It’s a truth universally acknowledged…

De foto is niet geweldig, ik weet het, maar het gaat erom dat ik hem heb! The Jane Austen collection.

Ik heb een probleem. Een enorm probleem: het tweede seizoen van Downton Abbey (een serie van de BBC voor de mensen die het niet kennen) is afgelopen en het komt pas in september weer terug. Wat ik in de tussentijd met mijn leven moet gaan doen? Geen idee.

Alle verfilmingen van Jane Austen, Jane Eyre en Downton Abbey: ik ben dol op kostuumdrama’s, drie redenen:

1. De mooie kleding.
Ja, duh. Oké, ze moeten soms wel een adembenemend (en dan bedoel ik het vooral letterlijk) korset aan, maar oh, wat een jurken! Is het niet dat jammer dat we die tegenwoordig niet meer dragen?

2. De mannen.
Ja, helemaal makkelijk was het niet, maar hé: alsof het tegenwoordig zo makkelijk is, de band tussen mannen en vrouwen blijft altijd ingewikkeld! Maar in deze tijden kusten mannen nog je hand en ook heel belangrijk: ze keken nog geen voetbal (ze gingen wel op jacht, maar of je daar nou blij mee moet zijn?).

3. De taal.
Niet alleen de manier waarop ze praten, maar aangezien het meestal series van de BBC zijn: het Britse accent natuurlijk.

Maar wat ik me eigenlijk af vraag: zijn het echt alleen vrouwen die dit leuk vinden of zijn er stiekem ook mannen te vinden die naar Pride and Prejudice kijken? Weten jullie het misschien?

En de grote vraag natuurlijk: houden jullie van kostuumdrama’s of vind je het allemaal maar overdreven en saai?

41 Comments to “It’s a truth universally acknowledged…”

 1. Ik heb de serie Pride and Prejudice nooit gezien, maar de film vind ik geweldig! En het boek is ook heel tof. Wel even inkomen, want het oude Engels is best moeilijk, maar als je eenmaal bezig bent is het te doen. Heb je die wel eens gelezen?

 2. Volgens mij is er iets mis met mij… Ik kus handen én kijk geen voetbal :(

  Ik kijk niet echt naar dit soort films/series (ik volg überhaupt geen series), al gebeurd het af en toe wel eens, maar de laatste keer is alweer een tijd geleden (half jaar? jaar? nog langer? weet ik niet).

 3. Ik kijk wel eens Downton Abbey. Is wel awesome.

 4. sja wat moet je doen, Dexter kijken dan maar ?? :)

 5. Damn, komt Downton Abbey echt pas weer in september?? Misschien dan toch maar eens de dvd-box aanschaffen om de oude afleveringen terug te kijken, want zo lang kan ik niet wachten ;-)

 6. Ik kijk zulke series alleen als het niet anders kan, haha.

 7. Och, dit doet me eraan denken dat ik nog eens iets met m’n essay over Pride and Prejudice moet doen op m’n blog. :(

 8. Ohja, heerlijk. Ik vind die films ook geweldig om naar te kijken. Ik heb de boeken ook gelezen en ben nu Jane Eyre in het Engels aan het lezen.

 9. Oh, ik sluit me aan bij wannabe: Dexter kijken in tussentijd vind ik ’n goed idee!
  Of True blood (de vampieren kussen misschien niet op de hand, maar ’t zijn wel hele schoontjes – en ze kijken alvast geen voetbal).

  Die kostuumdrama’s zijn overigens niet geheel mijn ding, ‘k moet daarvoor precies in stemming zijn. Pride and Prejudice heb ik wel gezien en Jane Eyre staat op mijn lijstje!

 10. Ik vind het wel mooi om te zien, maar alleen als het ook echt gebeurd is (zoals dingen over de eerste wereldoorlog bijvoorbeeld). Ik lees nu Pride and Prejudice voor m’n Engels literatuurlijst.

 11. Pride & Prejudice (de serie en de film) en Sense and Sensibility (Alan Rickman!) zijn zo leuk =)

 12. JAAAAAAH voor kostuumdramas! Love it!

 13. Ik vind kostuumdrama’s echt verschrikkelijk. Vrijwillig zal ik daar nooit naar kijken, haha. In de zomer gingen op vakantie de vrouwen pride en prejudice kijken terwijl ik zat te pokeren met de mannen ;).

 14. Ik denk toch wel dat het echt een vrouwending is.
  Ik volg niet zoveel series, maar ik vond Pride and Prejudice wel een leuke film!

 15. Jaa ik houd er wel van! (En ik ben heel kieskeurig als het om series/films gaat, dus dat zegt wat :P)
  BBC-series zijn sowieso leuk. Vooral van die Schotse series, dat accent, heerlijk ;)

  Maar ik houd ook van voetbal, dilemma’s…

 16. Nee niet zo.
  Ik hou wel van Engelse humor en Engelse detectives. In de kerstvakantie elke nacht om 02.00 naar bed vanwege A touch of Frost.
  Ben blij dat ik weer op tijd er in lig;-)

 17. Ik zou ook heel graag willen dat we dat soort jurken nog zouden dragen. Daardoor zou ik wel een half uur eerder mijn bed uit komen om me in dat ding te hijsen ^^

 18. Ik ben er dol op! Ik vind DA ook echt een superserie om alle redenen die jij noemt, maar ik houd sowieso van series met een historisch scenario. Gewoon omdat ze heerlijk zijn om te kijken!

 19. Vooral de omgangsvormen vind ik leuk om te zien! Ik denk dat het nog helemaal niet zo slecht is om soms wat minder direct te zijn. Alhoewel het ook voor problemen zorgt natuurlijk, met als uitstekend voorbeeld Elizabeth en Fitzwilliam Darcy.

  Dexter is trouwens ook erg leuk voor de afwisseling :).

 20. Volgens mij zijn ze zeker mooi enz.. GA ze zeker kijken + lezen

 21. Dat accent, echt héérlijk inderdaad! Ik probeer al zes jaar lang zo Engels te praten, het lukt me maar niet.

 22. Jaaaa, ik hou er wel van!

 23. Zelf hou ik niet zo van oude film’s, met uitzondering van 2.

 24. We hebben de dvd van Pride and Prejudice thuis, het is wel leuk om naar te kijken, vooral door het Britse accent ;)

 25. Duurt het nog tot september?? Jee, dan zit ik al op kamers en alles als het goed is. De laatste aflevering van Downton Abbey heb ik het laatste half uur van gemist. We kregen zwart beeld, probeerde het terug te spoelen (digitale tv), toen sprong ie weer terug naar het heden, werd het beeld weer zwart en AARG. Ik kon de TV wel vermoorden. Ik weet dus niet helemaal hoe het is afgelopen. Maar goed.

  Ik hou van kostuumdrama’s. Geweldig vind ik ze. En ze zouden echt meer Downton afleveringen moeten maken. Ik overleef niet zonder!

  • Oh nee Ariska, dat kan niet hoor, want er gebeurt heel veel in het laatste half uur en download het, want dit kan gewoon niet! (ik had hetzelfde, maar dan bij de laatste tien minuten en zelfs daarin had ik veel gemist, maar ik heb het gedownload, dus DAT MOET JE DOEN, ECHT SERIEUS)

 26. Ik vind het accent ook echt heerlijk, maar toch haat ik dat soort films. Ik vind ze niet om aan te zien. En dat accent kan ik ook wel ergens anders horen, daar hoef ik die films/series niet voor te kijken ;) ♥

 27. Ik hou van kostuumdrama’s :). Ben nu op het moment Pride & Prejudice aan het lezen :)!

 28. Ik heb er niet heel veel mee. Al heb ik Jane Eyre wel gelezen en volgens mij vond ik die wel okay. Maar vind het soms een beetje langdradig. Ik heb me dan ook niet aan een verfilming gewaagd. Maar Marie Antoinette is ook een kostuumdrama toch? Die staat al wel een tijd op mijn watchlist.

 29. Ik vind zulke films echt zo mooi gemaakt!

 30. Ik heb de kerstaflevering van Downton Abbey gezien, maar dat was ook de enige aflevering en alleen omdat mijn moeder het perse wou zien ;)

 31. Het enige kostuumdrama wat ik leuk vind is carnaval.

 32. Ken je the other boylein girl (ofzoiets), the mists of avalon… De sissi trilogie (als je die niet kent.. nou!).. Ik ben dól op kostuumdrama’s. Soms zou ik ze zo willen bestellen ergens, en altijd en overal aantrekken. Mijn lieve vriendje heeft wel wat van die dingen, als we gezellig tegen elkaar aanzitten, kust hij mijn voorhoofd, of pakt opeens mijn hand en kust het heel teder!

 33. Ik houd van kostuumdrama’s! Die tijd had zo zijn charme, de kleding en die Britse accenten. Heerlijk!

 34. Ik vind kostuumdrama’s ook geweldig :) Vooral de kleding is echt zo mooi! Wel is het zo dat in die tijd vrouwen niet echt veel rechten hadden, dat is ook het enige minpuntje hihi.

 35. Ik ben nu Sense and Senibility aan het lezen! En heb ook bbc dvdbox….heerlijk!!

Leave a Reply