Dankzij dit blogje hoef je nooit meer naar zangtalentenshows te kijken, alvast graag gedaan

httpv://www.youtube.com/watch?v=41_sXF3e0yc

Goh, wie zou er toch winnen? (Let vooral ook op de kneuzerigheid, bijvoorbeeld de manier waarop ze zwaaien naar het publiek.) 

Het was op het schoolplein.
‘Ik ben voor Jim!’
‘Nee joh, hij klinkt echt als een schaap. Jamai is veel beter!’
Ik had geen idee wie Jim noch Jamai was. Acteurs uit GTST ofzo? Nee, het bleken de kandidaten van de eerste Idols te zijn. Nou goed, als iedereen het er toch over had, wilde ik het ook wel zien. Het bleek nog leuk te zijn ook.

Nu, in 2012, zijn er vele zangtalentenshows op tv geweest. Idols, Popstars, the Voice en nog veel meer. Ik zal u even vertellen hoe dat gaat, zodat u nooit meer naar dit soort programma’s hoeft te kijken.

Allereerst zijn er de audities. Er zijn drie categorieën:
– Mensen die bizar slecht kunnen zingen.
– Mensen die redelijk kunnen zingen, maar niet goed genoeg.
– Mensen die bizar goed kunnen zingen.
De audities zijn goed te doen en zelfs leuk te noemen. Maar zodra ze voorbij zijn, raad ik je af om nog verder te kijken.

Want dan komen de liveshows. De zangtalentjes gaan dan live (of het echt live is, is altijd maar de vraag) optreden.
De liveshow begint met eindeloos gepraat (‘Het wordt weer een verrassende show. Waar moeten de kandidaten op letten, stom jurylid?’ etc.). Dan volgt een niet spectaculair en alles behalve verrassend optreden van een zangtalentje. Daarna weer oneindig lang gezeik (‘Wat vind jij ervan, onbekende persoon die een jurylid moet voorstellen? En jij dan, andere zeikerd van een jurylid?’). Elk optreden wordt bovendien onderbroken door reclames. Oh en tijdens de show zelf komt de sponsor (meestal een deodorantmerk) ook uitgebreid aan bod.
Na twee uur is eindelijk iedereen uitgezongen en kan er gestemd worden. Dat is wel een aardige duit (één euro voor een smsje), maar jeetje, stel je voor dat jouw favoriet níet zou doorgaan, dat is toch verschrikkelijk.
Denk je dat het afgelopen is, komt er nog een singoff tussen de twee mensen die het minst populair waren. Na een halfuur is dat gelukkig ook weer afgelopen en heb je je  zaterdagavond weer verspild.

Na de spectaculaire liveshows volgt een spectaculaire finale (het is al weken duidelijk wie er gaat winnen) en zul je helaas een kwalitatief goed tvprogramma moeten volgen (grapje, ik zou er niet één weten op de zaterdagavond) of natuurlijk een boek lezen (‘Wat is dat?’).

Nu niet denken dat je ooit nog iets van de winnaar gaat horen. Het spijt me, maar de smsjes waren zinloos. Jim en Jamai kwamen er nog redelijk goed vanaf en zijn de musicalwereld ingegaan. De rest heeft helaas hun oude baantje als vuilnisprikker of iets dergelijks moeten hervatten.

43 gedachtes over “Dankzij dit blogje hoef je nooit meer naar zangtalentenshows te kijken, alvast graag gedaan”

 1. Er is al zo lang zo weinig leuks op tv meer… Verder begrijp ik ook niet waarom iedereen toch telkens weer een nieuw seizoen kijkt.

 2. Ik vond de Engelse X Factor altijd erg leuk, tot het me vorig jaar zo erg tegenviel dat ik besloot nooit meer naar die onzin te kijken. Er waren eigenlijk niet echt geweldige kandidaten, normaal heb je toch altijd wel een favoriet waarvan iedereen denkt dat ie gaat winnen. Uiteindelijk heeft een bij elkaar geraapt meisjesgroepje gewonnen “want dan had er ook een keer een groep gewonnen.” Nee.

 3. Ontzettende pauperprogramma’s, allemaal. Het zijn idd alleen die audities die redelijk te doen zijn. En dan voornamelijk vanwege het leedvermaak.

 4. De Engelse X Factor vind ik een uitzondering. Alexandra Burke, One Direction, Cheryl Llyod zijn niet geïndigd naar hun vuilnisprikbaantje. Maar in Nederland is het niveau wel laag ja. Oké, Gordon is volgens mij ook door gebroken met een talenten show en Gerard Joling ook. Maar dat is nou niet bepaald een ‘aanwinst’. Voor de rest vind ik al die shows niet zo heel leuk, elke keer hetzelfde..

 5. Ik word echt moe van al die talentshows. En waarom 943875347598 verschillende soorten? Wat ik vooral heel jammer vind, is dat de Britse bijvoorbeeld nog wel te behappen is. In Nederland lijken het vooral slappe aftreksels. Ach. Ik zap wel naar wat anders.

  Toegegeven: de audities vind ik meestal wèl heel leuk. Wie herinnert zich Herman nu niet?

 6. Na Idols seizoen 2 hield ik het voor gezien, je kunt een programma ook te veel uitmelken.. hetzelfde geldt voor de varianten op de dit programma..

 7. Dat is de enige talentenshow die ik gezien heb. Toen was ik elf of twaalf (of dertien) en zei tegen mijn moeder: “Ik hoop dat Jamai wint, want Jim zingt zo monogaam”. Ik krijg het nog te horen van mijn moeder als Jim op tv is…. -_- “

 8. Ik heb het ook helemaal gehad met die talentshows. Voor elk ’talent’ komt wel weer een nieuwe show. Jammer dat het in Nederland altijd zo moet worden overdreven. Ben benieuwd wat de nieuwe trend gaat worden …

 9. Je zou toch denken dat al die mensen onderhanden wel weten, dat als je eraan mee doet er 97% kans is dat je maar één hitje zal hebben en meer niet.

 10. Hahaha ja heel herkenbaar. Toch kijk ik er wel naar, want ik houd gewoon van muziek en zang, en het is dus meestal ook pas tijdens de liveshows dat ik echt aan mijn trekken kom ;)
  Overigens kijk ik niet zomaar alles, bij Popstars ben ik heel snel afgehaakt, dat was echt bagger en veel te langdradig. Maar X-factor en The Voice vind ik geweldig, en ook de zoektochten naar een musicalster op de publieke omroep heb ik met plezier gevolgd :)

 11. Ik ben in die tijd nog naar een optreden van Jamai in een soort jeugddisco gegaan haha, good times :P

  Maar inderdaad, na de eerste keer heb je het wel zo’n beetje gezien. Gelukkig zijn we wel van alle whatever-with-the-stars shows af. Nu nog die talenten jachten.

 12. Haha, stiekem blijf ik talentenshows wel een beetje volgen. Al doe ik dan eigenlijk altijd tegelijkertijd ook nog wel iets anders, haha. Bij de “samenvatting” stukjes met alle liedjes/acts achter elkaar let ik dan even op. Al dat gepraat tussendoor… Dat hoeft voor mij ook niet echt. Stemmen doe ik overigens ook nooit. Wat me aan de laatste versies trouwens ook stoort is het hip doen met social media. Constant vertellen hoeveel tweets er wel niet over het programma gaan enzo, dat vind ik vrij nietszeggend…

 13. Ik vind The Voice nog wel leuk (ook zo van je kijkt naar de optredens en dan ga je weer achter de computer, optreden, computer etc.), maar de rest is idd gewoon bagger. Het is idd altijd hetzelfde en ze kunnen gewoon ook niet goed zingen. En dan heb ik het nog niet eens over die irritante mensen die het presenteren… Oh en Holland’s got Talent kan ik nog wel naar kijken omdat er ook nog wat anders aan bod komt dan alleen maar zingen.

 14. idols is de enige zangtalenten show die ik ook echt leuk heb gevonden. natuurlijk was ik voor jamai en dan won jim ;p. vooral de voice heeft echt een slechte show. Ach ja, drie kwart van de nederlanders zit iedere vrijdag avond trouw voor de buis om het te kijken, dus ergens doen de producers het goed….

 15. Oh ik weet nog dat we op vakantie waren ergens in Drenthe en dat toen de finale van Idols was. De hele camping trok naar een groot soort ronde arena waar een enorm scherm hing. Ik weet alleen niet meer wie er toen gewonnen heeft :P

 16. Bedankt voor deze verfrissende kijk op de shows! Ik heb helaas niks beters te doen op mijn zaterdagavond, dus om hem toch nog ergens aan te besteden kijk ik maar tv.. Ik ga veranderen! Ik moet ook wel, want aangezien we de zomertijd ingaan zal er natuurlijk niks meer op tv zijn.

  1. Hey Tirsa,

   Ik kan niet op je blog reageren, omdat ik alleen met naam + url kan reageren (heb geen blogger of wordpress).

 17. Helemaal waar, dat is ook de reden dat ik meestal alleen de optredens van de personen die ik echt goed vind op youtube even opzoek. Dat ge-bla bla van de jury… en idd al die reclame en nog erger het moment van spanning opbouwen bij de uitslag…. ik heb er vrij weinig mee

 18. Ik kijk het ook niet meer joh. Heel soms dat ik de audities mee pik, want toegegeven: die zijn altijd hilarisch. Maar de liveshows begin ik niet aan. Wat je zegt: Het duurt veel te lang en meestal vind ik het niet eens zo goed uit.

 19. The Voice was voor één keer leuk vanwege die stoeltjes. Daarna werd ’t ook een beetje vervelend, vooral omdat iedereen wist dat die tatoomafkees ging winnen. Hij is nog steeds aardig populair geloof ik.

  Oh en die Maud (seizoen 2 geloof ik?) doet ’t ook goed. Ook iets met musicals.
  En Ferry Doedens komt ook van Idols vandaan, maar gelukkig waren we dat al láng weer vergeten.

  Het sneue is dat die winnaars eerst twee jaar vastzitten aan een of ander contract waardoor je in schimmige cafés en kleine festivalletjes moet moet móet optreden voordat je het echt kan maken. Ja, dan kent niemand je natuurlijk meer.

 20. Ik heb er ook een vreselijke hekel aan. Alleen de ”Op Zoek Naar…” shows vind ik wel leuk omdat ik een musicalfan ben, haha… ze zijn ook altijd zo voorspelbaar, zo nep en zo irritant. Op de zaterdagavond lees ik liever een beetje, schrijf ik of kijk ik een film die echt de moeite waard is :P

 21. Hahahaha sorry maar dat filmpje. Leuk ja.
  Ik vind the voice nog redelijk leuk, alleen jammer dat je vanaf auditie numero uno al ziet wie er gaat winnen.

 22. Ik doe er niet meer aan mee, er zijn echt teveel talentenshows! Talent wordt niet bepaald door een jury, door zelf hard te werken en op te vallen kom je er ook wel. Ook zonder een show.

 23. De eerste, Belgische Idool heb ik met spanning gevolgd. Ook ‘Steracteur, sterarties’ daar was ik verzot op omdat er maar één acteur was die een stem als een klok had en hem horen zingen was ongelooflijk. The Voice heb ik ook gevolgd, maar niet wéér opnieuw. Idd te veel reclame, wachten, …. Denk dat al het zangtalent in ons kleine landje intussen wel is opgebruikt ;-)

 24. Een hele goede samenvatting, en precies de reden waarom ik dus nooit kijk!

  Trouwens, kelly clarckson heeft ook idols gewonnen (Amerika ofzo) dit wist ik niet eens tot kortgeleden, toch 1 iemand die nog steeds in hetzelfde beroep zit ;)

 25. Ik kijk bijna geen tv meer, soms Nederland 1,2 of 3 want wanneer ik door zap dan word ik overspoeld door achterlijke reclames en dito programma’s.
  En talentenshows kijk ik niet meer, de eerste Idols heb ik gezien, bij de tweede haakte ik af, zelfde als Big Brother.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.