Saai en oneindig

Mijn fotogenieke afwasborstel. Is het geen schatje?

Afwassen. Het is saai en oneindig. Het is saai, omdat het oneindig is. Het is oneindig, omdat nou ja, dat kun je zelf ook wel bedenken toch? (Hint: je eet elke dag). Viezigheid, pannen die maar niet schoon worden, het aanrecht schoonmaken of misschien nog wel het ergste: met je handen in het water voelen en merken dat je nog een vork vergeten bent. Ja, dat moet je niet onderschatten hoor, dat afwassen.

Jullie thuiswonenden of studenten die geluk hebben, weten natuurlijk niet wat dat is: een leven zonder vaatwasser. Ik zou wel willen weten hoe het leven mét vaatwasser is: een leven vol met vrije avonden, met het geruststellende vaatwasmachinegeluid op de achtergrond, zonder het afwasmiddel van Dreft. Heerlijk lijkt me dat.

Maar nee, het is me niet gegund: mijn moeder voert een strijd tegen de vaatwasmachine: ‘Ja en ik weet nu toch al dat jullie hem niet gaan in- en uitruimen, dat ik dat dan moet doen etc.’ Het is verdomme geen hond! Maar goed, aangezien de kans dat we de keuken binnen een jaar gaan verbouwen 0,001% is, zal ik de afwasborstel op moeten pakken.

‘Zitten er dan alleen maar nadelen aan afwassen, Laura?’ Oh nee, zeker niet, lief kind. Afwassen met zijn tweeën is zelfs gezellig te noemen.
Sterker nog: ik ga liever samen met iemand afwassen dan dat ik een potje Scrabble (dat is Wordfeud, maar dan ouderwets) speel (nee, dat was geen sarcasme).

En het allergrootste voordeel? Ik krijg vaak inspiratie als ik aan het afwassen ben. Misschien maar beter ook voor mijn blog dat we geen vaatwasser hebben. Bedankt mam!

Krijg jij ook inspiratie tijdens het afwassen? Of heb jij wel een vaatmachine en ben je nu heel erg jaloers op mij dat ik hierdoor extra inspiratie krijg? ;)

53 gedachtes over “Saai en oneindig”

  1. Haha ach, zoals ik al zei, komt die er toch niet binnen een jaar en dan ben ik al het huis uit, dus ik had het ook niet verwacht haha.

 1. Wij hebben ook geen vaatwasser.
  En ach afwassen met de hand gaat nog sneller en je hebt het gelijk opgeruimd, de vaatwasser moet je dan vaak laat nog weer leeghalen en daar heb je dan geen zin aan.

  Gewoon leuke muziek erbij en zo klaar die vaat!!!

 2. Nu ik weer in een huis met vaatwasser woon mis ik het afwassen stiekem ook wel een beetje. Was toch altijd wel gezellig, gewoon een beetje kletsen met huisgenootjes of vrienden. Soms ook wel lekker rustgevend. Al heeft een vaatwasser ook z’n voordelen.
  Tandenpoetsen is voor mij trouwens ook zo’n fijn inspiratiemomentje :)

 3. Lol, ik heb (toen het nog wij waren) een aantal jaar geleden een vaatwasser gekregen. Wel prettig met een zieke vriend waarbij de rest van het huishouden ook al op mijn schouders kwam (en de enorme hoeveelheid afwas die hij per dag veroorzaakte).

  In je eentje afwassen (natuurlijk is het wel minder dan voorheen), vind ik gewoon niet gezellig en inspiratie krijg ik op andere momenten. Daarnaast zorgt het altijd voor een schoon aanrecht. Dus ja, voor mij is een vaatwasser ècht een pleziertje, hoewel….

  Toen we hem net hadden, hoorde ik mijn ouders -streept door- moeder af en toe mopperen dat ze de dat ding wéér moest leegruimen. En dan zei ik altijd dat dat toch flink minder werk was dan afwassen, afdrogen en opruimen. En raad eens wat er vanavond nog steeds op de keukentafel staat: juist, alles wat gisteravond schoon uit mijn vaatwasser is gekomen. ;-)

 4. Niets tegen afwassen
  Zo’n aparaat moet je gaan begrijpen
  Moet je na gaan denken
  Bij iets wat, als je het zelf doet,
  AUTOMATISCH gaat
  Trouwens…

  Ik was pas af
  Als er heel veel staat
  Kies kiever
  Het ruime sop

  Grapje

 5. Ik moet ook nog ouderwets afwassen. Moest ik bij mijn ouders altijd ook al doen. Maar nu op mijn kamer heb ik geen warm water dus moet ik eerst twee of drie waterkokers vol laten koken zodat ik dan uiteindelijk de afwas kan doen. Duurt twee keer zo lang op deze manier.

 6. Ik heb een grondige hekel aan afwassen en ben heel goed in het uitstellen daarvan. Daarom hebben wij gekozen voor een vaatwasser en ik aanbid dat ding. ;) En ik woon niet eens meer thuis. :P

  Die inspiratie vind ik ook wel op andere plekken. Het toilet bijvoorbeeld. ;) Of tijdens het strijken.

 7. ohh kom je ook iedere avond bij ons de afwas doen??? dan heb ik een uur extra ofzo op m’n avond :( (2e aankoop als ik afgestudeerd ben, na de auto: een vaatwasser)

 8. Nee, geen inspiratie. Wel is het een heerlijk moment. Ik draai dan altijd een willekeurige lp en ga helemaal op in die nieuwe muziek (die ik vaak niet ken). Heel fijn.

 9. Oh ik ben zo blij dat wij hier in ons nieuwe huis een vaatwasser hebben.. Dat is echt een opluchting, want ik heb zeg maar echt een hekel aan afwassen!

 10. Vroeger thuis hadden we de beste gesprekken tijdens het afwassen. Mijn moeder waste en mijn zusje en ik ruimden af of droogden af, ombeurten. Op zondag was paps aan de beurt.
  Nu ben ik toch blij met de vaatwasser. Scheelt een hoop tijd, die je dan alsnog kunt vullen met goede gesprekken. ;-)

 11. Wij zijn thuis gezegend met een vaatwasser. Ik werk ook in een restaurant als afwasser, en daar werk ik ook met zo’n machine, maar rustgevend is het niet! Alleen maar druk druk druk!

 12. Ik ben een zielige student zonder vaatwasser, maar daar gaat verandering in komen! Want we krijgen binnenkort wel een vaatwasser! :D Ik vind afwassen ook niet het leukste moment van de dag, maar ik kan het soms wel heel ontspannend vinden.

 13. Ik heb een vaatwasser, en een puber in huis wiens taak het (vaak) is om de vaatwasser uit te ruimen. Tenslotte heeft hij dik 2 jaar in de afwaskeuken van een wokrestaurant gewerkt. Dan weet je alles van vaat voorspoelen, na spoelen, vaatwasser inruimen, en uitruimen..

  En, geloof het of niet, dat kan ook inspiratie voor een blog opleveren… ;-)

 14. Hihi. Helaas hebben wij ook geen vaatwasser. En nogmaals helaas, ik krijg geen inspiratie tijdens het afwassen… Bij mij dus totaal geen licht puntje aan het afwassen.

 15. Ik was zelf ook nog altijd ouderwets af, omdat ik geen vaatwasser heb. Zo erg vind ik het niet. Ik doe het zelfs vaak alleen.

  En ja, ik krijg inspiratie aan de gootsteen, net als in bad of op de wc… Op de meeste gekke plaatsen gaan je gedachten met je aan de haal en dan krijg je de geweldigste ideeën!

 16. Haha, leuk stuk weer! Ik ben een van de gelukkigen die nog thuis woont en een vaatwasmachine heeft. Maar elk voordeel heeft z’n nadeel: om de dag uit- en inruimen. En op vakantie… tja, dan moet ik helaas ook aan het afwassen.

 17. Ik heb altijd kouwe handjes en vind ’t dus wel fijn om even mn handjes in het warme water te dompelen (:
  Plus dat ’t helemaal niet zo lang duurt. Ik gebruik altijd wel een sponsje trouwens, werkt veel fijner! (:

 18. Ik moet hier ook altijd afwassen en vaak in mijn eentje, dus zo gezellig is het niet. Gelukkig heb ik niet zoveel afwas en ben ik dan wel snel klaar. Ik haal meer inspiratie uit de maaltijden die ik samen met mijn vriendinnen doe dan uit de afwas.

 19. zie afwassen en strijken als mooie rustmomenten in een hectische dag. pure zen :)

  en omdat het stom werk is waar je maar 1 a 2 hersencellen voor nodig hebt kun je in je achterhoofd inderdaad aan van alles en nog wat denken en leuke ideeen krijgen.

  als je later een afwasmachine hebt en een partner die voor je strijkt ga je die momenten missen. Moet je gedwongen therapeutisch op een bankje gaan zitten in het park of op een steen aan het water om weer een rustmomentje te vinden.

  Dus geniet ervan en bedank je mam :p

 20. Doet me denken aan een paar jaar geleden; op vakantie naar Frankrijk, week in een gehuurd huisje, ja, ja burgerlijk… oftewel, ik was al enigzins diep gezonken, maar zie daar; er was ook een vaatwasser!!! Toen had ik opeens fut om uitgebreid te gaan koken in de vakantie!

 21. Haha, ik vind afwassen altijd wel rustgevend :P Persoonlijk vind ik de afwasmachine een vrij nutteloos huishoudelijk apparaat, tenzij je gezien uit zes man bestaat, dan kan ik me voorstellen dat je niet blij wordt van al die borden e.d. ;)

 22. Afwassen van mezelf vind ik helemaal niet zo vervelend. Ik voel me dan nuttig enzo. Maar de afwas van een week van mijn huisgenoten, die vind ik dan weer iets minder leuk.. ;)

 23. Thuis hoef ik het niet te doen, maar op school wel. Wij zitten met 20 meiden in een gebouw, en daarom moeten we het zelf schoonhouden… en ben er zeker geen fan van, maak nog liever de toiletten schoon!

 24. Ik vind afwassen samen met iemand anders (als ik mag afdrogen tenminste) wel erg gezellig, tijd om even rustig te kletsen. Helaas woon ik in een studentenhuis met 3 jongens die hun afwas met vies oud vlees erin een week laten staan :( Dus stapel ik m’n eigen afwas maar op tot het moment dat zij hun vieze afwas hebben gedaan en ik de mijne snel kan doen… (Anders is er niet eens plek om af te wassen)

 25. Mijn ouders zijn falikant tegen vaatwassers. En ik ga daar een beetje in mee.
  Mijn ouders zijn in 10 minuten klaar met de afwas en het is toch een beetje een sociaal momentje.

  Aan een vaatwasser zit meer werk, zeggen ze. Het inruimen, het uitruimen. Blijkbaar moet er nog nagedroogd worden ook.

  Ik ben opgegroeid zonder vaatwasser en mis het niet echt.

 26. Nee ik ben niet iemand die een vaatwasser heeft,
  ik moet dus ook alles met de hand afwassen..
  En ik geef je gelijk ik krijg ook altijd inspiratie onder het afwassen, maar het zal nooit mijn favoriete klus worden, het blijft oneindig en saai :P

 27. Ik denk dat ik voortaan maar aanbied om af te wassen in plaats van de vaatwasser in te ruimen, hoei!
  P.S. Valt me van je tegen dat je afwasborstel geen naam heeft.

 28. Ik heb er net een paar maanden met de hand afwassen opzitten, heerlijk! Twee keer per dag samen met mijn moeder. Soms heel gezellig, soms hele discussies, soms ook helemaal stil. Nu ik weer alleen de vaatwasser inpak mis ik dat. Je zou denken dat alleen in het weekend een vaatwasser inpakken fijner is, dan tweemaal daags met de hand afwassen… Niet dus, vind ik dan.

 29. Toen wij ons huis kochten was een van de eisen dat er een vaatwasser in zou kunnen hahaha in het huis waar ik daarvoor woonde moest ik afwassen en daar heb ik echt een hekel aan.. Wij hoeven de vaatwasser ook niet elke dag aan te zetten dus dan is zo’n vaatwasser toch wel handig.

 30. Mijn vriend wast hier gelukkig altijd af… ik vind het niet zo erg om te doen maar als het niet hoeft? ik heb het gevoel dat je met een vaatwasser nog veel meer tijd kwijt bent. Vieze dingen afspoelen, in de vaatwasser, aanzetten, weer uitruimen, sommige dingen zijn dan nog nat dus die moet je alsnog afdrogen.. bah bah!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.