Ik was elf

Dit is mijn telefoon. Hij heet Gerrit. Nee, dat is een grapje. Hij heeft helemaal geen naam. Zielig he?

Ik was elf. De zin die hierna zou moeten komen, is natuurlijk: ‘en kreeg een brief van Zweinstein/Hogwarts.’ Helaas is dat niet waar. Nee, ik was elf en ik kreeg een mobiele telefoon. Een Nokia 3310.

Mijn god, wat was ik stoer! Waarschijnlijk weten de mensen van veertien of jonger het niet, maar toentertijd was een Nokia 3310 zeg maar de iPhone van nu. Waarom? Je kon een leuk plaatje met enorm grote pixels als achtergrond nemen. Je had ringtones die krakerig klonken. Er konden maar liefst zeven (misschien wel acht) smsjes in je inbox. Nee, dat klinkt vast niet aantrekkelijk voor jullie (‘Zat er geen internet op?’), maar het allerleukste was: er zat Snake op. En niet zomaar Snake, nee, Snake II.

‘Ja, maar dat kan ik gewoon downloaden hoor, daar heb je een app voor.’
Zucht. Lieve kindjes, dat is niet hetzelfde. Snap je, in die tijd pakten mensen mijn telefoon af, omdat ze mijn highscore wilden verbeteren. Bovendien: als ze dan boos waren omdat het niet lukte, dan maakte het niet uit als ze mijn mobieltje op de grond gooiden. De Nokia 3310 is niet kapot te krijgen.

En nu? Nu heb ik een smartphone (geloof ik, zoveel verstand heb ik dus van mobieltjes). Ik kan er liedjes op zetten, foto’s mee maken en op het internet. Maar soms… dan mis ik het snaken.

Had jij vroeger ook een Nokia 3310?

61 gedachtes over “Ik was elf”

 1. Ik had een Nokia-geenideewatvoortype, wel iets nieuwer dan de 3310. Mijn pa gebruikt ‘m nu, echt zo goed als nieuw! Batterijduur van MINSTENS een week, inderdaad niet kapot te krijgen dat ding! Na 8 jaar alleen een nieuw frontje erop omdat ’t scherm krassen had.

 2. Ik was vet goed in Snake, jonguuhh. ;)
  Ik heb nu de wifi-loze versie van jouw telefoon, geloof ik. Net een week, mijn oude telefoon (met nadruk op óud) ging stuk en deze was in de aanbieding. Yay.

 3. Ik had vroeger een nokia 3310! Wat mis ik dat ding soms, zeg! Dat snaken, daar heb ik heel veel tijd aan verspild! hihi, en op een gegeven moment toen mijn zusje ook een nokia 3310 waren, speelden we voor de lol allebei precies dezelfde ringtones af. Althans, dat probeerden we! Zucht, die goeie oude tijd!

 4. Mijn vriend had een 3310… ik had een 3410. Die leeft nog. Daar zit een prepaid simkaartje in. Er zaten wel drie spelletjes op en hij was mintgroen, dus dat was helemaal geweldig. Het was alleen niet mijn eerste telefoon. Ik heb ook nog een Pocketline Swing 200 gehad, van Hi! Ik was er helemaal blij mee destijds. Met mij eerste vriendje had ik maandenlang echte brieven geschreven, maar nu konden we ook smsén… wow… ;)

 5. Mijn eerste gsm was ook een nokia, alleen weet ik niet meer welk type. :p
  Ik was echt blij met die gsm en heb die toch enkele jaren gehad. Maar omdat ik persee een nieuwe wou hebben, had ik dan maar die samsung wifi gekocht. Maar die gsm was STOM om een zacht uit te drukken, dus heb ik nu een blackberry. :3
  Maar toch was en blijft nokia het beste !

 6. Nee, ik had hem niet, maar al mijn vriendinnen wel. Met allerlei verschillende frontjes, dat was toen ook een booming business. Ik vond het op mijn 18e pas nodig om een mobiele telefoon aan te schaffen, toen was de Nokia allang uit ;) Maar tot die tijd hadden mijn ouders een Nokia-look-alike Siemens ofzo, die moest ik dan meenemen als ik ergens heen ging, haha!

 7. zoooo cool ben jij!!!! nee ik had geen nokia 3310, ik had zo’n postbank ding ;) die is uiteindelijk verzopen in m’n regenjas tijdens het krantjeslopen

 8. hahahaha hóe herkenbaar. Ik had er ook een! Jazeker. Met van die leuke wisselbare frontjes. Ik heb geen snake op mijn iphone maar dat lijkt me ook maar niks met dat touchscreen. Angry Birds jonguh! Ik vind het wel grappig dat Nokia’s nu echt van die rottelefoons zijn.

 9. Ik had zelfs een Nokia 3210 en daarna kreeg ik de oude 3310 van mijn broer. Geloof je me als ik zeg dat ik die oude dingen soms gewoon mis? De leuke simpele spelletjes, keuze uit maar 10 beltonen, zo heerlijk simpel. Ik was trouwens ook helemaal fan van snake!

 10. Haha, ik ken dat gsm’pje wel, maar ik had een véél en véél ouder model als eerste gsm. Er stond zelfs nog een behoorlijk grote antenne op en hij paste absoluut niet in je broekzak! (gelukkig wel in die stoere eastpak-heuptasjes die toen in de mode waren ;-) ).
  Maar…. Er stond ook snake op! (hoewel de slang eigenlijk gewoon een rijtje pixels was, zonder slangenkopje en tong die eruit flitst om hapjes op te eten…)
  Op de gsm die ik nu heb staat er trouwens ook nog snake – en niet eens gedownload! Oh wat was ik blij toen ik dat ontdekte :D

 11. Haha, ik had vroeger inderdaad ook een Nokia 3310, ik gebruik ‘m tegenwoordig alleen nog als wekker. Onverwoestbaar ,die dingen. Ik heb nu een Samsung C260; nog steeds geen internet en allerlei gadgets dus. Ik hoef er alleen maar mee te kunnen bellen en sms’en, voor de rest gebruik ik m’n laptop wel ;)

 12. Ik had een Nokia 3410! Met snake natuurlijk en ik had een verwisselbaar frontje met Ijoor erop! De goede oude tijd.. Maar hij leeft nog steeds en sinds een aantal jaar heeft hij een goed onderkomen bij mijn moeder :D Die overigens geen gebruik maakt van snake of mijn Ijoor frontje, want ze wil niet meer dan kunnen bellen en sms’en. Zelfs de telefoon vergrendelen is al te veel gevraagd.. Hihi

 13. Nope, ik heb nog nooit een Nokia gehad. Sinds mijn eerste SonyEricsson wil ik niets anders meer. Ik heb er nu een waarvan mensen denken dat het een fototoestel is (en dat is het stiekem ook, een cybershot) en toevallig kan je er ook mee bellen. :-)

 14. Jaaa ik had de 3310… Zo’n blauwe.
  Helemaal blij dat ik er mee was :)
  Snake vond ik ook erg leuk.
  Ik moet er wel bij zeggen dat dit een zeer degelijk toestel was. Hij is van de hooizolder naar beneden gekletterd. In de rijbak uit mijn jaszak gevallen. Op de straat een keer uit elkaar gevallen. Van de trap af gevallen enz enz. Maar hij doet het nog steeds.
  Ik heb hem nog steeds als reserve phone in mijn kast liggen. Je weet immers maar nooit wanneer de technologie van tegenwoordig je in steek gaat laten haha.

 15. Ik had ooit een 3310 die ik met mijn broertjes moest ‘delen’ en die alleen voor noodgevallen was. Totdat ik in de derde klas naar een andere school ging en een eigen telefoon kreeg!

 16. hahaha! ik ben nu 15 dus nee ik heb geen nokia3310 gehad, maar wel veel nokia mobieltjes die als je ze van de trap liet vallen nog steeds helemaal prima werkten. Dat is wel anders dan bij een Iphone (heb ik nu).
  Vroeger waren de spelletjes, terwijl ze simpeler zijn, op de een of andere manier veel leuker…..

 17. Ik was er laat bij. Ik had pas in de eerste een telefoon, en sommige net zoals jou al in groep 7 of 8. Ik had ook een nokia, en kon er weinig mee, maar dat wilde ik ook:). Nu hoeft het van mij ook niet speciaal. Ik heb namelijk nog een BB trauma. -__-‘

 18. Ik had vroeger ook een nokia alleen zou ik echt niet meer weten welke. Ik weet nog wel dat ik in het begin altijd mij mijn ma snake speelde, en daarna ook op mijn eigen natuurlijk!

 19. Yup gehad, en de telefoon die ik nu heb, is de opvolger daarvan (als in, de tweede telefoon die ik bezit). Mijn broer had tot vorig jaar die Nokia, en weetje, het is gewoon retro :P ik kan niet snaken, mijn hoogste score is 100 of zo, baaah. en als ik het speel op davids mobiel zet ik hem eerst slomer want anders kom in niet eens bij de 20 punten of zo whaha. najaaaa mobieltjes zijn om mee te smsen en bellen en verder niets. klaar. stomme iphones (ik ben een trotse iloser, géén apples voor mij, hoewel ik ook niet echt er iets tegen heb of zo… idunno) oke blabla dit gaat nergens over.

 20. Ik heb nog steeds zo’n nokia, hahahahahah..
  Ik moet niets hebben van die smartphones, blackberry’s en I phone’s .
  Ik vind het ondertussen een onnodig kwaad..sorry;-)

 21. Yep, de 3310 was ook mijn allereerste GSM! Ik kreeg hem toen ik twaalf was. Ik had wel 4 verschillende hoesjes en omdat mijn vader ook een 3310 had, kocht hij ook hoesjes en zo konden we ruilen! (Al vond hij mijn zilveren hoesje met Ioor (van Winnie de Poeh) waarschijnlijk niet zo geweldig.) Ik hield van mijn 3310! Je vergeet trouwens dat je er ZELF je ringtones mee kon maken! Ik heb hem nog steeds, al werkt het geluid héél krakelig (op het einde kwam er als iemand belde vooral KRRRR door). Nu ik er over na denk wordt ik er spontaan opnieuw enthousiast van!

 22. Ik had een Nokia 1100, ongeveer hetzelfde, met Snake II ook! Geweldig. Toen ik vorig jaar was gevallen en daarmee ook mijn mobiel, moest ik weer terug naar die lieve oude Nokia, en na een dagje wennen dat ik niet constant internet had ging het prima! Ik vond het zelfs jammer om mijn oude mobieltje in te moeten ruilen voor een nieuwere.

 23. JA! Maar dat was zelfs al mijn tweede telefoon, ik had eerst 1 van Sony en die was krijg en lang en dun met een kleine antenne hahaha! Zat ook een draaiknop op! Vond het ook zo leuk die hoesjes voor je Nokia en dat ie dan helemaal uit elkaar kon ;p

 24. Geniaal geschreven en super herkenbaar. Nu kijken de kinderen in mijn klas me raar aan omdat de juf “maar” een samsung star heeft en geen blackberrie of iphone. Zucht….

 25. Hahaha nee, maar mijn zus wel. Nu heb ik ook een nokia smartphone… Jeetje, waar zijn die tijden dat je nog je telefoon kon laten vallen, zonder dat er meteen een barst in zat, een telefoon gewoon nog een telefoon was? haha x

 26. Nee helaas, geen nokia 3310, maar een “paddestoel samsung”, daar zat ook snake II op, en ik zou echt niet meer kunnen zeggen welk type het was, maar het zag eruit als een paddestoel, dus heb ik hem zo gedoopt zeg maar. Ja inderdaad, mijn telefoon kon zelfs verdrinken, dan hing ik m op aan de waslijn, en zette m eventjes uit, en die telefoon ging gewoon weer vrolijk aan… Die dingen uit die tijd waren onbreekbaar!

 27. Ik had geen 3310, mijn eerste telefoon was een siemens (s810 ofzo), ook zo’n onverwoestbaar ding, en destijds nog een stapje hipper dan de nokia 3310, die hype had ik overgeslagen omdat mijn ouders het zo lang mogelijk tegenhielden dat ik een telefoon kreeg… Die was op dat moment al weer wat ouderwets. Mijn siemens was ook zo’n onverwoestbaar ding, heb er maar liefst vijf jaar mee moeten doen, net zo lang tot hij van ellende en ouderdom uit elkaar viel, en natuurlijk hopeloos ouderwets was… Toen mocht ik van mijn ouders eindelijk een eigen abonnement, met vrije keuze in telefoon, hip en nieuw, en ieder jaar een nieuwe telefoon :)

 28. Heeeey, wij hebben dezelfde gsm, en het is geen smartphone, al doet hij wel wat een smartphone allemaal kan. En mijn mama heeft nog steeds zo’n 3310, dus echt niet kapot te krijgen…

 29. Ik was 14 en ik kocht mijn eerste telefoon een Nokia 3410 geweldig ding!
  Echt zo herkenbaar die dingen ;)
  Net als mijn usb stick je voor in de auto, kan er wel 1000 nummers op en ieniemini dat hij is ;). Ik kwam laatst mijn eerste mp3 speler tegen, met 512 mb, dat was toen groot.. Haha nu maken ze het niet eens meer.

  Liefs

 30. hahahahaaha ik heb hem nog steeds :D Is idd waar die dingen zijn niet stuk te krijgen! Ik mis snake II wel hoor, uren heb ik dat spelletje gespeeld in de trein :D

 31. “Ik was elf. De zin die hierna zou moeten komen, is natuurlijk: ‘en kreeg een brief van Zweinstein/Hogwarts.’ Helaas is dat niet waar. Nee, ik was elf en ik kreeg een mobiele telefoon. Een Nokia 3310.”

  Haha. Daar moest ik wel even hard op om lachen.

  Ik had vroeger een Nokia 3410. Ik moet je gelijk geven wat betreft het vernietigen van dat ding. Want dat leek inderdaad onmogelijk. Dat moet ik bij mijn iPhone niet proberen, haha.

  Leuk geschreven!

  JD

 32. hahah! Snake is zo leuk! Ik speelde dat altijd op de mobiel van mijn neef, volgens mij was dat ook een nokia, maar weet alleen niet meer welke :’D. Mijn allereerste mobiel was een samsung :).

  Jammer dat je geen brief kreeg van hogwarts ;o.
  trouwens ik heb je getagd :)

 33. Ja!!! Die had ik ook.. Eerst had ik een 3210, het type wat daarvoor kwam. Maar mijn toenmalige vriendje kocht een 3310 en die moest en zou ik dus ook hebben.. Te heftig! Ik vond het bij die snake vooral tof dat je door de muren heen kon, daardoor werd je highscore echt superhoog.. Soms mis ik die tijd.. ;)

 34. ik was hipper dan hip! ik had een nokia 3330. behalve dat de kleuren van het frontje andersom waren ben ik er tot op de dag van vandaag nog niet achter wat het verschil was met een 3310… maar hip was ik!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.