Een kaartje uit Rotterdam (1964): beste Tante Nel

Je kunt erop klikken om het groter te maken.

Ik heb tien oude kaartjes uit Rotterdam. En achter elk kaartje zit een verhaal. Maar welke? Dat ga ik (hopelijk) samen met jullie verzinnen!

Hier is weer een nieuw kaartje, ik heb de bijbehorende spelfouten erin gelaten! (ja, dat deed pijn)

Beste tante Nel,

Nog bedankt voor Uw kaarten en hoop dat het met uw rheuma iets beter gaat. Ik wil U ook wel eens komen opzoeken als het U schikt. Leen heb al enige weken *onleesbaar*, nu gaat het wel weer. Uit Schiebroek hooren we niets, was er ’t laatst met Noor haar verjaardag. Nu tante Nel me kaart is haast vol. Het beste en hartelijke groeten van Leen en mij, Loes.

De situatie is als volgt: Loes stuurt een kaart naar tante Nel. Hun relatie is dus niet slecht (anders stuurt ze geen kaartje toch?), maar wel een beetje afstandelijk: ze zegt U tegen haar tante (met een hoofdletter nog wel). De tante heeft reuma. Loes wil haar wel op zoeken, maar het klinkt niet heel erg enthousiast. Leen (de man van Loes?) heeft iets, maar wat is de vraag? Ik kan het woord niet lezen, weten jullie het misschien? Len-nogwat. In Schiebroek woont familie, waaronder Noor. Maar echt hartelijk is die band niet (waarom niet?), want ze horen er niks van. Is er een familieruzie? En waarom stuurt Loes haar tante een kaart als ze beiden in Rotterdam wonen? Kan ze niet gewoon langs gaan of bellen?

Ik denk dat de band tussen Loes en tante Nel niet heel erg goed is, dat het meer een verplichting voor Loes is. Wat denken jullie? Ga erop los, zou ik zeggen!

38 Comments to “Een kaartje uit Rotterdam (1964): beste Tante Nel”

 1. er staat volgens mij “lendespit”, da’s een soort lage rugpijn

 2. Hoe lang ben je bezig met zo’n kaartje ontcijferen? Knap hoor! Ik denk trouwens niet dat de relatie met haar tante per se afstandelijk is, volgens mij was het gewoon gebruikelijk om een ouder iemand met u aan te spreken. Maar ik heb dit niet onderzocht hoor, dus het kan ook fout zijn. xD

 3. Ik denk dat er staat lendenfrit, maar dat slaat nergens op :( het zal wel iets met zijn lendenen zijn geweest, wellicht een hernia.

 4. Ik dacht ‘Lendenopit’ maar toen ik dat bij Google intypte verbeterde hij/zij me met ‘Lendespit’. Dat dus (:

 5. Wow. Ik vind het wel awesome, zo’n kaart uit 1964. Zou vet zijn als je zo achter een oud geheim zou komen ofzo…!

 6. Zo’n oude kaart, fantastisch .. nostalgie net op tv is ook heel erg leuk. Als ik er naar kijk vraag ik me echt af hoe het leven destijds was..

  Leen heb al enige weken *onleesbaar*
  Leen heb al enige weken de waterpokken :-)

 7. Volgens mij zegt ze dat ze al enige weken “lendespit” heeft. Als je spit hebt, heb je een verdraaiing gehad en is zit het lichaamsdeel helemaal vast. Vaak hebben mensen dit in hun nek (stijve nek zegmaar)

 8. ik ga ook mee met de lendenspit…zoiets als door je rug gegaan (wat wij absoluut niet mogen zeggen maar goed;)),

 9. Ik denk ook dat het vroeger uit beleefdheid was dat je een kaartje stuurde. Ik zeg overigens ook u tegen mijn ooms en tantes. Die zijn van anderhalve generatie terug en willen dat graag zo.
  Ik ben wel benieuwd wat voor kaarten tante Nel aan Loes gegeven of gestuurd heeft …

 10. Wat een ontcijfering… daar ben je vast lang mee bezig.

 11. Wat leuk zo’n kaart! Maar wat een lastig handschrift :P

 12. Hoe kom je eigenlijk aan die kaarten? Of heb ik dat gemist.. ;)

  Volgens mij is dit kaartje inderdaad een verplicht nummertje voor Loes. Tante Nel heeft een heleboel kaartjes gestuurd en uiteindelijk moet ze dan toch echt een keer antwoorden. Uit beleefdheid bied ze aan bij het oude vrouwtje langs te gaan, omdat zij ook maar eenzaam is. Omdat ze niet weet wat ze moet schrijven heeft ze het maar over de andere familie (waar tante Nel ook naar vroeg in haar kaartjes). De andere familie heeft geen contact meet met Nel, omdat ze haar een bemoeial vinden. Loes is de enige die nog wel aandacht aan haar besteed,

 13. Ik denk ook dat er ‘lendenspit’ staat.

 14. Volgens mij zij je vroeger altijd U tegen je ooms en tantes. Ik doe dit in ieder geval nog wel tegen mijn Oma. Misschien gaan ze toch iets beter met elkaar om als we denken.

  Ik heb nog geprobeerd het ‘woord’ te ontfrutselen, maar ik kon het ook niet lezen.

 15. Ik denk dat het toentertijd normaal was om U te zeggen tegen tantes, of oudere familieleden in het algemeen eigenlijk.
  De spelfouten, oef, die waren wel heftig deze keer. Ergens vind ik het wel leuk dat ze toen gewoon kaartjes stuurden naar elkaar, ook al woonden ze in dezelfde stad. :D

 16. Vroeger hoorde het om U tegen ouderen te zeggen, sommigen zelfs tegen hun eigen papa en mama. En oma.. dat was ook een U, en tantes dus ook. Tegenwoordig worden deze machtsposities steeds meer ondergegraven en willen we steeds meer tutoyeren, dus het lijkt inderdaad raar. Ik zou wel willen dat ik kaartjes zou krijgen, in plaats van apps of smsjes of mailtjes :)

 17. ik vraag mij bij dit soort dingen altijd af of de mensen nog zouden leven…
  Wat denk jij?;)

 18. Leuk weer! Volgens mij staat er ‘lendespit’, na even googlen op Lumbago (een synoniem ervan) vind je dat het een soort lage rugpijn is.

 19. Wat gaaf zo, ik vind t ook zo vet om oude foto’s te zien en daar een verhaal bij te bedenken.

 20. Ik vraag me eigenlijk af hoe die kaartjes op de boekenmarkt zijn gekomen. Ik bedoel, geven mensen soms gewoon oude ansichtkaarten aan een winkel? Als ik ze had zou ik namelijk wel bewaren ;)

 21. Ik denk ook niet dat ze elkaar zo goed kennen. En dat ene woord kan ik ook écht niet ontcijferen ♥

 22. Inderdaad goed bedacht! Ik vind het wel waarschijnlijk ja :)

 23. Eindelijk een geschrift dat ik kan lezen! Er staat denk ik ‘Lendespit’ al weet ik niet goed wat dat eigenlijk is. Ik denk dat de relatie tussen Loes en haar tante wel OK is, niet afstandelijk maar ook niet alsof ze elkaar elke dag zien. Misschien heeft de tante wel niet graag onverwachts bezoek? De band met de familie in Schiebroek lijkt me inderdaad redelijk slecht en afstandelijk.

 24. Ik zit eigenlijk alleen maar naar de voorkant van de kaart te kijken. Zoveel is nog herkenbaar van de hedendaagse inrichting, zo gaaf! Alleen sinds wanneer groeien er palmen in Rotterdam!?

 25. Tante Nel is de suikertante van de familie.
  Momenteel is Loes haar favoriete nichtje, met Noor op een goede 2e plaats. Tante Nel is niet dol op Leen, de man van Loes. Tante Nel is van mening dat Leen Loes bij haar weg houdt.
  Omdat Loes niet alleen van de ene naar de andere uithoek van Rotterdam durft te reizen, en Leen geen behoefte heeft aan een bezoek aan Tante Nel (hij vindt haar een gierig oud mens) verzint zij de lendespit. Daarnaast is Loes bang dat Noor de waarheid over de lendespit van Leen overbrieft aan Tante Nel probeert zij Noor een beetje in diskrediet te brengen door haar zeer nadrukkelijk weg te zetten als de koude kille tak.

 26. Ha, het is al genoemd, maar Leen heeft inderdaad lendenspit, dat is tegenwoordig een hernia!

 27. Ik heb ook geprobeerd dat ene woord te oncijferen wat voor jou onleesbaar was, maar het lukt me maar niet.. Vroeger schreven ze echt onduidelijk zeg!

 28. Lendenspit ja. Maar iedereen was me al voor natuurlijk, want ik ben rijkelijk laat met mijn reactie. Waarom plaats je je berichten toch ook zo laat ’s avonds, waardoor ik eerst bezig ben met slapen – eten – werken – eten voordat ik (onderhand bijna 24u later) eens kan reageren? ;)

Leave a Reply