Jeukende handen

Ga je gang!

Het gebeurt soms als ik blogs lees. Eerst denk ik dat ik het fout heb: nee, het zal toch niet…? Maar bij herlezing blijkt het er toch één te zijn: een (spel)fout.

Er zijn twee mogelijke reacties hierop:
1. Meteen melding maken met de fout, al dan niet met de mededeling dat dit toch echt niet kan.
2. Niks doen.

Ik ga meestal voor het tweede. Iedereen maakt wel eens fouten (ja, ik ook, het is niet te geloven, maar toch is het zo!) en niet iedereen is erop gesteld. Maar oooooh, wat jeuken mijn handen dan.

Zoals je misschien wel weet, geef ik al een aantal jaren bijles. Nu doe ik daarnaast ook vrijwilligerswerk als taalcoach (je wordt gekoppeld aan een inburgeraar en gaat dan leuke, maar ook nuttige dingen doen, zoals Nederlandse tradities uitleggen of naar de film). Daarnaast sturen mensen mij soms hun werkstukken/papers/weetikveelwat op en dan kan ik eindelijk toegeven aan die kriebels: fouten verbeteren zonder dat mensen het vervelend vinden (hiermee probeer ik niet te zeggen dat jullie nu al je werkstukken/papers/weetikveelwat naar mij op moeten sturen, deze service is alleen voor vrienden/broertjes).

Soms denk ik dat mijn roeping nog niet helemaal tot me doorgedrongen is: leraar worden. Als leraar kun je de hele dag door anderen verbeteren (en niemand vindt je een betweter), je krijgt er zelfs voor betaald.

Maar dan denk ik aan irritante pubertjes, het salaris waarvan ik mijn drie huizen in het buitenland niet kan betalen en het nakijken van toetsen in mijn vrije tijd (!) en dan is mijn gedachte: nou nee. Ik ga toch maar door met Literatuurwetenschap.

Ben ik de enige die jeukende handen krijgt van (spel)fouten of durf jij het ook toe te geven?

(Mensen die de fouten die op het plaatje staan eruit halen, kan ik helaas geen broodrooster geven, want zoveel broodroosters heb ik niet.  Eigenlijk heb ik niet eens één broodrooster. Maar ook al krijg je geen prijs: geef toe aan die jeuk en verbeter de fouten!)

 

68 gedachtes over “Jeukende handen”

 1. Heel herkenbaar dit!
  Ik erger me ook behoorlijk aan fouten, kleine foutjes kan ik nog over het hoofd zien…

  maar dingen als verkeerde lidwoorden, of zinnen die kant nog wal raken krijg ik wel serieus de kriebels van!

  Herken me hier dus best wel in, leuk om te weten dat ik niet de enige ben! :-)

 2. Ik doe ook nummer 2: niks doen. Gewoon omdat ik zelf ook weleens fouten maak. Maar ik zeg wel eerlijk: mijn handen jeuken dan wel, maar ik doe niks. Ik voel me dan rot, omdat ik hoogstwaarschijnlijk ook niet foutloos schrijf. Ik moet eerlijk toegeven dat m’n handen meer jeuken met ‘d’ of ‘dt’ etc. Terwijl ik wel begrijp waarom mensen deze fout vaak maken. Vroeger was ik een ster in dictee. Ik haalde hoge cijfers, en ik vond het leuk. Tegenwoordig zijn m’n hersenen lui geworden omdat het uitzichzelf wordt verbeterd. Dus, ik merk nu af en toe dat IK word verbeterd, want ik weet het soms even niet meer: is het nu ‘dt’ of niet? En dan heb ik het niet over ‘ik vind’ – ‘ik vindt’.. Maar soms heb ik wel een blackout met ‘jij vindt’ – ‘vind(t) jij’. Volgens mij is het toch echt ‘vind jij’..

  1. Ik ben m’n zin vergeten af te maken:

   “Tegenwoordig zijn m’n hersenen lui geworden, omdat het uitzichzelf wordt verbeterd door GOOGLE of spellingcontrole.”

   1. Ik vind het soms frappant dat Google bij het juist typen van een woord, soms de spelfout suggereert omdat zoveel mensen de fout maken. :D

    Ik merk wel dat ik tegenwoordig sneller twijfel over hoe ik een woord moet schrijven. Maar dan zoek ik het vaak op in een online woordenboek. :)

 3. oh jeetje … dan zul je bij mij wel heel erg jeukende handen krijgen (in Bosnië krijg je dan geld – als je handen jeuken) mijn excuus is dat Nederlands niet mijn moedertaal is.

  1. Mooie uitspraak in het Bosnisch dan! Wat zouden we dan veel geld krijgen door al die irritaties over spelfouten (behalve als Nederlands je moertaal niet is, hihi)..

 4. ik denk dat ik zelf iemand ben die heeeeel veel fouten maakt….ik heb er nogal een handje van om ik wordt te schrijven enzo. En dat komt….omdat ik daar pas in GROEP ACHT van de basisschool bijles voor heb gehad, en het simpelweg niet snap. Naja…ik snap het nu wel maar moet er dus echt actief over nadenken. En als ik dan snel typ….dan lukt dat nadenken niet zo goed ;) Dus die werkwoordsfouten zie ik niet.
  Maar dingen als hun hebben en ik ben groter als jij….dat doet wel een beetje zeer (en dan jeuken m’n handen wel)

   1. Oh die fout maak ik vaak in mijn spreektaal doordat het hier in Brabant bij het dialect hoort. Mijn vriend corrigeert me dan en dan maak ik er ‘hullie’ van om het nog even erger te maken.

 5. Ja, ik heb er ook last van en ik kijk ook voor mijn werk teksten na van anderen, dan mag ik lekker verbeteren. Hoewel ik natuurlijk zelf ook wel eens een foutje maak. Soms sla ik een beetje door en doe ik het ook in brieven die ik krijg van een energiemaatschappij ofzo. Ik stuur ze nooit terug met de correcties :-)
  Ik heb wel een keer een e-mailnieuwsbrief teruggestuurd met een suggestie. Niks op gehoord overigens.
  Ik ben wel verbaasd hoe onbelangrijk mensen het vinden om dit soort fouten te maken. Ze halen de schouders op als ze een ‘dt’ fout maken. Ik vaag me nu af of ik me er dan wel druk om moet maken. Over een paar jaar let men er niet meer op en is alles toegestaan. Mark my words :-D

 6. Hmmm…. ‘de taal is het voertuig van de geest’ placht de Dichter des Vaderlands’, Driek van Wisse, ooit te zeggen als opening van zijn gesproken column in het tv-programma Binnenlandse Zaken. Om daar meteen aan toe te voegen ‘al is het wel een krakende wagen geworden’.
  Helaas zal ik tot mijn pensioen toe dat verbeterwerk doen en zal het effect ervan gering zijn vrees ik… Vooral omdat velen denken ‘maar dat begrijpen ze toch wel…’.
  Tot slot: ik moet een bepaald pws toch met andere ogen lezen…? ;-)

  1. Ja, er is een bepaald pws die al door de handmatige spellingscontrole is gegaan, dus als daar een fout in staat, dan moet de handmatige spellingscontrole zich schamen!

 7. Ik maak zelf ook fouten. Mijn DT’s zijn gewoon niet goed. Feit.
  Maar! Ik krijg dus wel echt kriebelhanden als mensen geen leestekens gebruiken of voor het gemak hoofdletters achterwegen laten. Tel daarbij op dat ik van ME echt knetterbef word (behalve als het dus wel in een goede zin staat, soms kan het nog wel omdat MIJN dan weer niet helemaal lekker staat) en je hebt Chantal die een blog minder volgt.
  Ik zeg er niks van, maar het irriteert me wel heel erg (ha! Daar was die ME die nog wel door kan)

 8. Bij mijn vrienden ben ik een verbeteraar, dat weten ze ook. En als ik zelf dan een keer een foutje maak, schaam ik me kapot, maar ja, dat is menselijk. :) Op blogs doe ik niks, tenzij het een artikel is over spelfouten bijvoorbeeld, want dan vraagt die gene er gewoon om!
  Ik kan me er wel echt aan ergeren als ik een spelfout zie in de krant of een hele officiële website. Ik bedoel, je zou toch verwachten dat die mensen wel bekend zijn met de werkwoordspelling!

 9. Ik zie vaak na een paar dagen type- en spelfouten in mijn blogs. Gelukkig zijn het meestal typefouten, want ik let altijd wel goed op mijn spellen. Bij de foto kromden mijn tenen al vrij snel, zo snel dat ik eigenlijk stopte met lezen.

  Een blog met veel spelfouten stop ik vaak met volgen want daar kan ik niet zo goed tegen. Soms zeg ik er wel iets van maar vaak krijg ik dan inderdaad negativiteit terug of wordt er achter mijn rug om gezegd dat ik alleen maar reageer om een spelfout op te merken, wat dus niet zo is!

  Bij mij mag je het altijd zeggen hoor! Mag via twitter, facebook of op mijn blog zelf vermeld worden. Ik word er liever op gewezen dan dat er nog 1000 andere mensen mijn domme fout lezen. ;)

 10. Ik hou niet van spellingsfouten, maar ik maak ze helaas zelf ook wel eens. Ik heb eigenlijk liefst dat mensen dat dan gewoon tegen me zeggen! Blijkbaar schreef ik tot voor kort het meervoud van cadeau altijd fout, tot iemand me erop wees :)

 11. Ja, herkenbaar herkenbaar! Zo vervelend, foute spelling… Vooral verkeerd gespelde voltooid deelwoorden, maar ook: een overschot aan leestekens (waarom!!!???) of een overschot aan gewone tekens (ooooooooooooooh) of een overschot aan spaties (vliegtuig reparateur, hallo, in het Engels kan dat maar dit is Nederlands).

 12. Ik herken het. Ik schrijf zelf ook niet foutloos maar soms zie je fouten waarvan je denkt, is dit uberhaupt wel Nederlands?

  Ik maakte laatst pas een blunder. Ik zei bijv. ik heb een hekel aan spellingsfouten, terwijl het spelfouten is.

 13. Ik doe het soms wel en soms niet. Gisteren verbeterde ik een meisje van rond de 25 jaar omdat ze ” s’avonds ” had getypt ipv ” ’s avonds” Tuurlijk, het kan gebeuren en ik ben ook niet heilig. Maar blijkbaar koppel ik leeftijd aan het feit dat je dan wel moet weten hoe je ” ’s avonds” schrijft.
  Zelf ben ik ook wel een ”grammarnazi”, maar natuurlijk schrijf ik soms ook nog dingen verkeerd. Op zich jeuken mijn handen niet zo erg, als jouw handen doen op zo’n moment, volgens mij.

 14. Wij moesten vorige periode voor Nederlands betogen e.d schrijven en dan moet je het laten nakijken door een medeleerling voordat je het inleverde bij de lerares. Heerlijk eindelijk eens een rode pen er doorheen halen :). (je mag het trouwens wel zeggen als ik spelfouten of iets dergelijks maak :P)

 15. Ik ben altijd bang om spelfouten of stijlfouten te maken, maar zelf heb ik ook een hekel aan als andere mensen ze maken. Vooral als ze over het hoofd gezien worden.

 16. Héél herkenbaar! Meestal houd ik me ook aan plan B, maar soms is het simpelweg zo erg dat ik er iets van ‘moet’ zeggen. Fouten waar ik echt de kriebels van krijg: dit betekend, ik wordt, me moeder, is i.p.v. eens en zo kan ik nog wel even doorgaan…

 17. Heel herkenbaar, ik heb ook de neiging om dat soort dingen te verbeteren maar dat doe ik meestal maar niet. En ik heb dat soort fouten zelfs vast ook wel eens een keer gemaakt ;)

 18. Ik zeg meestal ook niets, omdat ik niet vervelend wil zijn, maar ik erger me wel dood aan dt-fouten. Ik zag laatst meerdere malen ‘gebeurd’ i.p.v. ‘gebeurt’ en ‘betekend’ i.p.v. ‘betekent’ en dan denk ik: kom op zeg!

  Ik maak zelf ook fouten die ik soms na tien keer lezen nog steeds niet zie. Als een ander het ziet, vind ik het wel fijn als diegene het dan ook zegt.

 19. Ik zie ze elke dag, maar ik verbeter ze alleen als ik me er echt heel erg aan erger. Als je bij mij een foutje zie, zeg het gewoon maar. Beter dan dat het blijft staan toch?

 20. Ja, ook ik maak redelijk wat fouten. Vooral dan tikfouten. Ik erger dus ook vaak aan mijn eigen teksten. Het heeft ermee te maken dat je je eigen fouten niet ziet. Mijn teksten laten nalezen door derden alvorens te publiceren is een oplossing, maar ik wil me op geen enkele manier (vooraf) laten beïnvloeden. Dus corrigeer ik de postjes zo goed en zo kwaad ik kan en that’s it. Eventuele fouten worden nog gecorrigeerd na de publicatie.

  Als ik andere teksten lees en ik ontdek spel- en tikfouten dan stoor ik me daar zelden of nooit aan, zolang het niet de spuigaten uitloopt. Ik zeg er alleszins nooit wat van (men kan de pot moeilijk verwijten dat ie zwart ziet). Tenzij men me uitdrukkelijk vraagt om teksten te lezen met het oog op het aanbrengen van correcties…

 21. Ik kan absoluut niet tegen spelfouten! Zeker niet als mensen herhaaldelijk dezelfde fouten maken en dus gewoon echt niet snappen dat het ‘Ik vind’ (zonder t) is of ‘Ik ga naar huis’ (en niet NA). Maar ik zeg er meestal niks van. Soms als ik weet dat vriendinnen het niet erg vinden overigens wel.

 22. Ik heb sowieso geen enkel probleem met tikfouten, dat kan iedereen overkomen, maar fouten tegen de dt-regel storen me wel, vooral als de hele tekst er werkelijk vol mee staat en de fout niet eens consequent gemaakt wordt (alsof mensen random een dt/t/d op het eind van een woord schrijven, onafhankelijk van de context of de tijd).
  Ik zal er niet op reageren, maar ik ben in zo’n geval eigenlijk wel geneigd om te stoppen met het volgen van de blog, tenzij ik de inhoud echt interessant vind…
  Wanneer ik zelf zo’n fout maak en verbeterd word door iemand, zou ik dat die persoon trouwens echt niet kwalijk nemen, integendeel!

 23. Ik zit vaak met hetzelfde, moet ik de foutjes even melden of niet? Zelf ben ik erg netjes wat spreken en schrijven betreft, hoewel ik steeds vaker foutjes tegen kom in mijn geschreven stukjes en ze dan nog moet verbeteren terwijl de heeeeele wereld ze al heeft gelezen (en niks heeft gezegd tegen mij!)

 24. Ik ben iemand die altijd de weg kwijt is met d-dt en t
  Vreselijk, ik kan er niks aan doen.
  De fout van jou en jouw maak ik nooit. Hen en hun ook niet.
  Ik erger mij alleen aan jou en jouw, en me en mij;-)

 25. Mijn handen gaan er ook van jeuken! Maar ik heb het op blogs minder erg. In presentaties, boeken, of echt belangrijke documenten zoals dossiers voor school bijvoorbeeld vind ik het wél heel irritant en wil ik ze direct gaan verbeteren. Ik zat laatst in een restaurant en op de menukaart stond een spelfout, ook dat restaurant heb ik even gemaild.

  Op blogs vind ik het doorgaans minder vervelend, omdat een typfout natuurlijk sowieso snel gemaakt is..

 26. toen ik de foto zag dacht ik echt even aaaaah nee laura dat meen je niet!
  maar gelukkig was het niet serieus :D

  ik erger me wel enigszins als ik spelfouten zie, maar zal er nooit iets van zeggen. gewoon omdat ik vind dat ik dat niet hoef te doen. zegmaar.

 27. Ik ben niet zo heel goed in spelling, maar ik probeer er heel erg op te letten want ik raak best wel geïrriteerd als een leraar toets terug geeft waar een d of een t ergens achter staat bij geschreven :P

 28. Hoi laura! Ik voel me niet aangesproken, maar ik weet dat jij op mijn blog kijkt: Ik heb DYSLEXIE! Ik zou het fijn vinden als je er een ziet bij mij dat je me dit meld en zegt hoe ik het moet verbeteren, want zoals je misschien wel weet, is dit moeilijk voor mij ;)Ik weet niet zo goed wat ik van dit artikel moet vinden.. ;)

 29. Haha, bij mij komen er heel vaak spelfouten voor =) Ik vind het altijd wel fijn als mensen me erop wijzen, dus als je ze tegenkomt… ga je gang! Bij mij irriteert het me wel, maar ik heb ze zelf niet eens altijd door.

 30. Oeh, dat lijkt me wel wat, geen broodrooster winnen.

  vind, sowieso, wil, zij, jou, gebeurt.

  Niet alleen mijn handen gaan jeuken als ik zoiets zie, ik krijg daar algehele vluchtneigingen van ;) (En toch lees ik uiteindelijk door, gek genoeg.)

 31. Ik doe er alles aan om mijn stukjes zo foutloos mogelijk op mijn blog te krijgen… Veel herlezen dus. Maar ik ga qua tikfouten vaak de mist in bij reacties, en dat vind ik dan altijd jammer. Dus als er bij jullie een tikfot in de reacties staat : bij voorbaat excuses ;)

 32. Dankje! Ik erger me er dus ook vaak kapot aan en kan het zelf ook niet begrijpen, omdat ik sinds ik klein ben al best wel nauwkeurig met de taal omga. Toch ga ik altijd voor optie twee. Iedereen maakt wel eens fouten en anders kan ik wel bij elke blog een rode pen er doorheen raggen. Gewoon optie twee dus :)

 33. Haha, ik zoek echt best wel veel woorden op. Vooral d/t werkwoordsvervoegingen. Ik ben zo iemand die kiest voor wat er mooi uitziet ;) Maar ik lees een tekst ook wel een miljoen keer over om zoveel mogelijk foutjes er uit te vissen. Heel veel spelfouten leest ook gewoon vervelend. Maar ik moet ook zeggen dat ik er meestal niks van zeg, iemand heeft vaak toch zijn/haar best gedaan! Tenzij het echt héél erg is, maar dan haak ik uiteindelijk af.

 34. Ik ben echt heel slecht in spelling. Ik probeer in mijn posts altijd heel hard mijn best te doen, maar ik zie het vaak ook gewoon niet. Wanneer een woord nu aan elkaar moet en wanneer niet. De ‘DT daar ben ik al wel wat aangewend, maar prijs van de beste spelling weter die hoef je mij niet te geven ;)

 35. De enige fout die ik weleens maak, is die ‘zowiso’, omdat ik het schrijf zoals ik het hoor. Voor de rest heb ik de dt regel genoeg onder de knie.

  Beste foutverbeteraars, verbeter alleen mensen als je hen er mee wil helpen. Fouten verbeteren om jezelf goed te doen voelen en anderen laten afgaan, is verkeerd. De ene mens heeft een wiskundeknobbel en de andere een taalknobbel. Let it be.

  Ik volg een meisje op twitter en de helft van de tijd zit zij andermans tweets te verbeteren. Dat is gewoon mega irritant, ik snap niet dat die mensen haar niet unfollowen.

  Oké, ergens erger ik mij ook aan taalfouten. Maar ik neem altijd optie 2 (zwijgen) omdat ik ook niet perfect ben. Ik zal wel op andere vlakken fouten maken. Ne mens is maar ne mens. Al vind ik het niet kunnen dat er zulke fouten gemaakt worden op blogs die dagelijks heel vaak bezocht wordt.

 36. Haha, serieus ik las dat plaatje en ik dacht: NEEE :| Dit meen je niet! Dusja, ook ik voel het dan jeuken xD Gelukkig was het niet nodig na het lezen van je blog (:

 37. Ik kan nie spellen nie en nie typuh nie.

  Ik ben zo’n Hollander die niet met d/t’s overweg kan en dergelijke. En toch lekker anderen verbeteren als ik wel een foutje merk (een groot foutje zoals in de titel / consequent foutje). Ik wil graag de pot zijn!

 38. Haha, ik kreeg idd gelijk jeuk toen ik alle fouten op de afbeelding zag. Van kleins af aan ben ik al bezig met taal (mede door mijn moeder). Helaas maak ik zelf ook weleens een tikfoutje of spelfout. Ik verbeter het dan wel gelijk.

 39. Ja, mijn handen jeuken ook. Vooral als ik fouten zie in blogjes van anderen.

  Ik vind dat het zowiezo moet gebeuren, want dat wil hij en zij willen het ook, dus het is niet aan jou om te bepalen wat er gebeurt.

 40. Als er iets is waar ik niet tegen kan, zijn het wel spelfouten :D Dagelijks kom je ze tegen. Onlangs las ik een kanjer van een dt-fout in koeien van letters op de voorpagina van een reclamefolder; dan denk ik meteen: dat product koop ik nooit. Volgens mij schort er toch iets aan de taallessen in het middelbaar onderwijs. In mijn vrije tijd ben ik eindredacteur bij een tijdschrift en zo kan ik toch af en toe mijn minuscule steentje bijdragen :)

 41. Verbeteren doe ik vaak zonder dat ik er erg in heb, maar dat is dan wanneer iemand een spreekfout maakt. Bij schrijffouten doe ik het meestal niet. Ik heb wel een keer een blog geschreven over “sowieso” omdat sowieso iedereen dat fout lijkt te schrijven.. Dat hielp mij om de jeuk over te laten gaan. Wellicht komt deze blog voort uit zo’n zelfde reden? ;)

 42. Aiai, herkenbaar! Ik zit in de eindredactie van het rechtenfaculteitsblad van de UvT en heb ondertussen al heel wat uurtjes besteed aan het nakijken van artikelen. Vooral d-t fouten en als/dan-fouten blijven irritant. Bij blogs etc. van vrienden verbeter ik fouten meestal wel, bij vreemden doe ik niks ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.