik ben ook heel nieuwsgierig. Ik vind het positief. Ook omdat je je interesseert in de ander als je nieuwsgierig bent, hoewel dat soms niet oprecht is, maar toch! Leuk artikel.

 19. Ik ben zelf verschrikkelijk nieuwsgierig. Echt heel erg. En ik vind het geen slechte eigenschap, al word ik soms wel gek van mezelf, ik MOET iets weten anders word ik gek, en dat is af en toe een beetje vervelend.

 20. Ik ben heel erg nieuwsgierig, ik vraag me de hele dag door van alles af en kom dan het liefst meteen achter het antwoord. Heeft me wel vrij veel algemeen kennis opgeleverd, haha.

 21. Nieuwsgierigheid doet leven! Kijk maar naar kleine kinderen, als zij niet nieuwsgierig waren naar alles om hun heen zouden ze toch altijd op het niveau van een baby blijven? Maar zoals veel van mijn voorgangers al zeggen: je moet niet té nieuwsgierig zijn, uiteraard.

 22. Ik ben ook ontieglijk nieuwsgierig en ben blij met deze eigenschap. Ik denk dat het je verder brengt en dat je niet snel genoegen neemt met informatie. Denk dat dat ook de kracht van het leven is: nieuwe dingen ontdekken. Anders is het ook maar zo saai. ;)

 23. Voor mezelf vind ik het soms een negatieve eigenschap. Soms ben ik echt te nieuwsgierig en kan ik het niet uitstaan als ik iets niet te weten kom. Maar op zich, nieuwsgierig betekent voor mij ook leergierig en dat vind ik een erg goede eigenschap. Maar ja, alles waar ’te’ voor staat is eigenlijk niet goed, zegt men toch? ;-)

 24. Afluisteren doe ik wel, maar zonder dopjes. Je moet alleen niet spontaan in lachen uitbarsten. Is ons wel eens gebeurd. Wij waren aan de praat aan de rechterkant van de trein en een vrouw aan de linkerkant begon opeens te schaterlachen. Duidelijk om ons. :’) Dat was wel grappig.

 25. haha, ik ben ook nieuwsgierig, maar oortjes in met de muziek uit heb ik nog nooit gedaan ;) Ik kan gewoon heel goed zogenaamd ongeïnteresseerd kijken, denk ik.

 26. Ik ben ook nieuwsgierig. En ik vind het zeker weten geen slechte eigenschap! Ja neuzen in andermans zaken levert niet altijd positieve resultaten op, maar dat is dan ook de enige slechte kant van nieuwsgierigheid als je het aan mij vraagt.

 27. Ik hoor bij mijn opleiding, journalistiek, niets anders dan hoe belangrijk het is om nieuwsgierig te zijn. Wat mij betreft is nieuwsgierigheid dus een heel goede eigenschap!

 28. Zover het in de normale mate aanwezig is, is nieuwsgierigheid niet verkeerd vind ik hoor :) I mean, op sommige momenten móét je gewoon nieuwsgierig zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.