Wie schrijft die blijft (4): webredactrice Monique van Loon

Na Laura beroept zich komt er eindelijk een nieuwe interviewserie op mijn blog: wie schrijft die blijft. In deze serie interview ik mensen die voor hun beroep schrijven, op wat voor manier ook. Denk aan een romanschrijver of een webredactrice zoals Monique van Loon. Ik ben erg benieuwd wat jullie ervan vinden, ik vind het in ieder geval erg leuk om te doen!

Monique van Loon

Op haar veertiende begon Monique van Loon met de site die nu is uitgegroeid tot één van de grootste Nederlandse websites voor jonge meisjes: Girlscene.nl
‘Het scheelde dat ik één van de eerste was met zo’n site die door een jong meisje werd gerund. Dan heb je al een voorsprong. In die tijd was er nog geen Facebook of Twitter. Het was meer dat meisjes naar anderen mailden of het aan hun vriendinnen vertelden. Ik heb nooit geld uitgegeven aan reclame. Maar omdat het een opvallend verhaal was, kwam ik in de media en zo is de site langzaam groter gegroeid.’
Op haar 22ste is ze met Girlscene gestopt en mede-eigenaar geworden van de culinaire website Culy.nl (leuke website over eten van de makers van Froot.nl en NSMBL.nl).

Wat Marco Borsato en stukjes schrijven met elkaar te maken hebben

Monique denkt vaak na over de lezer. Ze vraagt zich dan af: wie is de lezer, wat wil diegene lezen en hoe kan ik het nog beter maken? Ook vraagt ze constant feedback aan de lezers.
‘Ik heb altijd gezegd: Marco Borsato zingt ook geen liedjes voor zijn fans die niemand mee zingt. Je moet de dingen doen die mensen tof vinden. Zij zijn jouw fans, je publiek, je lezers: zonder hen ben je helemaal niets. Je kunt alleen maar geld verdienen met een site als er bezoekers op zitten. Net zoals dat je alleen cd’s kunt verkopen als je fans hebt. Ik denk ook wel dat dat een deel van het succes is. Je moet altijd blijven terugkoppelen.’

De randactiviteiten

Schrijven voor een website is leuk, maar er zijn ook dingen die je moet doen waar niet veel mensen aan denken.
‘Het is vooral veel regelen, heel veel mailen. Ik ben het meeste van de dag, naast het schrijven, bezig met bellen en mailen. Mensen denken vaak: oh, er staat een artikel online. Maar er gaat veel research aan vooraf, bij de één wat meer dan bij de ander. En je bent met een team, dus heb je veel contact met elkaar. Er zijn meetings, je denkt na over wat je met de site verder wil.’
Bijvoorbeeld een verslag over een restaurant is niet alleen gezellig eten: ‘Het is heel leuk en het eten is ook fijn. Maar je moet erheen, je moet opletten, alles opschrijven en alles fotograferen. Je zit niet relaxed in een restaurant. Ik zit eerst vijf minuten te wachten met mijn bord eten, omdat ik mooie foto’s wil maken uit alle hoeken. Je bent heel erg bezig met: wat is dit, wat proef ik? Je eet anders dan wanneer je gewoon gezellig uit eten gaat.’

Schrijven voor het internet

Bij het schrijven voor internet moet je op een aantal zaken letten. Wie is de doelgroep? Wat wil diegene lezen, niet alleen qua onderwerpen, maar ook op welke manier. Moet het simpel zijn, gebruik je Engelse woorden, moet het lang of moet het kort? Daarnaast is bij Culy.nl ook iets anders belangrijk.
‘Wat wij belangrijk vinden bij Culy is dat het artikelen zijn die je wil delen. Wij leven echt van de links op Twitter en Facebook en dergelijke. Dus als mensen denken: leuk artikel, maar dat ga ik toch echt niet met mijn vrienden delen, dan missen wij een heleboel inkomsten. Bovendien krijgen we door die links veel bezoekers. Dus daar probeer ik altijd op te letten. En bij internet moeten de koppen net iets spannender en net iets korter en met een twist of iets dergelijks, want het is geen krant die je open slaat. Het is echt: klik ik hierop of niet?’

Vrolijk opstaan en vrolijk naar bed gaan

De belangrijkste tip van Monique voor mensen die voor het internet schrijven is dat je het onderwerp waarover je site gaat echt heel leuk moet vinden, anders houd je het niet vol.
‘Het moet echt iets zijn wat jij kan lezen, schrijven en ademen. Waarvan je je moet voorstellen: als ik ermee op sta, word ik er vrolijk van en als ik ermee naar bed ga, word ik er vrolijk van. Daar geloof ik in.’

En ik ben het helemaal met haar eens!

(Als jullie nog suggesties hebben voor mensen die ik kan interviewen, dan hoor ik dat graag! :)

38 gedachtes over “Wie schrijft die blijft (4): webredactrice Monique van Loon”

 1. Misschien is het gewoon zo’n wijdverspreide mythe, maar ik dacht dat Girlscene altijd zo’n breezer-ontmoetingsplaats was, met van die 13 jarige meisjes die dubieuze foto’s van zichzelf plaatsten en snel 06-jes uitwisselden.

 2. Wat dacht je van een politicus zonder partij…
  een koning zonder land
  Een bakker die vroeg op moet
  maar geen droog brood verdient
  omdat iedereen brood koopt
  in de supermarkt
  Wat te denken van een bankier
  met alleen spaarders met schulden
  Of mij natuurlijk, omdat ik vlot schrijf
  en dicht, maar geen benul heb
  hoeveel lezers er zijn!
  zeg me wat ik schrijven moet
  om terug te komen op mijn blog…

 3. Leuk interview :) Ik was een trouwe bezoekster van de site die Monique had vóór Girlscene. Toch wel leuk om te zien hoe zij gegroeid is in die jaren.

 4. Leuk om te lezen! Ik “ken” Monique en haar site(s) ook al vanaf het prille begin, had helemaal niet door dat dat alweer zo lang geleden is. Hoewel… Toen had ik thuis nog een inbelverbinding en waren .tk-sites al heel wat, haha. Vind het dus erg leuk om via dit interview wat achtergrondinfo te lezen :)

 5. Leuk! Ik vond girlscene en de voorlopers daarvan altijd heel erg leuk. Het is echt bijzonder hoe mensen tegenwoordig hun baan vinden in de internetwereld.

 6. Jaa leuk interview! Om de een of andere reden staat Girlscene toch wel dicht bij me omdat ik op dezelfde redactie stage heb gelopen :-)

   1. Ja, ik heb afgelopen zomervakantie twee maanden (want zo lang had ik vakantie) fulltime stage gelopen bij Ze.nl. Ze.nl en Girlscene (en nog wat andere site) zijn onderdeel van dezelfde uitgever :-) Was heel gaaf en ik zou het zo weer doen!

 7. Wat een leuk interview weer. Ik heb bewondering voor mensen die zo jong al goed lopende sites hebben en bezoekers weten te trekken. Girlscene ken ik natuurlijk weer niet, maar froot en culy wel. Leuke sites overigens.

 8. Dit vind ik momenteel de leukste uit de reeks :D (Hoeveel zijn er al geweest? Twee?) Girlscene kennen we allemaal wel, van enkele (of meerdere) jaren geleden. Froot en NSMBL kende ik nog niet…

  1. Dit is de vierde! Als je op de tag ‘wie schrijft die blijft’ klikt of bij de categorieën op ‘interviews’, dan kun je de rest lezen :)

   1. Ik heb ze allemaal gelezen hoor! Ik bedoelde gewoon dat er nog maar een paar geweest waren (wist niet hoeveel) en dat ik deze de leukste vond tot nog toe! :D

 9. leuk om te lezen! ik wist niet dat zij begonnen is met girlscene. Ik lees het al een aantal jaar. ik heb helaas geen idee wie je zou kunnen interviewen…

 10. Ik kwam al op haar eerste site, die vond ik wel leuk toen het nog persoonlijk was enzo. Met girlscene is die glans er een beetje vanaf gegaan, maar ik snap wel dat ze daar naar over is gestapt omdat het natuurlijk een hoop werk was. Culy.nl vind ik wel heel leuk.

 11. Oh ik krijg plotseling nog een ingeving voor een interview. Misschien met iemand die scripts schrijft? Voor tv series of films? Al heb ik geen idee hoe je zo’n iemand moet vinden :’)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.