Nederland, oh Nederland

httpv://www.youtube.com/watch?v=tryI72ExYaI

Vandaag weer een paar mooie, Nederlandse liedjes. Gewoon, omdat het kan.

1. Boudewijn de Groot – De vondeling van Ameland.
Ik houd niet zo van Boudewijn de Groot. Hij is me te moody en ik weet niet of hij wel in staat is om te lachen. Maar dit vind ik wel een mooi en bijzonder liedje van hem. Als je naar de tekst luistert, dan merk je dat het droevig is, maar toch zit er ook iets moois aan. Goed, luisteren dus!

2. Toon Hermans – Als de liefde niet bestond.
Toon Hermans is een held. Lieve man met lieve liedjes. Zoals deze. Want wat zou de wereld zonder liefde zijn? (Als de liefde niet bestond/Zou de maan niet langer lichten/Geen dichter zou nog dichten/Als de liefde niet bestond etc.)

3. Spinvis – Bagagedrager.
Ja, Gers Pardoel is gewoon een na-aper met zijn ‘Bagagedrager’, want dit liedje bestond al langer. Zoals al vaker gezegd: je houdt van Spinvis of niet.

4. Acda en de Munnik – Kom nog even niet naar hier.
Mijn favoriete Nederlandse duo. Vooral goed in de rustige, ietwat melancholische liedjes zoals deze.

5. Peter de Koning – Het is altijd lente (in de ogen van de tandartsassistente).
Oké, het verdient niet een *vulhiereenawardvoorNederlandsemuziekin*, maar dat maakt niet uit. Want dit liedje maakt me vrolijk. En jullie gaan me vast heel irritant vinden, omdat het de rest van de dag in je hoofd zal zitten haha.

Weten jullie nog leuke, Nederlandse liedjes?

28 gedachtes over “Nederland, oh Nederland”

 1. Als ik dronken in de kroeg zit ( de laatste keer kan ik me niet meer herinneren, niet door de hoeveelheid drank maar omdat het zo lang geleden is) dan vind ik De vlieger van Andre Hazes mooi. Maar normaal gesproken vind ik Blof altijd erg fijn. E Acda en de Munnik natuurlijk ook, maar die was al genoemd. En bands als de dijk en de scene, maar da’s meer jeugdsentiment.

 2. Boudewijn de Groot – Avond, MOOI!
  En Toon Hermans – Lente me, zeker een aanrader!
  Ja en Spinvis daar moet je idd van houden. Een geniaal nummer vind ik ook ‘Het voordeel van video’.

 3. De Vondeling is inderdaad zo verschrikkelijk mooi. Krijg er iedere keer weer tranen van in m’n ogen. Die opbouw van de muziek, dat aparte kind. Kippenvel!!

 4. Ik vind ze allemaal mooi! Ik hou van moody Boudewijn de Groot (ik zeg altijd voor de grap dat het familie is), Acda en de Munnik is echt super en Spinvis is ook geweldig. Ik hou niet van Nederlandstalig als Jan Smit en Nick & Simon, maar dit vind ik wel heel mooi! :D

 5. Ik ben soms een beetje meer van de Nederhop, iets andere stijl maar wel Nederlandstalig ;) En tot mijn eigen verbazing vond ik het liedje van Lange Frans en Jeroen van der Boom nog best leuk…

 6. Qua Nederlandstalige muziek ben ik enorme fan van het repertoire van Bart Peeters en Hannelore Bedert (die laatste zingt af en toe ook West-Vlaams). Raymond van het Groenewoud is uiteraard een halve God hier in België. Daarnaast kan ik ook wel eens genieten van de muziek van Paul de Leeuw.

  En ik vind “Ik wil alleen maar zwemmen” een fantastisch nummer van Spinvis! :D

 7. Ik heb niet heel veel met Nederlandse muziek maar Blauwe ruis van Blof en Wijzer dan je was van Nick en Simon wil ik nog wel regelmatig aan zetten, goede tekst en fijne muziek.

 8. Mooiste EK/WK liedje vind ik trouwens: Samen kunnen wij Europa aan ;) Een tijdje geleden draaide iemand uit de buurt dat lied uren lang (met de ramen open zodat de buurt kon meegenieten;)). En het is nog niet eens voetbaltijd haha.

 9. Ik kreeg laatst Boudewijn’s album “Picknick” aangeraden. ’t Is zijn “antwoord” op Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band.
  Hele psychedelische plaat!
  Tot dusver heb ik alleen het nummer ‘Cinderella’ gehoord, maar ik ga binnenkort de rest ook beluisteren.

  “Over De Muur” van Klein Orkest vind ik ook een heel mooi Nederlandstalig lied.

 10. Overigens kreeg ik ook laatst “Sjakie Schildpad en Kreupele Haas” van De Avondenuren aangeraden. (Met wat voor mensen ga ik om?!).

  Vaag, Nederlandstalig hiphop-ish. Je kent me een beetje. Je weet dat ik normaal nooit naar iets dergelijks zou luisteren, maar deze was wél goed!

 11. Ik zeg Amen op jouw lijstje.. En ik kan je nog wel iets leuks uit Volendam tippen, maar geloof dat je daar een aangeboren afkeer tegen hebt.. :P Hoewel.. Youtube eens op: Jan Dulles – Weet je nog.. Nummer van Herman van Veen, prachtig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.