Bernard Otto Simon Utrecht Anton

Als mensen aan de telefoon of bij één of andere balie vragen hoe ik heet, zeg ik standaard: ‘Laura Bosua. Zal ik dat even spellen?’ (nee, niet Laura, gekkie, mijn achternaam)
Al tachtigduizend keer heb ik mijn ouders ‘Bernard Otto Simon Utrecht Anton.’ horen zeggen. Al tachtigduizend keer krijg ik brieven met Bokua, Bozuwa, Boosuja. Al tachtigduizend keer werd mijn achternaam verkeerd uitgesproken.

Gesprekken met mensen gaan altijd zo*:
‘Hoe heet jij?’
‘Laura Bosua.’ (uitspraak: boooooosuuuuaaaa).
‘Hmm, Bosua, waar komt die naam vandaan?’ (uitspraak: bosssssua, met een korte o dus, alsof ik niet weet hoe ik mijn eigen naam moet uitspreken).
Blijkbaar zie ik er niet uit alsof ik uit een oeloewoeloeland kom en is mijn Nederlands ook goed genoeg dat ze vragen waar MIJN NAAM vandaan komt en niet waar IK vandaan kom.
Ik zal jullie het antwoord maar alvast geven: Bosua is een Nederlandse verbastering van de Franse achternaam Beaugois, nee, we stammen niet af van de Hugenoten, nee, ik weet niet van welke Fransen dan wel en ja, ik vind Laura Beaugois ook wel mooier, maar ja, niemand heet Laura Bosua, dat dan weer wel.

Maar het is nog altijd beter dan mensen die beginnen over dat liedje van Jan Smit (en tegenwoordig ook van Nick en Simon).

32 gedachtes over “Bernard Otto Simon Utrecht Anton”

 1. Hahaha ik moet mijn achternaam ook heel vaak zo spellen, anders gaan ze er Kussen van maken. Of een ümlaut op de U gooien :P Karel Utrecht Simon Eduard Nico :P

  1. Nee, ze hebben 150 versies met Nederlandse meisjesnamen opgenomen, waaronder Laura. Maar Julia is degene die ze hebben gekozen voor de officiële release.

 2. Ik heb gelukkig een heel simpele achternaam maar mijn voornaam is af en toe wel een kleine ramp :’) Als het dan in een rumoerige ruimte is ofzo ‘hoe heet je?’ ‘Hester’ en dan herhalen ze ‘Esther?’ en dan zeg ik ‘nee, HHHHHHester, met een H ervóór’ en verder schrijven ze ook heel veel ‘Hesther’. Mja. Jouw achternaam is inderdaad niet de meest simpele/voorkomende :P

 3. Mijn namen zijn niet zo lastig. Anneke werd, toen ik in groep 4 zat, wel vaak als Anekke geschreven als ik een uitnodiging voor een verjaardagsfeestje kreeg. Bij mijn achternaam, Jonker, willen ze nog wel eens een -s erachter plakken.

 4. Dat spellen herken ik. Wat betreft mijn achternaam dan, die is tegenwoordig maar uitgebreid met: ‘Zonder tussen-n, met een lange ij, zonder -e er voor dus.’

  En m’n voornaam is helemaal een crime. Dat kunnen zo niet uitspreken, noch spellen.

 5. Hoe goed ik mijn achternaam ook spel, vroeg of laat komt er altijd en overal wel een of andere typdoos aan te pas die het ledenbestand moet overtypen en ofwel niet kan lezen, ofwel te veel aan Robert ten Brink zit te denken ondertussen, en dan zit ik van het ene op het andere moment weer met een verkeerde achternaam opgescheept. TYPisch.

 6. Mijn achternaam moet ik ook vaak genoeg spellen, best raar als je bedenkt dat ik zelfs “Aart” moet gaan spellen omdat de mensen anders rare dingen gaan opschrijven.

 7. Haha, ik ken je drama.. Mijn naam wordt heel vaak fout geschreven. Namelijk Karina, Corina, Carine.. Moet je mijn volledige naam hebben. Carina Catharina Christine ;p nooit wordt het goed geschreven :/

 8. Eén gedeelte van mijn achternaam kan je spellen met ‘ksch’, maar dus ook met ‘xg’, ‘xch’, ‘xsch’, ‘ksg’ enzovoorts. Mijn voornaam wordt verbasterd naar Eline, Elize of Lisa. Logica.

 9. Menig persoon neemt mij niet serieus als ik zeg
  dat ik nooit slaap. Mijn achternaam verbind ik
  met de woorden: ” met de W van Willem…”
  Geagiteerde blikken alsof ik hem of haar
  voor onnozel verklaar.
  Vervelend is het dan dat er één keer een brief volgde
  geadresseerd aan Willem Bakker…

  Grrrrr…

 10. Ik vind Bosua veel mooier dan Beaugois (ofzo), en stel je eens voor hoe vaak je dat zou moeten spellen :\ Mijn achternaam gaat nooit en te nimmer fout, en ik kan je verklappen, het is geweldig!

 11. Mijn stiefvader heet Schiltman en krijgt soms post met de naam Schijtman erop, echt zooo erg. Ik vind Bosua een erg mooie achternaam en mijn genealogische brein begint dan meteen te ratelen omdat ik nieuwsgierig ben waar dat vandaan komt :P

 12. Mijn achternaam (van der Waal) gaat ook best nog wel vaak fout. Ze maken er ‘van de’ van of ‘Wal’ in plaats van ‘Waal’. Ik denk dan altijd bij mezelf: “Zo moeilijk is het toch niet?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.