I am the master of my fate

Ik heb het er wel eens vaker over gehad, maar Invictus van William Ernest Henley is één van mijn favoriete gedichten. De twee sterkste regels vind ik dit:

I am the master of my fate
I am the captain of my soul

Nee, niet alles gaat goed in mijn leven en soms maak ik verkeerde keuzes. Soms lopen dingen niet zoals ik zou willen, soms ben ik verdrietig, boos, chagrijnig etc. Maar in het algemeen leef ik er toch naar: I am the master of my fate.

En ik geloof er ook in. Ga weg met uitspraken als ‘Wanneer je als dubbeltje geboren bent, word je nooit een kwartje.’ Natuurlijk heb je niet alles in de hand en maakt het wel uit of je in Nederland of Tanzania woont. Maar dat betekent niet dat je het allemaal los moet laten en denken: ach, het gaat zoals het gaat.

Als jij schaatser wil worden, dan moet je oefenen. Je moet trainen, over je grenzen heen gaan, pijn lijden. Misschien ga je nooit naar de Olympische spelen, maar als je het niet probeert, dan lukt het zeker niet.

Waar het mij om gaat: sommige dingen in het leven staan vast (sekse, familie, seksuele voorkeur, de omgeving tot op een bepaalde hoogte etc.), maar die dingen bepalen jouw leven niet: jij bepaalt je eigen leven. Je hebt wel degelijk een keuze, je kunt wel degelijk de dingen bereiken die je wil. Je bent meester over je lot (tot op zekere hoogte), je bent de kapitein van je ziel (klinkt toch minder in het Nederlands haha).

Dus, zeg op: welke visie vertegenwoordig jij? Ben je het met mij en meneer Henley eens of juist helemaal niet (en waarom dan niet, natuurlijk)?

40 gedachtes over “I am the master of my fate”

 1. Door een voormalige bijbaan die me echt heel veel mooie dingen heeft geleerd sta ik helemaal achter die uitspraak. Natuurlijk hebben wij als mens niet alles in de hand, maar een groot deel van je leven bestaat uit keuzes maken. En die keuzes maken we zelf.

 2. Het klinkt inderdaad niet zo mooi in het Nederlands.
  Ik ben het tot op zekere hoogte met je eens. Sommige dingen kun je alleen niet zelf bepalen in je leven, die komen nu eenmaal op je pad gewaaid, of je dit nu wil of niet. En waarom wij ons leven kunnen “regelen” is volgens mij ook echt alleen omdat we in een westers land geboren zijn/leven. Vaak hebben mensen in niet westerse landen nu eenmaal geen keuze, voor hen zijn dit natuurlijk allemaal loze woorden.

 3. Dat is echt een moeilijke! Ik denk inderdaad dat je enorm veel zelf kunt beslissen, maar tegelijk denk ik ook dat de omstandigheden voor meer meetellen dan dat jij laat uitschijnen.
  Neem nu iemand die niet goed is in wetenschappen, maar wiens enige droom het is om dokter te worden, of iemand die geboren is in een arm gezin en niet de mogelijkheid krijgt om zijn hobby/wens te verwezenlijken, wat die wens ook mag zijn… (om jouw schaatser maar aan te halen: al dat oefenen kost geld, want je kunt nu eenmaal niet anders dan oefenen op een schaatsbaan…)
  Ik denk dus eigenlijk dat je toch een soort minimum-standaard nodig hebt om te kunnen zeggen dat je werkelijk die keuzes hebt.

  1. En je moet heel vaak ook nog ‘geluk’ hebben dat je net de juiste persoon tegen het lijf loopt die jou kan krijgen waar jij wilt komen, aangezien het niet altijd vanzelfsprekend is dat je er zelf kan komen.

   Je ouders hebben dus een groot gedeelte van jouw lot in handen, zonder dat ze er iets aan kunnen doen. Zij bepalen in eerste instantie waar je woont, naar welke school je gaat en dus ook welke mensen je daar leert kennen. Je hebt natuurlijk wel zelf de keuze uit wie je kiest in je omgeving, maar als de omgeving al vast staat, blijft er niet heel veel keuze over.

 4. Ik ben het gedeeltelijk met je eens.
  Zoals hierboven ook al geschreven zal het wel degelijk uitmaken of je in een westers of niet westers land opgroeit.
  Daarnaast zal je ook in een westers land als Nederland niet altijd je dromen kunnen realiseren. Om even mijn eigen voorbeeld te geven, ik wilde heel erg graag verpleegkunde gaan doen en ben dit, ondanks de pijn die ik toen al had, toch gaan proberen. Uiteindelijk heb ik na een jaar moeten stoppen omdat het echt niet te doen was met de pijn. Ik heb dus wel de keuze gemaakt om mijn droom te gaan realiseren, maar het is gewoon echt niet mogelijk.
  (Vervolgens moet je natuurlijk wel de ‘keuze’ maken om niet bij de pakken neer te gaan zitten en open te staan voor een andere opleiding/beroep)

  1. Ik heb even gekeken en ik zie niks staan en ik heb ze ook niet weggehaald :( Maar mijn blog is van server veranderd, misschien dat het daardoor komt? Ik weet het niet!

 5. Wijze woorden van Laura ;) Ik ben het er helemaal mee eens! Je kunt zelf je leven bepalen. Als je nooit dingen durft/doet, dan wordt het nooit wat, hoe graag je ook wilt ♥

 6. Ik ben het er niet mee eens :)
  Niemand is ’the master of his/her fate’, om de simpele reden dat ik niet in iets als ‘het lot’ geloof. Je leeft, je sterft enkele decennia erna en dan is het afgelopen. Punt. Je hebt niets hoeven doen om een plaats in wat voor denkbeeldig oord te verkrijgen, je wordt niet opnieuw geboren als rioolrat of allemaal van dat soort dieren.(HET IS OOK NOOIT EEN MAJESTUEUS DIER ALS EEN EDELHERT OFZO, WTF?)

  Daarnaast ben ik er wel heilig van overtuigd dat mensen (of in ieder geval ikzelf) oorspronkelijk afstammen van de beer. Maar dat is een heel ander verhaal :P

  1. Hm, interessante mening. Wat zou dan ’t nut zijn van ’t leven? Je leeft en gaat dood en dat was ’t dan? Dat lijkt mij toch wel een beetje een anticlimax.
   ik geloof dat je heel veel dingen zelf in de hand hebt, maar dat het er gewoon vanaf hangt welke beperkingen jij ziet. Ik denk dat beperkingen in je hoofd zitten en dat het er maar vanaf hangt hoe veel je wilt investeren. Er zijn genoeg ‘succesverhalen’ van moeders die met 5 baantjes hun kinderen op hebben gevoed. Er zijn ook genoeg moeders die dat niet kunnen. Ligt dat bij hun middelen of bij hun motivatie (of allebei).
   Het is een moeilijke discussie denk ik, vooral omdat je er misschien nooit achter komt wat de waarheid is.
   Nouja, ik weet niet zeker of er een lot is (ik denk het wel), maar voor mij is het makkelijker om erin te geloven. Dan lijkt het in ieder geval nog of je het ergens voor doet!

 7. Helemaal mee eens! Het leven is vallen en opstaan, zeker als je schaatsen wilt leren, wat ik overigens kan aanraden – al zal ik de Olympische spelen inderdaad nooit halen. Hoeft ook niet :)

 8. Ik ben het voor 90% met jullie eens. Je creëert je eigen kansen. Voor de overige 10% zijn er ook mensen die gewoon ongelooflijke pech hebben en bij wie alles tegenzit.

 9. Ik vind het ontzettend mooie zinnen die je hier neergezet hebt. Ik ben het 200% met je eens en ik heb zelf een ander motto waar ik altijd naar leef. Van Loesje: Ik besloot dat ik alles kon! Maar eerlijk is eerlijk, de jouwe is mooier :)

 10. Pfft, da’s een lastige vraag! Ik zou er wel uren over kunnen praten, maar ik denk ook wel dat sommige dingen gewoon vaststaan, en andere zich aanpassen aan jouw keuzes.

 11. Ineens flitst ‘Oh captain my captain’ (Walt Whitman, 1865) door mijn hoofd en voor wie denkt ‘dat ken ik’, dat kan kloppen. Het komt keer op keer terug in de film Dead Poets Society met onder meer Robin Williams en Robert Sean Leonard (bekend weer van de House-series door zijn rol als Dr. Wilson). Die laatste informatie prop ik maar even bij, want ik realiseer me ineens dat die film uit 1989 is en de meeste lezer van dit blog toen nog niet eens op aarde waren zo ongeveer.
  Maar eh… Henley en jij hebben wel een punt. Als je iets wil zul je het zelf moeten doen, een ander doet het in elk geval niet voor je.
  En als maritiem historicus mag ik de zee-gerelateerde gedichten en uitspraken altijd wel.

  1. Nou, ik was dan misschien nog niet geboren, maar ik heb de film wel gezien hoor! :) (uiteraard jaren nadat hij uit is gekomen)

 12. Vroeger was ik het daar helemaal mee eens, maar het leven is niet zo maakbaar als je denkt. Bvb een gezin: veel mensen denken dat hard je best doen om kinderen te krijgen betekent dat het zal lukken, maar dat is echt niet zo. Hetzelfde geldt voor een partner vinden, je droombaan krijgen – er zijn zo veel factoren waar je van afhankelijk bent. Ziekte. Mensen in je omgeving. Concurrentie. Economie, aardbevingen (:P)
  Dat betekent niet dat je het allemaal maar zo op z’n beloop moet laten, ik denk dat je het meest bereikt door je het bovenstaande allemaal niet zo te realiseren.

 13. Ik ben het met je eens. Ik vind dat ik mijn leven in eigen handen heb. En die gedachte biedt mij ook troost als er een teleurstelling op mijn pad komt. Even huil ik hard, verdrink ik een half uurtje in mijn eigen zelfmedelijden en dan bedenk ik me dat het aan mij is om die teleurstelling weg te werken.

  Ik zeg: Go Mr. Henley!

  JD

 14. eigenlijk is dat wel waar, dat je je leven in je eigen handen ligt, maar niet alles kan. Als je heel graag een schaatser wilt worden, maar je hebt daar echt geen talent voor, hoe hard je er ook voor werkt.

 15. Tja, ik ben het er op zich wel mee eens. Maar ik geloof ook wel in (on)geluk en toeval. Maar ook weer: niet geschoten is altijd mis… Het heeft denk ik ook ergens iets te maken met mindset en acceptatie. Ook als je bv. je dromen niet waar kan maken kan je zelf het heft in eigen handen nemen en geluk creëren door het te accepteren. Op die manier ben je master of your fate door er goed mee om te gaan. Maar dat is inderdaad wel weer een keuze die je maakt. Het leven is keuzes maken.

 16. Heel simpel: eens
  Ik geef gewoon toe dat ik de ellende waar ik in zit voor een groot deel zelf heb veroorzaakt, dat het kan veranderen als ik dat echt echt echt wil en ik er alles (alles!) voor doe. :) (klinkt zo simpel haha)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.