Het leukste dorp van Nederland

Ik woon in een dorp. Zo, dat is eruit. Het is door TMF (weet u nog, de tvzender die niet meer bestaat?) ooit verkozen tot leukste dorp van Nederland. Ik heb geen idee waarom. U moet weten, ik woon er al mijn hele leven lang. En dan krijg je te maken met een aantal zaken.

Stel je voor, je komt eens uit het dorp (‘Het is een wonder, dat dat kan! Hoe gaat dat dan?’ ‘Met de bus bijvoorbeeld.’ ‘Jeetje, dat die daar rijden joh.’) en je leert nieuwe mensen kennen. Zulke gesprekken gaan altijd hetzelfde, zo van: jahoeheetjijdanohenjijjaenwaarkomjijvandaandan.
‘Uit zus en zo dorp.’
‘Oh mijn god, zus en zo dorp? Haha, ben je een boer ofzo?’
Nu zijn er veel weilanden rondom het dorp, maar niet één is er van mij. Dus nee, ik ben geen boer (zelfs geen boerin en nee, ik ben ook niet op zoek naar een boer, al was die boer Henk wel leuk, wat, nee, ik kijk absoluut niet naar boer zoekt vrouw, stom programma hihi ahum). Niet alle dorpelingen zijn boeren. Laat dat even duidelijk zijn voor altijd. NOOIT MEER VRAGEN DUS.

Van die weilanden heb je er dus veel. Op weilanden staan schuurtjes. En in die schuurtjes bevindt zich, ja, goed geraden, wiet! Het hele dorp is verslaafd, behalve de gereformeerden (die doen het stiekem op zolder, net zoals tv kijken). Jaaa, dat wist je niet he? Ik ben de enige die clean is. Al een week.

Nog zoiets. Het centrum (‘Haha noem je dat een centrum?’) ingaan voor het één of ander. Je hebt nog geen stap gezet of je bent de eerste bekende al tegen gekomen. En dat zijn dus altijd nét die mensen die je niet aardig vindt. Denk je ‘Hoi!’ te zeggen en snel door te kunnen lopen, kom je ze in een andere winkel wéér tegen.

Ja, zo leuk is een dorp nou ook weer niet. Gelukkig ga ik verhuizen naar een ander dorp*.

(*Voor de mensen die nieuwsgierig zijn: morgen ietsje meer informatie hierover).

41 gedachtes over “Het leukste dorp van Nederland”

 1. Ik heb ook jaren in een dorp gewoond maar ben heel behendig geworden in het ontwijken van bekenden die je niet wilt tegenkomen. Gewoon achter een koe in een van die weilanden gaan staan.

 2. Ik ben opgegroeid in een dorpje, als kind vond ik het leuk en vrij, maar als tiener vond ik het hel en opgesloten. Nu woon ik aan de rand van een stad (ahum), beste van beide.
  Ik zal morgen terug komen voor meer nieuws, hihi

 3. Haha, ik woonde ook altijd in een dorp.
  Vond het als kind leuk, kon lekker buiten spelen en zo.
  Nu vind ik het niks meer aan. Iedereen weet alles van elkaar…

 4. Hé ben je een boer of zo, Laura? Een dorp lijkt mij ergens ook wel weer leuk. Bij de weilanden even rust… voor jezelf. Hier barst het van de huizen, hangende energydrinkende jongeren en winkels (alhoewel dat wel leuk is.) Die tip van Liliane is trouwens wel goed, gewoon achter een koe gaan staan! ;)

 5. Ik heb niet lang genoeg in een dorp gewoond om het te kunnen beamen, maar sommige stadse wijken en buurten doen soms ook net alsof ze dorpen zijn. Vooral het ons-kent-ons en roddelgehalte, haha ;)

 6. Ik ben geboren in een stad, opgegroeid in iets wat niet echt een dorp is maar ook geen stad (dus iets anders dan een plaats kun je er niet van maken) en ik woon nu weer in een stad.

  Oja, niet alleen zijn niet alle dorpelingen boeren, ook niet alle dorpen zijn van die boerendorpjes ;-)

 7. Hihi, ik heb m’n hele leven in een dorp gewoond dus ik snap je heeeelemaal! Woon sinds een maand in een stad (voor zover je Leeuwarden een stad kunt noemen) en het bevalt me wel :)

 8. Ik heb ook in zo’n soort dorp gewoond en ben zo ontzettend blij dat ik daar weg ben. Tilburg is precies goed :) ik kom er alleen nog omdat mijn vader er woont. Het eiland waar ik vandaan kom wordt blijkbaar het witte eiland genoemd omdat er zoveel drugs wordt gebruikt hahaha en dat van die tv is ook helemaal waar! Zo ken ik mensen die geen tv hebben, maar wel internet (dat is ook zo krom) en als er iets is gebeurd weten ze het als eerste! Maar tv kijken mag echt niet ^^

 9. Haha, jij weet er wel een sterk verhaal van te maken zeg. Goeie cliffhanger ook :P

  Vierlingsbeek is niet verder gekomen dan 2e bij het leukste dorp van Nederland :( En toch houd ik het Aller ALLERmeest van Vierlingsbeek <3 wjnmk

 10. Ik woon ook in een dorp, dat was bijna verkozen als leukste gat van Nederland. Maar op het laatst werden wij gediskwalificeerd omdat we teveel inwoners hadden voor een dorp. Gelukkig is ons dorp niet zo heel erg als jij jouw dorp beschrijft.

 11. Ik heb mij de afgelopen 12 jaar juist verscholen in een dorp. Wanneer je uit de grote stad, gelegen in een andere provincie, komt, dan kan je je in een dorp heel goed verschuilen. Nu ik sinds 9 maanden in een stad (nou ja, Venlo stad??) in de buurt van het dorp woon, kom ik ineens bekenden uit het dorp tegen. Zowel gewenste als ongewenste bekenden. Ik was er onbewust toch deel van gaan uitmaken.

 12. Ik heb in vijf verschillende dorpen gewoond (waarvan één twee keer).
  Vroeger schaamde ik me altijd een beetje als ik zei dat ik uit het Westland kom (google maar..), maar nu niet meer. Het heeft wel wat. Er woont wel een apart slag volk, maar Westlanders zijn geen luie mensen. Dat merkte ik toen ik in Leiden (en Zuid-Afrika) woonde. Dan zie je ineens dat mensen problemen maken van dingen dat je denkt ‘whaaaaaattt?’

  En dat van die wiet herken ik trouwens wel. In de zomer kon ik nauwelijks in de tuin liggen als de zon op de plantage van mn buurman scheen..:P Na een kwartiertje zag je zelf bijna paarse olifanten!

 13. Haha ik woonde ook in ee dorpje! Gelukkig werd dat dorpje in de loop van de jaren steeds groter dus ging dat dorpse er een beetje van af.

 14. Ik hou niet zo van dorpen. Of liever gezegd, ik hou niet zo van mensen. En daar heb je in een dorp vaak meer mee te maken dan in een stad, waar anonimiteit een gangbaar begrip is.

 15. Hahaha ik weet precies waar je het over hebt. Net een stap gezet n de enige winkelstraat, en dan komen er gelijk mensen op je af.. ‘Hee, heb je het al gehoord van die en die…’ eindeloos gekakel altijd.. En toch, heeft het ook zo z’n voordelen, een klein dorpje

 16. Ik vond het soms heerlijk in mijn hele schooltijd in een dorp(Brasschaat) te wonen.mijn ouders leven er nog steeds, het is vlak bij Antwerpen, dus de stad om de hoek. Nu leef ik in Amsterdam, vergelijkbaar met Antwerpen vind ik, maar verlang soms best naar het dorpse Brasschaat!!

 17. Ik woonde vroeger aan de rand van een stad en toen ik naar het naburige dorp moest met de fiets vond ik dat er zo raar. Iedereen sprak iedereen aan, en alles zo vrolijk van “goeiemorgen!” enz.
  Later was ik dan verhuist naar de stad, maar ik miste de natuur zo dat ik uiteindelijk zelf verhuisd (alleen gaan wonen) ben naar het dorp dat ik als kind ‘een vreemd land’ vond toen ik er moest zijn.

 18. Ik ben ook een dorpskind en vind het heerlijk! Maar volgens mij zit dat gewoon in mijn genen (ik vind dat dat kan). Mijn geboortedorp is volgens mij wel iets groter dan gemiddeld boerendorp, want we hebben het keukenhof. Maar toch is die plaats een dorp. Ach ja.
  En nu woon ik in een dorp ernaast die kleiner is dan mijn geboortedorp. Ach ja, die dorpen he

 19. Ik woon wel in een stad (één van de elf in Friesland) maar als je uit Friesland komt krijg je dezelfde reactie als wanneer je uit een dorp komt. ‘aah, ben je een boer ofzo?’

 20. Het eiland waar ‘mijn’ dorp op ligt wordt het witte eiland genoemd. Vanwege de drugs ja.
  Dat zinnetje over gereformeerden is heel herkenbaar trouwens. Ik erger me echt kapot aan die schijnheiligheid.

 21. Ik kom uit de stad (nee, helaas geen rijkeluis kindje, was dat maar zo… Zucht!) Maar heb altijd in een dorp willen wonen als klein meisje, het leek mij altijd heel erg fijn om iedereen te kennen.

  Maar.. Nu ben ik wel gelukkig in de stad, 5 – 10 minuutjes fietsen en ik ben in dé stad, hoef niet heel lang te fietsen of met de trein ofzo. Behalve als ik naar a’dam wil natuurlijk.

 22. Ik woon ook in een klein gat.. sorry dorp. Vreselijk Ik ben er ook zelden. Als ik de kans krijg om op zelf te gaan wonen dan word het ook zeker de rand van een stad. Of iets in die richting. Als het aan mij had gelegen, was dit al een tijd zo.. maar ja..

  Ga je ver verhuizen?

  Liefs!

  1. Ik ga van een dorp vlakbij Rotterdam verhuizen naar Oegstgeest (naast Leiden is dat). Met de auto is dat een uurtje en met het openbaar vervoer twee uur en een kwartier. Dus niet zo ver dat het niet te doen is om in het weekend naar huis te gaan, gelukkig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.