Paul is dead

Paul McCartney is dood.
‘He, maar dat heb nog niet gelezen in de krant/op internet?’
Nee, dat klopt. Het is namelijk al een flink aantal jaartjes geleden gebeurd.
‘Maar hoe kan dat nou, hij heeft toch laatst een concert in Nederland gegeven?’
Nee, lieve mensen, dat was niet de echte Paul McCartney. Dat is degene die al sinds 1966 zijn invaller speelt: William Campbell.

Wat is er gebeurd? In 1966 is Paul McCartney bij een auto-ongeluk om het leven gekomen. Dat was natuurlijk niet zulk gunstig nieuws voor de Beatles. Want hoe moest het verder met de band? Gelukkig was daar William Campbell, ook wel ‘Faul’ genoemd, zodat de band gewoon kon blijven bestaan.

Maar hoe zijn mensen deze vreselijke gebeurtenis dan toch te weten gekomen? Door allerlei hints natuurlijk! Het ongeluk gebeurde om vijf uur ’s ochtends. In het liedje ‘She’ leaving home’ wordt Wednesday morning at five o’clock as the day begins gezongen. En in ‘Good Morning, Good Morning’ wéér: People running around, it’s five o’clock (dat zijn de getuigen van het ongeluk).

Zo zijn er nog talloze voorbeelden. He blew his mind out in a car, he didn’t notice that the lights had changed uit ‘A Life in a Day’ bijvoorbeeld. En op de albumhoes van Abbey Road loopt ‘Paul McCartney’ op blote voeten (de dode), John Lennon is in het wit en dus de priester, de in het zwart geklede Ringo Starr is de begrafenisondernemer en George Harrison, in zijn spijkerpak, is natuurlijk de grafdelver. En als je het liedje ‘Strawberry Fields Forever’ achterstevoren luistert (want het is echt niet raar om liedjes achterstevoren te luisteren), dan hoor je de woorden Please guess he’s dead.

En dit is nog niet eens de helft van de aanwijzingen. Voor meer kun je ook deze documentaire kijken.

Het spijt me dat ik jullie niet in de waan heb gelaten dat Paul McCartney nog leefde, maar ik wilde graag dat men de waarheid eens wist. Het zal ongetwijfeld als een schok komen, sorry…

34 gedachtes over “Paul is dead”

 1. IK WIST HET. Ik zag de titel en wist precies waar ’t over ging :’) En natuuuuuurlijk wist ik allang dattie dood was. Duh.
  Kende de verhalen al, en heb zelfs een paar aanwijzingen onderzocht op de cover van Sgt. Peppers… en Abbey Road.
  Dat je dat nog niet wist als Beatlesfan Laura, pffft.

 2. Complottheorieën! Awesome. Altijd goede verhalen! En het mooiste is dat er nooit helemaal duidelijk zal worden wat er wel of niet gebeurd is!

 3. en dan heb je toch ook nog dat deel van: paul is the walrus en ergens anders: the walrus is death? (of was het daar John??? of ben ik gewoon helemaal in de war en is het I’m the walrus, the walrus is death?)

  1. Ja, klopt, je hebt het liedje ‘I am the walrus’ en mensen dachten dat Paul de walrus was. Dat komt, omdat John Lennon later in ‘Glass Onion’ zingt: ‘The walrus was Paul.’

   En later, in één van zijn sololiedjes (‘How do you sleep’ waarin hij nogal boos wordt op Paul McCartney :P) zingt John Lennon: ‘Those freaks was right when they said you were dead.’

 4. Het is me wat. Paul dood maar Elvis en Michael leven nog. Waar gaat het heen in de muziek. Kunnen die artistieke lui zich niet gewoon aan de ‘normale’ regels omtrent leven en dood houden. Als er überhaupt normale regels zijn natuurlijk ..

 5. Ik hoorde deze week toevallig iets daarover op 3fm maar snapte er de ballen van. Dus Paul is Paul niet omdat hij William is en Paul is dood.. Echt apart.. toch blijven ze awesome <3

 6. Ik heb het inderdaad wel eens eerder gehoord, maar ik dacht dat ik dat vast verwarde met een andere band, omdat Paul McCartney dat concert gaf! Jammer dat we het nooit helemaal zeker zullen weten…

 7. Wij hebben thuis lekker oldfashioned een cassettebandje met een twee uur durende documentaire met voorbeelden en alles over dit ongeluk. Ik vind het zo cool, en wie weet zit er een kern van waarheid in…

 8. Ow vet! Sorry maar dit blog postje maakt zoveel herinneringen bij mij los. Op de middelbare school hebben wij deze hele complot theorie door gespit, de platen achterwaards afgespeeld. Het is zo een periode die ik echt nooit meer zal vergeten… Is Paul dood? Blijf het een ‘leuk’ vraagstuk vinden!

 9. Haha, ik heb niet zoveel met de Beatles dus het kan me ook eerlijk gezegd weinig schelen of hij dood of levend is :P Please don’t kill me for saying that!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.