Juli: Daag jezelf uit

Elke maand plaats ik vijf uitdagingen om het leven mooier, spannender en gekker te maken. Aan jou de keuze om ze uit te voeren of niet.

1. Ga vanavond met je hoofd aan het voeteneind van je bed slapen (deze heb ik niet zelf bedacht, maar komt uit de laatste Psychologie Magazine).
2. Kijk een week niet op Facebook.
3. Neem de trap in plaats van de roltrap.
4. Ga onder de douche staan en draai de kraan steeds kouder. Het gaat erom dat je constant buiten je comfortzone zit, dus niet wennen aan de temperatuur en dan kouder, maar de hele tijd langzaam aan de knop draaien. Meet hoelang je het volgehouden hebt! Ik heb het ook gedaan en ik ging van 50 graden naar 28 in ongeveer 43 seconden (deze heb ik niet zelf bedacht, maar ik kreeg de tip van Jaap, bedankt daarvoor!).
5. Reageer en vertel me iets wat je eerst niet durfde, maar toch gedaan hebt (zo ben ik bijvoorbeeld in achtbanen geweest die over de kop gingen, terwijl ik dat eerst niet durfde).

Enjoy!

45 gedachtes over “Juli: Daag jezelf uit”

 1. Waarom zou ik buiten mijn comfortzone willen zitten? Dat heft toch het hele begrip comfortzone dan meteen op ;)
  Dat met die douche doe ik sowieso altijd als het warm is. Warm is trouwens een puur Nederlands synoniem voor benauwd, maar dat doet er verder weinig toe!

 2. Ik heb een belofte met mezelf gemaakt: ik ga de kraan nu ook steeds kouder zetten. En ik vond het andersom slapen een heel leuk idee! Maar die stel ik uit tot morgen, want ik lig veel te lekker om nu nog te gaan veranderen (:

 3. Andersom slapen dat doe ik regelmatig. Alleen was dat dan oorspronkelijk niet de bedoeling.. Maar ik ben een beetje een woelewater…
  Dat van die douche is hier ook standaard. Het is namelijk ook goed voor je bloedsomloop.
  Mijn flat heeft geen roltrap alleen maar een trap… dus… weer geen uitdaging.
  Een week niet op facebook… dat kan ik niet…
  Misschien ga ik binnenkort iets engs dien en dan laat ik je dat weten..

  Leuke uitdagingen weer!

 4. 1. doe ik nu en dan.
  2. ik heb geen FB-account.
  3. ik ben nog bezig aan mijn vorige uitdaging: neem de roltrap ipv de lift. :-)
  4. doe ik ook nu en dan, nooit tijd gemeten, maar tot ik echt naar adem snak.
  5. een vreemde mens aanspreken: soms de tijd vragen, de weg…whatever, de eerste stap om met mensen te leren omgaan irl. dat heb ik nu 6 keer gedaan, het blijft verschrikkelijk moeilijk, ook al bleef ik de laatste 2 keer achteraf rustiger.
  leuke zondag nog.

 5. Van 50 naar 28o_o. Dat ga ik ook is proberen, nu het toch vakantie is ga ik gewoon een lijstje maken van een aantal punten van alle “daag jezelf uit.” :)

 6. De kraan staat hier nooit op 50 graden. Standaard op 38 graden en dan draai ik hem vaak nog lager omdat ik hem te warm vind.
  Andersom slapen doe ik regelmatig, maar dan wordt gewoon compleet het bed omgedraaid. Bepaalde aardstralen waardoor het soms schijnbaar nodig is om weer te kunnen slapen.
  Een week niet op facebook…. hmm… mag deze naar begin volgende maand? Dan zijn we een week op vakantie en is het een makkie om niet op fb te kijken omdat we het internet nooit nemen tijdens onze vakanties.
  Ik ga altijd met de trap. De lift vind ik vaak veel te eng en te klein en dan gaan er vaak ook nog eens een heleboel mensen mee en de roltrap vind ik een onding.
  En die laatste…. daar moet ik even over nadenken….

 7. Leuke uitdagingen! Veel heb ik wel eens gedaan, wat ik vaak heb moeten doen wat ik echt ontzettend eng vond is het los laten van het voor mezelf koken. Elke avond kooktte ik – dankzij me eetstoornis – voor mezelf. Dan had ik controle, en ik woog alles af. Precies 75 gram rijst, en als het 76 was.. hup korrel weg. Best ziek. Maar de laatste tijd maakt mama eten voor me, zonder dat ik kijk. Voor mij is dit echt heel eng, en ben blij dat ik mezelf heb overwonnen! :D

 8. Misschien dat ik de week geen Facebook probeer. Ik merk dat ik er de laatste tijd niet veel interessants vandaan pluk. Dan begin ik morgen, want nu wil ik natuurlijk nog wel even checken. :-)
  O, en ik durfde eerst geen autorijlessen te nemen en heb dat toch gedaan.

 9. Dat andersom slapen ga ik vanavond doen! :)
  En een week niet op facebook, ik weet niet of ik dat kan hoor :p Wel een enorme uitdaging om dat te doen, maar ik weet niet hoor, haha.
  Ik neem heel vaak de trap ipv de roltrap, maar ik ga het proberen deze maand, altijd te doen.
  Ooh dat onder de douche,,,, dat heb ik een keer gedaan, en het was koud….
  Iets wat ik eerst niet durfde… ik weet even niks

 10. 1. Wil ik thuis wel proberen, maar op het moment niet. Ik ben op Texel en ik heb continu zand tussen m’n tenen en dat zand valt tijdens het slapen in m’n bed. Ik heb niet zoveel zin om met m’n hoofd daar tussen te gaan liggen.
  Psychologie Magazine is leuk!

  2. Een tijdje terug had ik twee weken geen social media op m’n oude blog. Heerlijk! Je houdt veel tijd over.

  3. Meestal moet ik de trap nemen, omdat ze bijna nergens roltrappen hebben. Een lift vermijd ik meestal ook aangezien ik het maar doodeng vind. Straks blijft ‘ie hangen…

  4. Ik kan de temperatuur niet meten. Meestal doe ik al wel op het eind de douche koud en dan de douche uit.

  5. Ik heb gister op mijn site een filmpje gepost. Dat vond ik enorm eng, want dan ziet iedereen mijn hoofd en ik praat er nog bij ook. Plus, ik word later leraar dus vind ik het ook wel eng… Straks vinden ze (leerlingen/collega’s) m’n filmpje(s).
  Uiteindelijk heb ik het wel gedaan omdat ik het gewoon heel leuk vond om te doen… Op deze manier kom ik ook een beetje uit m’n comfort zone.

 11. Ik moet toegeven dat ik een ‘Yes!’-momentje had toen ik weer een nieuwe ‘Daag Jezelf Uit’ zag in mijn twitter-tijdlijn.
  Ik vraag mij af wat het ‘nut’ is van andersom slapen, als het in Psychologiemagazine staat moet het vast een ‘nut’ hebben of iets dergelijks. Kun je me dat vertellen?

  Een week niet op facebook kijken gaat me niet lukken, en roltrappen kom ik de aankomende week niet tegen. Even vooruitdenkend denk ik dat ik er ééntje tegenkom deze week.

  Vroeger durfde ik niet te zingen voor mensen, ookal zat ik in een kerkkoor. Tegenwoordig is zingen zelfs een beetje waar ik bekend om sta.

  1. Ik ben blij dat je het leuk vindt!

   Ja, het is nut is dat het goed is om dingen eens anders te doen. Zoals je tanden poetsen met je linkerhand (als je rechts bent) of een keer een andere route naar school nemen.

 12. (Zet jij de douche op 50 graden? Dan verbrand je toch levend?)

  Hoofd op voeteneind is wel een goeie, net als eerst je toetje eten en dan het hoofdgerecht of een andere route naar school fietsen. Het is leuk om gewone dingen anders te doen!
  Straks zit ik twee weken zonder Facebook, omdat ons vakantieadres geen internet heeft. Maar daar is geen kunst aan natuurlijk, dus ik moet ’t nog een keer proberen als ik wel internettoegang heb.

 13. Een week niet op facebook. Dat heb ik net gedaan en dat kan ik echt niet nog een keer aan. ;)

  Wat ik eerst niet durfde maar toch gedaan heb. Dat is moeilijk. Ik ben namelijk heel goed in het uit de weg gaan van mijn angsten. :D Maar vorig jaar ben ik wel in het vliegtuig gestapt ondanks dat ik grote vliegangst heb. Al heeft het er niet toe geleid dat ik nu opeens wel durf te vliegen…

 14. Met die douche zou ik snel klaar zijn, ik douche sowieso nooit warmer dan 40 graden, maar in de zomer meestal maar 38 of zelfs 37 of 36. En dat is dan ook meteen de laagste stand waarin je onze oude vastgekalkte doucheknop kunt draaien, dus erg ver buiten mijn comfortzone ga ik niet komen :P

  Iets wat ik niet durfde maar toch gedaan heb: in mijn eentje naar Rowwen Hèze gaan :)

 15. Heeft het ook nog nut om andersom in je bed te slapen?

  Iets wat ik eerst niet durfde: een hond aaien. Ik was als de dood voor honden en liep kilometers om zodat ik niet langs honden hoefde. En nu ben ik niet meer zo bang, en loop ik er gewoon langs en heel soms krijgen ze ook een aai. ;D

  1. Ja, want het is het doorbreken van een gewoonte. Net zoals dat het goed is om een keer een andere route te nemen :)

 16. Best wel ernstig dat 2 me echt verschrikkelijk lijkt.. oh die verpeste generatie toch ook weer. Maar auw, douchen op 50 graden! Dat doet toch gewoon pijn?

 17. ik kijk al 24 uur niet op FB … en ‘andersom’ slapen doe ik eigenlijk wel vaker.

  ik ben niet zo voor spreken voor een grote groep mensen, toch heb ik vrijwillig een presentatie over exchange gedaan voor ongeveer 150 studenten

 18. Ik durfde nauwelijks vreemde mensen aan te spreken, en ook niet te presenteren voor groepen. Nu durf ik dat wel.

  Ik ben ooit in een nacht (toen ik klein was) in mijn slaap omgedraaid in bed, ik werd wakker met mijn hoofd op t voeteneind. Echt heel apart.

 19. Nummer 1 tot en met 3…… hmmmmm I don’t think so hahaha. Nummer 4 doe ik altijd na het sporten, dat is echt zo verschrikkelijk lekker en het schijnt dat je doorbloeding er ook een eind beter van wordt :D

  Wat ik nu wel doe en ik nooit durfde, pff ik vind het een lastige want het zijn heel veel dingen. Denk dat presenteren wel het meest treffende is, van iemand die zich liever ziek meldde voor een presentatie tot de persoon die zichzelf nu naar voren schuift. Ik vind het heerlijk om voor een groep te staan en dat was 5 jaar terug ondenkbaar ;)

 20. Ik vind grote mensenmassa’s supereng! (oké, dit klinkt een beetje overdreven, maar goed). Ik vind een plek waar veel mensen zijn, gewoon eng. Ik probeer er overheen te komen, en ik word elke keer als ik weer ns met vriendlief naar een feestje ga, een stukje minder bang ;)

 21. Ik heb vanacht andersom geslapen. Het was best een vreemde ervaring, maar voor ‘Daag Jezelf Uit’ heb ik het over.
  Ik was me eerst heel bewust van hoe ik lag. Hoe leg e dat uit? Ik zocht een aangrijpingspunt door me te oriënteren in mijn nieuwe slaappositie, door te doen alsof ik nog gewoon lag.
  Ik ‘ontdekte’ dat mijn slaaprichting nu vergelijkbaar was met toen ik op vakantie in Mallorca was vorig jaar. Dat gaf me een vreemd soort vakantiegevoel.

  Omdat ik normaal een bril draag en ’s nachts natuurlijk niet, kon ik ook niet zien hoe laat het was op mijn wekker. Daarnaast had ik geen beschikking over mijn lamp.
  Ik werd me in plaats daarvan heel bewust van al het aanwezige licht, dat uit mijn zusjes kamer langs het gedeelde elektrische rolluik mijn kamer insijpelde.

  Ik heb best lekker geslapen, maar ik werd om vijf uur wakker. Dat lijkt me niet ideaal.
  Daarna werd ik om half 9 wel redelijk uitgerust weer wakker. Toen ik uit bed stapte had ik een vreemd soort vakantiegevoel, en tegelijkertijd een gevoel van vrijheid, en innerlijke wijsheid. Ik heb iets nieuws gedaan, en die nieuwe ervaring heeft mij ‘wijzer’ gemaakt.

  1. Grappig hoe anders dat meteen voelt! Ik snap wel wat je bedoelt met dat oriëntatiepunt. Ik heb het zelf nog niet gedaan, misschien de volgende nacht!

 22. Ik douche meestal op ongeveer 28 graden. :) Ik ga maar eens een keer langzaam naar de 15 dan, haha. Koud! Douche jij echt op 50? Zo heet kan onze douche niet eens!

 23. Leuk, ik lees – als flinke psycholoog – Psychologie Magazine ook! :-) En wat dat niet durven maar toch doen betreft: ik durfde de Eifeltoren niet op, maar ik heb het toch gedaan (en ik deed bijna in mijn broek en schreeuwde voortdurend naar De Beste Vriend DAT HIJ ECHT NIET ZO DICHT BIJ DE KANT MOEST LOPEN OM HET UITZICHT TE KUNNEN ZIEN :-))!

 24. Ik lig wel vaker achterstevoren op bed, maar echt slapen… Misschien het proberen waard! Ik heb de afgelopen 5/6 dagen erg beperkt FB bekeken, alleen als ik heel even gratis wifi had. Dat vond ik lang genoeg, maar ik merk inderdaad wel dat ik op zich weinig gemist heb. Die derde doe ik regelmatig en die 4e soms, maar liever niet ;) En tja, wat ik eerst niet durfde. Kan zo snel even niks bedenken eigenlijk. Misschien gewoon iets heel algemeens als beslissingen nemen, haha. Oh, ik weet iets, vroeger voelde ik me zeer ongemakkelijk als ik in een jurkje over straat ging. Dus dat deed ik liever niet. Nu valt dat wel mee, dus doe ik het heel soms :p

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.