De glazenwasserHier zie je een deel van mijn raam dat de glazenwasser altijd met veel liefde voor mij wast.

Er zijn van die beroepen waar ik nieuwsgierig naar ben. De telman, de postbode (‘Maakt u wel eens stiekem een envelop open, voordat u hem post?’) of: de glazenwasser.

Eerlijk gezegd zou ik geen glazenwasser willen zijn. Ik houd niet van glazen (of nou ja, ramen). Ik houd niet van wassen. Ik houd er niet van om op ladders te staan, ik draag geen overalls en wat te denken van die rimpels die je krijgt als je je handen te lang in het water houdt? Nee, dankje.

Maar dat wil niet zeggen dat het niet interessant is. Ik zou wel eens met een glazenwasser willen praten en een paar vragen stellen:
– Kijk je vaak bij mensen naar binnen? Moet je nieuwsgierig zijn om een glazenwasser te worden of juist niet?
– Ben je wel eens betrapt op het bespieden?
– Wat is het raarste dat je hebt gezien?

Want mensen doen rare dingen, dat weet jij ook wel. Misschien was de glazenwasser ooit wel getuige van een moord. Of hij ziet iemand die net onder de douche vandaan komt en géén badjas aan heeft (awkwarddddd, al zal hij het vast niet erg vinden als het een mooie vrouw is). Of misschien betrapt hij een keer een kaboutertje (want die bestaan echt!).

Toch wel een spannend beroep, glazenwasser zijn.

(En even een bericht voor mijn glazenwasser: waarschuw me alsjeblieft als je mijn ramen gaat wassen, want ik schrik me elke keer weer een hoedje!)

44 gedachtes over “De glazenwasser”

   1. Ik ben postbode geweest en in het begin deed ik dat weleens, maar je hebt er eigenlijk gewoon geen tijd voor. Je krijgt betaald per uur en je moet binnen zeer beperkte tijd je wijk lopen, dus ga je vanzelf geen tijd verdoen met het lezen van andermans kaarten.

 1. Nou de glazenwasser van mijn ouders heeft in ieder geval eens meegemaakt dat iemand het gordijn open deed met te weinig kleding aan. :( heb me nog nooit zo geschaamd…

  Verder vind ik zelf het ergste van ramen wassen dat er altijd spinnen zitten. Soms in een soort nestje en als je dat nestje dan kapot maakt dan friemelt er opeens een spin uit. Ik ben niet eens echt bang voor spinnen maar ik vind ze niet leuk zo dichtbij en onverwacht.

 2. Natuurlijk gluren glazenwassers wel naar binnen. Maar als ik glazenwasser zou zijn, zou ik meer op mijn werk letten, als de dood dat de ladder om valt of dat ik er af kukel!

 3. Deze week worden de ramen van mijn school gewassen, de hele school is omgeven door glas haha. Elke keer schrik me weer kapot als dan opeens zo’n glazenwasser ‘naast me’ staat. En ze kijken zeer zeker naar binnen!

 4. Met mijn hoogtevrees staat dit beroep ook niet in mijn droomberoepentopdrie…. Maar inderdaad volgens mij zien die mensen nogal eens iets. En een telman, die ben ik nooit tegengekomen op school vroeger. Lijkt me wel een graaf beroep anders.

 5. De glazenwasser is ook niet bepaald één van mijn favoriete mensen in het dagelijks leven, haha. Maar het is inderdaad best een interessant beroep, vooral omdat we stiekem allemaal uiteraard zeer nieuwsgierig zijn naar wat er bij mensen binnen gebeurt!

 6. Natuurlijk leest de postbode wel eens een kaartje! Of nou ja, ik wel. Soms ‘ontkom’ je er ook gewoon niet aan, omdat er bijvoorbeeld een verhaaltje naast het adres staat en nou ja.. iedereen is wel eens nieuwsgierig, toch? Of ik er wel eens over praat? Nee, dat niet, we hebben allemaal beroepsgeheim.

   1. Ik moet ook eerlijk bekennen dat ik mijn vrienden/familie/bekenden altijd vraag om een enveloppe om het kaartje te doen, juist tegen nieuwsgierige collega’s :)

 7. Ik woon in een flat. Daar komt geen glazenwasser :) Als ik het wil moet ik het zelf doen. Tjah en bij jezelf naar binnen gluren is lang niet zo spannend als het klinkt :P

 8. Mijn papa is glazenwasser al zijn hele leven. Het is een van de gevaarlijkste beroepen in Nederland maar gelukkig heeft hij het tot nu toe prima overleefd ;) Volgens mij heeft hij nog nooit echt iets heel erg vreemds/naars meegemaakt, maar ik zal er nog even naar vragen.

 9. Mijn glazenwasser kijkt ook altijd naar binnen. Heel vervelend als je gewoon op de bank zit, naar de tv te kijken, en hij kijkt mee.. en als je hem dan aankijkt krijg je zo’n lekkere 50+-er-knipoog…

 10. Haha, ja ik schrik ook wel eens van de glazenwasser. Ik zag laatst trouwens een episode van Dirty Jobs over glazen wassen. Van wolkenkrabbers! Dat is echt meer dan spannend… Zie hier een klein stukje: http://www.youtube.com/watch?v=GPgTNCV0kTA (hele aflevering is mooi trouwens, in dit stukje wast ‘ie nog niet eens de ramen, echt respect voor die glazenwassers, wat een klus!)

 11. Haha, leuk als je hierover gaat nadenken! En nu je het zegt, toch een best leuk beroep.. Binnen kijken bij allerlei huizen! Al is het niks voor mij, teveel nadelen ;)

 12. Ik heb hier nog nooit een glazenwasser gezien, ik ben me wel eens rotgeschrokken door 2 bouwvakkers die opeens naast mijn raam op het dak stonden te discussiëren of het nu wel of niet naar binnen regende :’)

 13. Haha, geweldig geschreven. Tsja, ik denk dat ik als ik met onze glazenwasser wil praten, ik eerst een goed woordje Pools moet kunnen praten, gezien er bij dat bedrijf zo onderhand alleen Polen werken ;p

 14. Ik hoop dat ik voor mijn verjaardag een lange ladder krijg, zodat ik eindelijk de ramen boven eens kan lappen. Een keer is er iemand voor geweest, daarna nooit meer gedaan. Die dingen zijn dus echt wel aan een schoonmaakbeurt toe.. Of ik wil zo’n set waarmee je je ramen van binnen tegelijk ook van buiten kan lappen.. Maar die moet ik even zoeken.

 15. Als glazenwasser maak je de gekste dingen mee hoor vrijende stellen mensen die de gordijnen open doen en naakt staan of staan te douche.
  En naar binnen kijken gebeurt zoiezo en soms zie je huize waar het spik en span is mar ook waar een blind paard geen schade ken maken. Of het is heel vies binnen en een zooitje.
  Maar een collega van me heb ook mee gemaakt dat een vrouwelijke klant uhm een bakkie koffie aan bood en met hem ut bed in wou duiken hahaha dus als glazenwasser heb je een baan met uitzicht maar ook elke dag nieuwe belevingen

  Mvg Mike

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.