Can’t buy me love

Nee, geen kerstblogje vandaag, maar wel eentje met een gedacht die je aan kerst kunt koppelen!

‘Ik wil een iPad 2 en een BlackBerry. Later wil ik in een villa wonen met een zwembad en vooral heel veel geld hebben.’
Misschien komt het je wel bekend voor dat mensen dit zeggen of misschien zeg je het zelf wel eens. In een (westerse) wereld als die van nu kun je bijna niet anders dan zo zijn: materialistisch. Je status wordt ontleend aan spullen, hoe duurder en hoe meer, hoe beter. Heb je geen BlackBerry, dan ben je echt een loser (‘Maar dan kunnen we niet pingen!’). Je onderbroeken moeten van Björn Borg zijn, anders kun je ze net zo goed geen onderbroek aantrekken. En ga jij op vakantie naar Texel? Haha, laat me niet lachen!

En dat is jammer. Ja, het is leuk om zoveel spullen te hebben (‘Handig hoor, zo’n iPad, ik kan niet meer zonder!’), maar is het nou echt belangrijk? Kijk, de Beatles, die begrepen het al in de jaren zestig: ‘I don’t care too much for money, for money can’t buy me love’. En ze hebben, natuurlijk, gelijk. Heel leuk, al die spullen, maar de belangrijke dingen in het leven kun je er niet mee kopen: liefde, geluk, vriendschap.

Dus probeer je aandacht meer te richten op je geliefden in plaats van op die iPad. Leg je telefoon eens weg. Geef een zelfgemaakt cadeautje met een lieve boodschap in plaats van die dure tas. En (om maar even in de jaren zestig-sfeer te blijven): feel the love.

Ben jij materialistisch?

44 gedachtes over “Can’t buy me love”

 1. Natuurlijk ben ik materialistisch. Zoals je zelf al zegt: wie niet in deze maatschappij? Ik ben de eerste om het toe te geven, al vind ik het zelf ook verschrikkelijk.
  Maar: ik probeer wel met liefde met mijn spullen om te gaan :) En ik ben ook met name gevoelig voor spullen die echt veel voor mij betekenen, zoals mijn muziekinstrumenten – daar heb ik veel meer voor over dan al die andere dingen.

  Ohja, ik heb geen Blackberry en ook geen iPhone/iPad. Moet ik daar nu blij mee zijn of niet? :P

  1. Word je serieus gelukkiger ervan? Materialisme is (voor mij dan tenminste) niet een muziekinstrument, maar het bezit van vijf paar dezelfde schaatsen. ‘Onnodig bezit’, zeg maar.

    1. Hoewel die muziekinstrumenten onder ‘minder erge vorm van materialisme’ vallen, is het volgens mij wel materialisme. Dat is toch gewoon ‘waarde hechten aan levenloze spullen’? Maar per definitie dan, want ik vind het voorbeeld van Jaap ‘erger’.

     Post naar mijn hart, deze :)
     Het was een topkerst, zonder cadeautjes (maar ik ben wel materialistisch, eerste om toe te geven)

 2. Oh god noooooooo ik ben een loser. Ik heb een telefoon zonder internet die bij lang en na niet in de buurt van een Blackberry komt.
  Nee inderdaad, het gaat helemaal niet om die dingen, het gaat er om dat je mensen hebt die van je houden (ja cliché cliché maar het mag, het is kerst).

 3. Ik ben een loser, ik ben materialistisch (troost shoppen, guilty) en ik hou van luxe. Money can’t buy me love, maar wel zoveel andere leuke dingen hihi. ;P Desalniettemin ben ik het eens met het cliché: liefde, vriendschap en gezondheid zijn onbetaalbaar (maar voor de rest mastercard).

 4. Ik heb helemaal geen dure telefoon of dure computer of whatever. Ik doe niet aan dat ‘erbij horen’. Ik ben sowieso spiritueel ingesteld en ik geloof in reincarnatie. Nou ja, aan dingen kan ik me wel hechten, maar ik moet het toch allemaal weer afstaan. Maar een band kan blijven bestaan.

  Dus in antwoord up je vraag; nee. Ik ben niet materialistisch.

 5. Mah. Er zit een groot verschil in hoor: niet zonder een computer kunnen en niet zonder je familie kunnen. Niet te vergelijken. En toch is het allebei waar.

 6. Wat leuk! Ik ben niet heel erg materialistisch. Ik ben wel een beetje jaloers als ik door de harde tegenwind fiets en er komt een scooter voorbij, maar dat is wel normaal denk ik. Als ik iets zeg tegen mijn moeder van ‘mag ik een scooter?’ dan zegt ze: ‘je hebt al een paard, hoeveel meisje die jij kent hebben nou een paard?’ En eerlijk gezegd ben ik heel blij dat ze dat zegt, want dat houdt me wel realistisch.

 7. Vergeef me het tegengas, maar ik denk dat een gematigde vorm van materialisme samen kan gaan met ‘de kerstgedachte’. Ik zet dit bewust tussen haakjes, omdat ik het minstens zo zorgwekkend vind dat er als reactie op het nu wordt geclaimd dat er slechts die ene kerstgedachte is.

  Laatst hoorde ik een zin die me bijbleef: “Het gaat niet om de cadeaus die onder de kerstboom liggen, maar om de mensen die er omheen zitten.” Mooi gevonden, maar twee dingen zouden er historisch al niet aan kloppen: een kerstboom is geen christelijke traditie – zoals het feest Kerstmis dus wel is – en de kerstgedachte is vanuit theologisch perspectief ook iets anders.

  Ik ga nu niet pretenderen dat mijn interpretatie van Kerstmis de enige of juiste is, maar ik wil er wel mee zeggen dat ‘de kerstgedachte’ – reactionair op ‘het materialisme’ – ook een beetje makkelijk gevonden is anno nu.

  In de Mis van de kerstavond werd verteld dat Kerstmis de overweging is tussen het gewone en het buitengewone – noem het bijzonder. Los of iemand dit zo ervaart, vind ik het wel een interessante gedachte: de geboorte – want dát is Kerstmis, ook al lijken velen dit te zijn ‘vergeten’ – als gewoon aan de ene kant en als bijzonder aan de andere kant.

  Intussen is de lap tekst al groter dan ik vooraf gepland had, maar ik denk dat ik vooral wil zeggen dat ik ‘het materialisme’ – wanneer is er sprake van (zorgwekkend) materialisme? – net zo jammer vind als de vanzelfsprekende reactie – bij gebrek aan beter, wellicht? – op het materialisme, die ‘wij’ als weldenkende maatschappij vervolgens verpakken in ‘de kerstgedachte’, als enige juiste en reactionaire alternatief.

  Hopelijk heb je wat aan deze reactie. Ik wens iedere lezer hier een zalig kerstfeest toe.

  1. Ik vind tegengas niet erg hoor!

   Ik heb dit blogje niet geschreven met de gedachte van: laat ik hem met kerst erop zetten. Maar toen ik gisteravond nog een blogje moest vinden om erop te zetten, zette ik deze erop en toen dacht ik: oh ja, het sluit er wel bij aan.
   Dus in eerste instantie is hij niet geschreven vanuit de kerstgedachte, snap je?

   Maar ik snap je punt :)

 8. Ik zou heel graag willen zeggen dat ik niet materialistisch ben. Helaas zit ik dit ondertussen te typen op het allerduurste kerstcadeau dat ik ooit gekregen heb: een iPhone. En ik had er niet eens om gevraagd! Maar ja, ik ben dus héél blij, en dus toch best materialistisch. Aan de andere kant heb ik gisteren van het kerstfeest vooral genoten vanwege het samenzijn met mijn familie. Heeft niet iedereen een beetje materialisme in zich? Jij zweert toch ook bij een Moleskine :)

 9. Ik ga niet zeggen dat ik niet zulke spullen heb en ze niet zou willen hebben, maar uiteindelijk voel ik serieus liever de vriendschap en liefde van iemand op een andere manier, want ik vind cadeautjes vaak zo leeg en niets zeggend. Liever iets kleins wat iets betekent! En die BlackBerry regel ik dan zelf wel ;) fijne feestdagen!

 10. Ik ben redelijk materialistisch. Toen ik een maand terug twee paar schoenen op één dag kocht was ik heel blij, maar ik voel me ook altijd een beetje bezwaard, zonder die schoenen kan ik het ook wel redden, en er zijn genoeg mensen die niet eens schoenen hebben. Dus aan de ene kant was ik heel blij, maar aan de andere kant…

 11. Nee helemaal niet.
  Ik heb een oubollige mobiel, geen I pad, maak vaak gebruik van de kringloopwinkels waar veel pareltjes liggen die materialistische mensen zat zijn;-)
  Ik heb wel een Nespresso apparaat, een auto en een frituurpan;-)
  Fijne dag vandaag!

 12. Moet wel zeggen dat ik van technische snufjes houd. Ik heb bijvoorbeeld wel een tablet, maar geen ipad (veeeul ste duur). Maar goed, bij mij gaat liefde voor alsnog boven dingen.

 13. Nee ik ben absoluut niet materialistisch! Ik hecht niet zoveel waarde aan spullen. Ik ben natuurlijk heel blij met mijn Macbook & Ipod maar verder niet. Ik heb ook nooit waarde aan kledingmerken gehad. En het klopt, je kan nog zoveel spullen hebben, maar dan voel je nog geen liefde (of zoiets)!

 14. Ik ben ook wel een beetje materialistisch, maar daar ontkom je gewoon niet aan. Zolang we maar ook de belangrijke dingen blijven waarderen, zoals familie en liefde (which money can’t buy).

  Goede muziek hoor, The Beatles! Ik heb laatst weer The White Album van ze gekocht (om in de materialistische sfeer te blijven).

 15. Nee, niet materialistisch, ik ben niet van de dure spullen. Liefde, geluk, je hebt gelijk, die koop je niet. En sommige mensen zijn zo op zoek naar het geluk dat ze er al vaak voorbij zijn gelopen zonder het te merken.

 16. Ik vind mezelf niet erg materialistisch.. Ik koop mijn kleding graag goedkoop (zeeman heeft prima sokken!), hoef echt geen BlackBerry of Iphone (ik doe nu al ruim een half jaar met de afgedankte mobiel van vriendlief), de nieuwste laptop, een Ipad of weet ik wat allemaal.. Ik heb ze niet. Gewoon een simpel cameraatje (wel een lieffie hoor!) is voor mij voldoende. Aan spullen heb je uiteindelijk weinig. Het enige waar ik waarde aan hecht zijn mijn foto’s en mijn schriften met teksten die ik geschreven heb. Als ik alles weg zou moeten doen wat geen waarde voor me heeft, blijft er niet eens zo gek veel over. Ben het dus helemaal met de Beatles eens! :)
  Fijne kerst, Laura!

 17. Ik ben denk ik wel redelijk materialistisch. Ik kan hebberig en blij worden van spullen. Al koop ik liever dingen voor anderen dan voor mezelf. Ik ben ook absoluut niet iemand die een bepaald merk moet hebben om me goed te voelen ofzo. Ik realiseer me ook wel in wat voor luxepositie we ons eigenlijk bevinden! En zo zijn die spullen uiteindelijk ondergeschikt en zeker niet het belangrijkste in mijn leven.

 18. Mooie gedachte inderdaad. Ik heb geen blackberry en geen Björn Börg onderbroeken; ik geef sowieso vrij weinig om merken.
  Maar mijn camera is wel mijn beste vriend en zonder telefoon zou ik het toch wel moeilijk hebben :P dus wat dat betreft ben ik wel materialistisch..

 19. Tot op zekere hoogte wel, ja. Ik heb een pc, digitale tv, gsm. En ik baal vreselijk als er geen water of verwarming is.Dit terwijl de halve wereld het zonder moet stellen, en daar waarschijnlijk veeeeeeel minder over zeurt dan ik.
  Maar ook waar is dat we hier niet aan de andere kant van de wereld zitten, en je hier wel een aantal van die dingen nodig hebt om een beetje goed te kunnen ‘meedraaien’.

  Maar hier ten huize vind je geen I-pad/Iphone, geen HD tv… Ik hol ook niet naar de winkel telkens er een nieuw tv/computer/digibox/gsm-model uitkomt. Als het datgene doet waarvoor ik ’t wil gebruiken, kan ik gerust wachten om het te vervangen tot het de geest geeft.

  Met kledij net zo. Mijn looks moeten in orde en een beetje up-to-date zijn, maar ik moet daarvoor écht geen merkjeans rond me hebben zitten !

 20. Ik voelde me gisteren wel behoorlijk materialistisch… Ik werd eerlijk gezegd bijzonder blij door al die cadeautjes die ik kreeg van mijn schoonfamilie! Al moet ik er tegelijk bij zeggen dat hetgeen me het meest blij gemaakt heeft is dat iedereen heel erg zijn best gedaan heeft om een geschenkje te zoeken dat bij me past… In die zin waren die cadeautjes voor mij dan toch een beetje een uiting van liefde :-)

 21. Ik ben niet heel erg materialistisch, ik houd wel shoppen, maar het scheelt dat ik student ben en daardoor niet te veel kan spenderen, dat weerhoudt je wel :P Ik word blij van nieuwe spullen, maar ik overweeg wel altijd of ik heb echt nodig heb. Oh en ik heb ook geen iphone, ipad of macbook ofzo, hou absoluut niet van gadgets en heb geen geld en geen zin om dat allemaal bij te houden!

 22. Ik ben vrij materialistisch, ik kan echt niet meer zonder tv, telefoon, xbox of een computer. Ik hecht vrij veel waarde aan mn spullen, als iemand zomaar ineens mijn telefoon pakt, verander ik spontaan in een ninja.

  Wel zie ik de waarde in van liefde en vriendschap, waarschijnlijk omdat ik het ook heb moeten missen. Ik heb liever een goede vriend dan een goede computer, haha. Ik kan niet zonder beide, al zou ik eerder opofferingen maken kwa spullen, dan vrienden ;)

 23. ik ben behoorlijk materialistisch, of eigenlijk: ik heb een behoorlijke wensenlijst (4 auto’s (gewoon omdat ze alle 4 tof zijn) groot huis, vakanties etc). Maar ik ben het behoorlijk met The Beatles eens: All you need is love.
  Maar ik mag wel wat te dromen over hebben toch? ;) En ik ben ook wel heel erg gelukkig zonder al die dingen, maar het zou zo tof zijn

 24. Ben ik materialistisch? Valt wel mee, al gedraag ik me soms zo. Kleren zijn lastig, maar ik kan best met minder toe. Er is geen apparaat waar ik niet zonder kan. Het enige bezit dat ik zou missen is mijn camera (en mijn klarinet maar die is niet echt van mij, maar in bruikleen van mijn vereniging) Ik ben zo’n persoon die niks geeft om geld. Het motiveert me totaal niet. Heel gek, maar zo ben ik…

 25. The Beatles hadden zeker gelijk! Ik ben wel redelijk gehecht aan al m’n spulletjes, maar dat is vooral omdat ik niet beter weet denk ik. Als ik door omstandigheden een week geen laptop zou hebben zou ik het wel overleven, tenzij ik iets moet doen voor mijn studie, dan is het wel erg handig, zo’n laptop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.