Laura de typemiep


Deze foto maakt het pijnlijk duidelijk dat mijn laptop afgestoft moet worden.

Ik typ dit momenteel zonder naar mijn vingers te kijken. Ik heb alle tien (ja, ik heb er tien!) mijn vingers op het toetsenbord. Jawel: ik ben een blindtyper (niet te verwarren met blinde typer).

Als ik mensen zie die met twee vingers tikken  en met hun ogen als spleetjes (door de inspanning) naar de toetsen kijken om vervolgens één uur later een zin te hebben geproduceerd op de computer moet ik een beetje lachen: het kan zo veel sneller! Maar bij mij is het natuurlijk ook niet vanzelf gegaan.

Het was groep zeven (of groep acht). We kregen een brief van de juf: of we op typeles wilden. In die tijd was het geen kwestie van willen (altijd naar je ouders luisteren), dus daar ging ik dan. Meteen de eerste les kregen we een heuse laptop mee. Nu moet je niet denken aan de ultradunne en lichte iMac waarop jij misschien nu wel zit (lucky bastard), oh nee, dit was een heus bakbeest. Jullie vragen je vast af hoe ik aan die enorme spierballen ben gekomen: nou ja, door die laptop dus.

In het begin ging het natuurlijk niet zo snel. Eerst leerde je waar de ‘f’ en de ‘j’ zitten en zo ging dat verder. Elke week kreeg je opdrachten. Je moest teksten van het boek overtypen, heeeeel veel overtypen. En een spelletje spelen. Ja, het is ongehoord dat je dat op de basisschool als huiswerk op kreeg (‘Spelletjes doe je maar in je vrije tijd!’), maar dit was een cursus buiten de basisschool om, dus dan kan alles. In beeld verschenen de letters en die moest je natypen, zo snel mogelijk, anders ging je dood (niet echt natuurlijk, gekkie).

Ik vond het een geweldig spelletje. Stiekem speelde ik al latere levels, terwijl we die letters nog niet gehad hadden (‘Watch out, we got a badass over here!’). Maar aan alles komt een eind en uiteindelijk kon iedereen typen. Tijd voor de beproeving.

Op het examen typen mocht je natuurlijk niet de backspace gebruiken, die mocht je NOOIT NOOIT NOOIT gebruiken (behalve als de typecursus was afgelopen). Ik ging als een razende en haalde dan ook een goede score. Ik heb geen idee wat, want mijn diploma ligt vast in de kluis, die mag natuurlijk niet gestolen worden.

En nu typ ik nog steeds als een razende. Wisten jullie dat er soms wel eens stoom van het toetsenbord af komt, omdat ik zo snel typ? Ja, ik typ dit met gevaar voor eigen leven. En toch ben ik voor eeuwig dankbaar dat ik typeles heb gehad.

65 gedachtes over “Laura de typemiep”

 1. Ik typ al blind sinds groep vier/vijf van de basisschool of zo. Omdat ik schrijvend niet bij kon houden visueel moest ik op typles (met nog een echte ouderwetse typmachine waar je heel gespierde vingers van krijgt!) Voor mij is het echt net als ademen, vaak.

 2. hahaha :D veel msnen werkt ook goed ;)
  (en ik moet me soms echt inhouden, als ik naast een arts zit die 1 letter per uur typt en je eigenlijk wel een beetje haast hebt,om het dan niet over te nemen)

 3. ’typen’ zou vervangen moeten worden door ’tiepen’; ik vind die y maar niks.
  Ik tiep wel met meerdere vingers, half-blind, maar nooit de tijd genomen om een tiepcursus te doen. Zolang ik niet zo erg ben als m’n pa die echt zo’n 2-vingers-tieper is, maak ik me geen zorgen.
  Mocht degene met de hoogste score de laptop houden?

 4. Oja, typeles.
  Lijstjes overtypen waar geen einde aan leek te komen. Random woorden en soms ook nog niet bestaande uitspattingen zoals ‘ffshgik’ en ‘blablablapuntpuntbla’.
  Het lijkt me erg als je de lerares bent en alle opgaven moet nakijken, daar word je vanzelf scheel van.
  Ik was er overigens wel altijd erg goed in maar moet bekennen dat ik ondertussen niet meer met 10 vingers typ, maar met 8.

 5. hahah ik heb ooit MEAO gedaan en toen moest iedereen een typdiploma halen, ik was erg goed in het beeldscherm aan en uit drukken en vertikte het om het echt te kunnen.
  Eeuwen later toen ik studeerde naast mijn fulltime job leerde ik vanzelf blindtypen, mijn e en r waren van de toetsen afgesleten, no kidding.
  Maar ehh, jij hebt een diploma in de kluis en stoom uit het toetsenbord, baas boven baas. :P

 6. Enorm leuk geschreven, ik kan niet met tien vingers typen omdat ik geen typeles heb gehad. Gelukkig weet ik de meeste toetsen wel blind te vinden en met vier tot zes vingers lukt het me nog ook goed

 7. Die heb ik ook gehad, maar dan op het voortgezet onderwijs. Ik vond het maar duizend keer niks en heb het mezelf gewoon aangeleerd thuis en de type-lessen uiteindelijk gewoon overgeslagen. Wat moest ik er tenslotte mee? Secretaresse worden was ik echt niet van plan namelijk.

 8. Wie kan er nu zonder typediploma? Grote Zus heeft het ook gehaald en er veel profijt van, net als ik. Af en toe doe ik de typetest op randstad.nl (ik weet niet of ie er nog op staat), maar het is leuk om af en toe te zien hoe gruwelijk snel ik ben. ;-)

 9. Onze typjuf was echt verschrikkelijk. Serieus een meisje uit mijn klas die op een ander moment typles had heeft zelfs in haar broek geplast bij die vrouw omdat ze haar niet naar de wc liet gaan (dude… we waren 11 kinderen van die leeftijd weten heus wel wanneer ze moeten plassen) en als je je huiswerk niet had kunnen maken nam je je moeder mee om dat door te geven, aangezien ze anders vet boos werd enzo. Raar mens. Uiteindelijk trouwens met precies 100 aanslagen en 4 fouten mn typdiploma gehaald (dat was het minimum. Je mocht maar 4 fouten en moest minstens 100 aanslagen).

 10. Leren typen op een laptop??? Dat leerden wij (ik ben van net ná de dino’s) nog een op échte typemachine! Die had geen backspace (bugger…). Ik kreeg een oude maar oerdegelijke Oost-Duitse Erika machine die zo zwaar aansloeg dat je er naar mijn gevoel een moker voor nodig had om één letter met een zwiepende knal tegen het lint te beuken om zo een zwarte letter (een courier 10, geen andere opties mogelijk) tegen het papier te krijgen.
  Met tien vingers typen doe ik ook, soms is het systeem afgetakeld tot een negen-vingersysteem, mijn rechterpink gebruik ik vrijwel nooit. Alleen heb ik zó’n harde aanslag aan die typemachine overgehouden dat ik nooit langer dan een jaar met een toetsenbord doe… zucht…

 11. Ik heb het mezelf gewoon aangeleerd, mijn zus wilde op typles maar mijn vader vond 200 euro wel erg veel. Inmiddels heeft zij het ook zichzelf aangeleerd, haha scheelt toch een hoop!

 12. Ik voel me oud, wij hadden dat niet. Mijn broertje wel. En die plakte toen de letters van het toetsenbord van MIJN computer af en toen heb ik van ellende ook maar blind leren typen… ;)

 13. Ik weet nog dat mijn vader ook zo typte, met gespleten oogjes en 2 vingers. Dat is nu wel veranderd hoor, na veel gebruik van computer.
  Typeles begon bij mij in groep 4 al. En wat ben ik blij dat ik dat heb gehad.

 14. Ik heb nooit typeles gehad, maar blind typen lukt me ondertussen wel. Ik kan me soms ook zo storen aan van die langzame, 2-vingers met moeilijke blik, typers, haha. Alleen van m’n oma accepteer ik dergelijke traagheid ;p Mijn moeder beweert trouwens ook ooit een typecursus te hebben gevolgd, maar dat was dan waarschijnlijk op een typemachine, want als ze met een toetsenbord bezig is, is daar toch echt bijzonder weinig van terug te zien…

 15. Ik had geloof ik 174 tekens per minuut. Dus da’s niet heel erg snel geloof ik.
  Toen ik een cursus kreeg, had ik ondertussen al mijn eigen manier van typen. Dus dat is nu een mengelmoes geworden.

 16. Jaaaa! Typeles kreeg ik ook in groep 7, en ook wij hadden zo’n geweldige laptop mee naar huis. En dan moest je de opdrachten opslaan op een diskette :) En we hadden een spel met een muis, spannend!
  Ik typ nu wel iets minder snel dan toen denk ik, maar nog steeds blind en met alle tien d’r op, alhoewel zonder stoom en met backspace en delete soms!

 17. Hopelijk heb je wel een brandblusser in de buurt staan.
  Ik leerde pas typen (op een typemachine) toen ik 19 was. Met een vriendin ging ik toen ’s avonds naar een typecursus van Scheidegger. Ik ben nog altijd blij dat ik dat gedaan heb.

 18. Mijn moeder tikt ook nog met 2 vingers. Op haar laptop. Heel, heel hard. Alsof ze op een typemachine zit. TAK TAK TAK TAK TAK TAK.

  Als ik op bezoek ben en vraag of ze wat liever voor haar toetsenbord wil zijn, krijg ik te horen “Nee, zo heb ik het nou eenmaal geleerd!”

   1. Ik ben bejaard (volgens Laura) en ik heb ’t ook op een laptop geleerd, dus ik denk inderdaad eerder dat het aan jouw cursus lag dan aan onze leeftijd.

 19. Halverwege de typcursus ben ik er mee gestopt, ik had er geen zin meer in. Uiteindelijk werd er een brief naar mijn ouders gestuurd en toen viel ik door de mand! Ik kan het inmiddels wel, ik heb het mezelf aan geleerd hahaha!

 20. Ooooh, herkenbaar haha! Ik typte eerst ook maar met twee vingers, maar toen kreeg ik in de brugklas typeles. Eerst vond ik het stom, maar het ging vanzelf beter en nu typ ik ook echt heel snel haha! Dank dank dank typefjuffrouw!

 21. Zo heb ik ook blindelings leren typen, al hadden we daar speciaal een ‘vak’ voor op school dat we één uur in de week kregen voor een jaar. Wel handig en echt verleren doe je dat niet.

 22. Op school had ik ook typeles gekregen. Met een gigantisch groot oud typemachine waar ik me eens aan bezeert had doordat mijn vinger tussen twee toetsen geklemd zat.
  Op het einde van het jaar kreeg ik het diploma ‘dactylo’.
  Vanaf toen kon ik blindtypen.
  Echte snelheid bij het typen heb ik geleerd later toen ik op m’n kamer op de computer bezig was nadat m’n ouders gaan slapen waren. Ik zat toen in het donker, de kamer was enkel verlicht door het licht van het scherm. Ik typte er op los en keek enkel naar het scherm ipv m’n toetsenbord (zag ik toch niet in het donker).

 23. Haha, ik kan eigenlijk niet echt typen met tien vingers :P. Ik doe het volgens mij steeds met vier of drie :’) Heb eigenlijk nog nooit typeles gehad :O maar ik kan nu wel gewoon blindtypen, dus dat maakt niets uit :)

 24. Ja typeles! Wij kregen in plaats van zo’n laptop een elektrische typemachine mee naar huis. Dat is nog eens een bakbeest. En je kon er geen spelletjes op doen.

 25. Haha, je doet me steeds lachen met je posts! Ik heb als kind ook typeles gehad, dactylo noemde dat bij ons. Ik kan ook blind typen, maar ik gebruik wel maar 2 vingers. Toch typ ik ontzettend snel. Het is dan ook mijn job, want ik werk bij een verzekeringsarts, waarbij ik voortdurend verslagen moet uittypen… Dan is het wel handig als het een beetje vooruit gaat ;-).

 26. Ik vond die typecursus maar niks maar het was wel effectief :P Ik was alleen een slome toen ik op de basisschool zat, dus ik haalde mijn diploma met de hakken over de sloot. 140 correcte aanslagen per minuut ofzo (heb het net ff getest, maar ik zat nu op 352 correcte aanslagen, woehoee!)

 27. nooit officiele tieples gehad….. wel msn met vriendinnetjes… en die backspace die weet ik gewoon heel goed te vinden en dat geeft niet want daar ben ik ook gewoon heel snel in.!

 28. Het blind typen leren op een laptop, wat modern!

  Ik heb het nog geleerd op zo’n bakbeest van een typemachine met daarop alle toetsen afgeplakt met gekleurde stickertjes.

 29. Ik heb mezelf geleerd om blind te typen, volgens mij gebruik ik alleen mijn pinken niet bij het typen haha. Ik kan het ook heel snel. Zo snel dat mijn E er al helemaal af is gesleten :(

 30. Haha, ik hoor dat van heel veel mensen. Ik heb nooit typles gehad en dat is ook niet nodig geweest. Natuurlijk ging het in het begin tergend langzaam (denk groep 8) maar mijn hele middelbareschool leven heb ik blind getypt. Zonder cursus. Jaja :)

 31. Een laptop! Ik had toen nauwelijks van een laptop gehoord :p Ik weet nog dat ik typles volgde in de bibliotheek. Dat was ’s avonds en de bibliotheek ligt hier midden in een groot park, eng hoor op die leeftijd ;) En ik herinner me dat ik er samen met mijn zus naartoe ging met een loodzware typmachine, die we elk om de beurt droegen. Het had eigenlijk wel iets, zo’n typles. Een zekere samenhorigheid ook. Er zat iemand bij ons uit het circus en in de pauzes jongleerde hij, soms zelfs met brandende fakkels. We kregen ook altijd koekjes en drank :D En ik heb mijn rapport eens opgesnord… blijkt dat het ‘uitstekend’ was met 187 aanslagen per minuut en heel weinig fouten! Toch al één diploma dat binnen is ;)

 32. Ik had een ELEKTRISCHE typemachine! Wauw! De meesten uit mijn typeles trouwens, maar sommige stumpers moesten nog echt rammen op zo’n hele ouderwetse. De juf riep, als ze wilde beginnen, altijd ‘vingers in de grondstelling!’ en telkens als ik merk dat ik een hand te ver naar voren heb staan hoor ik het haar zo weer roepen.

  Dat zit er goed in geramd!

 33. Ik typ ook heel snel. Maar ik heb nog les gehad op zo’n ouderwetse typmachien, zo een waarbij je, als je op enter drukte, zelf het papier terug moest schuiven om weer aan het begin van een regel te komen :P Vreselijk ding eigenlijk, ik snap niet dat ik daarop heb geleerd om snel te typen, die toetsen waren zwaar… Backspace hadden we niet, er zat wel zoiets op, maar dan ging hij die letter overschrijven met witte inkt, en dat werkte niet op mijn typmachien. Dus die kon ik niet eens gebruiken, maar wij mochten het ook niet. Ik kon kiezen tussen rode en zwarte inkt, dat was afhankelijk van welk lintje ik erin deed, en ik had maar 1 lettertype.
  Ik herinner me nog dat we een keer een heel zielig verhaal moesten overtypen, over een man die doodging op de zuidpool (kan ook de noordpool geweest zijn). Maar ik ben blij dat ik heb leren typen

 34. Jij hebt leren typen en spierballen gekweekt op zo’n afstandse laptop? Nounou, girl from the 00’s!
  Ik heb nog leren typen op zo’n elektronisch typemachine. Je moest je blad er dan op de juiste manier leren indraaien. Backspace was geen optie want het viel ontzettend hard op. De knopjes waren wat harder om in te drukken en het maakte ontzettend veel lawaai (imagine een lokaal in de pastorij met 25 type-leerlingen).

  En dan, exact een jaar later kom je in het middelbaar en jawel! Weer dactylo-lessen! Weer vanaf het efefefefefen en het jeejeeejeeejee’en beginnen, terwijl je het allemaal al supergoed kan. Gevolg, ik maakte de oefeningen te snel en halverwege het jaar zat ik niks te doen.

  Ohja, ik denk dat ik nu nooit meer op typelessen moet.

 35. Ik heb ook nooit op typles gezeten, maar kan wel met tien vingers typen. Ik heb het mezelf aangeleerd omdat mijn zus het wel kon hahaha inmiddels staan veel klanten ervan te kijken hoe snel ik typ, terwijl het volgens mij wel meevalt. Ik ben het gewend om op die snelheid te typen. Ik zou wel eens een keer zo’n test willen doen om mijn aanslagen per minuut te meten..

 36. Typeles heb ik nooit gehad vroeger. Ik typ dan ook niet met 10 vingers. Het zijn er eerder drie aan de ene kant en 2 aan de andere kant. Voor de snelheid maakt het niet uit. Ik typ wel blind en het gaat ook best snel. Dat komt omdat ik een jaar of 10 geleden een verslavind had aan MSN en het liefst 6 gesprekken tegelijk voerde. Dan leer je dus snel typen. Dat is toch wel fijn en handig nu. MSN’en doe ik niet meer, maar typen natuurlijk nog wel.

 37. Ik heb leren blindtypen toen ik slechtziend was geworden en op de speciale school zat. En ik ben ook blij dat ik kan blindtypen. Het vervelende was vorig jaar, toen ik steeds moest wachten op de rest van de klas omdat die zo langzaam typten. En de docente vroeg aan mij of ik het kon bijhouden, hahaha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.