Een kaartje uit Rotterdam (1969): Lieve mevrouw Bernadette

Je kunt erop klikken om het groter te maken.

Ik heb tien oude kaartjes uit Rotterdam. En achter elk kaartje zit een verhaal. Maar welke? Dat ga ik (hopelijk) samen met jullie verzinnen!

Hier de vertaling van de tekst op het kaartje (tenminste, wat ik kon ontrafelen):

Lieve Mvr Bernadette,

Van harte nog een *kaniknietlezen*. Vanmiddag ben ik nog bij mevr. Deutekom geweest. Ze slaat zich er toch nog dapper door. Zij kan zelf nog niet schrijven. Zij wil zoo graag nog eens ’n briefje van U?

Veel gr. Mevr. Roberto.

Oké, we gaan het kaartje wat beter bekijken. Mevrouw Roberto (ik dacht dat het Roberts was, maar mijn broertje zegt dat het Roberto is, als hij geen gelijk heeft, krijgt hij een pak slaag!) maakt buitensporig veel gebruik van afkortingen. Zo ook bij wat er na ‘Van harte nog een’ komt. Ik weet alleen niet wat er precies staat, weten jullie dat misschien?
Wat we weten, is dit: er is iets aan de hand met mevrouw Deutekom, iets ernstigs (ze slaat zich er toch nog dapper door), waardoor ze niet kan schrijven. Daarom schrijft mevrouw Roberto (het doet me denken aan die kapper uit Samson en Gert, heette die ook niet Roberto? Haha.) het kaartje voor haar. Mevrouw Deutekom wil namelijk heel graag een kaartje terug van mevrouw Bernadette.

Wanneer we naar het adres kijken zien we dat het kaartje gericht is aan ‘Eerw. Mevr. Bernadette’ in het klooster St. Lucia. Eerw. staat voor eerwaarde, wat een aanspreektitel voor een geestelijke is. Mevrouw Bernadette is dus een geestelijke in het klooster St. Lucia in Haarlem. Wat ik me af vraag, is waar mevrouw Deutekom haar van kent. Waren ze vroeger buurmeisjes? Hebben ze op dezelfde school gezeten? Of zat mevrouw Deutekom zelf ook in het klooster, maar is ze eruit gegaan en verloopt de band daarom zo stroef? Ik bedoel, het gaat slecht met haar, misschien ligt ze wel op sterven en denkt ze terug aan de mensen in haar leven en wil ze daarom zo graag een kaartje van mevrouw Bernadette.

Want wat is er met mevrouw Deutekom? Is ze ziek? Het is in ieder geval dusdanig ernstig dat ze niet zelf kan schrijven. Maar aangezien mevrouw Roberto schrijft dat ze zich er dapper door heen slaat, lijkt het toch niet dat ze op sterven ligt. Maar waarom wil ze dan zo graag een kaartje van mevrouw Bernadette? En waar kennen mevrouw Roberto en mevrouw Deutekom elkaar eigenlijk van en kent mevrouw Bernadette mevrouw Roberto dan ook (ze zegt wel ‘Lieve mvr. Bernadette’)?

Jongens, ik word hier enorm nieuwsgierig van. Wat denken jullie ervan?

30 gedachtes over “Een kaartje uit Rotterdam (1969): Lieve mevrouw Bernadette”

 1. Ik meen Z.N. of Z.V. te ontcijferen, maar waar dat voor staat… Geen idee! Mevr. Roberto heeft wel een mooi zwierig handschrift :) En ik dacht, misschien is mevr. Deutekom wel analfabeet ofzo en kan ze daardoor (nog) niet schrijven. Of misschien is het nog maar een meisje, maar schrijven ze, heel deftig, toch al mevr. Al lijkt het me logischer als het een oudere dame betreft. Maar er is hoe dan ook meer met haar aan de hand, gezien dat dapper doorheen slaan ja… Toch jammer dat je er waarschijnlijk nooit achter komt wat nu het echte verhaal nu was/is hè! Of wordt dat je volgende missie? ;)

  1. Ik haal er inderdaad ook een Z.N. uit..

   Ik denk dat het een afkorting is voor ‘ zalig nieuwjaar’.
   Een oom van mijn vader stuurt ieder jaar een kerstkaart, met daarin de afkorting Z.K.Z.N.(zalig kerstfeest, zalig nieuwjaar).. Zodoende dat ik dat denk ;)

 2. Ik denk dat het Roberts is. Ik zie er duidelijk een S in, maar misschien ligt dat wel aan mij. ;)
  Het zou kunnen dat de zuster/non/eerwaarde een nicht is van Mevrouw van Deutekom en dat mw Roberts daarom schrijft. Nonnen krijgen altijd een andere naam wanneer ze intreden en ik herken zulke kaarten/brieven wel naar oudtantes die ingetreden zijn.

  Mijn gevoel zei dat Mw van Deutekom misschien een zoon of haar man verloren is. En misschien kan ze daarom niet schrijven, te emotioneel ofzo.

  De afkorting kan ik niks van maken. Alles wat ik verzin klinkt zo raar met ‘nog een’.

 3. Er staat geen mevr. maar Zr. wat weer staat voor Zuster Bernadette, het ZN betekent Zalig Nieuwjaar en de ondertekening is volgens mij Zr. Roberta.
  Waarschijnlijk de ene non die in naam van Mevr.Deutekom een berichtje stuurt aan non Bernadette.
  Verder lees ik met veel plezier je blog.

 4. Volgens mij staat er Z.V., maar wat het betekent weet ik niet. Ik weet niet uit welke tijd dit kaartje komt, maar misschien is mevrouw Deutekom of haar man verzorgd in het klooster tijdens de oorlog. Het is wel erg lang geleden… Ik denk mevrouw Bernadette eerder een verzorgende rol had bij mevrouw Deutekom dan een vriendschappelijke rol zoals buurmeisjes.
  Ik ben zo benieuwd!

 5. Het briefje is niet gericht aan mevrouw Bernadette maar aan Zuster Bernadette. En het komt van Zuster Roberta of Roberto.

  Van harte nog een Zuster Novice? staat er, denk ik. De aandacht voor de kerk begon te tanen, elk nieuw lid was een wondertje.

  Mevrouw Deutekom ligt hoogst waarschijnlijk in het Ziekenhuis; waarschijnlijk geopereerd en hoewel de prognoses niet goed zijn, of de operatie zwaar, slaat zij zich er dapper door heen.. Heel lang geleden was het vrij normaal dat de de Kloosterzusters ook Verpleegkundige werden/waren. Of onderwijzeres. De manier om te blijven werken en niet voor je eigen eten te hoeven zorgen, je werd kloosterzuster.

  Grappig, die kaarten..

 6. Volgens mij heet die van Samson en Gert Alberto. (“Ha Albért!” “Ten eersten, tis Albertó. En ten tweeden ik moest kloppen want de bel doet het niet.”)

  En verder denk ik dat het Zuster Bernadette is, want verderop staat ‘Mevr’ heel anders geschreven (vooral de eerste letter ook). En met dat klooster ook.

 7. Ik denk dat mvr deutekom iets van jicht ofzo heeft aan haar handen en daardoor niet kan schrijven. En ze zal vast ook wel in dat klooster hebben gezeten. Mvr roberto is de buurvrouw van mvr deutekom denk ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.