Wie schrijft die blijft (6): brievenghostwriter Lucy Lambriex

Foto: Lucy Lambriex.

Na Laura beroept zich komt er eindelijk een nieuwe interviewserie op mijn blog: wie schrijft die blijft. In deze serie interview ik mensen die voor hun beroep schrijven, op wat voor manier ook. Denk aan een beautyblogger of een brievenghostwriter Lucy. Ik ben erg benieuwd wat jullie ervan vinden, ik vind het in ieder geval erg leuk om te doen!

Ghostwriter voor brieven

Lucy Lambriex werkte eerst bij een uitgeverij als creatief schrijver en eindredacteur, maar maakte de stap om zelfstandig te werken, waaronder als ghostwriter voor brieven. Maar hoe komt iemand erop om ghostwriter te worden?
‘Ik merkte dat ik heel goed was in solliciteren. Ik werd vaak uitgenodigd en kreeg dan te horen dat ik een leuke brief had geschreven en dat het opviel. Op een gegeven moment vroeg een kennis of ik zijn sollicitatiebrief wilde lezen. Dat heb ik gedaan. Ik vond zijn brief inhoudelijk goed, maar het was heel lang en niet pakkend geschreven. Hij herschreef hem, maar de brief was nog niet helemaal goed. Daarna heb ik hem zelf herschreven en ik merkte dat ik het leuk vond om te doen.’
Zo is het vanzelf verder gegaan. Tot nu toe krijgt Lucy voornamelijk via via opdrachten. Ze helpt zowel met het schrijven van een sollicitatiebrief als een brief bij een conflict (denk bijvoorbeeld aan burenruzies).

Beeldhouwen en helpen met het openen van de deur

Vaak schrijft de ander eerst zelf de brief. Daarna volgt er een gesprek tussen de klant en Lucy. Aan de hand daarvan gaat ze aan de slag.
‘Het is een soort beeldhouwen met toch elke keer andere gereedschappen die ik krijg aangereikt van de persoon. Ik probeer het altijd zo kort mogelijk te houden, maar wel met variatie erin, zodat het lekker loopt. Bij een conflict is het belangrijk dat de emotie eruit gehaald wordt.’
Bij een sollicitatiebrief is het een iets ander verhaal.
‘Vaak is het zo dat deze mensen wel goed zijn in hun vak, maar het niet op papier weten te zetten, niet weten hoe ze hun kwaliteiten zichtbaar kunnen maken. Ik help hen daarmee. We werken samen en daarbij gaat het erom dat ik zijn of haar verhaal kan treffen en dat hij of zij zich daarin herkent. Het is eigenlijk gewoon helpen de deur open te doen. Als ze na die brief een uitnodiging hebben gekregen, moeten ze het verder zelf doen.’

Opvallen is belangrijk

De beste brief die ze geschreven heeft, was voor een jongen die een technische opleiding deed.
‘Hij was als kind al heel technisch en knutselde allerlei dingen.  Daar hebben we een foto van meegestuurd om te benadrukken: ik doe dit al mijn hele leven. Opvallen is namelijk erg belangrijk en dat doe je door iets van jezelf te laten zien.’
Dat kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld je brief beginnen met iets noemen waar je niet goed in bent. In de rest van je brief laat je dan zien dat dit heel weinig is in verhouding met wat je wél kan en je toont zelfreflectie.
‘Het gaat erom dat je opvalt naast de naar aanleiding van uw advertentie-brieven.’ aldus Lucy.

Tips voor het schrijven van een brief bij een conflict

Lucy heeft ook tips voor het schrijven van een brief bij een conflict. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een burenruzie of een brief naar de Arbodienst.
‘Schrijf hem eerst met al je emotie, dus alle woede, verdriet en angst. Daarna streep je alles weg, behalve de feitelijkheden. En dan maak je die feiten weer aan elkaar. Feiten zijn heel belangrijk, maar het allerbelangrijkste is dat je laat blijken dat je de ander hebt gehoord. Pas als iemand weet dat hij gehoord is, kan hij een ander horen.’
Ook is het goed om de brief even weg te leggen. Verstuur hem nooit meteen!
‘Soms kun je je ook afvragen: wat bereik ik ermee dat ik de ander deelgenoot maak van mijn gevoelens of mijn gedachten? Als je dat niet weet, dan kun je hem beter niet verzenden.’

Twitter en mail in plaats van brieven

Vroeger schreef Lucy lange brieven aan een vriendin, drie keer per week, lappen tekst over alles en over niets.
‘Echte brieven op papier schrijf ik weinig meer. Wel mail ik vrij veel en gebruik ik Twitter. Ik houd toch steeds meer van het korte. Maar soms vind ik het ook heerlijk om voor een brief te gaan zitten.’
Ze is daar dan uren zoet mee. Met als nadeel: kramp in de handen.

Lucy’s website kun je bezoeken op www.lablambriex.nl

42 gedachtes over “Wie schrijft die blijft (6): brievenghostwriter Lucy Lambriex”

 1. Prachtig om daarmee u geld te kunnen verdienen. En ook voor velen zeer handig die niet zo goed met brieven schrijven omgaan uiteraard. Leuk dat er zo iets bestaat, wist ik niet.
  ps: de link naar de site onderaan werkt blijkbaar niet?

 2. Ghostwriter, echt nog nooit van gehoord, wat grappig! Overigens denk ik dat ik niet de enige ben die niet wist wat het was, dus misschien had je het even kunnen introduceren, ook al blijkt het later vanzelf wel – het is toch fijn als je meteen al weet wat je aan het lezen bent :P

  Maar verder heb jij zeker geen Lucy nodig om je interviews uit te schrijven :)

 3. Bij de naam ghostwriter had ik eerst heel andere associaties, dus een verrassend stukje! Ik heb ook al een paar keer complimentjes over sollicitatiebrieven mogen ontvangen en help anderen ook wel eens.. vind het leuk om te doen ook!

 4. Lijkt me een hele interessante vrouw en beroep. Had geen idee dat je dat een ghostwriter noemt.
  Haar tips zijn ook handig. Dat zijn eigenlijk de tips die ik zelf ook altijd in acht neem (daarmee zeg ik niet dat ik zelf handig ben hoor ;) ).

 5. Ah, een ghostwriter. Ik had eerst hele andere associaties {met geesten, echt}, maar al lezend kwam ik er achter.
  Wat een bijzonder beroep, wist niet dat het bestond.
  Ben wel benieuwd naar een voorbeeld brief. Hoe een brief eerst was en hoe hij vervolgens aangepast is.

 6. Ghostwriter…. toen dacht ik dus dat er een heel interview kwam over iemand die iets had met geesten en dergelijke, maar ik blijk er helemaal naast te zitten.
  Ik had dus nog nooit gehoord van een ghostwriter. Nou ja, gehoord wel, maar nooit bij stil blijven staan omdat ik dus aan andere dingen dacht.
  Nu blijkt het gewoon heel simpel iemand te zijn die brieven voor een ander schrijft.

 7. Wow, apart! Lijkt me wel een gaaf beroep. Als je dit soort talenten hebt is een nieuwe baan krijgen vaak makkelijker. Dat ze hier mensen mee helpt vind ik echt goed. :)

 8. Leuk interview jammer dat de link naar haar website niet werkt. Ik ben wel benieuwd naar haar brieven, het lijkt me erg leuk om op deze manier mensen te kunnen helpen.

 9. Wat bijzonder, brievenghostwriter. Ik wist wel dat het bij boeken en bibliografieën enzo gebeurde, maar bij brieven… Grappig!
  Ik schrijf ook liever digitaal, ik haat kramp in mijn hand en arm (en het resulterende lelijke handschrift). Wel een beetje jammer dat RSI-achtige klachten me tegenwoordig ook niet vreemd zijn, haha.

 10. Wat een cool beroep!

  Schrijven om te overleven is voor mij ook nog steeds een van de mooiste dingen. Wij doen het nu ook op wereldreis en kunnen zo onze reis (een beetje) financieren. Daarnaast is het gewoon de fijnste manier van herinneringen verzamelen en uiten.

 11. Ghostwriter voor brieven, die was nieuw voor mij. Dat ‘beroemde mensen’ een ghostwriter inschakelen om hun memoires te schrijven kon ik wel, maar brieven.. nee.

 12. Ik wist wel dat dit beroep bestond, maar nooit gelezen dat iemand dit werkelijk doet. Erg interessant en origineel!

  En even complimenten voor de foto, zo fris en vrolijk!

 13. Laura, wat leuk om het zo te zien en ook erg leuk om de reacties te lezen. Tof dat je blog zo goed bezocht wordt! Hartelijk dank en veel succes, Lucy

 14. Super leuk initiatief zeg, hier had ik nog nooit van gehoord. Ik ben zelf ook niet altijd evengoed met bijvoorbeeld sollicitatiebrieven en ’t verwoorden van waar ik wel of niet goed in ben, so I’ll keep her in mind ;)

 15. Ik had geen idee dat je daar wat mee kunt, qua werk. Ik doe dit al vaak voor vrienden, sollicitatiebrieven nakijken en soms zelfs herschrijven. Ik help mijn vriend bij het schrijven van brieven naar instanties of naar wat dan ook. Het kan een flinke uitdaging zijn om de juiste toon te vinden voor een brief, zodat het de boodschap is van die ander, in zijn of haar woorden, maar toch pakkend geschreven. Ik houd daar wel van.

 16. Interessant, ik heb nog niet vaak over dit soort beroepen gehoord. Brieven schrijven voor anderen. Maar als ik het zo hoor doet ze het echt op een goede manier. De foto meesturen van vroeger. Echt ideaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.